Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Székrekedés kisgyereknél

kerubia
Létrehozva: 2015. Április 26. 22:41

Másfél éves kisfiamnak gyakran van székrekedése az utóbbi hetekben. Sokszor napokig nem produkál, és utána is nehezen :-( 


Tudom, hogy több zöldséget és gyümölcsöt, illetve egyéb rostokat kéne kapnia, de sokszor nem fogadja el. Van, hogy megeszi őket, időnként a joghurtot is, de ez kevés lehet, hiszen az emésztése nincs rendben.


Tudnátok tippeket adni, hogy hogyan vegyem rá, hogy megegye az emésztését segítő ételeket? Erőltetni vagy éheztetni nem szeretném, de hátha vannak kíméletes, bevált trükkök.

  1. 2015. augusztus 31. 21:5325.

    Aszalt gyümölcsök, forró ital reggeli után segíthet

    előzmény:
    kerubia (1)
    2015-04-26  22:41
  2. 2015. május 30. 13:3924.

    Termeszetesen mindenki azzal ert egyet, akivel..., ez onmagaban nem jelenti azt, hogy igaza van/nincs.


    Szerintem a topikindito sem, en sem arrol irtunk, hogy meg se kostoltolja a gyerko, es akkor kap mast..., hanem arrol, hogy csak elvbol nem eroltetunk dolgokat. Ezzel lehet egyeterteni, meg lehet nem. En nem hiszek az idomitasban, meg abban sem, hogy az en elveimet nem irhatja folul a gyerek, probaltam mindig is inkabb valaszkeszen, mint fejbol nevelni.


    Nalunk pl. nem mukodott a koran kezbe a kanalat, pedig bevetettem, mert egyszeruen nem kerte a gyerek, jobban szerette (meglepoen sokaig) az etetgetes intimitasat. Tobb ilyen dologban is megnyilvanult ez, nemcsak az etetesben. Es meglepo vagy nem, attol, hogy tovabb igenyelte a "kisbabasabb" kezelest, nem lett anyamasszonykatonaja belole. (Nala aztan nem jott volna be, hogy tobbet eszik, mert nala van a kanal, sot.)


    Bili, szerintem mar agyonmagyaraztam, magam is unom: a szobatisztasagra szoktatas folyamatarol irtam, hogy miert ne maradhatna tovabb rajta a kezdetekben, semmi baja nem lesz tole. Ettol meg senki se kapott aranyeret vagy nyomorodott el:-X (Amugy meg felnottek kozott is van, aki bizony kiolvassa az osszes magazint, mire kijon a vecebol, mas meg ket perc alatt elintezi, egyeniseg kerdese is, miert kellene ezt nekem felnottkent felulirni egy kisgyerek eseten?!)

    előzmény:
    FullMoon (21)
    2015-05-23  19:57
  3. Torolt_felhasznalo_672736
    Torolt_felhasznalo_672736
    2015. május 23. 23:3423.

    Ha az általad felajánlott rostgazdag ételt nem akarja megenni akkor egyértelmüen add tudtára hogy semmi más alternatíva nincsen. Meg szerintem nem igazán éhes mert lehet gyakran eszik? Egy másfél éves babának elég napi  3-szor (max 4-szer ha kajás baba) enni adni, ha közben nassol akkor piszkálni fogja a föételt vagy bele sem kóstol. Majd ha igazán éhes lesz akkor megeszi amit adsz neki. 


    Jó trükk pl ha zöldséget belecsempészel ételbe. Krumplipürébe belekevered a zöldborsót, bolognai spagettibe belekevered a csemege kukoricát vagy apróra vágott zöldbabot, rántottába a kicsire vágott brokkolit amit külön megföztél. 


    Bolti joghurt helyett csinálj "sajátot" neki. Vegyél ízesítetlen natúr görög joghurtot, keverj bele mézet vagy juharszirupot és pépesíts bele friss gyümölcsöt mint eper, málna, áfonya, barack, banán stb… garantáltan finomabb és egészségesebb mint a sok bolti joghurt amiben gyümölcs szinte semmi. 


    Szárított gyümölcsökben sok a rost; pl áztass be mazsolát vízbe míg puha lesz, majd fözd meg zabpehellyel tejben, persze ízesítheted kicsi mézzel, fahéjjal stb…ízlés szerint, banánkarikákat vágva bele. Olcsó, finom, egészséges. 

    előzmény:
    kerubia (1)
    2015-04-26  22:41
  4. 2015. május 23. 20:0222.

