Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Antibiotikum hogyan hat?

olajbogyo11
Létrehozva: 2015. december 10. 11:41

Lányomnál(14 éves) 2-2,5 hete kezdődtek a panaszok:


Torokfájás,enyhe köhögés,és hőemelkedés.Háziorvos Mucoprontot javasolt,meg torokfertőtlenítőt..Mivel nem nagyon javult,elvittem hétfőn este fül-orr-gégégszhez(SZTK)


Alaposan megvizsgálta,meg voltam elégedve,azt mondta,hogy garat-és légcsőgyulladás...


Zinnat 500 mg tablettát kapott,5 napig 2x1(10 szem)


Torokváladékot nem vett(utólag olvastam neten,hogy nem ártott volna..),de azt mondta,hogy annak az eredménye 4-5 nap,ne kockáztassuk,hogy rosszabbul lesz,mert ha vírus lenne és otthon rendesen kúráltuk akkor 1-2 hét alatt már beállt volna vmilyen változás/javulás.


Most a 6.szemet vette be reggel,változás a köhögésében van.Egyébként piros a torka(talán nem annyira) és a nyelés sem fáj annyira neki.


Közérzete nem rossz,étvágya van,láza nincsen(végig nem is volt,csak esténként 37-37,3)


De én titkon azért nagyobb javulásra számítottam egy ilyen erős antibiotikumtól.Továbbra is adok neki vitamint,mézes,Mebucaint stb.


Használt már vki ilyet?Mit tapasztalt?Elvétve olvastam,hogy az antibogyók az utolsó daraboknál szoktak hagyni,ez tényleg így van(nem szedtünk még antibiotikumot szerencsére).


Szerintetek?


 

  1. 2016. május 23. 15:3814.

    Azt olvastam hogy az antibiotikum hatékonyabb ha cukor is van hozzá....ki tudja hogy ez pontosan hogy van? Ezt írták:Egy kanálnyi cukor nemcsak abban segít, hogy a gyógyszert könnyebben lenyeljük, hanem a hatását is fokozza – ezt mutatták ki egy új vizsgálatban. A Telegraphban ismertetett kísérleti eredmény szerint ha az antibiotikumokat cukorral vesszük be, az drámaian megnövelheti a hatásukat a fertőzésekkel szemben.


    Nem próbáltam még de ha esetleg nem elég hatékony egy antibiotikum egy kanál cukorba nem hal bele senki hátha...


     

  2. 2016. február 19. 10:3113.

    Nem mindig láz függő, aki nem lázas típus az simán láz nélkül is lehet tüszös mandulagyulladásos vagy középfülgyulladásos. Akkor pedig kell az antibiotikum.

    előzmény:
    VioletHill (12)
    2016-02-19  10:03
  3. 2016. február 19. 10:0312.

    Szerintem pedig nagyon óvatosnak kellene lennünk az antibiotikumokkal, mivel a szervezet egy idő után imun lesz rá és számos esetben kárt is tehet a szervezetben. Ha nincs láz, akkor különösen megfontolandó az erős antibiotikumok használata..

  4. 2015. december 15. 13:2111.

    Megírom a mai fejleményeket,hátha még vki erre téved:


    Köhögés-náthája minnimális,lényegében azt hinném,hogy meggyógyult a gyerek,ha nem néznék bele a torkába.


    Alig jobb,még mindig nagyon piros.


    Nem tudom,hogy megint nem jó gyógyszert kapott e vagy mitől lehet.

    előzmény:
    olajbogyo11 (10)
    2015-12-14  12:03
  5. 2015. december 14. 12:0310.

    Köszönöm!


     


    Mi váltottunk,mert nem volt semmilyen javulás,sőt csúnyább lett a köhögése és a torokgyulladása is,úgyhogy a doktornő azt mondta nem hatásos.


    Egyébként ahogy neten olvasgattam,többen írták,hogy a Zinnat nem hat,vagy nem éreznek nagy javulást,nem tudom,hogy kis dózis lehet,vagy olyan a hatóanyaga,amely csak kevesebb baktériumra válik be.


    Most Forcid Solutab tablettát kap,ez jónak tűnik,most reggel szinte már nincs is köhögés,nátha is csökkent,és a torka habár még mindig nem szép,de alakul,nem annyira heveny vörös.Az is jó,hogy ezt el lehet oldani vízben,mert szegénynek annyira fájt a nyelés is,hogy ezek a marha nagy tablettákat megszenvedve tudta csak lenyelni.


