Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kézizzadás - Lábizzadás

Dharma
Létrehozva: 2013. augusztus 4. 09:44

Sziasztok!

 

Ezt a topikot azért hoztam létre, hogy az összes olyan ember, aki a kéz és lábizzadástól szenved, megtudjon nyilni valamilyen formában, eltudja mondani a problémáit. Nyilván ezzel nem fog elmúlni, de hiszem azt ha már szavakba van öntve, és sorstársakra találunk ebben a témában, talán kicsit könnyebb lesz.

Szeretném ha leírnátok, milyen tapasztalatokkal rendelkeztek, milyen eszközöket használtok az izzadás enyhítésére, melyek azok a falak amibe ütköztök a mindennapi élet során és mik azok a lehetőségek amik segíthetnek.

Nem gyógyszerekre gondolok hanem olyan praktikus lépésekre, mint a cipő vásárlás, papucs vásárlás, étel fogyasztás.. mik azok a lépések, tettek amik könnyebbé teszik ezt a életet.

 

Remélem sikerül elérnem, hogy akiben beragadt érzések vannak ezzel a rossz "betegséggel" kapcsolatban, itt megnyílik és barátokra talál!

 

Üdv:

 

Dharma

 

Ui: 28 éves budapesti nő vagyok, kéz és lábizzadással küzdök 5 éves korom óta. Tudom, hogy ez mind pszichés, és azt is tudom, hogy lehet kontrollálni. Még nem sikerült megtalálnom a módját, hogy végleg elmúljon, lehet, hogy soha nem is fogom, de az tény, hogy minden nap keményen küzdök vele, ami a kapcsolatok, munkahely, és egyéb helyeken, emberekkel való érintkezés esetén baromi kellemetlen.

  1. 2016. március 3. 23:4225.

    Azért ezt is érdemes elolvasni...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_979457 (20)
    2014-06-07  17:18
  2. 2015. február 16. 13:3724.

    Kedves Matoaka,


     


    Ugyanezt éltem át 28 éven keresztül, amit itt leírtál.


    Én a műtét mellett döntöttem, sikerült és úgy érzem teljes életet élhetek, már csak álmaimban jön elő, hogy azt álmodom izzad a kezem.. de mindig megnyugvás a vége, hogy már soha többé..


    A lában ugyanúgy izzad nekem is, de úgy érzem, hogy ezt még el is tudom viselni és lemondani a nyitott lábbelikről..


    Azt vettem észre, hogy mióta megműtöttek, azóta sokkal bátrabban beszélek erről az állapotról, könnyebben válaszolok "azokra" a kérdésekre, mint azelőtt...


    Szóval nincs elhanyagolva ez a téma, létezik egy műtét ami segít, de nem meggyógyít, hanem áthelyezi az izzadást egy másik területre, ami sokkal elviselhetőbb, mint a tenyér izzadása... aki bevállalja, annak ezt fel kell dolgoznia, és úgy élni tovább.. 


    Ha újra izzadna a kezem, újra a műtétet választanám... :)

    előzmény:
    matoaka (23)
    2015-02-12  20:33
  3. 2015. február 12. 20:3323.

    Sziasztok. Olvasva a topikot, látom,hogy nem sok a mindennapokban használható tippet lehet itt találni. 


    Az én életemet is megkeseríti a kéz és lábizzadás. Ehhez igazítom az egész életem,a mindennapokat, rettegek mindenféle családi vagy baráti talalkozotol, nehogy valaki megerintsen, és felfedezze, hogy a kezem mindig hideg és vizes...főleg a gyerekektől félek, hiszen ők annyira őszinték... 


    Rengeteg mindent kiprobaltam már és őszintén mondom,belefaradtam. De az is igaz,hogy ezt elfogadni és nyíltan felvallalni nem vagyok képes. Minden körülmények közt, hidegben melegben,de még otthon,az ágyban is izzad... 


    Amiben biztos vagyok,hogy a stressz teszi. Ha azt gondolod,hogy éppen nem stresszelsz, és akkor mi a fenének izzad,akkor is biztos lehetsz benne,hogy van benned a felszín alatt egy elfojtott feszültség. Én elsősorban erre próbálok koncentrálni. Ha vhova megyek,mindig beveszek gyógynövényes nyugtatot. Az nem veszélyes és nem lehet raszokni. Én nem próbáltam még, de azt mondják,hogy a jóga,a meditáció nagyon hatásos a lelkivilagra... 


