Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Elhelyezkedés fiatalként

adry1992
Létrehozva: 2013. október 3. 18:02
Egyre inkább foglalkoztat ez a kérdés így, 22 éves fejjel.
Mindig is jó tanuló voltam, állítólag már az óvodában is kitűntem a többiek közül az "eszemmel". Gyorsan és könnyen tanulok, szorgalmam is van, bár az utóbbi évek után egyre inkább megcsappant a kedvem. Egész életemben hajtottam, mindig jól kellett tanulnom, a gimit is tiszta 5-ösre végeztem. Egyetemre mentem (sajnos elég gyenge egyetemet választottam, csupán azért, mert az közelebb volt). Közgazdásznak tanultam logisztika szakirányon, már a szakmai gyakorlattal is végeztem. Németül felsőfokon, angolul és spanyolul alapfokon beszélek. Ausztriában dolgoztam és tanultam fél évet ösztöndíjjal (bár ezt sem használtam úgy ki, ahogy kellett volna, azért, mert anyám visszahúzott és nem támogatott).
Sokmindenhez értek egy kicsit, a számítógépekhez és az internet világához különösen, weblapkészítést úgy fél éve hobbi szinten tanuljuk a párommal. Engem főleg a keresőoptimalizálás rész fogott meg, könyveket is olvasok a témában, bár az angolom nem elég jó ahhoz, hogy komoly szakirodalmat is kézbe vegyek.
Lényeg a lényeg, így, tanultan, "jó fejjel", egyetem után, 3 idegen nyelv ismeretével is úgy érzem, ugyanott vagy még ott sem tartok, mint más ismerőseim, akik:
- az egész gyerekkorukat végjátszották, míg én a szobában kuksoltam és tanultam
- az egész tinédzserkorukat végbulizták és végalkoholizálták, míg én tanultam (jó, persze néha én is elmentem bulizni, de tizedannyit sem, mint ők)
- akik tettek mindenre nagy ívben, a leggyengébb szakmunkásiskolákban bukdácsoltak és semmivel nem törődtek
- akik soha egy percet nem dolgoztak az iskola alatt, mert anyuci-apuci pénzelte őket, míg én évekig dolgoztam, többféle gyakorlatom van (ja, mekis gyakorlat meg kasszás :D)

Mégis ott tartunk, hogy aki gimiben (8 osztályosban) 8.-ban matekvizsgán megbukott és kicsapták, aki mindig is buta volt a némethez, ő királynői életet él az osztrák fizetéséből és könnyedén talál munkát, míg én, aki felsőfokon beszélek németül, egyetemre jártam, tanultam, én max a meki kasszába vagyok jó, oda is csak szájhúzogatva (peedig hozzáteszem, egyikünk sem csúnya). ott tartunk, hogy akinek végzettsége sincs, jobb munkát talál külföldön, mint egy tanult, diplomás ember (bár én még nem végeztem, de a párom ugyanabban a cipőben jár, mint én, diplomásként). Külföldre nem kell a diplomás, a magyar csak csicskának veszik fel. Itthon meg nincs megbecsülve a diploma, ugyanannyit keresnék diplomával, 2 nyelvvizsgával, mint egy takarítónő. Ha egyáltalán felvesznek, mert általában belekötnek az angolomba vagy a németembe (mert nekik nem jó a C1, már C2 kell!), vagy valamibe, de az ember sosem elég, még fénymásolni is 3 diploma és 5 nyelvtudás kell itthon). Szóval nem tudom hova, merre is tartok. lassan lediplomázom, de nem akarom úgy folytatni, ahogy a párom, hogy 26 évesen egy külföldi gyorsétteremben dolgozik, olyanok között, akik szinte már-már a fogyatékos kategóriába tartoznak. A munkatársai 8 általánost végzettek, olyanok, akik még a német igeragozást vagy igeidőket sem ismerik, akiket kb még utcaseprőnek sem tennék be, olyan buták és tájékozatlanok. Olyanok között kell a páromnak diplomával, szakmai nyelvvizsgával dolgoznia, és nem tud egyről a kettőre lépni. Mi értelme van így tanulni? Miért érünk mi ugyanannyit, mint egy 8 általános végzett, buta, németül nem beszélő ember? Miért nem tudunk előrébb lépni? Saját vállalkozáson dolgoznánk, de a munka miatt semmi időnk nincs rá. Nem is beszélve arról, hogy Magyarországon feleslegesnek érzem a vállalkozást, egyszerre megfojtanának minket az adókkal.
  1. Torolt_felhasznalo_652128
    Torolt_felhasznalo_652128
    2013. október 14. 14:34303.

