Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Álláskeresés műszaki terül

Girl_with_Sword
Létrehozva: 2014. december 15. 15:25


Sziasztok!

Mielőtt bárki vádolna, nem, nem panaszcsatornát és segélykérő fórumot nyitottam, hanem egy csevegős topikot, mert nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalatotokra
.
A párom pályakezdő mérnök, egy viszonylag speciális végzettséggel, ráadásul van egy külföldön szerzett, viszonylag jó egyetemen szerzett diplomája is. Az eredményei kiválóak, jó szakember. Hivatalos gyakorlatot és munkatapasztalatot nem nagyon tud igazolni, de voltak már valódi feladatai, tehát nem arról van szó, hogy zéró ipari tapasztalattal kerül ki a padból.  
A probléma az, hogy sehol nem kap állást – amire nyilván valahol számítottunk is, hiszen egy viszonylag speciális területről van szó. Ennek ellenére azt hiszem, elszúrunk valamit az álláskeresésnél.

Én pr területen dolgozom, elég vacak végzettségem van (cserébe sok gyakorlatom), de nagyon gyorsan találtam munkát, már az egyetem alatt volt helyem,  a mai napig előfordul, hogy ajánltatot kapok – szóval nekem sikerült jól állást keresnem. Sajnos viszont azt érzem, hogy páromnak nem igazán tudok segíteni…

Ti hogyan csinálnátok? Hová érdemes életrajzot feltölteni? Érdemes-e a végzettség „alá” pályázni ezen a területen? Mi az, amit ti speciálisnak gondoltok? Mik a trükkök?
Minden tanácsért, de akár csak a történetetekért is hálás vagyok! Persze, ha véletlenül úgy érzitek, hogy én tudnék segíteni valamit, akkor bármit, nagyon szívesen!

Legyen szép napotok:

Girl_with_Sword

  1. 2014. december 15. 21:288.

    Írj nekem privit, megnézzük, mit tehetünk.


     


    Az egész családom mérnök (gépész- építő- villamosmérnök, informatikus, építészmérnök). Hátha lesz vkinek ötlete...


     


    Természetesen tiszteletben tartom az inkognitódat.

    előzmény:
    Girl_with_Sword (5)
    2014-12-15  16:14
  2. Torolt_felhasznalo_698753
    Torolt_felhasznalo_698753
    2014. december 15. 18:077.

    Szia! Nekünk is pocsék tapasztalataink vannak sajnos mérnöki területen. Az Öcsémnek kéne munka, igaz, csak főiskolát végzett, de nagy nehezen lett egy kevés tapasztalata - az előző munkahelyére a technikusi végzettségével került be, először nem vették figyelembe, hogy van diplomája! Aztán később előléptették, de semmivel nem becsülték meg jobban akkor sem, hiába tette oda magát (pakolgatták egyik osztályról a másikra), az első adandó alkalommal elküldték.


    Azóta próbálkozik, most már több, mint egy éve, lassan lemond róla szerintem, hogy valaha is hasznosítani tudja a diplomáját. :(


    Az egyik óriási probléma, hogy a legtöbb mérnöki állásra is csak a szokványos HR-esek interjúztatnak, akiknek ugye a mérnöki szakmáról fogalmuk sincs, szóval max. az angol nyelvtudását tudják meghallgatni - na, ehhez hozzátartozik, hogy az előző munkahelyén ragyogóan elbologult vele, Ámerikába is kellett szakmai telefont bonyolítania, és semmi gond nem volt. De a HR-es kiscsajnak nem volt elég irodalmi a nyelvhasználata, gondolom... persze, az is lehet, hogy egyszerűen csak nincs annyi állás, még mérnöki sem, mint ahogy egyesek állítják...


    Talán ha mobilisabb valaki, és hajlandó költözni is egy olyan állásért, amihez igazán ért, akkor jobban jár.


    Külföldön biztos, mert itthon, még ha lesz is állása, jó valószínűséggel nem fogják túlfizetni.


    Amit írt valaki, az állásbörzét tényleg érdemes megpróbálni, illetve ha páylázik valahová, lehetőleg közvetlenül a cégvezetőnél, vagy hasonló kompetens személynél jelentkezzen, ne állásközvetítőn keresztül!

    előzmény:
    Girl_with_Sword (1)
    2014-12-15  15:25
  3. 2014. december 15. 16:556.

    Menjen el, a BMEs állásbörzére. Nem tudom mikor lesz, félév környékén szokott lenni, tán január, februárban vmikor. Vagyis régebben akkor volt.

    előzmény:
    Girl_with_Sword (1)
    2014-12-15  15:25
  4. 2014. december 15. 16:145.

    Szia!

    Köszönöm szépen a tanácsot és a linket. Igen, gyakorlatban is gondolkodtunk, de szinte mindenhol folyamatban lévő tanulmányokat kérnek (járulékfizetés, ki lehet kerülni a diplomás bért, stb…).

    És igen, az a helyzet, hogy a piac szűk, kevéssé ismert végzettsége van, sokszor az a gyanúnk, hogy az illetékesek nem is ismerik ezt a diplomát, pedig nem rossz, amit tanulnak amúgy.

    (Priviben bárkinek szívesen adok részleteket, csak szeretném őrizni az inkognitónkat)


    előzmény:
    antironia (2)
    2014-12-15  15:42
  5. 2014. december 15. 15:524.

    affenébe! megette a linket!


     


    LINK


     


     

    előzmény:
    antironia (3)
    2014-12-15  15:52
  6. 2014. december 15. 15:523.

    pl:



     


     

    előzmény:
    antironia (2)
    2014-12-15  15:42
  7. 2014. december 15. 15:422.

    Szerintem első lépésben próbáljon gyakornoki munkát keresni.


    Nyilván alulfizetett kategória, de ezzel később már tud szakmai tapasztalatot felmutatni.


     


    VAgy ha jó az adott területen, akár meg is tartják, immáron rendes fizetéssel.


     


    Mennyire nagyon speciális...??? Csak egynéhány cég jöhet szóba, vagy milyen szempontból szűk a "piac"...?


     


     

    előzmény:
    Girl_with_Sword (1)
    2014-12-15  15:25

Címlap

top