    Mi az amit szeret, amit most megeszik a gyerek? Úgy könnyebb tanácsot adni.

    előzmény:
    kerubia (10)
    2015-04-30  22:41
  5. 2015. május 23. 19:5721.

    Kivételesen Nikita mellett állok ki ebben a kérdésben... :)


    Nekem 3 gyerekem van, egyik sem volt sosem válogatós, mindenki mondja, milyen szerencsém van. Nem, ez nem szerencse kérdése. És nem, soha nem erőltettem beléjük semmilyen ételt. Csak éppen ha nem kellett neki az adott étel, nem vettem elő másikat. Annyit evett belőle, amennyi jólesik. Ha egyáltalán nem eszi, akkor ennyi. Éhes gyerek étel mellett nem hal éhen én ezt vallom, tehát ha nem eszi meg, akkor annak általában az az oka, hogy nem volt még annyira éhes, hogy ne berzenkedjen egy zöld izétől (borsó mondjuk) annyira, hogy meg se kóstolja... Más az, ha látom, hogy a hideg futkos rajta végig és öklendezik annyira nem jön be az adott kaja, de a meg sem kóstolom és kap mást nálunk egyszer sem fordult elő.


    Általában mindig fokozatosan vezettem be új ételeket, tehát a tányérján volt olyan IS amit mondjuk már kapott korábban. Pl. az almával kezdtük, mint a legtöbben. Kapott reszelve, főve, paszírozva. Majd főztem mellé rízst és kapott almát rízzsel, egybe. Másnap kapott főtt almát, főtt rízzsel, így külön is megismerte a rízst. Aztán nem almát kapott a rízs mellé hanem barackot. Aztán az alma mellé krumplit. Stb. stb.


    Alig van olyan étel, amit nem szeretnek. A nagyfiam nem eszik húst, mióta összekapcsolta hogy a hús valamikor még aranyos bocika, malacka vagy tyúkocska esetleg fényesen csillogó halacska volt, de ezt meg tiszteletben tartom, ez nem válogatás. Mindig ott van előtte, ha akar vehet, nem erőltetem. Néha ráfanyalodik, aztán újra nem eszik fél évig semmilyen húst. De ez nem válogatás, ez az ő kis érzékeny lelke, egyszerűen ilyen. Minden mást megeszik, az összes zöldséget, gyümölcsöt.


    A másik, ami nálunk nagyon működött, hogy nagyon korán a kezükbe kapták a kanalat. Kit érdekel, hogy maszatol, meg több megy mellé, mint a szájába...? De Ő eszik egyedül, akkor sokkal nagyobb kedve van enni bárakármit mint ha én etetem. És nagyon korán abbahagytam a pépesítést is, amint volt foguk az almát is egyben kapták (igen, a 2 fogukkal is). Soha, egyik sem nyelt félre, nem volt ebből gond, és nagyon szép finomra tudták darálni a 2 fogukkal az almát  :) Így ma sem gond, hogy egyenek almát, mert az ugyanúgy néz ki, nem pedig egy almapüré..


    A bilin pár percig meg azért ildomos hagyni, hogy ne azt szokja meg hogy órákig trónol. A bilire/wc-re akkor megyünk, ha szükség van, nem ott olvassuk ki a háború és békét, majd csodálkozunk az aranyerünkön (ui. bazira nem egészséges fél óra alatt üríteni mondjuk...). Nyilván ez nem a bilivel való ismerkedéskor fontos, hanem amikor már nem poénból ül rá gatyában és pelenkában mesét olvasni.. Az a koncepció mennyivel jobb, hogy ülünk a bilin, előbb utóbb úgyis pisilni fog, majd hú, de ügyes vagy pisiltél a bilibe... Ennek nem sok értelme van.

    előzmény:
    Caithleen (13)
    2015-05-04  12:28
  6. 2015. május 11. 07:4120.

    Amen.

    előzmény:
    Nikita 666 (19)
    2015-05-10  07:28
  7. 2015. május 10. 07:2819.

    Angyalka, rágódj át még egyszer azokon amiket írtam, és utána gondolkodj el, vajon miért írtam azt amit, és miért írtam hogy nem érdekel hol dolgoztál. Használd az agyadat.