    Ha egyszer ilyen jól megoldottátok, akkor mi a bajod?

    Tanultál, éljen, mehetsz külföldre dolgozni, ez is éljen. 


    Szegény rádkéynszerítették az egyetemet.
    Anyukád és a tanáraid egymás kezét tördelték, hogy tovább tanulj, pedig sokkal jobb lett volna már akkor munkanélkülinek lenni.

     

    Na, rád is felesleges volt elpazarolni az oktatásban az adózók pénzét.

     

     

    előzmény:
    adry1992 (297)
    2013-10-13  19:31
  2. Torolt_felhasznalo_268437
    Torolt_felhasznalo_268437
    2013. október 14. 12:52302.
    Már írtam, hogy nem tudod magad eladni, de még csak a fejvadász intézményét se ismered.
    De azt is látom, hogy a gazdálkodáshoz se értetek. 
    előzmény:
    adry1992 (297)
    2013-10-13  19:31
  3. 2013. október 14. 06:47301.
    Most elgondolkodtam: a munkahelyemen a dolgozók többsége nem azt csinálja, amit tanult. Azt csinálja, ahová felvették. Nem annyiért, amennyiért szeretne dolgozni, vagy amennyiből meg lehet élni. Annyiért amennyit fizetnek. Elég sok diplomás is van köztük. Ülnek a kasszában, güriznek mint egy ló, elviselik amit el kell viselni és kész. Nem sírnak, hogy nekem 3 diplomám van és nem kellek sehová. Örül, hogy enni tud adni a gyerekének.
    előzmény:
    adry1992 (297)
    2013-10-13  19:31
  4. Torolt_felhasznalo_868256
    Torolt_felhasznalo_868256
    2013. október 13. 20:39300.

    Még egy ilyen rinyálós hsz, amiben ugyanazt hajtogatod, és elég volt. Tudod mit? Már elég volt, több is. 

    Sok sikert az életben, ami fog még leckéket adni neked. 

    előzmény:
    adry1992 (297)
    2013-10-13  19:31
  5. 2013. október 13. 19:39299.

    Nincs vasfüggöny-. Szabad a munkavállalás külföldön mindenkinek.

    Mi a problémád tulajdonképpen?

    az, hogy itthon kevesek a fizetések? tényleg kevesek. mindenkinek kevesek. Te ezen rinyálsz??  

     

    amugy korábban kérdeztem.. ha a szüleid vállakozók, akkor miért nem mész el a vállalkozásukba dolgozni? miért nem próbálsz ott fejleszteni? elvégre közgaszdász diplomád van, értened kell hozzá.

     

    Megnyitottad a linkeket amiket korábban belinkeltem?

    gondolom nem. 

     

     

    Ahogy látom, és úgy látom másoknak is ez jött le.. Neked leginkább a munka büdös. de az nagyon. 

    szeretnél bekerülni valami zsiros állásba ahol semmit sem kell csinálnod, leginkább önállóan dolgozni nem. 

    Állásinterjún ezt megérzik a felvételiztetők, hogy mennyire vagy képes önálló döntéseket hozni, mennyire vagy képes meglátni mi a feladatod. 

     

    Keresd magadban a hibát elsősorban. 

     

    előzmény:
    adry1992 (297)
    2013-10-13  19:31
  6. 2013. október 13. 19:32298.

    Én meg vagyok rajta döbbenve. hogy ennyi hsz után sem hajlandó elgondolkodni egyetlen percig sem azon amit irtunk neki 

