Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szétnyílt hasizom szülés u

kerubia
Létrehozva: 2014. március 13. 22:53

5 hónappal ezelőtt szültem. Gondoltam lassan ideje erősítenem a hasizmaimat. Először a védőnőtől kértem tanácsot, aki annyit mondott, hogy szépen fokozatosan kezdjek neki, hanyattfekvésben vállemelés, lábemelés, ilyesmi. Elkezdtem kutakodni a neten, ahol olvastam, hogy ilyenkor először meg kell nézni, hogy a hasizom nincs-e szétnyílva, mert ha igen, és szélesebb a rés 2 ujjnyinál, akkor nem szabad a hagyományos hasizomgyakorlatokat csinálni. Én ekkor hallottam először erről, hogy a terhesség során szétnyílhat a hasizom. És meglepődve tapasztaltam, hogy valószínűleg nekem is szét van nyílva 2-3 ujjnyira. Számomra roppant fura, hogy erről eddig senki sem beszélt nekem. Se a védőnő, se a nődoki, se a szülésznő nem hívta fel rá a figyelmemet. 

 

Megkérdeztem egy gyógytornászt és egy szülésznőt, hogy mit gondolnak. A gyógytornász azt mondta, menjek el orvoshoz, és ő csak azután ajánl nekem gyakorlatokat, ha a doki azt mondja, hogy a hasizmom terhelhető, különben sérvet is kaphatok. A szülésznő viszont azt mondta, hogy a 2 ujjnyi az semmi, ekkora rés szinte mindenkinek van szülés után, nyugodtan kezdjek neki fokozatosan a hasizomerősítésnek.

 

Érdekelne, hogy ti, anyukák, hogy vagytok ezzel? Valaki felhívta erre a figyelmeteket, hogy szülés után ezzel kell számolni? Kinek volt ilyen, és mi történt, megerősítettétek tornával az izmokat, vagy műtét? Egyáltalán milyen orvoshoz kell fordulnom ezzel a problémával? Olyanok véleménye is érdekelne, akik esetleg szakmabeliek, és ténylegesen értenek hozzá, hogy mi ilyenkor a teendő.

  1. 2016. szeptember 16. 10:0912.

    Sziasztok!

    Nekem az első terhességem után (2007) már a köldökömnél kis sérv alakult ki.........a fiacskám jól szétrúgdosta a hasam... :) 
    A doki azt mondta ha szeretnék még babát akkor még ne csináljunk semmit ezzel.......úgyhogy nem is csináltunk semmit. 
    Aránylag szépen visszament a hasam, csak egy egész pici dudort láttam a köldöknél.
    2010 szept. megint terhes lettem.....de ikrekkel.....ppfff :) 
    2011 májusban megszülettek az ikrek...... háát a hasam persze katasztrófa lett. nem voltak kicsik a bébik (2700 gr és 3150 gr. )
    Gondoltam azért várok valamennyit a hasi gondjaimmal.......de nem lett jó nem is nagyon ment vissza. Ppff csúnya kötényhasam lett, jó kis sérvvel együtt :(
    2014 márciusban meg is műtötték. Teljesen felnyitották a hasam, függőlegesen összevarták a szétnyílt izmot, utána kivágtak megnyúlt bőrdarabot is.......de ezt TB-re csinálták....szóval egy kicsit plasztikáztak is rajta. De a külső varrás két oldala jó szar lett.....most két csücsök virít két oldalon. Pedig a sebész aki csinálta plasztikai sebész is.......de mondjuk ezután maszekban nem mennék el hozzá....... :( 

    előzmény:
    kerubia (1)
    2014-03-13  22:53
  2. 2016. szeptember 14. 10:2711.

    Én is sajnálattal tapasztaltam, hogy senki sem szólt, hanem véletlenszerűen egy cikkből kellett megtudnom ("Úgy maradt a hasam"), hogy szétnyílt a hasizmom, és ezért volt még elég nagy hasam 5 hónappal szülés után.