    Tudod, már ott bukik az egész, hogy 2 éves gyerekeknél óvodát írtál. Ha képben lennél, és egyáltalán tudnál valamit azon kívül mindent jól megkérdőjelezel, akkor tudhatnád hogy amiről írsz, az csupán óvodai előkészítő.


    Ha fogalmad sincs arról, hogy itt a fórumon ki kicsoda, akkor tájékozódj a hozzászólásai alapján. Még az is előfordulhat hogy az én gyerekem külföldön járt oviba. Még az is előfordulhat hogy a rokonaim zömének külföldön jár oviba a gyereke.


    Az, hogy valamiről nem nyilatkozok a magán életemmel kapcsolatban, nem jelenti azt, hogy nem létezik.


    Ezt az apróságot a fórumon próbáld meg szem előtt tartani.


    Ha megfelelően nevelted volna a gyereket, akkor nem kérdőjelezed meg azt, amit írtam. Akkor te is pontosan látnád, és ki mernéd mondani, hogy mi folyik a szülői nevelés és gondozás címén.

    előzmény:
    Caithleen (18)
    2015-05-09  18:36
  8. 2015. május 9. 18:3618.

    Nem szeretnek vitatkozni, szoval csak nehany teny:


    - irod, hogy "Nagyanyáink, dédanyáink nem csináltak problémát az evészetből, ami van, azt eszik. És mintha nem lett volna annyi allergiás gyerek.", a kommentem erre vonatkozott, szerintem nem en ertettem felre a dolgokat;-)


    - Mi alapjan is lehet megallapitani, hogy TI vagy en mennyire (nem) ertunk a gyerekhez? Le a kalappal a vateszi kepessegeid elott:-))


    - Anatomia hogy jon ide? Jozan paraszti esz is eleg a bilizes temahoz, no meg hogy valoban valaszkeszen neveljunk, ne csak elmeletben szajkozzuk azt:-X 


    - Elfogadom, hogy nem erdekel, hogy en kf-i ovodakban dolgoztam, csak akkor ne nyilatkozz bennfenntesen roluk, mert lathatolag abszolut nem vagy kepben. Egyreszt egyaltalan nem egyforman mukodik minden ovoda, masreszt angolszasz vilagban az ovoda intezmenye nem mindig kulonul el egymastol, hanem az ovodaban van 2 reszleg: a 2 ev alattiak es a 2-5 eves koruak. Nos ezert van az, hogy bizony a ketto hataran levo gyerekeknel az intezmeny felvallalja a szobatisztasagra neveles kerdeset is. Halistennek legtobbszor nem a vaskalapos "2 perc a bilin" elvek alapjan;-)


    Hat, azok alapjan, amiket irtal, nem is csodalkozom, hogy nem ertetted a tudatos neveles koncepciojat. Szerencsere azert vannak, akik nemcsak ertik, mi ez, de muvelik is. Talan me'g nem tobbsegben, de egyre sokasodnak, ebbol szerintem csak jo johet ki hosszutavon.

    előzmény:
    Nikita 666 (17)
    2015-05-09  10:36
  9. 2015. május 9. 10:3617.

    Isten őrizz hogy veled vitatkozzam. Úgy tűnik, neked életbevágóan fontos, hogy akkor is igazad legyen ha nem, magyarázkodni, azt tudsz.


    Honnan veszed azt, hogy én képtelen vagyok nagyanyáink korát összevetni az allergia létezésével? Miért kellet ezt leírni? Én feltételeztem hogy ezt mindenki érti, te nem???


    Topic indító csak egy a sok anyuka közül, akik nem tudnak gyerekkel bánni. Te vagy a másik. Mert ugyebár kényelmes volt elsiklani egy lényeges momentum felett, mármint hogy érezd mit akar a gyerek, és értékeld ki a jelzéseit, aszerint cselekedj. Ez nem jön be igaz? Lusta, "elfoglalt" asszonykának egyszerűbb a gyereket letenni a bilire és játékot adni a kezébe hogy szórakozzon. Ha tanultál volna anatómiát, akkor tudnád mit okoz a hosszan tartó leszorítás. Angyalom, nem az én bekezdésem ellentmondásos, hanem számodra kellemetlenül nyilatkoztam, ezért te mondtál ellent magadban. Nem érdekel hogy külföldi óvodában dolgoztál, minden óvoda egyformán működik. Nem fognak a 15-20 gyerek közül egy olyant kiszúrni, amelyiknek épp székelnie kell. Másrészt, óvodába már olyan gyerekek járnak, akik képesek jelezni. ha te azt írtad nekem hogy én általánosítottam , és nem a topic indító problémájára reagáltam, akkor megkérdem, hogy kerül a képbe az óvoda amit te példaként felhoztál? Két éves gyerek még gondolatban sem jár óvodába.