    Szeptemberben volt az esküvőm. Gondolhatjátok,hogy rettegtem,hogy mi lesz...hiszen hányan meg fogják fogni a kezem...ez ranyomta az egészre a bélyegét, és nem szörnyű? Életem legfontosabb napján emiatt kellett izgulnom...de elég jól megúsztam ezt a dolgot,előtte hetekkel elkezdtem használni egy reklámozott izzadásgátlo készítményt, nem írom ki,mert lehet az reklám lenne. Az segített. De az se minden,és káros anyagot tartalmaz..szóval hosszú távon nem megoldás. 


    Mindig van nálam zsepi. Azt fogdosom. Bárhol, ahol lehet, kezet mosok. Zoknit cserélek. Ja,és amit nem tudok még megoldani, az a nyári labviselet... Folyton zokniban vagyok,sportcipoben, mert csak az segít....40 fokban is. Miközben mindenki más mezítláb. Annyira irigylem őket...annyira. És mikor megkerdik, miért van rajtam zokni? Na azt nehéz kikerulni. Folytonos hazudozás, menekülés...én így érzem az életem. És igaz,van egy csodálatos párom,aki így is szeret,de ez nagyon megneheziti az egész életet. És iszonyú bosszantó, hogy manapság arcokat ültetnek át,de.erre nem találnak semmi gyógymódot??  Talán el van hanyagolva ez a téma..és ez szörnyű. 

  4. 2014. augusztus 28. 11:3322.

    Sziasztok,


     


    Jelentem a műtét sikeres volt.


    Fájdalom minimális, kibírható. 3 hónap telt el, nagyon szépen javul az állapotom.


    Kompenzációs izzadás csak a nagy melegben jelentkezik, ezt lehet kompenzálni fekete fölsővel..szóval tényleg nem vészes, el lehet fogadni, jobban, mint amikor csurom víz napokig a tenyér.


    A sebeimre még büszke is vagyok, nem lett csúnya a testem, pici vágások mindkét oldalon.


     


    Egyszóval, úgy érzem megérte...aki fél a műtéttől, de minden nap megkeseríti az életét a kézizzadás, én azt mondom simán vágjon bele, mert sokkal jobb élete lesz utána.


    Az ember annyi mindent kibír, csak nem tud róla!


    D.


     


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (0)
     
  5. 2014. június 9. 15:4421.

    Tapasztalataim:

     

     Régóta gyötört az a tudat, hogy izzad a tenyerem. Mióta megműtöttek a szárazság miatt úgy érzem a pszichémbe egy nyugalom költözött. Nagyon jó érzés érinteni, simogatni.. Eddig ezek blokkolva voltak nálam.

     

    Sajnos az esetek igen nagy százalékában beszélnek kompenzációs izzadásról.

    Én úgy mentem bele ebbe a műtétbe, hogy tudtam a nagyfokú izzadás részese maradhat az életemnek, ez is történt, mellkas alatt és a combomon, hátamon érzem, hogy verejtékezem a kelleténél jobban, de úgy vélem, az ember a két keze által tesz dolgokat, arra nagyobb szükség van.

    Azt kiemelném, hogy a nagyobb izzadás a menstruációs időszakomban van és ebben a 33 fokban. A műtét után nem éreztem azt, hogy a hátamon folyna a víz..lehet ez betudható annak, hogy a szimpatikus idegrendszert stimulálja a hormonok váltakozása.

     

    Szóval valamit, valamiért.. 12 nap telt el a műtét óta, de többször mosolyogtam amiatt, hogy félelem nélkül érinthetek, a többi zavaró tényezőt pedig meg kell szoknom, együtt élnem vele, hiszen én döntöttem így.

     

    Fájdalom:

    A műtét óta napról napra csökken a fájdalom, de kis mértékben. Véleményem szerint 2 hónap után lélegezhetek fel.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_979457 (20)
    2014-06-07  17:18
  6. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2014. június 7. 17:1820.

