Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szabadság kiadása

banyaica
Létrehozva: 2013. december 23. 07:49

Barátnőmet 2013 szept. 1-től dajka munkakörből átsorolták pedagógiai asszisztensi munkakörbe. (megszerezte a megfelelő okj végzettséget). A vezető óvónő nem hajlandó számára elismerni a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelete szerint járó pótszabadságot-az ő szavaival: igazságtalan, hogy a dajkából lett ped. asszisztensnek ugyanannyi szabadság jár, mint egy óvónőnek. Szerintem a kormányrendelet egyértelműen fogalmaz a kérdésben, de hogyan lehet ennek érvényt szerezni? Kihez kell fordulni? A fenntartó a 19. ker. önkormányzat. A jegyzőhöz, vagy a munkaügyi bírósághoz?

 

  1. 2015. január 17. 16:5513.

    Kollégiumban dolgozó, délutános gyógypedagógiai asszisztensnek jár-e a 46 nap szabadság, amit a délelőttösök az iskolában már megkaptak?

  2. 2013. december 29. 20:0512.

    Igen, sajnos egy 5-6 hónapos hétvégi képzés, és máris ped.asszisztens lehet valaki.

    De azt is elmodnám, hogy sok oviban pl. az érettségivel rendelkező dadust léptetek elő ped.asszizstensé, úgy hogy még OKJ-s végzettsége sincs (majd lesz....mondják erre.. ) de addig is kijár neki minden ami a ped.asszisztensi munkakör előír - a több szabadság is :(

    előzmény:
    zimmezumma (11)
    2013-12-29  19:03
  3. 2013. december 29. 19:0311.

    Én is azok közé tartoztam, akiknek lett egy pedagógus diplomája:) végül.

     

    Délután kettő és öt óra között egyedül voltam a gyerekekkel - teljes felelősséggel, pedagógus nélkül (akkor még nem vot diplomám). Imádtam - 5 éven keresztül. Most már mást csinálok, de szép emlék maradt. 

     

     

     Más: engem komolyan bosszant, hogy az OKJ-s tanfolyamokon néhány hét/hónap alatt egyenértékű bizonyítványt kapnak az emberek, mint régen egy szakközépiskolás képzésen. ( pl. kereskedelem).

     

    Ezek szerint a ped. asszisztensi képzés is ilyen gyorstalpallós?

     

    Most jöttem rá, hogy tul.képpen én egy évig jártam a képzésre, gyógypedagógia szakiránnyal:), már akkor mondták, hogy minden óvodában/iskolában kötelező lesz alkalmazni ped.asszisztenst. Jó sok idő eltelt ezek szerint (17 év kb. ), míg eljutottunk idáig.

     

    előzmény:
    szineskarika (10)
    2013-12-25  06:28
  4. 2013. december 25. 06:2810.

    Neked is szép és meghitt karácsonyt 

     

    Folytatás, de nem azért, hogy piszkáljalak, hanem azért, hogy tisztába tegyük a ped.asszisztens munkakörét.

    Persze, hogy felelős a ped.assz. a gyerekekért, nem vállalhat értük felelősséget. Vagyis: bármi történik a gyerekkel, akkor is a pedagógust (óvónő, tanító) veszik elő. 

    A ped.assz- -bocs, ha msot csúnyán fogok fogalmazni, tul.képpen egy dadus, akinek van érettségije és egy OKJ-s pár hónapos tanfolyam alatt szerzett vizsgája, de a psz. nem takarít, nem hozza be az ebbédet, nem mosogat stb.

    A ped.assz. azt csinálja az oviban, amit az óvónő mond neki. Ha az óvónő egyedül hagyja a csopot-ban (nem teheti meg egyébként, mint ahogy a dadust sem hagyhatja magára), de hát ki kell menni pisilni, akkor ha bármi történik a csop-ban (itt most balesetre gondolok) azért teljes felelőssgéel az óvónő tartozik, tök midnegy, hogy neki éppen pisilnie kellett. 

    azt, hogy a psz. mit fejlesszen egy egy gyereknél szintén a pedagógus mondja meg, az már a psz. rátermettségén múlik, hogy a fejlesztéhez, milyen eszközöket, szemléltető anyagot gyárt, hogyan készül fel a másnajára éjszaka.

    A ped.assz . munkakör azért jött létre, mert megszüntették a kisegítő sulikat, így most szinte minden ovi, suli beintegrálja a sérült gyerekeket az ép gyerekek közé. Ez viszont nagyon nehéz, mivel nem minden pedagógus rendelkezik fejelsztőped. diplomával, illetve mondjuke gy 27 fős gyerekcsoportban (azért 27 fő, mert az autista gyerek 3 szoros szorzóval számít, és jeleneleg 30 gyedreknél több nem lehet egy csoportban - egyébként minden sérült gyereknek van egy "szorzója" a sérülés nagysága szerint)), ha van egy autista gyerek, akkor azzal külön kell/ene foglalkozni. Ezrét van ped.assz., hogy amikor pl. az óvónő a 26 gyerekekkel foglalkozik, akkor a ped.assz. azt az egy autista gy.-t lefoglalja valamivel, majd az óvónő fejleszti az autistát is, addig a ped.assz. mondjuk felügyeli a többi 26 gyerek játékát.

