Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

IR + glutén

pompidouenne
Létrehozva: 2016. szeptember 21. 22:22

Sziasztok!


 


Úgy tűnik nem jók az értékeim, IR-re utalnak + az emésztési problémáimmal kapcsolatban azt tanácsolta a háziorvos (miután tükrözéssel nem találtak semmit), hogy a -egyelőre csak patikába kapható teszttel végzett- negatív gluténérzékenységi eredmény ellenére érdemes a gluténmentes diétát tartani, mert az szokott segíteni.


Nos, igazán nem tudom mitől vannak ezek, főleg az IR-t nem tudom hova tenni, nincs túlsúlyom, heti 3x majdnem egy órát edzek, nem eszek kétpofára édességet és a főzés során is sok mindent "reform" módon készítek. Nem használok cukrot sem, csak a 0-ás GI-s eritritet. Nem iszunk, csak vizet. Egyedül a stressz és a kevés alvás marad...


A kérdésem, hogy akinek hasonló problémája van, hogy állt neki a változtatásnak? Azon morfondíroztam, hogy pl. mit vinnék a munkahelyre enni...  Az ebéd még oké, de nem egyszer eszem ott. Egyelőre az állandó idővel való harc miatt elképzelni sem tudom, hogy hogyan legfőképp mikor sütögetnék magamnak, hisz megvenni képtelenség. Ti hogy csináljátok? Mit eszik, akinek egyébként kevés az ideje előkészíteni a dolgokat?


 


Előre is köszi!


 


pomp

  1. 2016. szeptember 28. 13:495.

    Amúgy érdekelne, hogy milyen tüneteid voltak, hogy felmerültek ilyen vizsgálatok, terheléses cukor is, gondolom.


    Mondjuk, ha negatív volt a gluténteszt, akkor még tovább kéne vizsgálni, hogy valóban el kell-e kezdened a gluténdiétát! Mert az IR-rel együtt ez nem lesz sétagalopp, nagyon sok mindent meg kell tanulnod, eleve felfognod, hogy mi miért nem jó, és rengeteg címkét kell olvasnod a boltokban, mert a legtöbb fűszer, kakaó, liszt, rizs gluténnal szennyezett!


    Az alapszabály, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat kell enned! Ha kiderül, hogy nem vagy gluténérzékeny, akkor jó az az étrend, amit itt belinkeltek (vmi Candida-étrend), de egyébként gluténérzékenyeknek nem jó ez az étrend!


    Ott kezdődik, hogy búza, rozs, árpa, zab felejtős! Ezek a gabonák glutént tartalmaznak! Veszel egy gluténmentes lisztkeveréket és mi van benne? Kukoricakeményítő, burgonyakeményítő, rizsliszt. Ezekben nincs glutén oké, de GYORS felszívódásúak, amelyek nem jók az IR-nek, megdobják a vércukrodat és máris nem tartottad az IR diétát. Tehát ezek a gluténmentes lisztkeverékek is mehetnek a levesbe. Amelyek a legközelebb állnak ehhez a diétához, az a paleolit étrend. A maglisztek (lenmag, kókusz, mandula, szezámmag, tápióka, tökmag, stb.) gluténmentesek, csak el kell olvasni a zacskón, hogy tényleg gluténmentes üzemben csomagolták-e. Mert nem ér semmit, ha rá van írva, hogy nyomokban búzát tartalmaz.


    Illetve, amit a paleo nem enged, de te eheted, az a cirok, hajdina, köles, amaránt, quinoa, rizsből barna, basmati. Zabpehelyből létezik gluténmentes, nézz utána.


    Ezekből sütögetsz kenyeret/lepényt/muffint, lefagyasztod, és mindig kiengedsz egy darabot. Sok zöldség és magvak a köztes étkezésekkor.


    Remélem olvasod még, és segítségedre volt, amit írtam. Tudok pékséget, vendéglőt, ahol ehetsz és egy jó receptesoldalt is, ha szükséges. Mondjuk mindet Bp-en.

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2016-09-21  22:22
  2. 2016. szeptember 26. 16:444.

    Ameddig nincs kimutatva a gluténérzékenységed, nem kell gluténmentes diétát tartanod. Helyedben elmennék a gyorstesztnél komolyabb kivizsgálásra, és annak függvényében döntenék (dietetikussal egyeztetve) a diétáról.


     

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2016-09-21  22:22
  3. 2016. szeptember 26. 15:103.

    Hát ez biztosnem lesz könnyű de az is biztos hogy sikerülni fog :) Ha nincs időd sütni-főzni akkor szánj rá a hétvégéből egy délutánt és készíts el mindent kész állapotra és mélyhűtsd le (már ha van ennyi helyed). Itt van olyan menüsor ami jól jöhet csak ötlet gyanánt, egyébként millió blogot találsz a neten ha ötlet kell vagy akár pinteresten facebookon csoportokat. 

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2016-09-21  22:22
  4. 2016. szeptember 24. 13:412.

    Szia!


    Sajnos nem lesz könnyű dolgod, mert amit ehetnél gluténmentesen (krumpli, rizs, kukorica) azok nem tesznek jót az IR-nek. Most hirtelen a barna rizst tudom említeni, amit biztosan ehetnél gluténmentesen, de pl. a kenyérfélék felejtősek.


    Még a sima IR diéta is rohadt unalmas néha, én pl. már hányok a purpur kenyértől meg a teljes kiőrlésűtől, kínomban már zabpelyhes rántottát zabálok. De neked a zab sem alternatíva, ha jól tudom van benne glutén. :(


    Nem úszod meg a dietetikust, előre kell tervezned legalább egy hétre az étrendet, és mindig előrelátóan vásárolni, beosztani és kiporciózni minden adagot.


    Kitartást kívánok.

    előzmény:
    pompidouenne (1)
    2016-09-21  22:22

Címlap

top