Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Combnyaktörés után S.O.S.

Epona99
Létrehozva: 2014. szeptember 4. 16:20
Sziasztok!

Nagymamám (89 éves) két hete combnyaktörést szenvedett, kapott egy csípőprotézist, a kórházban hol jobb, hol rosszabb napjai voltak, de összességében fejlődött (bár rosszabb napokon ott is volt olyan, hogy átaludta a napot, alig evett stb.).
Hétfőn átkerült rehabra, az átszállítás nagyon megviselte, mivel gerinc problémái is vannak (3 csigolyája össze van roppanva) és az út elég rázós volt neki, megroppant a dereka. Az átszállítás óta átaludja a napokat, nem eszik, megtagadja a felülést, az ágyból kikelést és ha ott vagyunk, néha még akkor is bealszik... olyan mintha már feladta volna.
Látogatjuk, szeretettel vesszük körbe, kiszolgáljuk, beszélünk hozzá órákat, sokszor ugyanazokat meséljük el, mert már egyszerűen kifogytunk a sztorikból (amúgy is elfelejti) és a mozgás hiánya miatt szellemileg is kezd egy kicsit leépülni (pl. elfelejtette hogy néz ki a lakása, ahol évtizedek óta lakik).
Iszonyatosan kétségbe vagyok esve, az érdektelensége a mi energiáinkat is felemészti, kezdünk elfogyni Anyukámmal, aki tud, kérem segítsen, írja meg, hogy mit tehetnénk még érte.
Előre is köszönöm a válaszokat.
  1. 2014. szeptember 5. 10:1812.
    Annak idején én fogadtam anyu mellé egy külsőst, aki naponta ment és átmozgatta.
    előzmény:
    Epona99 (11)
    2014-09-05  10:08
  2. 2014. szeptember 5. 10:0811.
    Köszönöm a válaszodat és őszintén sajnálom a nagymamádat.

    Sajnos ő nem nyüzsög éjszaka, ezért is aggasztó a nappali alvás. Mint írtam korábban, szerintem ő még nem döntött vagy legalábbis napi szinten változik a döntése, ezért is érzem úgy, hogy egy kicsit a mi felelősségünk is, hogy motiváljuk...

    Ami aggaszt, hogy úgy látom, hogy a kórház lemondott róla, tegnap bement hozzájuk a gyógytornász, aztán ki is ment. Nem csináltak semmit vele. Ez mitől rehab????
    Tegnap erre befejeltem, felkelt, el akartunk menni az asztalhoz, menet közben majdnem összecsuklott, nagyon megijedtem, gyorsan vissza is mentünk az ágyba. A kórházban ezt még tudta...

    Esetleg nem tudna valaki egy normális helyet ajánlani Budapesten? Itt 4 nap alatt csak romlott az állapota és nem tudunk senkivel sem beszélni róla, senkit soha nem találunk...
    előzmény:
    dunakanyar (4)
    2014-09-04  19:15
  3. 2014. szeptember 5. 09:5410.
    Nem indokolt,a háziorvos szerint sem. Valószínűleg azért szedálták, amit Dunakanyar is írt. Éjjel megpróbált kimenni WC-re, akkor nem nagyon tudott menni, bizonytalanul és biztosra akartak menni..((( De írtam neked privit is tegnap, nézd meg.
    előzmény:
    Epona99 (7)
    2014-09-05  09:13
  4. 2014. szeptember 5. 09:439.
    Továbbra is vegyétek körül szeretettel, ő majd eldönti, szeretne-e így (fájdalmakkal, kissé mozgáskorlátozottan tovább élni).
    89 évesen már nem igazán regenerálódik a szervezet, felépülni már nem fog. Vannak/lesznek jobb illetve rosszabb időszakai. Ahogy te is írod.
    előzmény:
    Epona99 (1)
    2014-09-04  16:20
  5. 2014. szeptember 5. 09:198.
    Nagyon örülök, hogy jobban van!
    Talán csak a műtét utáni erőgyűjtés miatt volt apatikusabb.

    Így van, önzésünk miatt a szeretetre hivatkozva nem tudjuk elengedni, akit nagyon szeretünk.
    Sokszor még a tényleges fizikai halál után sem.
    Azért egy hajlott kornál, betegségnél, könnyebb, mint egy fiatalabb korban, váratlanul, semmi előzményre utaló jel nélkül. Az sokkoló.
    előzmény:
    Epona99 (6)
    2014-09-05  09:01
  6. 2014. szeptember 5. 09:137.
    Hát, mi erre nem gondoltunk, de most már gondolunk, simán benne lehet a pakliban. Éjszaka is alszik, ezt biztosan tudjuk, pont ezért aggasztó a nappali alvás is. Viszont a szedálás indokolatlan lenne, mert neki inkább a dereka fáj, nem is a törött rész, arra pedig van bevált fájdalomcsillapítója, be is vittük, csak valamiért nem adják neki.

