Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Főiskola levelezőn

botagi
Létrehozva: 2011. január 17. 21:02

Sziasztok!

 

Azoktól szeretnék tapasztalatokat kérni, akik levelezőn tanulnak vagy végeztek már főiskolán.

 

Gondolkodom rajta, hogy belevágok én is. Konkrétan a Harsányi János Főiskola gazdálkodás menedzsment szakát néztem ki.

Érdeklődtem is náluk, hogy mennyi időnként van oktatás stb.

 

A kérdéseim:

- mennyire megterhelő munka mellett a tanulás?

- beszámítanak olyan tárgyakat, amiket már esetleg tanultam korábban?

- a tanításról való hiányzást mennyire tolerálják? (Nem mintha ez lenne a célom, csak érdeklődöm)

- Általában figyelembe veszik az oktatók, hogy mindenki dolgozik is a tanulás mellett, vagy ez ott senkit nem érdekel?

 

Plusz minden egyéb infó érdekel!

 

Előre is köszi!

  1. 2011. január 18. 11:1630.

    Köszönöm, hogy ezeket leírtad.

    Ezekről nem tudtam.

    Azért ez egy kicsit aggasztó.

    Szóval nem elég, ha az ember csak átmegy a vizsgákon - azaz ha görbül az eredmény.

    Persze nem az a cél, hogy átrúgdossanak kettessel a vizsgákon, de azért munka mellett gondolom van úgy vele az ember - főleg egyes tárgyaknál - hogy csak átmenjek.. mindegy milyen eredménnyel.

    előzmény:
    pbd (29)
    2011-01-18  09:39
  2. pbd
    pbd
    2011. január 18. 09:3929.

    A kezdő besorolás max. egy év. Egy év után vonalhúzás van. Megnézik a tanulmányi eredményt, és a krediteket. Kiszámolják a kreditindexet.

    Meg kell lenni bizonyos számú kreditnek, illetve jól kell tanulni. Minden tárgyhoz rendelnek krditet, ez általában 2, de vannak 3, 4, 6, stb. kreditesek is, ezeket valahogy összeszorozzák az eredménnyel, ehhez nem értek, de nem mindegy, hogy 2, vagy 4 kredites tárgyból van pl. 3-od.

    Megcsinálják az évfolyamnak, átlagolnak- mindenképp lesznek átlag alattiak- és a legrosszabb teljesítményű ha államis, kikerülhet fizetősre, és a jól teljesítő költségtérítésesek közül bekerülhet más a helyére.

    Ez bosszantó, mert ugye nem csak tanulással kerülhet eléd valaki, hanem akkor is, ha állandóan puskázik, ezért nagyon jól kell tanulni, a jó eredményért fizeti az állam a képzésedet.

    Itt már az előélet nem számít, hiába kerültél be esetleg maximális ponttal, simán elveheti a"helyedet" olyan hallgató, aki sokkal alacsonyabb pontszámmal került be költségtérítésesre, esetleg még pótfelvételivel is, szóval nagyon jól kell teljesíteni, de ez nekem valahol természetes, hogy nem linkeskedem el, ha már nem én keresem meg a rávalót.

    Viszonyításképp, nálunk 393 volt az államis, 160 a kt-es ponthatár. Ha jól emlékszem!! Mindenesetre őrült nagy különbség volt.

    Nem olyan könnyen dobálnak ki államiról, de azért tudomásul kell venni, hogy sajnos nincs bebetonozva oda az ember.

    előzmény:
    botagi (27)
    2011-01-18  09:03
  3. 2011. január 18. 09:1928.

    bizony lehetséges: nem megfelelő kreditszám-teljesítés, nem megfelelő tanulmányi átlag.

    érdemes elolvasni az adott suli tvsz-át, abban pontosan benne vannak a feltételek.

    előzmény:
    botagi (27)
    2011-01-18  09:03
  4. 2011. január 18. 09:0327.

    Mi az, hogy átsorolhatnak fizetősre???

     

    Ha engem államira vesznek fel, akkor ez hogy lehetséges???

     

     

    előzmény:
    pbd (24)
    2011-01-18  08:51
  5. pbd
    pbd
    2011. január 18. 08:5426.
    Ez nem direkt lett piros, annyira nagy jelentőséget nem tulajdonítok a személyemnek, hogy így kiemeljem.
    előzmény:
    pbd (25)
    2011-01-18  08:53
  6. pbd
    pbd
    2011. január 18. 08:5124.