    Arra visszatérve pedig, hogy nem a topic indítóra reagáltam, gondold már végig, aki egy fórumon kér tanácsot a gyereke ürítésével kapcsolatban, vajon a gyerekkel kapcsolatos folyamatosan létrejövő problémákat hogyan reagálja le? Több (rengeteg) anyuka fórumokról szedi össze az ismereteit a gyereknevelésről, gondozásról. Nem bíznak a gyerek orvosban, védőnőben? Nincs anyukájuk, anyósuk, akitől kérdeznének? ha pedig nem tetszik a fórumozók válasza, akkor ellenkeznek, és azt mondják hogy jól nevelik a gyereket, tökéletesen el tudják látni. De ha egyszer -szerintük- működőképes az, ahogyan gondozzák a gyereket, akkor miért tesznek fel olyan kérdést, amire ők jobban tudják a választ? Talán amiatt, mert nem működik a rendszerük. Ez most általánosítás volt.


    A topic indítóra visszatérve, ha szervi oka nincs a széklet visszatartásának, hogyan létezhet, hogy egy felnőtt nő, egy anya, nem képes olyan étket adni a gyereknek, úgy bánni a kicsivel, hogy önmaga megoldja a problémáját?


    A tudatos nevelés pedig a legeslegrosszabb kifejezés, amit írhattál. Ha az ösztönös nem működik, hogy mit tegyünk a gyerekkel, hogyan etessük, hogyan nyugtassuk, akkor a tudatos már erőltetett, megette a fene. Miféle csomagolást is kellene végigolvasni egy kisgyerek étkeztetésénél? Tápszerét? Vagy mit? A zöldségeken, gyümölcsökön, húsokon, rizsen, cukron, rizsen, csokik csomagolásán miféle olyan adalék anyag van, ami nem adható egy kisgyereknek? Ki merem állítani, hogy kevés olyan anyuka van, aki nem adott bébiételt a gyerekének. Vajon a "drága" idejükből hányan főztek rendes spenótból főzeléket a gyereküknek? Vajon tudják-e, hogy melyik élelmiszer alapanyagban mi található, van-e élelmiszer ismeretük?


    Nem, nem az én tapasztalataim a rosszak, hanem azé a sok-sok kisgyereké, akik érzik hogy nem tudnak róluk a szerető szüleik megfelelően gondoskodni.

    előzmény:
    Caithleen (15)
    2015-05-09  09:09
  10. 2015. május 9. 09:1216.

    Nagyangyaink nagyanyaink koranak...


    Bocsanat.

    előzmény:
    Caithleen (15)
    2015-05-09  09:09
  11. 2015. május 9. 09:0915.

    Nagyangyaink koranak es az allergianak annyi koze van egymashoz, hogy ok meg nem ettek annyi processzalt es minden hulyeseggel telenyomott "mu" kajat. Ezert nem volt annyi allergia. Semmi koze a temahoz, amirol most itt beszeltunk.


    A tudatos szulo ezert igenis vegigolvassa a csomagolast, illetve torekszik arra, hogy inkabb termeszetes dolgokat probaljon adni. Nalunk csapvizet es cukormentes herbatakat kapott a gyerek, na de minket se latott kolat vagy szensavas uditoket vedelni. Szoval igen, a pelda fontos.


    Most ujra vegigolvastam, amit a TI irt eddig, es tovabbra is azt gondolom, a valaszod sokkal inkabb beleolvasason alapult, mint tenyleges infokon. Mintha kicsit altalanositottad volna a szelesebbkoru rossz tapasztalataidat (honnan veszed pl hogy az elso nemre levesz dolgokat az etrendrol, hogy nem turelmes,stb?). Es legfokeppen ez a "szulo hibaja" komment ennyike kezzelfoghato info alapjan. Csoda lenne, ha tetszene a TI-nak vagy barkinek, nem?