    Szólhatott volna a szülész-nőgyógyász, a védőnő, 6 hetes kontrollon egy másik doki. Védőnőnek, még mutattam is a hasam, de ő csak nevetett. Eszébe se jutott, és a hagyományos felüléses hasizom gyakorlatokat javasolta, ami ugyebár ilyenkor tilos. (Egy darabig csináltam, még jó, hogy nem lett sérvem. Az volt a gyanús, hogy semmiféle izomlázszerűt nem éreztem annyitól, amitől korábban mindig.)


    Később elmentem háziorvoshoz, mikor már tudtam, hogy mi a bajom. Felírt haskötőt (sérvkötőt), azt mondta még rá, hogy ellazult has, és hogy várni kell, hátha magától helyreáll. Ne hajolgassak, emeljek. A gömbölyű hát nem jó. /Igyekeztem egyenes háttal és behúzott hassal végezni minden ilyesmit. Napközben kb 1 hónapig hordtam haskötőt, de ugye azzal is vigyázni kell, mert alatta elgyengülnek az izmok./


    Megkérdeztem a védőnőt, hogy ilyen mással nem történt még? (Kissé játszva a hülyét.) Erre meg azt mondta, hogy de, egyre gyakoribb, de nem igen gyógyítható, max műtéttel. Innentől kezdve már nem adtam a szavára, csak gondoltam szólok neki, hátha legközelebb másnak nem az lesz az első reakciója, hogy csináljon felülést.


    Amikor a strandon terhesnek néztek 5 hónappal szülés után, rájöttem, hogy valamit kell csinálni. "Úgy maradt a hasam" c. cikk a műtéten kívül a gyógytornát javasolta, így gondoltam megpróbálom én is azt.


    Találtam egy tapasztalt gyógytornászt. Segített megerősíteni a haránt hasizmaimat, plusz tape-eléshez is értett, így közben azt is csináltuk. 1,5 hónap után már majdnem teljesen meggyógyult a hasam, pedig 3-4 ujjnyi rés volt függőlegesen (köldöktől felfelé), vízszintesen csak 1 ujjnyi. /Az interneten található tornákat inkább hanyagoljátok, mert egyáltalán nem megbízhatók!/


    Plusz a 7. hónap körül Ilcsi szépítő füvek féle Kötőszövetregeneráló testpakolást használtam (csalán, erőspaprika). Utána pedig flavonoidos krémet. Úgy érzem ezek is nagyon sokat segítettek, hisz mind a kollagént segítik visszaépíteni a kötőszövetekbe, így a Linea Alba-ba is.


    Már nem tudok benyúlni a két hasizom közé. Folyamatosan megy össze a Linea Alba és gyógyul a hasam. Most 8 hónapja, hogy szültem. Ha teljesen meggyógyul, akkor tudom majd a kis kockákat is visszaerősíteni.


    Kissé hosszú lett, annyi a lényeg, hogy gyógyítható! Sokáig napi 2 gyógytornát kellett végeznem (plusz behúzott hassal lenni, később feszítettel egész nap), most már csak napi 1, de elég kemény. Kb 8 kg-ot fogytam is (heti 3x 40-50 perc futás v hátúszás) közben, mivel minél kisebb a has, annál jobb a gyógyulási esély.


     

  3. 2014. március 15. 21:4210.
    írok privit :)
    előzmény:
    kerubia (9)
    2014-03-14  21:40
  4. 2014. március 14. 21:409.

    Köszi a tippeket 

     

     Corious: te próbáltad ezt a tornát, neked bevált?

     

    Beatrix76: ha nem muszáj nem szeretnék kés alá feküdni, ha már szülésnél megúsztam a császárt. De már nagyon hiányoznak a hasizmaim. Remélem tornával tudok rajta javítani. Köszi  

     

    Lina: a nődokinál a 6 hetes kontrollon voltam utoljára, és akkor még nem is hallottam erről a szétnyílt hasizomról. Különben rákérdeztem volna. Ott annyit mondott, hogy rendben vagyok, nekikezdhetek tornázni, de azt nem részletezte, hogy a hasizmom is rendben van-e. Nyilván nem a fórumozóknak kell eldöntenie, hogy tornázhatok-e. Csak számomra nagyon furcsa, hogy ha ez egy komoly kockázattal járó dolog, akkor hogyhogy senki se szól róla, hogy vigyázzak, mielőtt nekiállok tornázni szülés után. Ezért voltam kíváncsi, hogy ki mit tapasztalt.