    Édesanyádnak mi baja van? Indokolt ez a szedálás?
    előzmény:
    eda-1952 (3)
    2014-09-04  18:30
  7. 2014. szeptember 5. 09:016.
    Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Tegnap kicsit jobb volt, talpra állt nekem, mentünk is egy kicsit, kommunikatívabb volt. Az ilyen pillanatokból mi is fel tudunk töltekezni :). Ezekből nekem az következik, hogy ő még nem döntötte el. Olyan, mintha a kerítésen állna és még nem döntötte el, melyik oldalra akar ugrani. Viszont az idő megy és a mozgás hiánya attól tartok, visszafordíthatatlan károkat okozhat...

    Én is mindig azt vallottam, hogy ilyen idős korú embereknél, ha menni akarnak, az egy teljesen racionális és érthető döntés, egyetértek veletek. De ha elképzelitek, hogy édesanyátokat kellene elengedni vagy a saját szeretteitekre gondoltok, akkor nektek sem ennyire egyértelmű.
    előzmény:
    Zsánna (2)
    2014-09-04  17:43
  8. 2014. szeptember 5. 01:385.
    Annyit tehettek, hogy o erezze jol magat. Ha aludni akar, aludjon. Nem mindegy mar? Idos nenik szoktak mondani, nem mindegy, reg nem ettem szalonnat, most jol belaktam belole. Nem mindegy? A nagyi biztosan egy nagy kohoz erkezett, amikor hirtelen valtozasok tortentek vele. Fizikai, erzelmi meg szellemi is. Attol meg, hogy valaki eldontotte, nem akar tovab elni, a teste meg hosszu ideig kitarthat. Sokszor mar nem is tehetnek rola, mit csinalnak,mert nem tudatosan cselekszenek. Egyik paciensem azt mondja, nem akar mar elni, fokozatosan fogy el, testileg is, szellemileg is. A masik meg hiaba beteg, el tovabb, hol faj, hol nem. Ma azt mondta nekem, haza akar menni es fobe lovi magat,mert ez mar nem elet.
    előzmény:
    Epona99 (1)
    2014-09-04  16:20
  9. 2014. szeptember 4. 19:154.
    Az ilyen idős korúak a kórházban fordított életet élnek. Éjszaka nyüzsögnek (már aki tud) kiabálnak, jajgatnak, reggelre pedig kifáradnak és ezért végigalusszák az egész napot, következő éjjel kezdődik előlről az egész. Ahogy eda-1952 is írta az órákig tartó éjszakai jajgatások, kiabálások után valóban előfordul, hogy le is szedálják őket. Kérdezzétek meg a nővérkét, hogy éjszaka a nagyi hogyan viselkedik, alszik-e , nem zavarja-e a többieket.

    A másik, az ilyen korúakat nem annyira a combnyaktörés, nem a csigolyaösszeroppanás,  viseli meg (gondolom az már hosszú évek óta megvan), hanem az, hogy kiszakították őket a megszokott környezetükből. Zavarttá válnak, lelkileg megtörnek, nem tudják hol vannak, stb.  Sok idős embert, ilyenkor ha hazavisznek, visszatér minden a rendes kerékvágásba. Az idegen  helyen megzavarodott idős nénikék visszatérve otthonukba teljesen kitisztulnak agyilag. Tudom, hogy nagymamádat nem tudjátok hazavinni. Az is lehet, hogy meg akar halni. Az én nagymamám is így halt meg, a kórházban. Eldöntötte, aztán nem kelt fel, nem evett, nem ivott,  az idős korán kivül volt neki egy csomó betegsége, de egyik sem volt halálos. Még infúzióval életben tartották pár napig, de csodát nem tudtak művelni.
    előzmény:
    Epona99 (1)
    2014-09-04  16:20
  10. 2014. szeptember 4. 18:303.
    Biztos, hogy nem szedálják? Ezt szokták és még az a jobbik eset, ha azért teszik, hogy ne legyenek fájdalmai.  Tapasztalatból írom, anyukám egyidős a nagymamáddal.
    előzmény:
    Epona99 (1)
    2014-09-04  16:20
  11. 2014. szeptember 4. 17:432.
    Annak idején egy szobában volt anyuval egy nagymamád koru néni, ő volt a legfittebb, és szellemileg is teljesen rendben volt. Amikor dicsértem, hogy bő 20év plusszal mégis mennyire energikus, azt mondta: pedig már nagyon elfáradtam élni.
    Ez jutott eszembe.
    Aki menni akar, azt nem lehet, és tán nem is szabad tartóztatni, tiszteletben kell hagyni a döntését.
    Nagyid egészségesen életkedvű lehetett, de már hajlott a kora nagyon ahhoz, hogy el lehessen várni tőle, hogy nagyon akarja folytatni, amikor ilyen nehéz.
    Tegyetek meg továbbra is mindent, és ki tudja, talán lesz kedve még élni!
    előzmény:
    Epona99 (1)
    2014-09-04  16:20

Címlap

top