Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Káros a teljeskiőrlésű???

Lillyke55
Létrehozva: 2016. január 16. 15:26

Ezt nem hiszem el!


Mit szóltok hozzá? Csak egy újabb baromság Szendi Gábor oldaláról, vagy vegyük komolyan?


http://www.tenyek-tevhitek.hu/az_egeszsegtelen_teljes_kio rlesu_gabona.htm


 


Dr. William Davis:
Az egészségtelen teljes kiőrlésű gabona

A tények tévhitek oldalról, ha esetleg nem menne át a link.

  1. 2016. január 25. 16:5728.

    Nem vagyok egy nagy cukor fogyasztó, még csak szegény se, de ennyi pénzt biztos nem adnék érte. Hiszem, hogy nem az a mennyiségű fehér cukor fog a sírba vinni, amit elfogyasztok.

    előzmény:
    Lillyke55 (27)
    2016-01-25  16:40
  2. 2016. január 25. 16:4027.

    Nem sima barna cukor, hanem finomítatlan nádcukor.


    Azért barna, mert nem fehérítették ki vegyszerekkel. Ez már önmagában jelent egy pici előnyt. És kevés tápanyag is marad benne.


    Itt van egy jó kis leírás róla:


    http://www.joegeszseget.hu/biopont-bio-nadcukor-barna-500 g


     


    Nem azt mondom, hogy egészséges és nem árt, csak azt, hogy kevésbé ártalmas a fehér cukornál. És sokkal finomabb.

    előzmény:
    huncut (22)
    2016-01-20  12:15
  3. 2016. január 24. 19:2226.

    Nem értek hozzá, de gondolom mert "egészséges" több pénzért eladható. Az egészről csak az jut eszembe, hogy élelmiszer lobby.

    előzmény:
    Lillyke55 (25)
    2016-01-24  11:24
  4. 2016. január 24. 11:2425.

    Én azt nem értem, hogy miért kerül sokkal többe a teljes kiőrlésű? Amikor azzal elvileg kevesebb a dolog, még le se kell héjazni, csak simán megőrlik és kész.


    A legolcsóbb fajta kilója 200 ft-nál kezdődik, de a tönköly és/vagy bioért 600 ft-ot is elkérnek.


     


    Mondjuk az Abonettnek meg 3000 ft kilója...

    előzmény:
    huncut (24)
    2016-01-20  13:35
  5. 2016. január 20. 13:3524.

    A válasz egyszerű, behülyítették az embereket, hogy milyen egészséges ezért, azért, csak ezt elfelejtették hozzátoldani. Mert akkor nem menni a biznisz.

    előzmény:
    dunakanyar (23)
    2016-01-20  13:17
  6. 2016. január 20. 13:1723.

    Nem olvastam végig a cikket, csak annyit tudok hozzászólni, hogy apukám mezőgazdasággal foglalkozik, búzát is termeszt, és bizony nem kis mennyiségű permet kerül rá  (és még mindig a megengedett kategóriánál tartunk). A malom vezetője, ahová leadja apukám a gabonát, mondta egyszer neki, hogy nem is érti, hogy az emberek miért vannak annyira oda a teljes kiőrlésűért,  mikor pontosan, hogy abban sokkal több vegyszermaradvány van, mint a finomlisztben.

    előzmény:
    Lillyke55 (1)
    2016-01-16  15:26
  7. 2016. január 20. 12:1522.

    Barna cukor....milyen tápanyag van benne???

    előzmény:
    Lillyke55 (17)
    2016-01-20  10:35
  8. 2016. január 20. 10:4721.

    Nyilván a bio változatot érdemes választani, már aki megengedheti magának. Én sajnos nem annyira.

    előzmény:
    Ardian05 (9)
    2016-01-17  12:49
  9. 2016. január 20. 10:4420.

    Ezt nem is tudtam!


    MEGDÖBBENTŐ!


    Akkor nem csoda, hogy más megélhetés után kellett néznie...

    előzmény:
    antironia (6)
    2016-01-16  17:28
  10. 2016. január 20. 10:4319.

    Egyetértek!


     

  11. 2016. január 20. 10:4118.

    Szerintem a legjobb a teljeskiőrlésű tönkölybúzalisztből készült kenyér.


    Ősi búzafajta, nem génmanipulált, nem nemesített. Magyarországon is ezt használták az 1800-as évek végéig.


    Hátránya, hogy fele annyit terem, mint a többi búza, ezért jóval drágább. De szerintem megéri.


    Mi teljeskiőrlésű kenyeret sütünk és a család kb. 4 kilót használ el havonta - mert azért fehérkenyeret is eszünk kisebb mennyiségben. Durva a 400-600 ft/kg, de 4 kilót meg tudok venni havonta.