    Néhány hónappal ezelőtt olvastam a műtétről, hogy az USÁ-ban sikeresen alkalmazzák. 

     

    Erre nem tudnám elszánni magam, de szívesen meghallgatnám a tapasztalataidat! 

    előzmény:
    Dharma (19)
    2014-06-07  16:50
  7. 2014. június 7. 16:5019.
    Utánajártam az endoszkópos mellkasműtétnek és úgy döntöttem, hogy vállalom. Május 28-án megoperáltak, azóta szárazak a kezeim. A lábadozási időszak nehezebb a fájdalom miatt, de ki lehet bírni. Szóval boldogság van, úgy érzem, megérte :)
  8. 2013. augusztus 7. 13:2618.

    A kéz- és lábizzadás nem olyan értelemben lelki eredetű, mint sok más baj - bár valóban agyi eredetű. Az ilyen embereknél objektíven kimutatható EEG eltérés, mint például az epilepsziásoknál (bár nyilván enyhébb betegségről van szó). 

    előzmény:
    Dharma (1)
    2013-08-04  09:44
  9. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2013. augusztus 4. 19:1617.

    Nem. Nem lehet könnyíteni rajta. Ez a betegség az esetek többségében teljesen független a stressztől, az életviteltől, az időjárástól. Mindentől. Ha érdekel, keress rá a google-ban a további tanácsok előtt.Tudom, hogy jószándékból írod őket, de ezek a tanácsok kb. olyanok, mintha lábszártörésre sebtapaszt javasolnál, vagy a vaknak szemüveget. 

    előzmény:
    Daisy48 (16)
    2013-08-04  19:10
  10. 2013. augusztus 4. 19:1016.

    Miért, ha a talpadra és hónaljba jó, miért ne lehetne használni tenyérre is ha nagyon izgul és nem akarja hogy vizes legyen a tenyere kézfogásnál.

     

    Értem én hogy betegség, de ezekkel a praktikákkal azért lehet könnyíteni. Esetleg + könnyű nyugtató.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_979457 (15)
    2013-08-04  18:40
  11. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2013. augusztus 4. 18:4015.

    Nem fokozott izzadásról beszélünk, hanem egy betegségről. Ha ilyen egyszerűek lennének a megoldások, nem lenne ennyi beteg.

     

    Izzadásgátló a tenyérre? 

    előzmény:
    Daisy48 (14)
    2013-08-04  17:47
  12. 2013. augusztus 4. 17:4714.

    Szódabikarbónás vízben történő kéz és láb áztatás, ha mindenhol izzadsz fürödhetsz is ilyen vízben.

    A Metróban lehet kapni nagy kiszerelésű szodabikarbónát, de lehet hogy máshol is.

     

    Ha jól emlékszem egy volt kolleganőmnek boraxos lemosást ajánlott az orvos.

     

    Esetleg a tenyeredet is kened izzadásgátlóval.

     

    Semmi műtét, semmi botox.

    előzmény:
    Dharma (1)
    2013-08-04  09:44
  13. 2013. augusztus 4. 11:5813.
    Nem orvos állapította meg, hanem saját magám. tesztelgettem, figyeltem, mikor jelentkezik..ebből gondolom csak.
    előzmény:
    terdszelikatica (10)
    2013-08-04  11:20
  14. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2013. augusztus 4. 11:5412.

    Lokális. 

     

    Nem fáj többet a fejem, mint bármelyik ismerősömnek. 

    előzmény:
    terdszelikatica (11)
    2013-08-04  11:32
  15. 2013. augusztus 4. 11:3211.

    Nekem is hyperhidrózisom van

    lokali /fokalis ?

     

    Tenyernel  =hyperhidrozis manuum ?

    talpaknal =hyperhidrozis pedum ?hyperhidrozis axillaris /honaljban / ?

     

    Kulonben migrenesekre is jellemzo tunet . 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_979457 (9)
    2013-08-04  11:03
  16. 2013. augusztus 4. 11:2010.

