Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kigyerekkori szemvizsgálat

Torolt_felhasznalo_319925
Torolt_felhasznalo_319925
Létrehozva: 2016. december 31. 18:52

Milyen törvény van erre érvčnyben jelenleg? A ti gyereketeknek vizsgálták iskolába menetel előtt a szemét? Lehetne-e petíciót annak érdekében, hogy ez kötelező legyen? Mert még most is él az az elavult nézet, hogyha a szülőknek nincs baj a látásukkal, akkor a kisgyerek szemét sem vizsgálják.


1994-ben születtem, az egyik szemem tompalátó. +7 dioptria, szemüveg mem segít, foltokat lŕtok, térlátásom nincs. A szüleim nem voltak szemüvegesek, ezért senkit nem érdekelt a szemem világa, még iskolába nem mentem. Nagyon egyszerűen ki lehetne szűrni, hogy valaki nem használja az egyik szemčt és nem lát vele. Az enyémet mŕr nem lehetett javítani, főleg, mert a szemész is felírta az erős szemüveget, amivel nem is láttam. Takarást csak 14 évesen kezdtčk el, sikertelenül. Ha valami éri a jó szememet, vak leszek. Ha 3 éves kor körúl észrevették volna, hogy baj van, teljesen meggyógyultam volna.


A lakosság 5 %-át érinti a tompalátás, mčgsem veszik komolyan. Ezzel sok ezer kisgyereknek okoznak egy čletre fogyatékosságot, maradandó látásproblémát. Szeretnék valamot tenni, hogy ez mással ne fordulhasson elö! Ebben szeretnék segítséget kérni! Szégyen, hogy nagyon sok védőnö és gyerdkorvos nem veszi ezt komolyan. Hozzáteszem a gerincferdülésemet is csak a gimnáziumi orvos vette észre, a gyerekorvos (iskolaorvos)14 év alatt soha nem ért rá ellenőrizni! 

  1. 2017. január 19. 16:3421.

    Hova tunt az "iszonyatos torokfajas , laz" topikod ?

  2. 2017. január 2. 19:4220.

    Kedves Alexandra!


     


    Na itt a linkje (nemcsak rövidlátás korrekcióval foglalkoznak):


    http://www.profiloldalak.hu/lezerszemsebeszet/


     


    Privit nem látja senki. S így bajba sem kerülsz.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_319925 (19)
    2017-01-02  19:08
  3. Torolt_felhasznalo_319925
    Torolt_felhasznalo_319925
    2017. január 2. 19:0819.

    Az én problémámat, sajnos nem lehet műtéttel korrigálni. Csak egészen kiskorban takarással lehetett volna. Sajnos nem is mindenki engedheti meg magának.


    Egyébként a jó szememre nekem is egyre erőssebbet írtak fel, már +3,5-nél jártam. Egy idő  után magamtól nem hordtam és láss csodát 100 %-os, már 8 éve. Most nemrég kezembe akadt az a szemüveg és rohadt erős, csak rontott a látásomon. Minden évben erősebbet írtak egy kicsivel, hogy újat kelljen csináltatni. Soha nem mondták azt, hogy jó lesz a régi. Úgyhogy sajnos igaz, amit tetszik írni. És csak 12 évesen koromban mondta egy szemész, hogy van a takarás is és akár meg is próbálhatnánk, de sajnos ő közben elköltözött, úgyhogy az is elmaradt. Addig 5 évig meg sem említették a takarást, vagy úgy voltak vele, hogy úgysem használ, vagy a szüleim nem akarták. Azért egy bölcsödés vagy otthon lévő, esetleg ovódás gyereket még nem csúfolnak, ha le van ragasztva a szeme, de egy iskolást igenis.


    Egyébként Vas megye egyik települése, de nevet nem írok. Nem akarok bajba kerülni, mert nem sok ilyen eset van, szerintem egyedüli vagyok itt eztel a problémával.

    előzmény:
    ElCid2016 (18)
    2017-01-02  16:48
  4. 2017. január 2. 16:4818.

