Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Lehet gerincsérv?

Filemon
Létrehozva: 2017. február 5. 07:38

Olvasgattam a gerincsérves topikokat, de mind régi. Előrebocsátom, hogy voltam már a háziorvosnál, és van időpontom febr. 13-ra ortopéd orvoshoz. (Ide magamtól jelentkeztem be, de a háziorvos azt mondta, jól tettem. Én utólag agyalok rajta, hogy talán ideggyógyászhoz kellett volna inkább.)


A lényeg: egy decemberi rossz mozdulat után hetekig fájt a hátam, de akkor nem mentem orvoshoz, mert nem tudtam elszabadulni a munkából, aztán meg jöttek az ünnepek. 2 hétig szabin voltam, ez idő alatt teljesen megszűnt a fájdalom. Amikor januárban visszamentem dolgozni (ülő munka+időnként cipekedés egyik emeletről a másikra), szinte már első nap újra fájt a hátam. Megint eltartott kb. 2 hétig. Már éppen keresgettem, hogy merre induljak vele, amikor ismét, csak úgy, magától megszűnt.


Január végén megint előjött a fájdalom, ezúttal erősebb volt, de még tudtam dolgozni, viszont már bejelentkeztem az ortopéd orvoshoz, tovább nem akartam halogatni. Most kedden du., ahogy hazaértem a munkából, olyan iszonyúan kezdett fájni, hogy a könnyeim potyogtak. Csak vízszintesen tudtam feküdni, de úgy is nagyon fájt, minden mozdulat kínszenvedés volt. Másnap elmentem a háziorvoshoz, táppénz. Ez a nagyon durva fájdalom pár óráig tartott, azóta minden nap jobb (nem szedtem semmit, csak pihentem nagyjából). A mozgásom már egyáltalán nem korlátozott, a fájdalom is ritka és enyhe, viszont zsibbadnak a kezeim. Főleg éjjel, fekvéskor, de tegnap és ma nappal is néha. Mindkét kezem kis-és gyűrűs ujjai, olykor a tenyereim zsibbadnak, illetve inkább olyan érzés, mint amikor az ember végigsimít egy érdes anyagon, és utána "zsibong" a tenyere. Jólesne folyton nyújtózni, de félek, mert ilyenkor recseg-ropog a hátam, a gerincem. Nem szoktam ilyet érezni. Néha a nyelés is fájdalmas, gondolom olyankor valahogy nem jól tartom a fejem. Bevallom, totál pánikban vagyok, hogy időt veszítek, előbb kellene megnézetni magam, mint 13-a, de a háziorvos szerint ez teljesen rendben van. Ő nem gondol sérvre, szerinte csak meghúztam  becsípődött, ilyesmi. Alapvetően bízom benne, mindig jók a meglátásai, eddig mindig igaza volt, de most... Nekem olyan nagy a baj érzésem van, de lehet, hogy eltúlzom.


Egyébként 38 éves vagyok. Nem sportolok rendszeresen, de hetente 1-2x40 percet szoktam mozogni itthon, DVD-re. Tavasztól őszig eljárunk kirándulni, túrázni. Mindenhová gyalog megyek városon belül, mivel nincs is autónk, és sokat lépcsőzöm. Szóval azt se mondanám, hogy totál mozgásszegény életet élek.


A kérdéseim a tapasztaltabbakhoz: lehet ez gerincsérv? Van időm várni febr. 13-ig? Az ortopéd orvos tud majd ezzel érdemben foglalkozni? Mi várhat rám? Lehetek még tünetmentes? És kérlek, ne ijesztgessetek, így is eléggé félek! Köszönöm!

  1. 2021. június 30. 10:2616.