    Tudod vannak igazi ped.assz.-sek, akik arra születtek, hogy gerekek között legyenek - az ilyenek előbb vagy utóbbb úg yis el fogják végezni a fősulit, és vannal olyank akik azért szereztek egy tanfolyami végzettséget, hogy elmodnhassák magukról: ők már nem dajkák, hanem ped.asszisztensek - mert állítólag ez így szebben hangzik.

     

    Szóval, összegezve: elismerem a ped.asszisztensek munkáját, de nem tartom egyenértékűnek a munkájukat a pedagógusok munkájával, ezért nem is értem, hogy miért is kellene neki annyi szabit kapnia, mint pl. egy óvónőnek (mint írtam a fizetési fokozata is alacsonyabb besorolásban van)  ....deha ez a törvény (márpedig ez), akkor az óvodavezetője nem térhet ki ez elől!!! :)

    előzmény:
    zimmezumma (9)
    2013-12-23  18:29
  5. 2013. december 23. 18:299.

    De olvastalak tovább is:)

    Egyébként iskolában dolgoztam és ott egyedül feleltünk a gyerekekért, tanár/tanító nem volt a csoportban:), de még a közelben sem....

    Imádtam azt a munkát - és szerintem megérdemeltük volna a plussz szabadságot már akkor. Sok szemléltető anyagot, játékot gyártottam én is éjszaka, készültem a másnapra és FELELŐS voltam értük. Oviban nem tudom, mi a dolga a ped.asszisztensnek.

     

     

    Szép karácsonyt Neked!

    előzmény:
    szineskarika (8)
    2013-12-23  18:17
  6. 2013. december 23. 18:178.

    Tovább is olvastál? Mert írtam, hogy ha törvény,  akkor be kell tartani !!!!

    Ha meg dolgoztál ped.asszisztensként, akkor tudhatnád....nem a tiéd volt a felelőség, beleszólásod nem sok mindenbe volt, azt csináltad, amit az óvónők mondtak, vagy megkértek rá. Nem? A ped.asszisztens az óvónő segítője és NEM ÓVÓNŐ. Miért is járna neki, akkor annyi szabi? hmm? Fizetés sem jár neki annyi, hiszen más besorolásban van.

    előzmény:
    zimmezumma (7)
    2013-12-23  17:52
  7. 2013. december 23. 17:527.
    Miért igazságtalan?! Tényleg nem értem, mert a törvény, az tényleg törvény és nem írhatja felül senki. (dolgoztam ped.asszisztensként, de akkor még híre hamva sem volt pótszabadságnak sajnos)
    előzmény:
    szineskarika (6)
    2013-12-23  14:19
  8. 2013. december 23. 14:196.

    szerintem is igazságtalan, hogy a ped.asszisztensnek annyi a szabija, mint az óvónőnek - és nem azért, mert dadusból lett ped.assz...., de ha ez a törvény, akkor a vezetőnő ezt nem írhatja felül.

     

    Próbálja meg mégegyszer nyugodt körlümények között beszélni a főnőkével, és ha az sem vezet eredményre, akkor az ovi fenntartójához forduljon.

    előzmény:
    banyaica (1)
    2013-12-23  07:49
  9. 2013. december 23. 12:385.

    Elsőként annak néznék utána, hogy a pótszabi nem időarányosan jár-e? Azaz, ha július 1-én szerezte meg a végzettséget, akkor az egész évi pótszabi jár, vagy csak annak az időarányos része, azaz a fele?

     

    Ettől függetlenűl beszélni kéne az vezető ovónővel. A plusz szabadság neki gondot jelent, hiszen embert kell biztosítania. Ha az első indulatin túl van, akkor talán megbékél a jogszabályban leírtakkal.

    előzmény:
    banyaica (1)
    2013-12-23  07:49
  10. 2013. december 23. 12:214.
    Bármelyikhez. Ha nem ő az illetékes, majd átirányít a megfelelő helyre. Sok sikert!
    előzmény:
    banyaica (1)
    2013-12-23  07:49
  11. 2013. december 23. 11:403.
    MUnkaügyi biróság.....de lehet elveszted az állásodat , ha fönöknő játssza az agyát...
  12. 2013. december 23. 10:002.

    Először fordulhatna a felügyeleti szervhez.

    A  vezető óvónő nem döntheti el, hogy kire alkalmazza a törvényt.

    Aki a tv. hatálya alá tartozik, annak jár a pótszabadság. Ha nem vagytok biztosak a tv. értelmezésében, akkor a jogiforumon tudtok tájékozódni mielőtt lépnétek az ügyben. (jogiforum.hu)

     

    Ne hagyja magát a barátnőd. Sok sikert! 

     

    előzmény:
    banyaica (1)
    2013-12-23  07:49

Címlap

top