    Mindenképp próbáld az államit, nagyon sok a költségtérítés. Én max. 480 ponttal mentem államira, de így is ott lebeg mindig az ember feje felett, hogy kiteszik fizetősre, és az a nagy halál. Nálunk a költségtérítés most közel 160e lenne/félév.

    Szóval tudd, hogy a garantált államisság kb. egy évre szól csak, és utána átsorolhatnak.

    előzmény:
    botagi (22)
    2011-01-18  08:48
  7. pbd
    pbd
    2011. január 18. 08:4823.

    Azt hiszem az is meghatározott, hogy előző tanulmányokat meddig számítanak be. Pl. egy 20 éve szerzett diplomából nem hiszem, nálunk 5 év ez a határidő, ha annál régebbi a diploma, akkor még az általánosakat sem, mint pl. a filozófia.

    Ha csak felsőfokú szakképesítés, akkor egész biztos, hogy nem számolják el.

     

    Iskolája válogatja a hiányzást.

    Mi előadásról hiányozhatunk, de a gyj-es órákon ott kell lenni, akkor is, ha nem konkrétan gyakorlat zajlik, ha nincs ott az illető, nem vizsgázhat.

     

    Azt, hogy ki mi mellett (munka, gyerek, ápolás, stb.) csinálja, pont lekakálják, illetve szóban biztosítanak róla, hogy tudják, milyen nehéz, de ennyiben kimerül.

    Én mondjuk  természetesen emiatt enm kérnék könnyítést vizsgán, de vannak dolgok ahol pl.  figyelembe vehetnék: vizsgaidőpontokat időben, egyszerre feltenni, hogy lehessen normáli vizsgarendet csinálni, követelményeket időben feltenni, hogy lehessen készülni, jegyeket időben feltenni, ne a pótvizsgák idején, mert a munkahelyen pl előre kell szólni, mikor vesz ki szabit az ember, és ha gyerekfelügyelet kell, azt is időben kell egyeztetni. Pont emiatt a konzultációs rendet is időben várnánk. És akkor még az információ áramlása, amivel gond szokott lenni, pedig nagyon nem mindegy, hogy 100-200, akárhány 100 km-ről hányszor kell leutazni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_414021 (19)
    2011-01-18  08:17
  8. 2011. január 18. 08:4822.

    Köszönöm, hogy ennyien írtatok.

    Nagyjából ilyen válaszokra számítottam

     

    Én is úgy látom, hogy felnőtt fejjel levelezőre már valóban tanulni megy az ember és nyílván teljesíteni kell. 

     

    Amelyik sulit kinéztem, hogy kéthetente van oktatás péntek du-án és szombaton. Ez szimpi. Minden héten azért nem tudnám bevállalni.

     

    Főiskolán végeztem a felsőfokút, uh. hátha van esélyem arra, hogy pár tárgyat beszámítanak.

     

    Számolgattam a pontjaimat és valószínű, hogy bekerülnék az államilag támogatott levelező képzésre - ami azért nem mindegy, hogy nem kell fizetni.

     

    Asszem jelentkezem

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  9. pbd
    pbd
    2011. január 18. 08:4121.

    Teljesen egyetértek.

    Az én tapasztalatom is az, hogy nem könnyebb a levelező, sőt. Semmi anyagot nem kapunk, aki azt mondja, hogy órán leadják, és azt kérik vissza csak, az vagy nem járt főiskola közelében sem, vagy valami ócska suli lehet.

    Szinte semmit nem adnak le, mindent maguknak kell beszerezni.

    Én épp a napokban néztem a nappalisok anatómia/kórtan összevont szigorlati tételsorát, pontosan ugyanaz, mint a miénk, csak más az elrendezése- 4-vel vannak a tételek csoportosítva, az övéké meg van keverve.

    Meg is mondják, hogy ugyanazt, és ugyanúgy kérik, csak őket jobban szívatják, mert más dolguk sincs , mint tanulni- ezt a tanár mondta.

    Nekik annyival van több, hogy máshogy dolgozzák fel ugyanazt az anyagot, vannak egyéni felkészülések, amit elő kell adni, vannak kutatómunkák, zh-k, levelezőn meg egyénileg dolgozza fel az anyagot az illető, ahogy tudja, konzulétáción kap hozzá segítséget. De cserébe a nappalisok kapnak több lehetőséget is, vannak látogatások itt-ott, terepen, pl. elmennek anatómiai témájú kiállításra szervezetten, van nyelvoktatás, ami levelezőn pl. egyáltalán nincs.

    Egyik sem könnyebb a másiknál.

