Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Várva vár gyermek - lombik

pötty75
Létrehozva: 2016. október 2. 21:55

Kedves Olvasók!


Fórumokat kerestem, ahol hasonló kérdésekkel foglalkoznak, de mind túl régi volt, és úgy látom, már aktív látogatója egyiknek sincs. Ezért döntöttem, hogy indítok egyet. Kérdéseimre válaszokat kerestem, de nem nagyon találtam. Tulajdonképp nem is magam miatt, hanem azoknak írok, akik most kezdnek bele a folyamatokba. Én türelmesen várom, hogy a csoda bekövetkezzen. Addig is megpróbálom másoknak segítséget nyújtani a hosszú úthoz.


Amiről szó lesz:


Meddig várja? - Mert az orvosok mindig türelemre intenek.


Hol kezdjem el? Merre induljak?


Milyen vizsgálatokat érdemes/kell megcsináltatni? 


Melyik intézetet válasszam? Melyik dokihoz kérjek időpontot konzultációra?


Mennyibe kerülnek a kezelések/vizsgálatok/gyógyszerek?


Lombik program folyamata egy érintett nő szemével. Mi után mi történik? Kezelés menete (ez személyenként változik). 


Röviden ezekről a témákról szeretnék írni, aztán meglátjuk hogy folytatódik. Ez függ az érdeklődők hozzászólásától. 

  1. 2016. október 9. 11:014.

    Korábban nem is gondoltam volna, hogy ennyien vagyunk, akik gyermekre vágynak és segítséget kell kapniuk hozzá. Már az is nehéz volt, hogy elérjem telefonon az intézetet, hogy tájékoztatást kérjek és az általam kiválasztott orvoshoz időpontot kapjak konzultációra. Két hónapot vártam rá.


    Itt már azonnal felhívnám néhány hasznos információra a figyelmeteket. Friss orvosi eredményekre esz szükség. A 6 hónapja elvégzett eredmények már réginek számítanak. Szerintem az intézet részéről itt az első hiányosság. A várakozás ideje alatt jó volna, ha lenne egy protokoll, hogy milyen vizsgálatokat kérnek, mielőtt bármi előrelépés, beavatkozás történhet. Két hónapig nem volt semmi csak vártunk. A konzultációról viszont úgy jöttünk ki, hogy azt sem tudtuk, hogy némelyik vizsgálatot merre fogják nekünk megcsinálni. Elég kétségbeejtő volt. Kértünk a háziorvostól beutalót, ahova csak tudtunk, de a többihez szakorvosok kellettek. Azokhoz pedig újabb hetek hónapok bejutni. Nekünk szerencsénk volt. A sógorom be tudott juttatni egy belgyógyász szakorvoshoz, aki adott nekünk beutalókat a vizsgálatok felére. Borzasztóan megkönnyítette a dolgunkat és így is több mint két hónap kellett mindegyik beszerzésére illetve a kezelésekre. Mert hát volt néhány pozitív tesztünk, melyekre gyógyszeres kezelést kaptunk. 


    Ebből is világossá vált, hogy az időpont kérés és a dokival való első találkozó közötti időt fel lehetett volna a vizsgálatok elvégeztetésére használni. Biztos vagyok benne, hogy ezek közül mindegyiket mindenkitől kérik produkálni.


    Összeírom a kért vizsgálatokat, hogy ti is időben neki tudjatok kezdeni.


    : vérből: FSH, LH, ösztradiol, TSH, prolaktin, makro prolaktin, AMH hormon (a vérzés 2-4. napján), AIDS, hepatitis B,C, clamidia pneumonie, Micro plazma pneumonie, APC rezisztencia homociszteinnel kiegészítve, MTHFR (folsav anyagcsere) - ha nincs akkor 5-ös vagy 2-es véralvadás faktor, inzulin rezisztencia, hemoglobin A1C, inzulin cukor éhgyomorra


    EKG - ezt érdemes utoljára hagyni, mert az altatáshoz (petesejt leszívás) kell és csak 3 hónapig érvényes, plusz egy laborvizsgálat


    Helicobakter vizsgálat - kilégzéses teszt (HELI teszt), vérnyomás


    Nőgyógyászati rákszűrés, clamidia, urea plazma, mikro plazma, beültetés előtt meg kell csináltatni a petevezeték átjárhatósági vizsgálatot is.