    úgy gondolom nem a kezem és a lábam beteg hanem a központi idegrendszerem

     

    Ezt ki allapitotta meg ? ugynis letezik betegseg masodlagos tunetekent es ismert a fokalis hiperhidrozis , de okozoja a fuszeres etelek/kave/alkohol ...is lehet.

    előzmény:
    Dharma (7)
    2013-08-04  10:51
  17. Torolt_felhasznalo_979457
    Torolt_felhasznalo_979457
    2013. augusztus 4. 11:039.

    Nekem is hyperhidrózisom van és én is 5 éves korom körülre tudom tenni az első emléket ezzel kapcsolatban. Solutio antisudorica-t használtam eddig sikeresen. Nem folyamatosan, mert egy idő után hatástalan lett  a folyamatos használattól, hanem évi egy-két alkalommal, hogy ne szokjak hozzá. A legutolsó azonban teljsen sikertelen volt.

     

    A botoxot szeretném mindenképp megpróbálni, bár azt olvastam róla, hogy sajnos nem minden esetben hatásos az sem. De jövő nyár elején megpróbálom, mindenképp adok neki egy esélyt.

     

    Nálam a pszichés eredetet is ki lehet zárni, nem szorongok, nem stresszelek, kiegyensúlyozott, nyugodt életet élek. A környzezetem ezzel együtt elfogad, nem rejtem véka alá, mert nem szeretnék kellemetlen szituációkat.  

    előzmény:
    Dharma (1)
    2013-08-04  09:44
  18. 2013. augusztus 4. 10:558.

    Off jut eszembe errol 

    Hideg kez , nyirkos tenyer idegesseg jele

     allasinterjunal mi meleg zsebbe helyezett targy  fogasat  javasoljuk 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635500 (6)
    2013-08-04  10:45
  19. 2013. augusztus 4. 10:517.

    Igen, én is úgy gondolom, hogy ellehet érni azt valamilyen ráhatással, amitől az illető "megnyugszik" és nem stresszeli magát. Nekem akkor jelentkezik ha szorongok, akkor ha mélyen elfolytok valamit. Nekem este is, de bármilyen helyzetben képes izzadni. Őszintén szólva műtét és egyéb beavatkozásoktól tartok, mert úgy gondolom nem a kezem és a lábam beteg hanem a központi idegrendszerem az ami küldi a jeleket. Egy ideje a zenében találtam meg a gyógymódot, illetve légzéstechnikákban.

    előzmény:
    terdszelikatica (4)
    2013-08-04  10:41
  20. Torolt_felhasznalo_635500
    Torolt_felhasznalo_635500
    2013. augusztus 4. 10:456.

    A Mentalista sorozatban, allasinterjura ment egy ember, annak azt mondta a mentalista, ohgy fogja meg az epp hutobol kivett, hideg kolasuveget, akkor megnyugszik, es az allasinterjun mar nem fog izzadni a keze.

     

    Lehet,hogy meghipnotizalta, de bejott. 

    :-) 

    előzmény:
    Dharma (1)
    2013-08-04  09:44
  21. 2013. augusztus 4. 10:445.
    Endoscopic thoracic sympathectomy

     

     http://en.wikipedia.org/wiki/Endoscopic _thoracic_sympathectomy

     

    mutettel a 

    Hyperhidrosis

    megszuntetheto  

    előzmény:
    Dharma (1)
    2013-08-04  09:44
  22. 2013. augusztus 4. 10:414.

    elalvas elott is jelentkezik ?

    kulonben  mutettel megszuntetheto

    előzmény:
    Dharma (1)
    2013-08-04  09:44
  23. 2013. augusztus 4. 10:353.
    Szia, botoxot nem, valahogy nem vagyok biztos abban, hogy segítene. Olvastam róla, de úgy tudom nem teljesen szünteti meg, időszakosan segít csak.. tehát nem gyökerénél kezdi el gyógyítni a problémát.
    előzmény:
    czege (2)
    2013-08-04  10:16
  24. 2013. augusztus 4. 10:162.

    én ugyan szerencsére nem ismerem ezt, de van egy ismerősöm, akinek szinte folyamatosan folyik a kezéről/ből a víz.

    Esetleg botoxot nem próbáltad? Állítólag nagyon hatásos tud lenni ilyen esetekben... 

    előzmény:
    Dharma (1)
    2013-08-04  09:44

Címlap

top