Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kérem segítsetek :)

Viki_
Létrehozva: 2014. február 18. 17:18
Sziasztok!
Szeretnék egy kis közvélemény kutatást tartani, hogy mi a véleményetek a képalkotó módszerekről? Gondolok itt a különböző szűrővizsgálatokra(mammográfia, tüdőröntgen) ,MRI,CT,PET,SPECT, ultrahang?? Mennyire tartjátok ezeket a vizsgálatokat veszélyesnek, hasznosnak vagy éppen fájdalmasnak? Ha voltatok a fent említett vizsgálatokon mennyire voltatok megelégedve a bánásmóddal illetve a tájékoztatásról ?
Fontos lenne a véleményetek egy dolgozatom témájához :) Segítsetek :)
  1. 2014. július 26. 14:4449.

    Sziasztok!


    Közérdekű információt
    szeretnék megosztani, hogy mással hasonló eset ne forduljon elő. HR-Scan
    Kft. magát azonnali MRI vizsgálat szervezőjeként hirdeti a neten, fent
    vannak az áraik is, ami egy kontrasztanyag nélküli vizsgálatnál 55000
    Ft. Kaptam is tőlük időpontot, a vizsgálat előtt 2 órával felhívtak,
    hogy a címet elfelejtették megmondani, ami a Kavics utca 4-6. Amikor
    megérkeztem, akkor láttam, hogy az ORFI kórházban vagyok. Az MRI-t
    elvégezték, kifizettem a HR-Scan Kft-től érkezett ürgének az 55000
    Ft-ot. Amikor hazamentem, megnéztem az ORFI kórház honlapját, ők is
    hirdetik a fizetős MRI vizsgálatot 30000 Ft-ért. Tehát a HR-Scan Kft
    annyit csinál, hogy 25000 Ft-ért felhívja az ORFI kórházat és időpontot
    kér, amit egyébként Te magad is megtehetsz. Fondorlatos módon a címet
    csak az utolsó pillanatban mondják meg, hogy ne legyen időd már
    utánanézni.
  2. 2014. február 19. 18:2648.

    Alapvetően nem jellemző, hogy az eljárások különbözőségéről eleget tudnának az emberek. Az sem jellemző, hogy nagy ívben tájékoztatnák őket az illetékesek- akik a vizsgálatot elrendelik. Van olyan, amit a MRI lát jobban, van amit a CT, nem divathóbort, hogy ide-vagy odaküldik az embert. Átlagvárakozás-1-6 hónap....ez nonszensz, mert fél évet nem mindig tud egy beteg megvárni. Úgy tudom, az UH nem káros, max. talán a magzatot zavarja. A MRI lágyrészeket tud talán jobban elkülöníteni jobban a CT-nél, a PET a daganat, kóros, gyulladt szövetek kapcsán okosabb (az ember az okos nyilván), de ritka, drága és lájtosan elérhető.

    MRI a fémekkel nincs kibékülve nyilván. Érdemes utáánanézni, mi mire jobb, de a kiváncsiságból tetőtől talpig MRI-t én túlzásnak tartom főleg Magyarországon.

    előzmény:
    Viki_ (1)
    2014-02-18  17:18
  3. 2014. február 19. 15:0547.

    Terhesgondozáson voltam magánban és kórházi ellátáson is.

     

    Különbség a tájékoztatásban nem volt. Mindkét helyen mindent leírtak, elmondtak. Annyit említenék, hogy miután haza mentem és megemésztettem a leírtakat, a magánt fel tudtam hívni kérdéseimmel, míg a kórházban erre ugye nincs lehetőség. 

    Viszont ha azonnal eszembe jutott a kérdés, válaszoltak rá.

     

    Árban óriási különbség volt.

     

    Annyi még, hogy a magán ellátásnál megválogathatom kihez megyek, míg a tb-snél nem. Van amelyik orvostól félek így kismamaként (megint), ha őket kifognám, szerintem sírva menekülnék, de ez nyilván egyéni probléma. A magán ellátásnál nem kell félnem, hogy "jaj csak ne XY legyen".

     

    Azért a várakozási időt mindenképp megemlíteném, mondjuk egy CT, PET CT, MRI sőt mammográfiai vizsgálatnál. Ha valaki komolyan beteg és megteheti, az ne várja ki a sorát, mert életmentő lehet a korábbi felismerés. Míg sokszor fél évre előre adnak időpontot, ha kifizeted azonnal sorra kerülsz. Mondjuk sajnos ez nem csak ezekre az eljárásokra igaz.

    előzmény:
    Viki_ (35)
    2014-02-18  21:31
  4. 2014. február 19. 13:4646.