    Az utolso bekezdesed meg csupa ellentmondas. Aki hagyja uldogelni a gyereket a bilin, az spec pont nem akar sporolni az idejevel, hanem pontosan tudja, hogy siettetni (es foleg ebben a kerdesben) mekkora bakloves lenne. Sajat korszakomra nem emlekszem, de a joval fiatalabb tesomera igen. Uldogelt a bilin, elotte kis zsamoly, en meg jatszottam vele, amig anyukank, nagymamank ott tevekenykedtek korulottunk. Ma is pozitiv pelda elottem ez a hozzaallas. Felnottkent dolgoztam tobb kulfoldi ovodaban (amugy pedagoguskepzettsegu vagyok, csak gimnaziumi/felnott korosztalyra), ott is teljesen normalisan alltak a kerdeshez. Senkit nem kapdostak le a bilirol par perc utan, sot. Egyebkent max teged, felnottet zavar, ha megnezed a "combikaikat", es ott a bili nyoma, elarulom, a kicsiket egyaltalan nem, sot semmilyen bajuk nem is lesz belole. Mint mar irtam, abbol sokkal tobb, ha a felnottek percekre beosztott eletehez akarjak tul hamar igazitani a kicsik szama oly fontos "osztatlan szent idot".

    előzmény:
    Nikita 666 (14)
    2015-05-08  19:29
  12. 2015. május 8. 19:2914.

    Szükségtelen játszmázni. De az állandó válogatásnak gátat kell szabni. Az erőszakot te hogy érted? Az a gyerek, amelyiknek a szülei sem válogatnak, anyuka nem diétázik, nem próbálgat ki mindenféle hülyeséget hogy most csak rozsos, most csak sómentes, cukormentes és társai diétát folytat, a gyerek is meg fog kóstolni mindent. Nagyanyáink, dédanyáink nem csináltak problémát az evészetből, ami van, azt eszik. És mintha nem lett volna annyi allergiás gyerek. Most pedig elnézem néha az előttem álló, kisgyerekkel vásárló anyukákat. Ész megáll, a gyerek alig tud beszélni, de megkérdezik tőle hogy mit vegyenek ebédre, vacsorára. Lényegtelen hogy más sietne a vásárlással, a kisded válogat. Szín alapján. Csomagolás alapján. Ez valahogy olyan, mint amikor a nyúl viszi a puskát. Még valami. Talán neked is feltűnt, a szülők előszeretettel vesznek meg a kisdednek mindenféle színes löttyöt, mert hogy rá van írva, telenyomták vitaminnal. Elveszi az étvágyat. A csapvíz miért nem jó?


    Ha a szülők nem úgy vágják a kenyeret, uborkát, hogy a kisdednek megfeleljen, kiveri a hisztit. Ha kizárólag paprikát enne vacsorára, akkor csak azt kap. láttam hasonló diliket. Kérdés, ilyen helyzetekben ki a szülő, és ki a gyerek? Ki nevel kit? A szülők sorozatos nevelési buktatókon esnek el, és kiskamasz korára már fegyelmezhetetlenné válik. Igaz vagy nem igaz? És ez nem kizárólag az étkezésben mutatkozik meg.


    Tegyél bilire egy gyereket, szórakoztasd el, tedd a TV elé, és negyed óra múlva nézd meg a combjait. Esetleg te ücsörögj egy olyan alkalmatosságon, aminek keskeny pereme van. Elgémberedsz. A gyereket pedig rá lehet szoktatni, hogy a bilin ülve ne kakiljon, hanem csak ücsörögjön. Az szülőknek első sorban azt kell megtanítania, hogy a gyerek jelezzen amikor kakilnia kell, vagy pedig a szülő legyen olyan figyelmes, hogy vegye az adást, és akkor azonnal vigye a bilit. A gyerek reflexszel fogja összekötni a bilit a kakilással, nem pedig azzal hogy ücsörög rajta. A stopperórás beszólásod nem jellemezném. A kád vízben is bent lehet hagyni egy pár évest, majd a mentősök kiszedik, nem baj. Elhiszem hogy anyukáknak nincs idejük, onnan faragnak le, ahonnan csak tudnak.

    előzmény:
    Caithleen (13)
    2015-05-04  12:28
  13. 2015. május 4. 12:2813.