    Jobban jársz ha egyből idegsebészeti szakrendelőbe mérsz.

    előzmény:
    szigonyos (10)
    2017-02-07  11:32
  2. 2017. február 21. 19:2315.

    ja, és nekem egy nagyon durva trauma hozta ki...


    gondolkozz, hogy az előző 1 évedben nem volt -e lelkileg megterhelő történés, betegség..bármi..a családban valakivel..

    előzmény:
    Drosera (13)
    2017-02-21  19:18
  3. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. február 21. 19:2214.

    Izotópos vizsgálat is volt?

    előzmény:
    Filemon (11)
    2017-02-14  05:55
  4. 2017. február 21. 19:1813.

    Szia!!


     


    Nagyon hasonló panaszaink vannak.. (sajnos)


    Nekem egy baktérium fertőzés után alakult ki az, ami nálad..Először a csípő ízületem fájt, aztán már mindegyik. Leginkább a derekamban jobb oldalt a keresztcsontnál.. de a kezem, a lábam, mindenem tud fájni. 3 éve tart. antibio-t kaptam, de nem pusztította el a bacikat. azóta gyulladás csökkentőt szedek, és mindenfélét kipróbálok.


    Sz.tem nincs gerincsérved, csak be van gyulladva. A Dm-ben vegyél inno reuma, vagy rozmaring krémet. ha segít, akkor tuti gyulladás...

    előzmény:
    Filemon (11)
    2017-02-14  05:55
  5. 2017. február 14. 08:4012.

    Tapasztalom, most a reumatológiában, ortopéd betegségek kapcsán is rácuppantak a lelki síkra. Van egy MR lelet a kezemben, nem katasztrófa, mégis folyamatos és elég jelentős fájdalmam van, ellenben a leleten szereplő elváltozás és az általam közvetített fájdalom nincs egyenes arányban, így már engem is elküldött a reumás dokinő pszichiáterhez. Mert hogy a krónikus fájdalomszindróma....Nos lassan majd kiderül, hogy nem erről van szó, de sajnos így rázzák le az embert. Mindazonáltal nem kevés betegségnek lehet lelki háttere, ezt én nem vitatom. Ha régen látott nődoki menj el, megtörténhet, hogy a női dolgok hátra, a hátsó dolgok előre sugároznak. Mindent ki kell zárni!

    előzmény:
    Filemon (11)
    2017-02-14  05:55
  6. 2017. február 14. 05:5511.

    Ha még jár erre valaki...


    Tegnap voltam az ortopéd orvosnál. Nem tudtam meg sokat. Az elsődleges vizsgálatok, és az elmondott panaszaim alapján nem gondol sérvre. Egyébként most nem fáj, nincs semmi panaszom. Szerinte valamilyen (akár autoimmun) gyulladásos folyamat lehet. Elküldött rtg-re és laborba, valamint felírt egy Brexin nevű, enyhe gyulladáscsökkentő gyógyszert. Nem nagyon értem, minek ezt szednem, ha most pillanatnyilag nincsenek panaszaim. Megnéztem a betegtájékoztatót, írja, hogy nem gyógyít, csak tüneti kezelést ad, és csak addig hat, amíg szedi az ember. 


    Elég alaposan megvizsgált, hajtogatott össze-vissza. Semmi nem fájt, kivéve, amikor előrehajolva ütögette a gerincemet. Na, az az érintett szakaszon az eredeti fájdalomhoz nagyon hasonló érzés volt. Szerinte a sérv nem így fáj, nem itt, nem ilyenkor... És rendkívül ritka, hogy azon a szakaszon alakuljon ki, ahol nekem fáj, mivel a gerinc ott védve/támogatva van a bordák által, és jellemzően csak baleset következtében szokott ott sérv lenni, velem meg az ugye nem történt. De hangsúlyozta, hogy nem lát belém, szóval akármi lehet.