    És néha van leértékelve is.


    Sokat olvastam utána és arra jutottam, hogy a teljes kiőrlésű tönkölybúzakenyér a legjobb megoldás. Persze házilag sütve, mert csak akkor tudod, hogy mi van benne!

    előzmény:
    liat (3)
    2016-01-16  16:29
  12. 2016. január 20. 10:3517.

    A barna cukor, mármint a nádcukor (főleg a sötétbarna, lágy) ezerszebb finomabb a fehér cukornál. Karamellás ízű, csodajó.


    Hogy sokkal egészségesebb-e, azt persze nem hinném. De már önmagában az, hogy nincs vegyszerekkel kifehérítve, már jelent egy kis előnyt. És tápanyagból is több van benne. Cukorbetegeknek persze tilos ez is.

    előzmény:
    huncut (2)
    2016-01-16  15:52
  13. 2016. január 17. 17:3816.

    így van, azért írtam, hogy vagy vegyszermaradvány, vagy gomba és toxin


    elvileg a tönkölyt nem szeretik, de én sajnos láttam már fuzáriumos biotönkölybúzát (amit mutogattak lelkesen a gazdák, hogy a helyi waldorfos gyerekekkel vetették és majd megőrlik, megeszik... hát, néztünk furcsállkodva)

    előzmény:
    pszichothriller (13)
    2016-01-17  16:27
  14. 2016. január 17. 16:3215.

    Én pont ennek a szónak vagyok híve...mértékkel mindent lehet enni.

    előzmény:
    Ardian05 (14)
    2016-01-17  16:28
  15. 2016. január 17. 16:2814.

    így van


    (de mértékkel fehér kenyeret is lehet enni)

    előzmény:
    antironia (11)
    2016-01-17  16:10
  16. 2016. január 17. 16:2713.

    Fuzárium ellen permeteznek, ezért nem érdemes búzalisztből biotermesztésűt venni, mert akkor azon nagy eséllyel lesz gomba.


    Viszont a tönkölybúzát nem szeretik a gombák, tehát azt érdemesebb venni, mind teljes kiőrlésű, mind bio tekintetében.


     

    előzmény:
    Ardian05 (9)
    2016-01-17  12:49
  17. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. január 17. 16:2012.

    Így gondolom én is.


    De, csak a napi 2 szelet kenyérnél maradok.


    Már nem érdekel annyira a süti.


     


    BÁR: ha most lenne itt egy lúdláb, nem teketóriáznék vele, annyi bizonyos.

    előzmény:
    antironia (11)
    2016-01-17  16:10
  18. 2016. január 17. 16:1011.

    Szerintem ez esetben is az érvényes, hogy mindent lehet enni, csak MÉRTÉKKEL. :)


     


    A normál teljeskiőrlésűnél az esetleges növényvédőszermaradékok lehetnek aggályosak, a bio teljeskiőrlésűnél meg a fuzárium és egyéb gomba...


     


    De ha két szeletet eszel, vagy egy fél tepsi sütit befalsz ilyen lisztből készítve havonta, qtyabajod nem lesz! :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (10)
    2016-01-17  13:44
  19. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. január 17. 13:4410.

    Erre én is gondoltam. Valószínűleg így is van.


    A mértéke számít, gondolom.Mi az a mennyiség ami tényleg veszélyes.


    A sütőüzemek lisztjeit vajon bemérik e ebből a szempontból?


    Vagy a gabonafelvásárlónál van ilyen minőség ellenőrzés?


     


    Összességében az a 2 hajszálvékony szelet kenyér talán még elmegy mérgezés nélkül.............

    előzmény:
    Ardian05 (9)
    2016-01-17  12:49
  20. 2016. január 17. 12:499.

    Nem olvastam Szendi cikkét, de valóban óvatosan a teljes kiörlésűvel.


    A teljes kiörlésű gabona tartalmazza a gabona héját, amiben számos káros anyag halmozódhat fel. Sokféle toxikus gomba (a leginkább fusarium), növényvédőszermaradvány stb.

    előzmény:
    Lillyke55 (1)
    2016-01-16  15:26
  21. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. január 17. 11:468.

    Nevetséges az egész katyvasz!


     


    A teljes kiőrlésű gabona rostjainak  jótékony hatása a bélrendszerre elvitathatatlan.Ezek mintegy végig söprik a beleket, a belekben lerakódott salakanyagot, ami szépen felhalmozódik ha nem figyelnek oda az egészségesebb táplálkozásra.
    Ezáltal a táplálékban rejlő, a test számára nélkülözhetetlen vitaminok,nyomelemek felszívódása sokkal sikeresebb.