    Kisgyerekeknel nagyon gyakori, hogy inkabb csak keves dolgot szeretnek, ez onmagaban nem nevelesi hiba. Es egyaltalan nem zarja ki, hogy kesobb siman bovul a repertoar, hogy mit esznek meg. Ha turelemmel elfogadja az ember, hogy az adott probalkozasai nem sikeresek, sokkal kevesebb blokkot es gatat epit, sokkal kevesebb jatszmazasra teremt lehetoseget gyerek-szulo kozott.


    Hogy gondolod, hogy megetesse a szulo a gyerekkel a nemtetszo etelt? Esetleg eroszak utjan? Hat, ez valoban esszeru tanacs. Ebbol tuti hamarabb kialakul az altalad elorejelzett "komoly problema", mint egy turelmes elfogadasbol.


    A bilin par percig hagyott gyerek is erdekes koncepcio. Stopperora is kell hozza? 

    előzmény:
    Nikita 666 (12)
    2015-05-04  12:14
  14. 2015. május 4. 12:1412.

    Elolvastalak, és valami  feltűnt. Nem fog tetszeni a kommentem, sőt.


    A kisfiad mivel még csak másfél éves, nem olyan régóta eszi azt, amit a felnőttek. Pár hónapja talán. De már írod, hogy ezt sem szereti, azt sem szereti, engeded válogatni. Új ízeket próbálgat, ha nem vagy vele türelmes, és az első nemre leveszed az étrendről a neki nem tetsző ízeket, akkor te szoktatod rá a válogatásra. bármennyire is nem szeretnéd, igenis próbálkozni kell hogy egyen. Az, ha néhány ételt nem szeret, elfogadható, de hogy a legtöbb ételt visszautasítja, az nevelési probléma.


    Ha már egészen kicsi korában nem szokja meg azt, hogy meg kell enni a neki nem tetsző ételt, később komoly problémáid lesznek vele, rosszabb lesz mint a mostani székelési probléma. Gondolom közösségbe fog járni, oviba, ott is meg fognak vele szenvedni. És nem a gyereket fogják szidni, hanem a szülőt kibeszélni.


    Ha egy gyereknek székelési problémái vannak, az csak ritkán betegség tünete, inkább a szülő hibája.


    Bilin sem addig hagyjuk ülni a gyereket, ameddig kedve tartja. Pár percig legfeljebb.


     

    előzmény:
    kerubia (1)
    2015-04-26  22:41
  15. Torolt_felhasznalo_327954
    Torolt_felhasznalo_327954
    2015. Április 30. 23:1011.

    1/2  pohar  meleg  tejecske    benne  1  kaveskanal  cukorral!


    minden  REGGEL!!!!!!!

    előzmény:
    kerubia (1)
    2015-04-26  22:41
  16. 2015. Április 30. 22:4110.

    A pépes kajákat alapból nem annyira szereti.


    De a leves jó ötlet,  megpróbálom azt is. Meg az olívaolajat is, hátha bejön.


    Kenyeret szoktam sütni, teljes kiőrlésű rozsliszteset. Meg a fehérrizst is lecseréltem barnára. Valami majdcsak bejön már.


     


    Köszi a tippeket :-) 

  17. 2015. Április 28. 11:009.

    A tejbegrízt szereti? Mert akkor lehet neki adni teljes kiőrlésű tönkölybúzadarából készült grízt. A bioboltokban lehet kapni. Vagy köleskását, zabkását gyümölccsel, ugyanúgy tejben megfőzöd ezeket, de persze lehet vízben is. Sima zabpelyhet keversz neki natúr joghurtba, az a bélflórának is szuper. Ha nagyon nem eszi, akkor egy kis pici cukor bele, vagy olyan gyümölcs, amit szeret.


    Ha eszik kenyeret, akkor ne fehér kenyér legyen, hanem teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült kenyér vagy legalább fele arányban legyen benne. Vagy rozskenyér is jó. 


    Leveseket eszik? Mert azt is hatékony lehet, az én lányomnál mindenképpen. Jó kis kelkáposztaleves, frankfurti leves gazdagon tejföllel, virslivel. De persze egyéb levesek is jók, és hát valóban a főzelékek. A habarásra itt is lehet teljes kiőrlésű liszteket használni. 