    előzmény:
    Fruzsizsuzsi (296)
    2013-10-13  19:27
  7. 2013. október 13. 19:31297.
    Ti nem értitek meg, amit leírtam. Nem csak az a gond, hogy alig találni itthon normális munkát, ahol be is jelentenek, ember számba is vesznek és elég az ember egyszerű kis mezei diplomával is, nem kérnek doktorit a kávéfőzéshez is. Nem csak ez a baj! A párom sem azért dolgozik külföldön, mert itthon a kutyának sem kéne! hanem azért, mert választhattunk: vagy itthon dolgozunk és soha a büdös életben még csak esélyünk sem lesz külön költözni, saját lakásról meg ne is álmodjunk. Annyi pénzt nem keresnénk meg ketten, hogy egy kutyát tartsunk, nem hogy gyerekeket vállaljunk. Ugyanis mi nem tudunk zsíroskenyéren élni (én a liszt- és laktózérzékenységemmel főleg). Lehet el tudnánk menni itthon dolgozni a szakmánkban, de mennyiért? Ugyanannyiért, mint egy gyári munkás? Akkor minek tanultunk?! Ha már ennyi időt kidobtunk a semmiért, akkor legalább igyekezzünk behozni az elvesztegetett éveket, azzal, hogy külföldön dolgozunk. Mióta a párom kinn dolgozik - ma számolta ki- havonta átlagosan 180 ezer Ft-ot tud megtakarítani, úgy, hogy kocsit tart fent, márkás ruhákat vesz, nyaralni voltunk, vállalkozáson dolgozunk (ami szintén pénz), és nem vetjük meg a drága ételeket sem, átlag heti 1-2x étteremben eszünk. És emellett marad neki havi 180 ezer (persze 13. és 14. havi fizetéssel együtt). 180 ezer Forint! Ennyit még egy orvos sem keres itthon! Ezért kénytelen mekiben dolgozni! Ezek után jöjjön haza 80 ezer Ft-ért, csak hogy a szakmájában legyen?! Talán ha megfizetnék a diplomát...
    előzmény:
    Lillaréka (292)
    2013-10-13  19:04
  8. 2013. október 13. 19:27296.

    Ti nem unjátok ennek az élhetetlennek a picsogását? Borzasztó amit művel. Nevetséges a viselkedése, no meg ez, hogy 22-26 évesen "csak" 2 milla megtakarításuk van. Röhejes ez a csaj.

     

    Mindenestre én és a hasonlók vagyunk lenézve és kevesebbet érőnek nevezne,  mert kevesebb az iskolánk. Csak azt felejti el az ilyen, hogy ő abból tanulhat, amit tőlünk levonnak. 

     

    előzmény:
    kivi39 (294)
    2013-10-13  19:13
  9. 2013. október 13. 19:24295.

    Az első néhány hsz után ezt gondoltam.

    Még akkor is ha tényleg  nagyon nehéz munkát találni. 

    De azért nyugat-magyarországon élve, sokkal nagyobb a lehetősége átlépni a határon és ott dolgozni. 

     

    ill.. mert a szülei azt mondták- ide kell továbbtanulni.

    fenébe.. két egyetemista gyerekem van! egyik sem engedett  beleszólni a választásába. és nem is szóltunk volna bele. 

    Viszont.. munkát aki akar találni , az diplomásként sokkal könnyebben talál, mint egy szakmunkás-bizonyitvánnyal..  korábban le is irtam, milyen nőnek való szakmunka van. Kb semmivel egyenlő. 

    De férfinak való is alig van.  Haldoklik az épitőipar.. pl

    Max elmehet a TI összeszerelő üzembe.. akár diplomával is.. hogy mennyire nem nött be a feje lágya az is mutatja, hogy diplomával gürimelóból van lehetősége kitörni, de diploma nélkül sosem lesz. 

     

    Ami meg  a huszonévesek lakásvásárlását illeti.. hát.. tuti nem a minimálbér  közeli fizujukból vettek lakást..
    Esetleg a szülők vagy  a nagyszülők spórolták össze.

     

    előzmény:
    kivi39 (294)
    2013-10-13  19:13
  10. 2013. október 13. 19:13294.
    Nem tudom, de egyre inkább nyílik a bicska a zsebemben. Ez a kölyök diploma nélkül sem tudna élni, akkor arról rinyálna, hogy senkinek sem kell az érettségijével. Megszokta, hogy a szülei a segge alá tesznek mindent és marhára nem tetszik neki, amikor magának kellene tennie valamit végre. Ide a rozsdás bökőt, hogy kizárólag a hozzáállása miatt nem talál munkát.
    előzmény:
    Lillaréka (292)
    2013-10-13  19:04
  11. 2013. október 13. 19:10293.
    De miért nem mentél máshová? Én ezt nem értem igazából és eddig ezt a kérdést elegánsan átugrottad. Ha jól tanultál, jól ment a matek, igazán mehettél volna bármelyik mérnöki karra is, ott el lehetne helyezkedni, mert hiány van mérnökből és jól is lehet vele keresni, sokkal jobban, mint a közalkalmazotti bértábla.
    előzmény:
    adry1992 (288)
    2013-10-13  18:32
  12. 2013. október 13. 19:04292.

    Szüleid meg a párod szülei a hibásak??

     

    kérdezem.. egyáltalán megnyitottad a linkeket amiket korábban bemásoltam? 

    ja.. az álláshirdetés.. nyugat-magyarországon. ahol élsz.

     

    mást sem csináltál ebben a topikban, csak rinyáltál. senki tanácsát meg nem fogadod.. 