    Viszont az ész nélküli szemüveg felírás kisgyerekkorban (2-6 éves kor) legalább ekkora bajt tud csinálni. Legtöbbször a szemész azért ír fel szemüveget, mert valamilyen módon üzletileg érdekelt benne. Egészen kiskoromtól 1999-ig végig szemüveges voltam, egyre erősebbeket írtak fel. Az utolsó, már -9,5 dioptriás lett volna, ha megkaptam volna. 1999 nyarán lézeres szemműtétem volt. Sikeresen korrigálták a nagyfokú rövidlátásomat, ahogy a húgomét is egy évvel később. Nekem teljesen kinullázták akkor, neki egy feles olvasója maradt a kezelés végére. Sopronban az Optocentrumban csinálták, a szemész Dr Hudomel Norbert volt. Ma, 17,5 évvel később a bal szemem feles, a jobb kettes, kettő és feles.  Minden más téren rendben vannak. Ja és se a családban, se a rokonságban nincsen szemüveges, vagy legalábbis erős szemüveges. A Klárika unokahúgom is csak olvasószemüveget használ. Akkor a lézeres technika szemenként 75000 forint volt. Hogy ma mennyi nem tudom.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_319925 (16)
    2017-01-01  19:36
  5. 2017. január 1. 21:5117.

    Megkérdezhetem merre nőttél fel? Csak mert ritkán hallok ilyen sztorit,hogy egy gyerekkel ennyire ne foglalkozzanak. Testvéred is van?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_319925 (16)
    2017-01-01  19:36
  6. Torolt_felhasznalo_319925
    Torolt_felhasznalo_319925
    2017. január 1. 19:3616.

    Nekünk az oviban nem volt fogorvosi vizsgálat sem... Pedig nem is olyan régen voltam gyerek.


    Azért nem szóltam, hogy nem látok, mert én sem tudtam. Ugyanis a másik szemem tökéletes. Az agy a rossz szemet gyakorlatilag kikapcsolja a látásból, mintha nem is lenne, ezért nem alakul ki kettős látás, csak az egyik szemeddel nézel. A másikkal csak akkor látsz, ha a jó szemedet letakarod. Egy pici gyerek nem tudja, hogy van tompalátás, illetve neki ez természetes. Ezt az érzést egy teljes jól látó (két szemmel) embernek lehetetlen elmagyarázni. Nekem nem is kancsalság miatt alakult ki, hanem mert túl nagy a dioptriakülönbség. Nálam 6 dioptria ráadásul. A jó szemem tökéletes, a rossz + 6-os. Az agy ekkora különbséget nem tud elviselni, ezért távolltásnál kb. 2 dioptria fölött, rövidlátásnál 4-5 dioptriánsl a rosszul látó szemet gyakorlatilag kikapcsolja. Angolul ezt lusta szemnek nevezik. Ezt magyarázd el egy beszélni nem tudó 1 éves gyereknek, aki azt sem tudja, hogy van ilyen. Ezért nagyon fontos a környezet felelőssége. Gyógyítható lett volna, vagy legalább meg lehetett volna próbálni.

    előzmény:
    buksi80 (15)
    2017-01-01  18:30
  7. 2017. január 1. 18:3015.

    Az előttem szólók már leírták, hogy most mi a védőnő feladata státusz vizsgálaton.


    En viszont azt kérdezném tőled, hogy miért nem szoltál erről senkinek? Nagyszülők, óvónő..stb. Mert gondolom te érezted hogy valami nincs rendben. Igaz? Illetve, ahogy van az oviban fogorvosi vizsgálat, úgy lehet általános vizsgálat is évente 1x. 

  8. 2017. január 1. 18:1514.

    Nálunk is minden státuszvizsgálaton vizsgálták a gyerek hallását, látását. Nyílván nem komoly orvosi vizsgálat ez, de azért az biztos kiderült volna, ha az egyik szemére nem lát. Szóval igenis létezik erre szűrés, ha megvoltak a státuszvizsgálatok, akkor igenis a védőnő is felelősségre vonható. Ha nem vittek el a védőnőhöz, akkor is kérdéses a dolog, ugyanis az óvodában is megnézi a gyerekeket a védőnő.

  9. 2017. január 1. 16:4313.

     


    A szülő felelősségét nem lehet másra áthárítani.


     



     


    Ráadásul mostanában -ahogy figyelem - ha ennél sokkal durvább esetekben beavatkozik a védőnő/gyámügy/gyermekvédelem, azonnal ott terem egy rakás áljogvédő bagázs, és elkezdik a támadást, hogy nem szabad kiemelni a gyereket a családból, meg különben is  személyiségi jogok, bla-bla-bla..... :-((((

    előzmény:
    Sapiro (9)
    2017-01-01  11:48
  10. 2017. január 1. 16:3312.