    Én tanultam felsőfokon nappali, és levelező rendszerben is, a levelezőn önállóbbnak kell lenni, és az infók sem nagyon jutnak el.

    előzmény:
    hangyacsek (20)
    2011-01-18  08:17
  10. 2011. január 18. 08:1720.

    Én is a másoddiplomámat szereztem levelezőn, egy nappalis diploma után. Olyannyira volt ,,láblógatós", hogy azok közül, akik együtt kezdtünk (8-10 hallgató), KETTEN(!) jutottunk el a diplomáig, legalábbis határidőre. Hogy a többiek később befejezték-e, azt nem tudom.

    Ennek a kiszóródásnak pedig  nem az volt az oka, hogy a többiek linkek voltak, hanem az, hogy a tanárok tényleg megkövetelték a tudást. Persze a matematika eleve olyan tudomány, amely nem tűr mellébeszélést. Analízisből vagy projektív geometriából nem lehet levizsgázni, ha nincs tisztában valaki a téma egészével. Hiába húzol ,,szerencsés" tételt, mihelyt az összefüggésekre terelődik a szó, tudni kell mindent. Ráadásul sokkal kevesebb tanári segítséget kaptunk, egyszerűen az idő rövidsége miatt. Jegyzeteink alig voltak, szinte abból éltünk, amit az előadásokon leírtunk.

    Az én tapasztalatom szerint tehát nem könnyű a levelezős diplomaszerzés, de nyilván nem is lehetetlen. Az pedig még soha senkit nem érdekelt, hogy melyik diplomám nappalis, melyik levelezős.

    előzmény:
    semiramis (15)
    2011-01-17  23:39
  11. 2011. január 18. 08:1719.

    Szia!

     

    A helyedben én feltétlenül megpróbálnám!

     

    A kérdéseim:

    - mennyire megterhelő munka mellett a tanulás?

    Hát, ha nincs még gyerek, és olvastam hogy nincs, akkor igazából a vizsgaidőszak éjszakáit fel kell áldoznod tanulással.

    Amikor én levelezőre jártam, akkor éjszakánként 2 órát aludtam. Nappal melóztam, délután haza, és onnantól kezdve jött a tanulás. Ez ugye a december-január időszaka.

     

    - beszámítanak olyan tárgyakat, amiket már esetleg tanultam korábban?

    Igen. Ha olyan iskolába mész tovább, akkor az előző tanulmányaidból beszámítják. De csak is azokat, amelyeket főiskolán, egyetemen végeztél. A felsőfokú képzés nem egyenértékű vele. Nagy átlagban azokat nem fogadják el. De egy próbát megér, hátha a tanár rábólint.

     

    - a tanításról való hiányzást mennyire tolerálják? (Nem mintha ez lenne a célom, csak érdeklődöm)

    Általában 30% amit hiányozhatsz. Nem tolerálják, de az előbbi hsz-ekben olvastam, hogy van olyan hely, ahova be sem járt, vizsgázni mégis elmehetett. 

    Nálunk ez nem volt efogadott. Az előadások előtt jelentétit írattak velünk alá. Plusz olyan fontos infót közöltek velünk a TO-ról, amit hallanunk kellett. Esetleg aláírást kértek, vagy éppen a tanár zh-t íratott velünk...stb.

    Reggeli időkben érdemes ott lenni, esetleg a délutáni előadásokat lehet hanyagolni itt-ott.

     

    - Általában figyelembe veszik az oktatók, hogy mindenki dolgozik is a tanulás mellett, vagy ez ott senkit nem érdekel?

    NÁlunk senkit sem érdekelt. 

    Amit toleráltak: terhes anyukát, vagy kisgyermekes szülőt.

     

     

    előzmény:
    botagi (1)
    2011-01-17  21:02
  12. 2011. január 18. 08:1218.

    Szia!

    Gratula az elhatározáshoz!:)

    Én nem ide, az ÁVF-re jártam levelezőn pár éve, közgazdász képzésre. Az ottani tapasztalataim:

    Nem érdekli az oktatókat, h ogy dolgozol. Ugyanúgy hetente zh-t írtunk, mint a nappalisok. Vagyis velük együtt. Általában nem volt jelenléti ív egyébként az előadásokon, de ha nem írsz zh-t az ugye elég gáz. Kivéve a péntek késő du-i, szombati előadásokat, ott mindig alá kellett írni, nem véletlenül... Ember nem ment volna oda szombat reggel 8-ra.

