Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Pszichosztorik

szicso
Létrehozva: 2015. július 30. 18:00

Kedves Fórumozók!



Készülő könyvhöz várnék pszichológussal, illetve magát pszichoterapeutának vagy hasonlónak mondó "szakemberrel" kapcsolatos véleményeket, élményeket, tapasztalatokat. Alapvetően olyan élmények, tapasztalatok megosztására számítok, amelyek tanulságosak, elgondolkodtatóak, netán visszatartó erővel bírnak.



A könyv fő célja, hogy egy kicsit megálljt parancsoljon a pszichobiznisz haszonlesőinek és figyelmeztesse azokat akik tájékozatlanul, fejest ugranak egy-egy hosszú, akár évekig tartó terápiás kapcsolatba. Sajnos sokan, túl sokan vannak, akik meggondolatlanul felkeresnek valakit, egy idegent, akinek óránként 5-10-20 ezer forintért kitárják a lelkük kapuit, és nem számolnak annak anyagi és lelki következményeivel, hosszú távú hatásaival.



Néhány tervezett téma amelyek kapcsán megköszönném a hozzászólásokat:



Írj, osszad meg velem/velünk, ha:



- a terapeutád nem árulta el, milyen végzettsége van


- a pszichológusodról kiderült, hogy nincs is diplomája



- a terápia inkább ártott, semmint használt



- már szabadultál volna, de nem tudtál



- olyan dolgokat "derített" ki, amikre nem is voltál kiváncsi és nem is segített, hogy megtudtad



- a pszichológus/terapeuta túlságosan beavatkozott az életedbe



Minden hozzászólásért hálás vagyok! Természetesen mindenki anonim marad, sőt, privátban is tudsz üzenni, ha nem akarod, hogy mások olvassák a történetedet.



Kedvcsinálóként Anna története:


 


Anna úgy vélte, szociális fóbiája van. Édesanyja tanácsára felkeresett egy terapeutát, akinek a honlapján szerepelt a szociális fóbia is, mint olyan probléma, amin tud segíteni. Több mint egy évig járt terápiába, több mint egymillió forintot hagyott a terapeutánál, akiről utóbb kiderült, nincs is pszichológus diplomája. Anna teljesen önállótlanná vált, a terapeutája nélkül már szinte semmiben nem tud dönteni, a lakásból alig teszi ki a lábát, a barátaival radikálisan megszakította a kapcsolatot. Két öngyilkossági kísérlete volt. Anna édesanyja tanácstalanságában a rendőrséghez fordult. Eljárás indult a terapeuta ellen kuruzslás miatt. Ennek ellenére Anna továbbra is rendszeresen jár hozzá... 



Remélem, ennél kellemesebb, de tanulságos hozzá(m)szólásokat küldtök!



Előre is köszönöm az őszinteségeteket!


  1. Torolt_felhasznalo_998541
    Torolt_felhasznalo_998541
    2015. augusztus 1. 13:526.

    Anna úgy vélte, szociális fóbiája


     


    Szocialis fobia /osztalyozas  DSM-IV-TR / pszichiatria hataskorebe tartozik zommel de besegithetnek megoldasban viselkedeskutatok is . Szocialis fobianal a diagnozis felallitasanal vigyazni kel hogy hol huzzuk/huzhatjuk meg az egeszseges es nem normalis hatarokat .


     

    előzmény:
    szicso (1)
    2015-07-30  18:00
  2. Torolt_felhasznalo_412193
    Torolt_felhasznalo_412193
    2015. július 31. 03:325.

    Ó, köszönöm, köszönöm!


    Igazad van, természetesen pszichiáter volt, ez egyszerű elírás.

    előzmény:
    terdszelikatica (4)
    2015-07-30  20:19
  3. 2015. július 30. 20:194.

     A jó lelkipásztor "atyaként" gondját viselte a gyülekezetnek, meggyőződésem, hogy esetenként sokkal jobban, mint a mai terapeuták. 


    Bizony bizony . Ok tanulnak pasztoralpszichologiat gerontologiat es szakosodhatnak is .


    a "kezelés" abból állt, hogy megkérdezték, hogy hogy vagyok, felírta a gyógyszert


    Pszichologus nem ir es nem is irhat fel gyogyszert !!!!!!!


    a PSZICHOLOGUS NEM ORVOS


     ORVOS A PSZICHIATER O az aki gyogyszert irhat fel , de szamara a csevegsen kivul tobb mas vizsgalati eredmeny is lehetove teszi hogy tudja mit miert ir fel -


     


     Tudos Bagoly DKoreaban nem biznak pszichiaterben sajat internetes portallal biro samanokhoz fordulnak krizis helyzetben 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_412193 (3)
    2015-07-30  19:28
  4. Torolt_felhasznalo_412193
    Torolt_felhasznalo_412193
    2015. július 30. 19:283.

    Alapvetően abból indulnék ki, hogy a pszichoterápia hasznos tevékenység azért, mert sokkal összetettebb az életünk, mint akár néhány évtizede.


    Régen a terápiát a pap végezte. A jó lelkipásztor "atyaként" gondját viselte a gyülekezetnek, meggyőződésem, hogy esetenként sokkal jobban, mint a mai terapeuták. 


    Nekem már 50 éve ilyen kezelést javasoltak - akkor még az "SZTK"  nem támogatta. Most az OEP által fizetett szakemberek egy-egy félórás kezelésért nevetséges összeget kapnak a magán kezelések áraihoz viszonyítva, persze a kezelés sem ér túl sokat. /Egészségügyi átverések c. vitaindítómban írtam egy esetről, ahol a "kezelés" abból állt, hogy megkérdezték, hogy hogy vagyok, felírta a gyógyszert, és elköszönt. Az eset sajnos, nem egyedi./


    Összességében húsz év körüli időt töltöttem orvosi rendelőkben - mint páciens - de semmiféle hasznos hatásról nem tudok beszámolni. Igaz, kárt sem okoztak - a rengeteg, feleslegesen beszedett gyógyszer hatásától eltekintve - és ez is valami.


    A terapeuta a szülőt helyettesíti a kezelésekkel annak pozitív és negatív hatásaival együtt. Attól nem leszünk önállóbbak, hogy valaki helyettünk gondolkodik, de egyes esetekben a biztonságérzetünk fokozódhat, ha jó a pszichiáter.


    Sarlatánok sajnos minden szakmában akadnak, ezzel számolnunk kell.


     

    előzmény:
    szicso (1)
    2015-07-30  18:00
  5. 2015. július 30. 19:082.

    A könyv fő célja, hogy egy kicsit megálljt parancsoljon a pszichobiznisz haszonlesőinek 


    - a pszichológusodról kiderült, hogy nincs is diplomája


    Micsoda jo otlet ' Kihez is van szerencsenk nev szerint ? Mennyi honorariunot kap az a hozzaszoló a torteneteert ?


    NL szerkesztoseg  munkatarsait kerdezted mar Ok Somat mint pszichologus pszichoterapeutat emlegettek .

    előzmény:
    szicso (1)
    2015-07-30  18:00

Címlap

top