    Én minden státusz-és egyéb kötelező vizsgálatra mindig elvittem a gyerekeimet. Védőnő szűrte is 3, 4 és 5 évesen is a látást/hallást is. Mégis csak a lányom 6 éves korában derült ki, hogy tompalátó, az egyik szemére gyakorlatilag semmit nem látott. Fejfájás miatt hordtam különböző orvosokhoz, míg végül egy lelkiismeretes szemésznél kiderült, mi a baj.


    Nagyon sokat nézegetett mesekönyveket, rengeteget rajzolt, de soha nem látszott rajta, hogy nem látna rendesen. Bicajozott, közlekedett forgalomban, szűrte a védőnő, gyerekorvos, mégsem derült ki hamarabb. Szóval ez nem annyira egyértelmű betegség. 


    A szemész azt mondta, a jó szem simán átveszi a rossz szerepét, ezért nem tűnik fel a szülőknek. Védőnőt meg mondjuk átverhette azzal, hogy kikukucskált a takarás mögül (azért a védőnői szűrés nem spéci szakorvosi vizsgálat).


    Nekünk óriási szerencsénk volt (a szemész 50% esélyt adott rá, hogy visszafordítható a folyamat), pár év takarás után jelenleg 90%-os a látása a rossz szemével is, van térlátása, gyenge szemüveget hord.


    Rendes szűrővizsgálattal éveket nyerhetett volna...

  11. 2017. január 1. 16:0011.

    Hiába tanítják, hogy fontos a szűrővizsgálat, ha az orvos/védőnő hanyag. Vsz, pont, hogy meg van tanítva, csak utána aztán már az orvos/védőnő személyiségétől függ, hogy ténylegesen megcsinálja-e a szűrővizsgálatot, lelkiismeretességet, elhivatottságot ugyanis nem lehet tanítani.


    Egyébként szemvizsgálat: minket anno anyukám egy barátnője tanácsára elvitt egy szemészhez, aki direkt gyerekszemészetre specializálódott. Felírt mindkettőnknek baromi erős szemüveget, ha jól emlélszem, mindjárt 3.5 dioptriást, plusz a  bátyámnak takarást is. A szemüveg rondán állt, továbbá fájt a szemem, egy idő után a fejem is ha feltettem, annyira erős volt. Egy szó, mint száz, nem hordtam és miután ténylegesen fájt miatta a fejem, anyám sem forszírozta. A szemem azóta is kiváló. A bátyám sem hordta a szemüveget, a takarást sem tűrte, nos, neki is csak mostanság, túl a 30-on írt fel a szemorvos 0.5-ös olvasószemüveget, amit számítógéphez is használnia kell. 


    Férjemék: rokonok forszírozásáára anyósom szemorvoshoz vitte a férjemet és a húgát. Felírtak bazi erős szemüvegeket. A férjem szófogadó gyerek volt hordta (plusz fiú volt, ugye, a külcsín nem nyomott olyan sokat a latba), a  húga viszont nem hordta. A férjem mai napig szemüveges, a húga látása kiváló. Már felnőttként mondta neki egy szemész egyik kontroll vizsgálaton, hogy sok embernek a gyerekkorban ész nélkül felírt szemüvegek cseszték el a látását. 


    Ennyit erről, alapvetően tök fölösleges kötelezni a szűrővizsgálatot  Van amelyik gyereken segít egy szemvizsgálat, van, ahol csak ront. Azt hiszem, én majd több szemészhez is elviszem a fiaimat, egyetlen szemész vizsgálata alapján nem ugrok neki a szemüveg vásárlásnak.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_319925 (10)
    2017-01-01  12:20
  12. Torolt_felhasznalo_319925
    Torolt_felhasznalo_319925
    2017. január 1. 12:2010.

    Én arról beszélek, hogyha valakinek nem szemüvegesek a szülei, az b.szhatja ezt az egészet. Te is csak azért vitted, mert nektek is rossz a szemetek. Nálunk a védőnő nem csinált semmi ilyesmit, abban azért biztos vagyok, ha azt mondja nekik, hogy nem látok az egyik szememmel, ők is elvisznek orvoshoz. 


    Aki intézetis gyerek és nincsenek szülei, neki ki veszi észre? Ezért is kellene kötelező szűrővizsgálat. A tompalátásnak is nagyobb figyelmet kellene szentelni, hogy a szülők, védőnők és a csakád is odafigyeljen rá. Az meg igenis szégyen, hogy az orvosi egyetemen nem tanítják meg az orvosoknak és védőnőknek, hogy milyen fontos ezeket a betegségeket kiszűrni. Ilyen szinten el lehet sumákolni is, csakhogy ne menjen a munkaidejük.

    előzmény:
    Sapiro (9)
    2017-01-01  11:48
  13. 2017. január 1. 11:489.