     

    most már kezd el keresni magadban a hibát. 

    ha mindkettőtöknek ilyen a hozzállása kicsit sem lepödök meg, hogy wc- pucolós munkákra vagytok csak alkalmasak. 

    előzmény:
    adry1992 (290)
    2013-10-13  18:38
  13. Torolt_felhasznalo_868256
    Torolt_felhasznalo_868256
    2013. október 13. 18:53291.

    Basszus, ez már tényleg undorító.

    A szüleinek köszönheti a szar életét. De ha bejött volna az egyetem (ahogy azért jópár embernek bejön, még ma is), akkor nem köpködnétek.

    SZerintem egy egyetem nem lehet haszontalan. kIvéve, ha tényleg utálja az ember, amit csinál vele utána, mármint a szakmát.

     

    Sajnálom, ha nem tudtál vagy mertél kiállni magadért. 

     

    Állandóan csak ez a volna-volna. Nem az volt, most meg ez van. Ezzel kell kezdened valamit.  

    Most már küzdj meg az életedért, te alakítod. Már nem mutogathatsz másokra. Felnőtt vagy. Felnőtt vagy? 

    előzmény:
    adry1992 (290)
    2013-10-13  18:38
  14. 2013. október 13. 18:38290.

    Az én szüleim azóta már kezdik kapisgálni a dolgot, de a párom szülei (pedig a témát főleg a párom példája ihlette!), szóval ők még mindig ránk akarják erőltetni a saját kis, 20 éve divatjamúlt ideológiáikat. A párom anyja a mai napig biztos abban, hogy többre ment a fia a diplomával, holott mindenki látja, mire vitte vele. Most látjuk a kárát az egyetemnek, mikor már kéne a pénzt lakásra. Ha Ausztriában dolgoztunk volna az egyetem helyett, most lazán vehetnénk közösen egy (kb. 15 milliós) saját lakást. 22 és 26 évesen lenne saját lakásunk. De így? Az össz megtakarításunk nincs 2 millió Ft, ez is csak az én szüleimnek és a mekis munkának köszönhető. 

    előzmény:
    dunakanyar (264)
    2013-10-13  09:55
  15. Torolt_felhasznalo_587518
    Torolt_felhasznalo_587518
    2013. október 13. 18:36289.

    Csinálja, ahogy tudja, azt írta, szereti is, de a kevés pénzért hadd ne tapsikoljon.

     

     

  16. 2013. október 13. 18:32288.

    "Mindent a szüleid csináltak helyetted?"

     

    Nem, de egy 17 éves fiatalra azért elég nagy befolyással vannak a szülei, tanárai. Én kb ki lettem volna tagadva, ha nem megyek egyetemre. Néha már olyan érzésem volt, hogy nem is a saját álmom ez, hanem anyámé. Na meg a tanáraim... az osztály egyik legjobbja voltam, persze, hogy csak toltak előre, hogy tessék egyetemre menni. Csak azt mindenki elfelejtette, hogy lehet, így sosem lesz munkám vagy ugyanott végzem, mint azok, akik nagy ívben tettek mindenre.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_868256 (258)
    2013-10-13  08:32
  17. Torolt_felhasznalo_868256
    Torolt_felhasznalo_868256
    2013. október 13. 18:11287.

    Mégis miből gondoljátok, hogy 40-50-60 fölött nem lehet tájákozódni a világban? Hát az idősebbek is itt élnek, és minden infó a rendelkezésükre áll. Semmivel sem kevesebb, mint a fiatalabbaknak. Azok közül sem él mindenki vele, az idősebbek közül sokan viszont igen.

    Itt nem a korosztályos trendekről, divatról van szó, hanem gazdasági-munkaerőpiaci kérdésekről.  Az meg korfüggetlen. 

    előzmény:
    sapsbali (285)
    2013-10-13  15:15
  18. 2013. október 13. 18:04286.

    Nő létemre droid vagyok. Nem fogalmaztál valami szépen, de nem érdekes. Nyugodtan le lehet nézni minket. Mindenesetre droidként egy érettségivel (ami nem is kell a munkámhoz) lényegesen többet keresek, mint pl. a friss diplomás tanár, vagy az itt az egyik hozzászóló szintén diplomával. 

    Nem kellene annyira lenézni ám a fizikai munkát, sokkal többen vagyunk melósok, mint irodisták. 

    Tudod, én személy szerint nem is vágyom többre, ledolgozom a munkaidőmet, megkapom a fizumat, és kész. Nincs felelőségem, nem kell itthonról még plusszban dolgoznom, nem kell segget nyalnom az előrejutáshoz, stb.... 

