Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gyulladt gyökérkezelt fog

shinelove
Létrehozva: 2015. július 18. 14:04

Sziasztok! Egy hete nagyon fáj a bal alsó 7-es fogam. Sajnos elhalt...múlt héten már másodszor tisztította ki a doki...de nem javul...sőt rosszabb. Nem találja a 3. gyökeret...de közben be van gyulladva, rtg-n is látszik. Szerdán már ki akarta húzni...én még kikönyörögtem a dalacint + cataflamot...hátha leviszi a gyulladást. Orvosilag kb 90 %, hogy húzni kell. Ilyen esetben mennyi jelentősége lenne annak, ha rájönnék a lelki okára + a mögötte lévő konfliktusra? Vagy van, amikor már élettanilag nem visszafordítható a gyulladás...és bármit csinálok, úgy is húzás lesz a vége. Köszönöm

  1. 2016. december 23. 14:3711.

    Miért kellene kihúzni egy fogat csak azért, mert a fogorvos nem tud vakon gyökér kezelni? Ott kell hagyni, és elmenni oda, ahol mikroszkóppal tömnek. Drága igaz, de az még drágább, ha ki kell húzni a fogat, és a helyére pótlást kell csináltatni.


     

  2. 2015. július 20. 16:0810.

    Uhhh... Én meg azt hittem eddig, hogy aki kibírja ezt a tortúrát, annak örökre megoldódik a problémája, mert nem tud többet fájni a foga. Én csak olyan "mellékhatásról" hallottam, hogy elszürkül, elszíneződik a gyökér kezelt fog, meg hogy nem érzi az illető, ha mondjuk tályog, ciszta vagy valami van rajta. Mert nem fáj.


    Jaj, de kutya dolgok ezek. Csak fogorvost ne lássunk...

    előzmény:
    Antalbaba (7)
    2015-07-19  08:04
  3. 2015. július 19. 13:029.

    Inkább olvasgass egy kicsit a témában,mielőtt véleményt mondasz. 


    De gennyes fog okozta fogfájást még neked sem kívánnék. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_405233 (6)
    2015-07-19  00:44
  4. 2015. július 19. 12:558.

    No,akkor egy kis anatómia,de a józan paraszti ész is segíthet.


    Azért fájhat egy olyan fog,amelyben elhaltak az idegek,mert az egyébként lyukas,szuvas,gyulladt fogat tartó,azt körülvevő szövetekben,a fogínyben élő és nem elhalt idegek vannak. 


    A topikindítónak pedig meg még azért fáj a három gyökerű gyökérkezelt foga,mert az egyik gyökeret nem sikerült feltárni,így ott van még a gyennyes gyulladás.


    A szuvas fogban lévő bacik miatt egyre jobban felgyülemlő genny ugyanis feszíti a fog körüli szöveteket,ahol idegek vannak és ez bizony egyre nagyobb,lüktető,sokszor a fül felé is sugárzó,szinte elviselhetetlen fájdalmat okoz.


    Gyakran még az azonos oldali arc is megdagad,(biztosan láttál már ilyet) mert a folyamatosan termelődő genny nem tud máshova ürülni,csak a szövetek közé. Ilyen előrehaladott esetben már többnyire csak kihúzni lehet a fogat,nem lehet megmenteni és ilyenkor már a beteg is csak a húzást kéri,mert annyira szenved a fájdalomtól. Ilyen esetekben a foghúzás után azonnal sűrű,véres genny ürül,a feszítő fájdalom azonnal megszűnik és antibiotikumot is kell szedni,a csonthártyagyulladás megelőzésére. 


    Gyökérkezelésnél enyhe esetekben a genny ki tud ürülni a megnyitott gyökércsatornán keresztül! Nem elhanyagolt esetekben,amikor a beteg még időben megy orvoshoz,ez megoldja a problémát,a fog megmenthető. 


    A sikeresen gyökérkezelt,jól betömött fog már soha többet nem fog fájni. Egy gond lehet csak vele,mivel már nem élő fog,könnyen törik,pattan,mint a porcelán.


    Sört nyitni,diót törni soha nem tanácsos foggal és ez különösen érvényes gyökérkezelt fogaknál.

    előzmény:
    ladybird65 (4)
    2015-07-18  18:02
  5. 2015. július 19. 08:047.