    De egy a lényeg! Ezekre a teljes kiőrlésű cuccokra sokkal többet kell inni! Mert különben jön az ellentétes hatás, és "beleköt" a gyerekbe.


    Szokták az olivaolajat is alkalmazni ilyenkor, kicsit meglocsolod vele az ebédjét, úgysem érzi, és sokaknál hatásos, én még nem próbáltam.


    Légy találékony, sok sikert!


     


     

    előzmény:
    kerubia (1)
    2015-04-26  22:41
  18. 2015. Április 27. 22:318.

    Próbálkoztam az aszalt szilvával, újhagymával, gyümölcslével, de egyik sem kellett neki :-( . Mondjuk ma legalább joghurtot evett, meg brokkolilevest is, de más zöldséget/gyümölcsöt nem. Pedig mindig együtt esszük a zöldséget/gyümölcsöt, szóval próbálok jó példát mutatni. És szeretem is enni őket, nem csak színlelem.


    A szobatisztaságot nem erőltetem , a nagyi egyszer-kétszer ültette már bilire, de sosem erőltette, addig ült rajta, amíg kedve volt.


    Nem nagyon történt mostanában változás az életünkben, nem tudom mihez kötni ezt a dolgot.


    Arra gondolok, hogy mivel néhányszor nehezen kakilt, ezért már inkább visszatartja. Emiatt lenne jó puhító ételeket adni neki, de ha egyszer nem fogadja el, úgy nehéz.


    Védőnővel és dokival is beszéltem már, mindkettő azt mondta, hogy az étkezéssel próbáljuk megoldani a dolgot. Adjak neki minden nap főzeléket például. Csakhogy ő nem enne minden nap főzeléket...

  19. 2015. Április 27. 20:407.

    Ha a gyerekorvos/vedono nem valt ki panikrohamot sem gyermekednel, sem nalad, a legkimeletesebb megoldas az o meglatogatasuk lenne tanacskeres celjabol az adott temaban. Bizzal bennuk, ok tenyleg erdemben is tudnak segiteni, nemcsak tippelgetni!

    előzmény:
    kerubia (1)
    2015-04-26  22:41
  20. 2015. Április 27. 11:386.

    Ha ez ujkeletu, akkor szinte biztos, hogy psziches eredetu. Nem volt valami valtozas a kis eleteben?


    Elsosorban ezt kellene kideriteni, orvosolni, mert etrendileg akarmit csinaltok, ha a lelki alap ok nem valtozik, akkor max atmeneti javulas erheto el.

    előzmény:
    kerubia (1)
    2015-04-26  22:41
  21. 2015. Április 27. 01:445.

    Ha, pelenkaelhagyási korszakban lennétek, semmi erőltetés! A bili és elvárás is riasztó lehet.

    előzmény:
    kerubia (1)
    2015-04-26  22:41
  22. 2015. Április 27. 01:414.

    Csak otthon facsart lét, mert mindegyik tele van cukorral, és mű dolgokkal. Most lassan lessz friss gyümölcs, turmixolni.  Példamutatásnak, igyon a család is, még ha kevesett is. Nem erőltettni, mert gyerekek, még átlátnak a szitán!

    előzmény:
    Zsánna (2)
    2015-04-26  23:05
  23. 2015. Április 27. 01:383.

    Kezdjetek el családilag, aszaltszílvát nassolgatni. Az eredeti olasz Tamarin hajhajtó lekvár, laza székletet biztosít. Nincs benne anyalevél, mint a hasonló nevű legvárba. Mokkáskanálnyit. Az aszaltszílvát, előző nap beásztattni. A besztercei a legfinomabb. Pocak maszírozás, jobbcsípőtől felfele, borda alatt balra kanyarodva, a bal csípőig (vastagbél vonulat). Ha étvágytalan, akkor szoktak adni, étkezési savat, amit étkezés elött kel meginni.

    előzmény:
    kerubia (1)
    2015-04-26  22:41
  24. 2015. Április 26. 23:052.

    Minden nap egy pohár 100%-os gyümölcs lével kezdjétek a napot!


    Valamint figyelj oda, hogy meglegyen a folyadék bevitele.


    Általában az újhagymára sokat isznak az emberek, szezonja van, egészséges:)

    előzmény:
    kerubia (1)
    2015-04-26  22:41

Címlap

top