    A mammográfiához szeretnák hozzászólni: nagyon utáltam eddig, mindig fájt, viszont a legutóbbi alkalommal egy olyan asszisztens csinálta, aki nem "taposott bele", hanem a "finomállítóval", kézzel tekerte le a prést, egy cseppet se fájt, mondtam is neki, hogy ilyen még nem volt! Azt válaszolta, hogy ő mindig igyekszik, hogy ne okozzon fájdalmat, mert ő is tudja, milyen kellemetlen.

    Egyszóval: ilyen is van! Utána se éreztem semmit, meg se kottyant...

     

    Egyébként mindenben szűréspárti vagyok! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_141175 (21)
    2014-02-18  19:53
  5. 2014. február 19. 08:5545.

    Más nevében nem tudok nyilatkozni, de én nem gúnyolok ki senkit. De van, h egyszerűen nem tudsz mit csinálni, mint pár percre kimenni vihogni egy sort.

    Gondolod, h a bolti eladó nem tesz megjegyzést adott esetben a vevő fenekére/alkatára, stb ?!

    Nem hiszem el - bármilyen szakmában dolgozol is-, h soha nem éltél még át hasonlót.

    előzmény:
    Soleight (42)
    2014-02-19  07:36
  6. 2014. február 19. 08:5244.

    Van egy réteg- nem akarom bántani őket, tényleg-, akik inkább hisznek a szomszédasszonynak, mint a szakembernek. És hiába mondod el századszor is, hogy az UH nem káros, nem tudod meggyőzni őket.  Velük egyszerűen nincs mit kezdeni. De bosszantó, hogy ők minket is rendszeresen kioktatnak a SAJÁT szakmánkról. Ahol most dolgozom ( egy traumatológiai központ),  ez napi szinten megy.  És nem egyszerű kedvesen meggyőzni őket, hogy nyugodtan ránk bízhatják magukat, mert a vizsgálat úgy fog készülni, hogy ők utána a kezelőorvosuktól a legjobb ellátását kapják majd.

     

    Abban teljesen igazad van, hogy a kommunikáció nem megfelelő. Ennek sok oka van, erre lenne jó megoldást találni. Úgy, hogy az mindkét félnek megfelelő legyen.  Amúgy szabály van arra, hogy a betegnek minden tájékoztatást meg kell kapnia. Nálunk poszter formájában kint van a váróban, a vetkőzőkben, de szerintem 10-ből jó ha 1 beteg olvassa el. És lehet kérdezni is. Minden páciens más és más. Van akit nem érdekel mi történik vele, van, aki még abba is beleköt milyen színű branült helyezünk be neki.

    A legkönnyebb a gyerekekkel, ők őszintén érdeklődnek és mi mindent meg is mutatunk nekik. Ebben a korban kellene elkezdeni az egészséges életmódra nevelést.

     

     

     

     

    előzmény:
    Soleight (41)
    2014-02-19  07:33
  7. 2014. február 19. 07:4243.
    Eddig csak röntgenen és ultrahangon voltam. A röntgen hideg, az ultrahang maszatos. Mindkettő hasznos és nem volt vele sosem bajom. A legfrissebb (bár nem személyes) élményem pont tegnapi. A már nagykorú fiamnak vesegörcs miatt UH-ra és rtg-re kellett mennie. Sajnos sokat kellett várni, de a doki "jó fej" volt, nagyon alaposan megvizsgálta, elnézést kért a hosszú várakozásért, de egyedül volt, sok sürgős "háttér" munkája is akadt. Nagyon precíz és részletes tájékoztatást kapott, ez nagyon megnyugtató volt.
    előzmény:
    Viki_ (1)
    2014-02-18  17:18
  8. 2014. február 19. 07:3642.
    Más szakterületeken lévő szakemberek ugyanígy kigúnyolhatnák a te/ti abban való tudatlanságotokat. Hacsak nem polihisztorok vagytok, akikből köztudomásúan nagyon sok van itt az nlc-n.
    előzmény:
    énsába (15)
    2014-02-18  19:41
  9. 2014. február 19. 07:3341.

    És mit gondolsz, mi az oka, hogy "Itt a fórumon is döbbenetes baromságokkal tömik egymás fejét és általában mindenki szomszédjával történt már valami borzasztó a képalkotó vizsgálatok során."?

    Vagy neten kívül a rendelőkben, a szervezetlenség miatt /is/ indokolatlanul hosszú várakozások alatt ugyanez?