    Hát nem volt unalmas munka mellett... 8 félévet jártam, az elején nehéz volt belerázódni, de nekem annyi szerencsém volt, hogy egyrészt akkor még nem volt családom, este és hétvégén is tudtam tanulni. Másrészt tanulmányi szerződésem volt, így a vizsgaidőszakokra tudtam kivenni tanulmányi szabit.

    Na kb ennyi.

    Sok sikert és kitartást neked!!

    Üdv:

    Eper

    előzmény:
    botagi (1)
    2011-01-17  21:02
  13. 2011. január 18. 08:0917.

    Szerintem ez nagyban befolyásolja akkor az iskola, és az oktatás minősége, színvonala is.

    Nem megbántani akarlak, de akkor azoknak az oktatóknak igen csak teljesen mindegy: darab, darab.

    Ha jelentkeztél és még fizetsz is érte, akkor vajmi tudással átengedlek.

     

    Én egyetemre jártam levelezőn. Előtte elvégeztem egy fősulit nappalin.

    De be kell valljam, hogy ugyanannyit tanultam, sőt sokkal többet az egyetemen, mint a nappalin.

    A konzultációk havonta egyszer voltak, csüt-szombatig. Reggeltől este 8-ig. Na, ott az előadók mindent el akartak hadarni, mint a nappalisoknak.

    Sokszor nappalisok is beültek hozzánk.

    És a vizsga? Szintén együtt: nappalisokkal. Ugyanaz a tételsor, ugyanaz a követelmény, ugyanaz az esszé, zárthelyi...stb.

    Semmivel sem voltunk könnyebb vagy előnyösebb helyzetben.

     

    A tudásszint változó volt.

    Mint ahogy írtátok is: sokszor a levelezősök többet tudtak, jobban teljesítettek, mint a nappalisok.

     

    Egyben viszont egyet kell értsek egyes hozzászólokkal: a gyakorlati tudás a nappalisoknak nagyobb. Az órák számai magasabbak, több a gyakorlat. Sajnos a levelezős halgatóknak ez a rovására megy, nyilván a kevés óralátogatások száma miatt.

    Én nem egyszer éreztem ennek hiányát. Persze nem az életben kint, hanem a vizsgákon, a tananyag elsajátítása, megtanulása közben.

     

    Az órák látogatását illetően: 70%ban ott kell lenni.

    Nálunk nagyon nézték a hiányzást. Nem engedték a lógást.

    Ha nem voltál ott, akkor a vizsgán kampec.

    Az órákon jelenléti ív volt, amit a tanár előtt kellett aláírni.

    Esély nem volt arra, hogy egy nagy előadóban péládul még beírjam a padtársam, barátnőm nevét.

    előzmény:
    Aiyana (9)
    2011-01-17  22:02
  14. 2011. január 17. 23:4116.
    nem tudom, mi a big4, de szerencsed volt, hogy szimpatiat keltett alhatatos munkad! 
    előzmény:
    Aiyana (13)
    2011-01-17  22:22
  15. 2011. január 17. 23:3915.

    persze, tökeletesen igazad van, inkabb levelezön, mint sehogy. :-)))

     

    a masoddiplomas levelezök tudnak alt. sokat, mert ök baloban azert tanulnak (meg) tuvabb, mert tudni szeretnenek. igen, ezek az emberek valoban tanulnak.  

     

     

    eva, tenyleg van olyan szak, amit csak levelezön oktatnak?  

    előzmény:
    Aiyana (13)
    2011-01-17  22:22
  16. 2011. január 17. 22:3814.
    Szia!
    Levelezőn, munka mellett végeztem el a főiskolát.Nem tanultunk kevesebbet, mint a nappalisok, igaz mi nem is bulizni jártunk a fősulira...Szóval nem követeltek tőlünk sem kevesebbet mint a nappalisoktól, az előadások ténylegesen konzultációk voltak, nem ott tanultuk meg az anyagot, hanem otthon, ott csak megbeszéltük a tanulás során felmerülő kérdéseket.Személy szerint én támogatnám a levelező szakot, mert ott azért vannak az emberek, hogy tanuljanak, és nem azért, hogy legyen egy diplomájuk...
    Megjegyzem jobb volt az eredményunk a nappalisokénál, és mégegyszer megjegyzem nem azért, mert kevesebbet követeltek tőlünk, hanem azért, mert jobban készültünk.
    Szóval meg lehet csináltni:) Jelenleg gyeden vagyok, és pont azon gondolkodom, hogy megyek tovább tanulni:)
    előzmény:
    botagi (1)
    2011-01-17  21:02
  17. 2011. január 17. 22:2213.