  5. 2014. március 14. 11:138.

    Jobban jársz,ha megmutatod egy orvosnak! Mehetsz sebészetre is,akik ennek megítélésében profik!!

    Sokkal inkább,mint a védőnő vagy a fórumozók! A gyógytornász adta neked a Korrekt választ és ő is dokik ajánlott.

     

    De miért nem kérdezed meg a nőgyógyászokd,ill eddig miért nem kérdezted meg?? Ezt ő is pillanatok alatt el tudja dönteni!

    Ne te "vizsgáld" magad,mert igen könnyen tévedhetsz,mivel nem vagy orvos!

     

    Amúgy szülés után mindenkinek meglazulnak,kinyúlnak a hasizmai. Attól függ,hogy mennyire volt sportos,edzett valaki szülés előtt,másrészt genetikai,egyéni adottság kérdése,hogy szülés után mennyire regenerálódnak az izmok,bőr.

    Sebészet,vagy nőgyógyászat,ha biztosat akarsz tudni!!

    előzmény:
    kerubia (1)
    2014-03-13  22:53
  6. Torolt_felhasznalo_416297
    Torolt_felhasznalo_416297
    2014. március 14. 09:107.

    Köszi!

    előzmény:
    Elza (6)
    2014-03-14  08:16
  7. 2014. március 14. 08:166.

    Hanyattfekvésben emeld fel a fejed, ettől megfeszül az azhasad. A ködök alatt tapintsd meg lefelé. Ha szét van nyílva, benyomódik azon a részen a hasad bőre, semmit nem érzek, csak üreget.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_416297 (5)
    2014-03-14  07:11
  8. Torolt_felhasznalo_416297
    Torolt_felhasznalo_416297
    2014. március 14. 07:115.
    Honnan lehet észrevenni hogy szét van nyílva?
    előzmény:
    kerubia (1)
    2014-03-13  22:53
  9. 2014. március 14. 03:174.
    Igy van.ahogy az elottem szolok is irtak.
    Ne aggodj.nagyon gyakori es legtobbszor panaszmentes eleted vegeig.sot kovetkezo babavaras alatt is.
    En szemely szerint megmuttettem.mert kuzdosportokat gyakorlok rendszeresen es az edzesben nemileg akadalyozott.nem volt olyan terhelheto.mint azelott.
    De nekem mar harom gyerkoc van szoval igen megviselt volt :)

    Ha sporttevekenyseg miatt akadalyoz kesobb.majd meglatod es eldontod.
    En plasztikai sebesszel varrattam ossze.mert amugy is hasplasztikat csinalt.nagyon sok kinyult borom maradt a harom utan.

    Jo egeszseget nektek es boldog babas.mamas eveket.
    előzmény:
    kerubia (1)
    2014-03-13  22:53
  10. 2014. március 13. 23:193.
    Megfelelő tornával teljesen jól kezelhető :) Don't panic :)
    előzmény:
    kerubia (1)
    2014-03-13  22:53
  11. 2014. március 13. 23:062.
    Nekem is szét van nyílva, kb 3 ujjnyira, 2 évvel a szülés után (gondolom ez már így marad). Nekem sem mondott erről senki semmit, csak olvastam róla még a terhesség alatt, amikor észrevettem, hogy nyílik szét. A védőnőnél rákérdeztem, meg azóta még kicsit kutakodtam a neten, összességében én úgy informálódtam, hogy ez elég gyakran előfordul, különösen nagy baba, ikerterhesség vagy császármetszés esetén, leginkább esztétikai probléma, bár tényleg megnöveli valamennyire a sérv kialakulásának esélyét. Én úgy döntöttem, hogy ezért nem fekszem kés alá, amíg nem okoz egészségügyi problémát.
    előzmény:
    kerubia (1)
    2014-03-13  22:53

Címlap

top