    A védőnő végez alap hallás és látás vizsgálatot, ami tényleg arra jó, hogy felhívja a figyelmet, ha gond van és elküldje a családot szakemberhez. De mi szemüvegesek vagyunk, ezért elvittük a gyereket szemészhez minden panasz nélkül. Az orvos pedig gond nélkül megvizsgálta, alaposan, és nem tette szóvá, hogy raboljuk az idejét, minek vittük. 


    A szülő felelősségét nem lehet másra áthárítani. 


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_319925 (7)
    2017-01-01  11:00
  14. 2017. január 1. 11:078.

    Nagyjábol egyet értek veled, de talán nem az egészségügyet kéne szidni a szüleid gondatlansága miatt. Ha figyeltek volna rád észrevették volna hogy nem látsz jol ( közelebb hajolsz a papirhoz, féloldalasan tartod a fejed, egyik szemed behuz ha fáradt vagy , stb...). A magyar egészségügyet szidóknak ajánlom tájékozodjanak hogy más országban mit kapnának magán biztositás nélkül.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_319925 (7)
    2017-01-01  11:00
  15. Torolt_felhasznalo_319925
    Torolt_felhasznalo_319925
    2017. január 1. 11:007.

    A szomorú, hogy be vannak írva a védőnői látogatások a kiskönyvbe. Anya azt mondta, hogy mivel ők nem szemüvegesek, meg sem nézte senki soha és ők is ezért nem vették észre. Amerikában már beperelnék őket ezért, de gondolom törvény még mindig nincs rá, hogy kötelező legyen. Azt sem értem, hogy miután a gyerek megszületett, miért nem nézik meg egyáltalán a legalapvetőbb funkciókat, hogy lát-e például az egyik szemével. De ez 22 éve volt, azért kérdezem, hogy változott-e valamit. Mert az én példám is mutatja, hogy akkor us lehet gond, ha a szülő nem szemüveges. Undorító ez a magyar egészségügy. Egyébként meg a védőnő is azért van, hogyha a szülők nem törődnek a gyerekkel, lépjen közbe, lásd. nem mosták a fogamat stb.

    előzmény:
    kella (6)
    2017-01-01  10:39
  16. 2017. január 1. 10:396.

    A védőnő státus vizsgálatokon nemcsak a látást hanem a hallást is vizsgálja.Szűrő jellegű vizsgálat csupán,de arra tökéletesen megfelel,hogy észrevegye az esetleges problémát és javasolja a szakorvosi vizsgálatot.Ezek benne vannak a státusvizsgálat protokolljába. Ha a szüleid Ennyire gondatlanok voltak veled ,valószínűleg el sem vittek a védőnőhöz.😞

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_319925 (4)
    2017-01-01  10:11
  17. 2017. január 1. 10:225.

    Szia!  Nem tudom régebben hogy volt de nálunk a 4 éves státuszon igenis megnézte a védőnő a gyerek szemét. Villákat mutogatott neki meg mutatni kellett melyik irányba áll. Ki is derült hogy egyik szemęvel nem lát jól, most szemüveges. Szóval van ilyen szürés! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_319925 (4)
    2017-01-01  10:11
  18. Torolt_felhasznalo_319925
    Torolt_felhasznalo_319925
    2017. január 1. 10:114.

    Pont erre az esetekre nincs semmi, amikor a szülő nem veszi észre, nem foglalkozik vele. Az én szüleim tényleg maximálisan tojnak a saját egészségükre is, fogat sem mosnak, de ez most nemcsak az ő hibájuk.


    8 éves korig soha a védőnő vagy senki nem nézi a kisgyerek szemét? Azt, hogy valaki gyakorlatilag félvak és csak az egyik szemével néz, meddig tart kideríteni. Ez annyira igazságtalan, vagy hanyagság volt a részükről. Mert a családunkban eddig tényleg soha senkinek nem volt baj a szemével, csak nekem.

  19. 2017. január 1. 09:173.

    Szerintem meg az a szégyen,hogy a szüleid magasról tojtak az egészségedre.Ez ugyanis az ő dolguk és felelősségük lett volna.

  20. 2017. január 1. 08:482.

    A szülők felelőssége, hogy (szem)orvoshoz vigyék a gyereküket. Nincs előírás és kötelezettség, szüleidnek kellett volna észrevenni, hogy gond van a látásoddal és orvoshoz vinni. Ugyanúgy, mint a gerincproblémáddal.

Címlap

top