    Igazad lehet a nappalisok tárgyi tudását illetően. Nem vonom kétségbe.

     

    Viszont ha valaki csak munka mellett tud tanulni levelezőn, az is jobb annál, mintha nem tanulna.

     

    Ne érts félre, nem a levelező mellett kampányolok, ha tehetném, én is nappalin tanulnék.

    Viszont állásinterjún eddig nem szenvedtem hátrányt levelezősként. Sőt, sokaknak imponált, hogy munka mellett tanulok. A Big4 egyike is felvett így, pedig ők általában nem alkalmaznak levelezősöket, mint gyakornokokat. Így kovácsolódott előny a vélt hátrányomból 

     

    Úgyhogy ne rettentsük el a topicindítót, nem ennyire fekete vagy fehér a képlet. Sok egyeben is múlik a siker, nem csak azon, hogy levelezőn vagy nappalin végzett-e az ember. 

    előzmény:
    semiramis (10)
    2011-01-17  22:09
  18. 2011. január 17. 22:2112.

    Ez azért nem minden szakra igaz. Vannak szakok, amit én nem is oktatnék levelezőn, mint ahogy vannak szakok, amit nem oktatnak csak nappalin.

    Néha azért az élettapasztalat és a gyakorlat sam hátrány.

     

    Perzse, igen a nappalin szerzett diploma az igazi, de azért vannak munkahelyek, ahol nem nézik ezt.

    előzmény:
    semiramis (10)
    2011-01-17  22:09
  19. 2011. január 17. 22:1711.

    Nem olvastam ugyan tovább..hátha valaki már írta. Szerintem csak fősikolán tanultakat számítják be, attól függ, hogy hol végezted ezt. Felsőfokú szakképesítést főiskolán is lehet szerezni...azzal talán van esély.

     

    Mondjuk én más területen tanultam, de nem nagyon szerették beszámítani a másutt tanultakat.

    előzmény:
    botagi (5)
    2011-01-17  21:24
  20. 2011. január 17. 22:0910.

    ez viszont azt jelenti, hogy a nappalisok 3x akkora anyagot kapnak, mint a levelezösök. epp ezert többet is kernek tölük a vizsgan - es ök többet is tudnak, mint a levelezösök.

     

    ennek eredmenyekent minden vallalat nappalisokat alkalmaz s kizarolag ezek hianyaban fanyalodik levelezön vegzettekre.

     

     

    egyetlen esetben elönyös a levelezö okaras: ha mar van allasod es EHHEZ meg szükseges ez a vegzettseg.

    előzmény:
    Aiyana (9)
    2011-01-17  22:02
  21. 2011. január 17. 22:029.

    Szia!

    Én most tanulok levelezőn, másodéves vagyok.

    Az első évben féltem, hogy be kell járnom minden előadásra, meg minden kötelező könyvet elolvasni, stb, és hogy ezt nem fogom bírni munka mellett. Ehhez képest idén egy előadáson sem voltam és minden vizsgám meglett eddig  A szakom pedig nem a legkönnyebb.

    Azt veszem észre, hogy a levelezősöknek a tanárok azt az anyagot adják le és csakis azt, amit a vizsgán kérnek. Szemben a nappalisokkal, akiket a több óraszám miatt több infóval látnak el. Ez még jól is jöhet ha tudod  

    Vizsgákon viszont nem toleránsak, elvétve akad egy-egy. 

    előzmény:
    botagi (1)
    2011-01-17  21:02
  22. Torolt_felhasznalo_235715
    Torolt_felhasznalo_235715
    2011. január 17. 21:458.

    Sziasztok!

    Szerintem csak elhatározás és akarat kérdése az egész.

    Én 3gyerek meleltt ültem újra iskolapadba,5 év kihagyás után májusban érettségizek és főiskolára is jelentkezek!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  23. 2011. január 17. 21:377.

    Én is azért tanultam -és szeretnék még mindig- mert érdekelt.

    Szerintem a levelezősöknek ezért jobb-általában már azt tanuljuk ami érdekel bennünket.Gyerekkel még én sem tanultam-de olyan hosszúak az éjszakák. Szóval nyugodtan kezdd el, majd mindenhol tanulsz-én legalábbis azt csináltam-wc-n, fürdőkádban, buszon, főzés közben, alvás helyett.Sok sikert!

    előzmény:
    botagi (6)
    2011-01-17  21:28

Címlap

top