     

    előzmény:
    Siorac (272)
    2013-10-13  10:53
  19. 2013. október 13. 15:15285.

    Pontosan, ahogy mondod: egy szülő, mivel más generáció, nem tudhatja pontosan, mi a helyzet a gyereke, unokája, de még anno a szülei, stb. korosztályában. Ez törvényszerű. Te vajon fogod tudni a gyereked idejében, amikor kikerül, mi lesz a ""trend"?

    Te magad vagy a felelős a sorsodért! Ha tizenéves korban arra, hogy szex, drog, alkohol, stb. van figyelme egy fiatalnak, akkor feltételezhető, hogy az élet más fontos dolgaira is lesz...

    előzmény:
    adry1992 (256)
    2013-10-12  23:15
  20. 2013. október 13. 15:03284.

    Hát azt, hogy én mit írok, vagy mondok, azért én vállalom a felelősséget. De azért, hogy te ezt hogy értelmezed, fogadod be, azért már neked kell!

     

    14-15 éve, amikor én voltam hasonló cipőben, igaz, voltak már fórumok, én viszont soha nem ott kértem (azóta se) tanácsot. Ez a kényelem a ti korosztályotoknak a "kiváltsága". Ezt azért számold bele a pakliba, kedves! Majd a való élet le fog téged is nyugtatni, ne aggódj. Csak szépen sorban mindent, drága. Hidd el, meg fogod találni a magad útját. Ahogy mi is. Jaaa, hogy nem hull mindjárt manna az égből...?!

    előzmény:
    T42R38 (240)
    2013-10-07  09:12
  21. 2013. október 13. 14:31283.

    ... mint ahogy te meg csak azt hallottad ki, hogy nem vitt előrébb a diploma....

    És világosan leírtam, hogy ami pénzben nem mérhető, abban mindenben maximálisan előnyömre vált, hogy egyetemet végeztem.

    Mint ahogy azt gondolom, mindenkinek előnyére válik, aki nem csak melegedni jár be, aki nyitott arra, hogy új dolgokat, más látásmódokat ismerjen meg, amiből végül kialakíthatja az egészen személyes sajátját.

     

    És ha most az átlagfizetés - jelenlegi árakkal - 250ezer nettó körül kezdődne (csak mert ugye egy másik topikban pár hónapja megállapította az enelcé közönsége, hogy egy nyugdíjas házaspárnak legalább fél millió Ft kell a havi tisztes megélhetéshez), és azon menne a vita, hogy 250 vagy 300ezret keresek-e, én a legkomolyabban mondom, hogy befognám a számat, és maradhatnánk a szép magasfilozófiánál, hogy kinek milyen személyes épülésére szolgál a tanulás.

    Csak erre sajnos nem adnak kenyeret a boltban.

    Ezért ma nem lehet úgy beszélni ezekről a kérdésekről, hogy ne lenne egyszerre életbevágó, fájdalmasan. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_868256 (279)
    2013-10-13  13:59
  22. 2013. október 13. 14:29282.
    De, itt vidéken marad...((( Mivel egyikük sem talált munkát, pár kivétellel az egész csapat rendszergazdának tanult, az eredményt írtam.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_868256 (280)
    2013-10-13  14:01
  23. 2013. október 13. 14:23281.

    Nem tudom, miért írod ezt. Sajnálom, ha így látod.  

     

     

    Pont nem nagyon szoktam kikérni magamnak a lelkészségemet, most is egyszerűen diplomásokról beszéltem, sőt kifejezetten a szociális szféráról, ahol én sem lelkészként, hanem mentálhigiénésként vagyok jelen. És velem egy cipőben jár fizetés-ügyileg a gazdasági vezető, a főnővér, a h.s.ny. irányító, pénztáros, foglalkoztató, mentálhigiénés.

     

    Mert az egy társadalmi igazságtalanság, ami a közalkalmazottak bérezésével kapcsolatban az országban tapasztalható. És az is, amiről a topik eredetileg szólt, hogy magasan képzett fiatalok nehezen tudnak szakmában elhelyezkedni.

    És mint ilyen ellen, igenis szót fogok emelni mindenkor, minden lehetséges helyen és időben. És tudod miért? Pont azért, mert lelkész vagyok.

  24. Torolt_felhasznalo_868256
    Torolt_felhasznalo_868256
    2013. október 13. 14:01280.
    A térinformatikus nem tudom, mit csinál (de majd utánanézek:-)), de hogy informatikus nem nagyon marad munka nélkül, az biztos.
    előzmény:
    eda-1952 (276)
    2013-10-13  11:15

Címlap

top