    Elég élénken érdeklődött a lelki életem iránt. Ért-e az elmúlt 1 évben trauma? Baleset? Haláleset? Munkahelyi, párkapcsolati konfliktus? Bennem fel sem merült, hogy lelki problémák okozhatnak hátfájást, főleg olyan mértékűt, amitől az ember mozdulni is alig tud. Komoly trauma nem ért, a családban minden rendben van, a munkámat is szeretem. Mégis rátapintott a lényegre, mert december-január hónapokban elég sok konfliktusom volt a közvetlen kolléganőmmel. Pontosabban nem volt, mert mindent lenyeltem tőle, éppen a konfliktuskerülés miatt. Gondoltam, ha jó példát mutatok, majd ő is észbe kap. Így is lett, de 2 hónapig tartott. Valószínűleg célravezetőbb lett volna minden állatsága idején rögtön leordítani a fejét. Még mondtam is a férjemnek, hogy a kolléganőm okozta a hátfájásomat, mert ahányszor eszembe jut, mindig jobban fáj. De nem gondoltam komolyan, pontosabban csak annyiban, hogy a sok feszültség miatt talán túl sokat tartottam megfeszítve a hát-és vállizmaimat, ami nem tett jót.


    De a doki szerint tényleg van ilyen gerincbetegség, amit lelki folyamatok váltanak ki. Vagy az is lehet, hogy mindenre ráfogják, hogy lelki okai vannak, ha nincs rá kézenfekvőbb magyarázat.


    Illetve gondolkodik még nőgyógyászati irányban is, mert eddig háromszor fordult elő ez a dolog, és mindig a vérzést megelőző 1 hétben kezdődött, és az azt követő 1 hétben ért véget, mintha mi sem történt volna. Lehet, hogy nőgyógyásznál kellett volna kezdenem. De ki megy nőgyógyászhoz hátfájással?

  7. 2017. február 7. 11:3210.

    zsibbad?az nagy baj! valamelyik ideget nagyon nyomja ,sürgösen keressen fel egy reumatologust meg egy neurologost.amig nem késő.

    előzmény:
    Filemon (9)
    2017-02-07  05:32
  8. 2017. február 7. 05:329.

    Köszi a biztató válaszokat!


    Mit jelent a gerincsérv? Gondolom, a porckorongsérv laikus/népies megfogalmazása. Eddig "azt se tudtam", hogy van gerincem, nemhogy az orvosi elnevezéseket. Majd mostantól elkezdem tanulgatni őket.


    Tudom, hogy a 2x40 perc semmi, mindig is tudtam, törekedtem is többre, évekig pl. 5x40 perc volt. De aztán gyerek, munka, háztartás mellett ennyire futotta. Tény, hogy ez így nem sok, de elnézek embereket, akik aztán tényleg meg se mozdulnak. Ha valahová gyalog kellene menni, inkább el sem indulnak. A tőlem 10 évvel fiatalabb kolléganőm még az irodán belül se mozdul meg, ha nem muszáj. Nemrég meg kellett volna másszon egy kültéri lépcsőt, de inkább került egy nagyot, csak lépcsőzni ne kelljen. Na, az ilyenekkel mi van/mi lesz? Mondjuk ez nem az én gondom, csak eszembe jutott. Nem vagyok túlsúlyos, 50-51 kg körül mozog a súlyom, tehát még ez sem jelent plusz terhet a vázrendszeremnek. Én annyit lótok-futok, csak éppen nem célzottan mozgok sajnos. Bár azt olvastam, hogy a gerincbetegek számára a két legjobb mozgásforma az úszás, és a gyaloglás. Ez utóbbiból még túl is teljesítek.


    Azt gondolom, hogy az alapvető hiba nálam nem a mozgáshiány, hanem az ülőmunka és a stressz.


    Egyébként tegnap (táppénz utáni első napom, ami elég húzós is volt) gyakorlatilag panaszmentes voltam. Egyszerűen nem fájt, csak cipekedéskor. Éjjel viszont még mindig zsibbad.

  9. 2017. február 6. 22:028.

    Még ne temesd el magad :) barátnőm kétszeres porckorongsérv-műtét után egy évvel babát szült.