    Ennek  egyenes következménye pedig a jobb közérzet.

    előzmény:
    Lillyke55 (1)
    2016-01-16  15:26
  22. 2016. január 17. 11:277.

    Abban teljesen igaza van, hogy régen nem ilyen volt a búza. Sőt, szerintem egyik élelmiszer sem volt ilyen régen. Régen volt íze a zöldségnek, gyümölcsnek, sőt a húsnak is, volt illata, íze, nem kellett agyonfűszerezni, a burgonya nem főtt meg 5 perc alatt. Ma már vízízű minden, a hús ízetlen.


    De ha ma kenyeret választok, a teljes kiőrlésűt veszem.


    A fehér kenyér sokkal jobban megdobja a vércukorszintet, mint a teljes kiőrlésű. Magának a búzának/rozsnak magas a szénhidráttartalma, ez igaz. De 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér jóval egészségesebb, mint a fehér. Ezért is ajánlják cukorbetegeknek, IR-eseknek, meg fogyókúrázóknak a tk. kenyeret, mert az nem okoz olyan nagy vércukoringadozást a szervezetben, mint a fehér. Tehát az ember nem érzi magát éhesnek olyan hamar, az inzulint nem járatjuk a csúcsra. A rostok mindig jótékonyak lesznek, bármit mondanak. Már pedig a fehér kenyérben/pékáruban rostot nem találunk, a tk-ben pedig igen. 


    Ha belegondolunk, hogy a rost megkötődik a szervezetben, felveszi a folyadékot, nem tud olyan gyorsan áthaladni, mint a fehér, akkor mitől is lenne rosszabb? Mitől dobná meg a vércukorszintet oly gyorsan, gyorsabban mint a fehér, ami átmegy az emberen, és 1 óra múlva éhes?  Én még sohasem hallottam, hogy a fehér kenyérnek alacsonyabb lenne a GI-je, mint a tk-nak. 


    Látott már valaki 2 kg-os teljes kiőrlésű kenyeret? Nincsen, mert az ember 1-2 szeletnél többet nem tud megenni, annyira eltelít a rostokkal. De 2 kg-os fehér kenyér tömegével kapható.


    Tehát ott a csomó ellentmondás. Meg a szakirodalom sem írja, hogy ha cukorbeteg vagy, akkor egyél fehér kenyeret, mert annak jobb a GI-je.


    Valaki írta lentebb a cukrokat. Na, a barna cukor, nádcukor mint vakítás. Csak az árban van különbség, ugyanúgy megemeli az inzulint pikk-pakk. A fehér cukrot malátával megszínezik, ezért lesz barna. Gondolkodni mindig kell, mielőtt valamit a szánkba, vagyis a kosarunkba teszünk.

    előzmény:
    Lillyke55 (1)
    2016-01-16  15:26
  23. 2016. január 16. 17:286.

    Szendi Gábor a képesítése alapján pszichológus, de nem gyakorolhatja, mert nyilvánosságra hozta a hozzáfordulók nevét és problémáit.


     


    (idézet egy weboldalról)


     


     

    előzmény:
    Lillyke55 (1)
    2016-01-16  15:26
  24. 2016. január 16. 16:395.

    Hivatkoznak az elodeinkre. Amugy nem igaz, hogy nem voltak koverek es pocakosak. A legtobb idosebb koraban bizony az volt.


    A vilag valtozik. Mar nagyon nem olyan, mint akar 50 evvel ezelott. Nem volt mindenkinek autoja, nem volt tul sok penze, ezert annyit vasarolt, amennyit kezben haza tudott cipelni. Most hetente mennek a legtobben, dugig tomik a kocsit es sok minden felesleges dolgot vesznek. Nem doltek a tv-bol etel es edesseg reklamok, mert hogy tv se volt. Szamitogep, okostelefon plane nem. Most mindez az elet resze. Nem csak a gyerekek nem akarnak mar mozogni, de valljuk be, mi felnottek sem. Bizony mi is rabjai lettunk ezeknek a modern dolgoknak. 


    A kozlekedes, a munkahelyi korulmenyek mind feljavultak, a lehetoseg hogy uton-utfelen egyen az ember valamit, elerheto mindenkinek. 


     


    A szulok elfoglaltak, nem ernek ra minden este fozni. A gyerekek megszokjak a nem termeszetes izeket. 


     


    Az elettempo is felgyorsult, nem elonyunkre. Szoval nem csak a gabona az oka.


     


     

    előzmény:
    liat (3)
    2016-01-16  16:29

Címlap

top