    Mérges voltam,mert nyilván nagyon nem jó,két ilyen erős gyógyszer egymás után,de hát ha muszáj akkor muszáj.Most,hogy van hatása,legalább kezdek kicsit megnyugodni,hogy nem hiába eszik antibiotikumot egy hete a gyerek.Aztán adom a probiotikumokat,meg Béres cseppet.Tényleg Ti mivel erősítítek télen az immunrendszert?


    Nem szoktak a gyerkőcök betegeskedni,de most ez eléggé eltalált minket.Sok gyümölcsöt adok,meg Béres cseppet szoktak enni,de ha van vkinek vmi készítmény javaslata,ami ilyenkor bevált(különösen,hogy gondolom ennyi antibogyó után még fogékonyabb lesz a szervezete),szívesen veszem ha megírja.


    Sajnos a suliból is már két hete hiányzik,idén már nem is fog menni,de ez legyen a legkevesebb,itthon tanulgatunk.

  6. 2015. december 13. 22:359.

    Igen így van,ahogy leírod.


    Csak hát ugye kapásból senki nem megy egy torokgyulladással rögtön fül-orr-gégészetre vagy nem kutatja végig a,hogy  jó e az az orvosokat.


    Most egyébként már szebb a torka estére,bízom benne,hogy holnapra még jobb lesz a javulás.


    Normafloret,kefírt adom neki,hogy szegénykémnek a gyomra is bírja.


     

    előzmény:
    hutchi (8)
    2015-12-13  18:09
  7. 2015. december 13. 18:098.

    Szerintem teljesen igazad van, mert tenyleg van sok orvos meg mindig, aki szuksegtelen irja fel az antibiotikumokat. Es amikor egy orvossag elkezdese utan kb egy hettel sem tapasztalsz javulast, akkor eleg nagy a valoszinusege, hogy nem a megfelelot szeded. Mindenkepp erdemes mast megprobalni, vagy mas szakorvos velemenyet is kikerni. Nekem is volt mar rossz tapasztalatom, amikor pl kozepfulgyulladasra a korzeti orvos vmi altalanos szelessprektumu antibiot irt fel, ami ket het szedes utan se hasznalt egyaltalan. Amire fol ugyanez az orvos tovabb akarta folytatni a kezelest ugyanazzal az antibiotikummal. A masodik kurat mar el se kezdtem, hanem ehelyett ful-orr-gegesz szakorvoshoz mentem, aki olyan gyogyszert irt fel, amitol mar a masodik nap megszuntek a tuneteim.

    előzmény:
    olajbogyo11 (7)
    2015-12-13  12:29
  8. 2015. december 13. 12:297.

    Köszönöm a válaszokat!


    Egyrészt szerintem sokan tudják,hogy az antibiotikumokat végig kell szedni,és nem is ajánlást kértem,csak tapasztalatokat:)


    Probléma esetén orvoshoz megyünk/viszem a gyerekeket,és be is tartjuk azt,de ha vmi úgy tűnik nem működik,én utána szoktam kérdezni/olvasni,tudni kell épp ésszel szelektálni,és nincs gond.


    Másrészt azt tapasztalom,hogy egy 3 másodperces torokbanézés után is szívesen írnak antibiotikumot,nem hallottam még olyanról,akinek emiatt tenyésztést kértek volna,arról nem is beszélve,hogy majd egy hét az eredmény..Nyilván nem jól van így,és ezért is vannak rezisztens bacik.
    És akkor most szülőként,laikusként döntsd el mi a jó.


     


    Elvittem egy magán fül-orr-gégészhez,azt mondta,hogy csúny a torka,de azért annyira nem vészes(mandulák szerencsére csak enyhén pirosak).Garat-torokgyuszi továbbra is,ha nem javul egy hét múlva kontroll:


    Forcid Solutabot kapott,egy hétig reggel-este,4.et vette be most.


    Torkában változást nem látok,a nyelése nem fáj,kevésbé is köhög,helyette van,nátha,úgyhogy most keményen orrcsepp és inhalálás.


     


    Ugye ez már jelenthet jót?