    De hadd jegyezzem meg, a heti 1x40 perc mozgás szakértő irányítás nélkül (vagy ha nem tanultál valaha táncot, tornát elég intenzíven) nem sokat ér. Akár árthat is.

  10. 2017. február 6. 10:507.

    már bocsánat mi az hogy gerinc sérv?Létezik olyan hogy porckorong sérv.Iszonyu fájdalmat tud okozni.De egyébb problémák miatt is fájhat a gerinc,kopás meszesedés,stb


    sajnos magamról tudom milyen fájdalmakkal jár pedig nekem nincs porckorong sérvem csak ép különböző kopások ,kinövések,meszesedések miatt sokszor mozdulni se tudok.


    A porckorong sérvet legalább lehet müteni,


    tisztelettel:László

  11. 2017. február 5. 18:296.

    Én 1 hónapja kerültem gerincsebészhez, igen, most már állandó derékfájdalmaim vannak. Nem, nem akar műteni, most kapok majd egy 5 napos konzervatív kezelést. Minden csak úgy halad ha fizetsz, amúgy 3-6 hónapokat kell várni MR-re, szakorvosra. Azért ne parázz, nem fogsz lebénulni, de én is úgy vagyok vele, ahogy te, ha nincs lefekvési lehetőségem adott esetben végem van.

    előzmény:
    Filemon (4)
    2017-02-05  09:16
  12. 2017. február 5. 09:365.

    En a heten voltam MR en,meg nem tudom az eredmenyt.


    Drukkolok,h ne kelljen muteni neked,meg ha gerincserv is az.


    Rogton akkor vagnak,ha lebenul az also,v felso vegtag,iszonyu fajdalom,es vizelettartasi uretesi zavar lep fel.Ugy hallottam.


    Viszont ,meg vartam az idegsebesznel,volt olyan,h a Ct eredmeny kimutatta a servet,de nem kellett rogton muteni,egy het mulva fekudtbe mutetre.

  13. 2017. február 5. 09:164.

    Köszi! Ezek szerint neked műtét? Vagy a gerincsebész se vág azonnal? Kaptál valami kezelést? Vannak fájdalmaid? Bocs a sok kérdésért, de minden érdekel.


    Egyébként magánrendelésre megyek, remélem, a további vizsgálatokra sem kell várni hónapokat. Lenne lehetőség most is soron kívüli vizsgálatot kérni, de az pont duplájába kerül, mint kivárni az időpontomat. Már ezt se könnyen fizetem ki, és gondolnom kell arra is, hogy mi jöhet még utána.


    Leginkább két dologtól félek: hogy visszatér az a borzasztó fájdalom, mondjuk munka közben, vagy más olyan helyzetben, ahol nem tudok lefeküdni. És attól, hogy egyszer csak lebénulok.

    előzmény:
    huncut (3)
    2017-02-05  08:57
  14. 2017. február 5. 08:573.

    Recsegés, zsibbadás, nyelési gondok....ramaty állapotban lehetnek a nyaki csigolyáid. Én is most szembesültem ezzel. Amúgy a derekam a fő gondom, gerincsebészhez kerültem egy hónapja, ő a reflexeimből már tudta, hogy a nyakam is pocsék. Idővesztés ott fog kezdődni, hogy ha el is küldenek MR vizsgálatra 4-5 hónapra kapsz időpontot. Szerintem most már várd meg a 13-át, aztán meglátod mit mond.

    előzmény:
    Filemon (2)
    2017-02-05  07:46
  15. 2017. február 5. 07:462.

    Végigolvastam, és tennék egy kis kiigazítást, hátha nem egyértelmű: a "nyelés fájdalmas" azt jelenti, hogy nyelek (evés, ivás), és közben a hátam fáj. Abban a pillanatban, amikor lenyelem az ételt, vagy italt.

Címlap

top