    Nem csak "belülről" fájhat a fogideg, hanem pl. a véráramon keresztül érkező fertőzéstől a fogat tartó csont is begyulladhat. Ezért sem örök életűek a gyökérkezelt fogak /a törékenységük mellett/, mert simán bekaphatnak vmi más fertőzést, ugyanúgy tudnak fájni:-(

    előzmény:
    ladybird65 (4)
    2015-07-18  18:02
  6. Torolt_felhasznalo_405233
    Torolt_felhasznalo_405233
    2015. július 19. 00:446.

    K A M U  !!!!  K A M U !!!!!!!!  K A M U  !!!!!!!!!!!!!

    előzmény:
    shinelove (1)
    2015-07-18  14:04
  7. 2015. július 18. 21:405.

    Ha jól értem, a három gyökérből az egyiket nem tudja kitisztítani az orvos, mert nem találja meg, és ott még be van gyulladva az ideg, az fáj. Szóval még nem teljesen élettelen a fog, de már menthetetlennek tűnik.


     


    A topikindítónak: egy ennyire előrehaladott fogprobléma esetén felesleges lelki okokról gondolkodni. Szerintem a baktériumokat nem tudod lelki elemzéssel eltüntetni. Inkább kövesd a fogorvosod tanácsát, hogy ne terjedjen tovább a gyulladás.

    előzmény:
    ladybird65 (4)
    2015-07-18  18:02
  8. 2015. július 18. 18:024.

    Tényleg nem kekeckedni akarok, de én ezt nem értem (igaz, nincs is gyökérkezelt fogam).


    Ha egyszer elhalt, ahogy írod, akkor hogy tud fájni? Én mindig azt hittem, hogy az elhalt fog attól elhalt, hogy már nincs benne ideg, vagy elhalt ideg van, ergo semmit nem érzékel. Tehát nem fájhat.


    Nekem pl. a klíma tesz nagyon rosszat az autóban a fogamnak. Volt mikor már úgy fájt egy érzékeny fogam, hogy csak na. Elmentem gyökérkezeltetni. A doki megkopogtatta, megröntgenezte és azt mondta, ő ezt a fogat nem nyírja ki, mert teljesen egészséges, jó fog. Azt javasolta, kerüljem a huzatot, klímát, közeli ventilátort. Meg javasolt rá fogkrémet, öblítőt. Utána jobb is lett, nem fájt, viszont az érzékenység a sírig el fog kísérni (valszeg a fognyaki tömés miatt).

    előzmény:
    shinelove (1)
    2015-07-18  14:04
  9. 2015. július 18. 16:183.

    folyt!


    Steril gyulladás csak teljesen ép fognál fordul elő,de ez nem gyakori!

    előzmény:
    Lédienn (2)
    2015-07-18  16:04
  10. 2015. július 18. 16:042.

    Basszus,nem lelki oka van a gyulladt,gennyes fognak!


    Van un. steril gyulladás is,de akkor nem szokott gennyes lenni,nincs ilyenkor az rtg-n sem eltérés,csak fáj a fog. Ha nem szűnik a fájdalom,akkor szoktak gyökérkezelni. Megnyitás,gyökércsatorna tisztítása után ilyenkor azonnal be is tömik a gyökércsatornát,éppen azért,hogy ne legyen fertőzés,gennyesedés.


    Nálad szinte biztos,hogy nem ez volt,hanem mélyen,gyökérig lyukas volt a fogad,s a bacik miatt jól begyulladt,gennyes lett. (Tömés alatt is begyulladhat,gennyesedhet a fog.) Ennek pedig köze nincs a lelki defektushoz.


    Megoldás itt is a gyökérkezelés,neked pech,hogy nem tudták a harmadik gyökércsatornát is feltárni és kitisztítani,ezért van a további fájdalom,gyulladás. A kapott gyógyszer lehúzza kicsit a gyulladást,de nem oldja meg a problémát sajna. Azért kell ilyenkor mégis kihúzni,mert ellenkező esetben a gennyes gyulladás eléri az állkapcsot is,ami igen nagy baj lenne!


    Bevállalós dokik szoktak még ilyen esetben gyökeret műteni,de csak ha a megmaradt fog még ép annyira,hogy érdemes a műtét. Sajna,ez sem mindig sikeres és a vége mégis csak húzás,ezért kevesen is próbálkoznak ezzel. 


     


     

    előzmény:
    shinelove (1)
    2015-07-18  14:04

Címlap

top