    Senki nem laikustól kérdezne esetleges saját tapasztalat után, ha a szakembertől értelmes felvilágosítást kapna. De mint itt már leírták, nagyon sokszor egyszerűen nem kommunikálnak érthetően a beteggel. 

    A latin szavakkal való dobálódzás nem tartozik az érthető kommunikáció körébe.

    A topicindító talán akkor tenné a legnagyobb szolgálatot az ügynek, ha ezt a részletet emelné ki a legjobban. 

    előzmény:
    énsába (12)
    2014-02-18  19:34
  10. Torolt_felhasznalo_487131
    Torolt_felhasznalo_487131
    2014. február 18. 23:3040.
    A betegség nem jó, de az, hogy ilyen hamar megküzdöttél vele szuper! Jó egészséget neked.
    előzmény:
    marika48 (38)
    2014-02-18  22:07
  11. 2014. február 18. 23:0039.
    Igen, a mammográfia nekem is fájt, sajnos ez egy ilyen vizsgálat, még jó hogy akinek nincs különösebb baja csak 2 évenként kell menni, mert csak így támogatja az OEP, úgy mint az osteoporozis vizsgálatot is. Tüdőszűrés egy évben egyszer, a bánás móddal nem volt bajom.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_141175 (21)
    2014-02-18  19:53
  12. 2014. február 18. 22:0738.

    Meg kell osztanom az élményemet, történetemet a tüdőszűrésről.

    Évente hívnak, sosem akkor megyek. Fogamat csináltattam fogröntgent kerestem. Bementem a tüdőszűrőre tájékozódni. Senki nem volt, megcsináltattam az éves szűrésemet. 1 hét múlva jött az értesítés sürgősségivel!!!

     

    Bementem, találtak egy tumort. Rövid időn belül, CT, légzésfunkció, bronchoszkópia. Tüdőosztályra befeküdtem 3 hétig ott voltam. Orvosi konzultáció, műtétre javasolnak.

    Műtét, a tüdőmből egy lebenyt leoperáltak. Aorta mellett volt a tumor, ami ha elkezd nőni, nem műthető! 

    9 nap a műtét után kórházban, gyors gyógyulás.

     

    A tüdőszűrés június 20-án volt, műtét szeptember 2-án. Gyógyult vagyok, semmi utókezelés a tumor nem volt rosszindulatú!! 

     

    Azért írtam le ilyen részletesen, nem felesleges a tüdőszűrés!! Semmi előjele nem volt, hogy ez a bajom!!!! 

     

    Műtét után sokszor voltam röntgenen, ez sem felesleges!!!! 

     

  13. 2014. február 18. 21:4337.
    Sajnálom a rossz élményt. ez egy technikai ok, ami miatt kompressziót fejtenek ki az emlőre, így kellemetlen lehet. A kellemetlenség ellenére nem szabad elfelejteni, milyen hasznos , ez a vizsgálat és hogy milyen dolgokat előzhet meg vele.  Kellemetlenség haszon arányba, nagyban vezet a hasznosság, ezt ne feledje és tartsa meg ezt a jó szokást , hogy eljár a szűrő vizsgálatokra. :) 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_141175 (21)
    2014-02-18  19:53
  14. 2014. február 18. 21:3736.
    ezen mosolyogtam egyet :))))
    Egyébként igen, sokan vágják a szakmabeliek fejéhez , hogy nincs megfelelő tájékoztatás(sajnos) mert nincs idő, nincs pénz vagy affinitás rá. Ez egyfelelől néhány helyen  igaz lehet,DE akinek nincs fogalma a saját testéről, annak dolog értelmetlen lehet.... és aki ezt még egy szakembernek is megmagyarázza.. nah az már valami.
    előzmény:
    énsába (12)
    2014-02-18  19:34
  15. 2014. február 18. 21:3135.

    ebbe bele se gondoltam, hogy a magán illetve tb-s ellátást is egymással szembe lehetne állítani, jó ötlet, köszönöm :) ha van tapasztalatod mindkettőről és van különbség kíváncsi lennék rá :)