    Férfi: spermakép kontroll, sperma tenyésztés, Helicobakter vizsgálat, AIDS, hepatitis B,C,


    vérből: vércukor anyagcsere éhgyomorra, hormon: prolaktin, hemoglobin ASC


    Hát hajrá húzzatok bele!

    előzmény:
    pötty75 (2)
    2016-10-02  22:16
  2. 2016. október 2. 22:413.

    folytatás


    Ha nincs más út csak a lombik program...


    Mi végül a Kaáli Intézetet választottuk. Van persze másik is (Pannon meddőségi központ, Versys klinika), de vagy messze volt tőlünk, vagy túl drága volt.


    Az egyik legfontosabb szempont, hogy számodra a legmegfelelőbb dokit találd meg. Kell, hogy figyeljen rád, hogy megbízz benne. Ezután a helyszín adja magát. Viszont tudnod kell, hogy sok időt fogsz ott tölteni, tehát nem árt, ha nem kell sokat utaznod miatta.


    A felkapott dokik már nagy gyakorlattal rendelkeznek, rutinosak. Persze ennek is megvan a hátránya. Kiégnek, már futószalagon kezelik az embert. Előnye, hogy sokat tapasztalt, már nem csak gyakorolja a bevált protokollt, hanem tudja is hogy melyik lehet jó számodra.


    A fiatal dokik még lelkesek, teljesíteni akarnak, sokkal empatikusabbak. Viszont előfordulhat, hogy több időt kell adni nekik, mert még óvatosak.


     


    Nehéz a döntés, bízz a megérzésedben. Azt vallom, hogy az ember nem akar rosszat magának. Tehát amikor kell a legjobb döntést fogod meghozni.

    előzmény:
    pötty75 (2)
    2016-10-02  22:16
  3. 2016. október 2. 22:162.

    Kezdjük az első kérdéssel:


    Meddig várjak. Ne várj egy percet sem. Kérj segítséget. Az idő sosem nekünk dolgozik. Minket folyton türelemre intettek. Várjunk még. minden rendben. Ne stresszeljünk. Jön a nyár, majd akkor összejön. Hasonlókat hallgattunk. És mi balgák vártunk és vártunk, de nem történt semmi. Csak az idő ment. Ez idő alatt már 39 éves lettem és nem volt minden hónapban peteérésem. A férjem 40, akinek a kiváló spermakép eredménye hirtelen leromlott. Nem tudták megmondani mitől. Manapság mindent a stresszre fognak, de ő nem ilyen típus. Értelmes magyarázatot nem kaptunk. Ekkor döntöttünk úgy, hogy nem várunk tovább. A mi esetünkben inszeminációra nem nyílt lehetőség. Meg aztán a korunkból adódóan nem is lett volna szükség rá. Bár tudni kell, hogy sokkal kíméletesebb megoldás, ha jók az eredmények. A lombik program megterheli a nőt. Tehát, ha valakinek van rá lehetősége előtte mindenképp éljen vele. nem beszélve a költségekről. Nekem anno a doki 30eFt-ot mondott. A mai tarifákat nem ismerem.


    Első lépésként menj el a pároddal együtt vizsgálatokra.


    : nőgyógyászati szűrővizsgálat, citológia, HPV, UH peteérés megállapításához, vérvétel a hormonokról (orvos ad beutalót) legyen benne pajzsmirigy hormonok, prolaktin, ösztrogén, progeszteron… doki tudni fogja mi kell hozzá. Javaslom mond el, neki, hogy a gyerekvállalás előtt szeretnéd kivizsgáltatni majd.


    Férfi: urológia és/vagy andorlógia ez utóbbi specifikus, spermakép, spermatenyésztés, Vérvétel a hormonok működéséről.


     


    Ezek az alapvető eredmények mutatják meg az irányt a folytatáshoz.

Címlap

top