    Bízom benne,hogy lassan a torkán is látom a változást.

    előzmény:
    olajbogyo11 (1)
    2015-12-10  11:41
  9. 2015. december 12. 15:536.

    Orvos vagy ? Ismered a beteget ? Lattad ?Tudod Te milyen allaergias tunetei vannak vagy lehetnek ? Tudod-e hogy az altalad preferalt gyogyszerben lehet olyan vivianyag Vivoanyag


    ami a masikra katasztrofalis lehet ?


     


     


     


    Tessek mar megtanulni, hogy amitol en meggyogyulok attol a masik meghalhat.


     


    Antibiotikomot soha nem ajanlunk adunk oda masoknak !!!!! Vegig szedjuk a kurat meg akkor is ha jobbulast tapasztalunk rovid ido utan !!!!!!!!!

    előzmény:
    exb (4)
    2015-12-11  20:12
  10. 2015. december 12. 15:525.

    Orvos vagy ? Ismered a beteget ? Lattad ?Tudod Te milyen allaergias tunetei vannak vagy lehetnek ? Tudod-e hogy az altalad preferalt gyogyszerben lehet olyan vivianyag ami a masikra katasztrofalis lehet ?


     


    Tessek mar megtanulni, hogy amitol en meggyogyulok attol a masik meghalhat.


    Antibiotikomot soha nem ajanlunk adunk oda masoknak !!!!! Vegig szedjuk a kurat meg akkor is ha jobbulast tapasztalunk rovid ido utan !!!!!!!!!

    előzmény:
    exb (4)
    2015-12-11  20:12
  11. exb
    exb
    2015. december 11. 20:124.

    Ezekre a tunetekre Sumamed 3napig kell szedni es mar a 2.napon van javulás.


    Nekem ez vált be.

    előzmény:
    olajbogyo11 (1)
    2015-12-10  11:41
  12. 2015. december 10. 20:103.

    Nagy vonalakban egyetértek az előző hozzászólásban írtakkal, csak annyit tennék hozzá, hogy hiába az orvos a kompetens a válaszadásban, de mivel torokváladék tenyésztés nem történt (nem is sok értelme van, mert elég sok idő mire az eredmény megérkezik, az atipusos kórokozókat pedig az egyszerű tenyésztéses labor vizsgálat nem is mutatja ki) az orvos is csak találomra írta fel valamelyik fajta  antibiotikumot, azt  megjósolni hogy ez a fajta beválik-e majd - torokváladék tenyésztés hiányában -  még az orvos sem tudja.


    Mivel a Zinnat elég széles spektrumú antibiotikum, nagy valószínűség szerint hatni fog, csak türelem, még csak a 3.napnál tartotok. 

    előzmény:
    olajbogyo11 (1)
    2015-12-10  11:41
  13. 2015. december 10. 19:392.

    Használt már vki ilyet?Mit tapasztalt?Elvétve olvastam,hogy az antibogyók az utolsó daraboknál szoktak hagyni,ez tényleg így van....


    Ha most erdemi magyarazatba akarnank


     


    kezdeni azt is el kell/lene mondanunk, hogy mi a virus es a bakterium kozotti kulonbseg.


    Azt is el kell/lene mondani hogy minden bakterialis fertozesre es minden bakterioalis fertozes megelozesere antibiotikumot adnak.  Az altalad felvazolt tunetegyuttesre is. A felsoleguti fertozes


    is lehet akut vagy kronikus .Lehet primer /masodlagos- bakterialis fertozes. Ezek korokozoi  es tunetei sem ugyanazok igy az ellenuk valo tuneti kezeles,  terapia  sem ugyanaz .


     A szovodmenyekt mar nem is emlitem.


    Igy javaslom kedeseidet a kezeloorvosnak tedd fel es biztos, hogy erdemi valaszt fogsz kapni.


    Tole azt is megtudhatod hogy a lazcsillapitasahoz nincs koze az antibiotikumnak = az lazcsillapitasra alkalmatlan  


    es azt is megtudhatod hogy  nem minden  bakteriumra hat minden antibiotikum.


     


    Veel beszeld meg a dolgokat .Itt ugyanis nem biztos hogy szakorvot talalsz. Vak meg ne vezessen mar vilagtalant .

    előzmény:
    olajbogyo11 (1)
    2015-12-10  11:41

Címlap

top