     

    előzmény:
    natika75 (2)
    2014-02-18  17:31
  16. 2014. február 18. 21:3034.
    minden vizsgáló módszer más-más dózist bocsájt ki, vizsgálati módszertől és annak hosszától is függ. pl.:egy mellkas röntgen nagyon kis dózist bocsját ki .:)Az UH ultrahang nyaláb, az MR mágnesesség alapjain működnek, tehet ezeknek nincs semmi hatásuk a testünkre, ezenkívül ez nem azt jelenti, hogy ezeket a módszereket lehet mindenre használni.
    előzmény:
    Öreg (9)
    2014-02-18  19:17
  17. 2014. február 18. 21:1333.
    Köszönöm, nem kis csata volt de most már jól vagyok.
    előzmény:
    énsába (32)
    2014-02-18  21:04
  18. 2014. február 18. 21:0432.
    A perforált vakbél nagy baj........, de ettől még az UH nem biztos, hogy  látja ! De hogy a vérképed sem mutatta.....ez fura. Tudod egy öreg professzor egyszer azt mondta, hogy a biológiában /élettanban semmi nem csak fekete vagy csak fehér. Sajnos még most, a modern diagnosztikai készülékek korában is vannak dolgok, amik  csak későn, nagyon későn derülnek ki............de abban igazad van: 100 évvel ezelőtt sokkal kevesebb eszköz volt a gyógyításra és esély a gyógyulásra. Örülök, hogy Te meggyógyultál
    előzmény:
    forgoszel (31)
    2014-02-18  20:54
  19. 2014. február 18. 20:5431.
    "Ha már nagy a baj", ez jó! A perforált vakbél nem elég nagy baj? Jó, jó, tudom nem vitatkozni akarok, meg nem is értek hozzá, csak tudod az ember fel kel a vizsgáló asztalról azt mondják ott nincs baj, aztán püff neki mégis. Bár be kell vallanom a doki szerint egyáltalán nem mutattam a vakbélgyulladás klasszikus tüneteit és ami a legrémisztőbb a számomra hogy a vérképem sem utalt semmiféle gyulladásra a szervezetemben. No, de maradjunk abban hogy ezek a vizsgálati módszerek, gépek jók, kellenek. Sokszor belegondolok, hogy nem szerettem volna ezelőtt 100 évvel élni amikor még nem voltak ezek a modern eszközök, sok életet mentettek meg már velük.
    előzmény:
    énsába (27)
    2014-02-18  20:24
  20. Torolt_felhasznalo_487131
    Torolt_felhasznalo_487131
    2014. február 18. 20:4430.

    Szerintem jó, ha az ember tudja, hogy mit tud. És ha valaki olyan okos, hogy mindent jobban tud egy tizen x évig tanult orvosnál, akkor igenis megérdemli néha a kiröhögést. 

    Nekem csak a terhesgondozóval volt tapasztalatom, de jól láthatóan a legbutább, legprimitívebb embernek volt a legnagyobb "tudása", aki aztán kiosztotta az orvost is.

     

    Mondom ezt úgy, hogy én csak a beteg vagyok, és nem a szakmabeli. 

    előzmény:
    LINA (24)
    2014-02-18  20:02
  21. 2014. február 18. 20:3429.

    Ez egészen biztos, szoktam is lapítani, ha atomfizikus közelében vagyok :-)

    És a fogásszal sem szoktam vitázni, mert ahhoz sem értek :-) 

    előzmény:
    LINA (28)
    2014-02-18  20:28
  22. 2014. február 18. 20:2828.

    Tudom,mert "szintén zenész vagyok" már több,mint 40 éve.

    Ennyi idő után már a szemem sem rebben,ha egymást "okosítják" a betegek,vagy hülyeségeket beszélnek. Ez mindig így volt és mindig lesz is.

     

    Mondjuk egy atomfizikus,vagy egy közgazdász,de egy vidéki parasztember is tudna a saját területéről olyat mondani,amit te nem tudsz,pedig számukra evidens és te is tudnál baromságot mondani nekik.

     

     

    előzmény:
    énsába (25)
    2014-02-18  20:15
  23. 2014. február 18. 20:2427.

    Nem, ez nem így van. Mindkettő másra való, de a "finomra hangolásban" van igazság: az UH-n látott gócot a CT-n tovább vizsgálva pontosabban megállapítható, hogy milyen jellegű az elváltozás: jó, vagy rosszindulatú.

    UH-val remekül lehet ízületet vizsgálni, míg arra a Ct nem igazán megfelelő. A gyomor-bélrendszer elváltozásait UH-val csak akkor lehet látni - ideális esetben- ha már nagy a baj, míg CT-n ezek a szervek remekül ábrázolhatók. És így tovább..........

    előzmény:
    forgoszel (26)
    2014-02-18  20:19
  24. 2014. február 18. 20:1926.
    Hm, érdekes! Pedig úgy gondoltam hogy az UH "minden hol mindent lát nagy vonalakban, a CT pedig pedig a részletes, finomra hangolás.
    előzmény:
    énsába (19)
    2014-02-18  19:48

Címlap

top