Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Böjt - vércukor érték

r3meny
Létrehozva: 2012. július 25. 19:57

Az alábbi érdekelne:

 

Ha böjtöl valaki. Vagyis utoljára csak az előző nap estéjén evett.

Akkor az aznapi (böjtnapi) vércukor eredménye a délutáni és órákban is közel hasonló, mintha reggel éhomi mérésre került volna sor?

 

Tehát ha valaki nem eszik egésznap semmit, csak vizet fogyaszt. Mennyire változik a vércukor értéke délutánra és estére?

 

Csökken, növekszik, túlzottan nem változik?

 

És mi a helyzet azokkal, akik a cukorbetegség valamelyik fázisában vannak - inzulinrezisztens, 2. vagy 1. cukorbetegek?

 

Tudom, arról szól a legtöbb orvosi vélemény, hogy enni kell napjában többször a fent nevezett betegeknek. Engem csak érdekel, hogy egészséges szervezetnél mennyire eltérő a reggeli éhomi és a délutáni éhomi, valamint a betegebb szervezetnél mennyire eltérő a reggeli és délutáni éhomi érték.

 

Remélem világos voltam.

 

Szimplán érdeklődöm, hátha van itt valaki egészségügyből, aki TUDJA, mert tapasztalta, és/vagy tanulta. Vagy valaki, aki saját magán már ezt megélte.

 

 

Köszi!

  1. 2012. július 28. 12:3856.
    Persze.
    előzmény:
    zöldike. (43)
    2012-07-26  19:08
  2. 2012. július 28. 08:1555.
    Nem láttad  a linket? Betették. Borzasztó ára van.
    előzmény:
    PG13 (54)
    2012-07-28  01:31
  3. 2012. július 28. 01:3154.
    Mi a baj a teaval? Illetve mi az az egy baj?
    előzmény:
    eda-1952 (26)
    2012-07-26  09:15
  4. 2012. július 27. 21:5253.
    Önmagában a cukorértéked oké, de a magas inzulinnal együtt nézve látszik, hogy már az első stádiumon túlléptél. A 10 feletti éhgyomri inzulinod maga is magas, a tízszeres terhelt inzulinnal meg pláne.
    előzmény:
    xyz123123 (47)
    2012-07-26  20:04
  5. 2012. július 27. 21:0452.

    stimm!

     

    köszi

    előzmény:
    zöldike. (51)
    2012-07-27  20:50
  6. 2012. július 27. 20:5051.

    Bocsánat, én sem voltam egyértelmű.

     

    A bázis inzulin adja az egész napra az állandó inzulinszintet, a bólus pedig az étkezésekhez adott gyors hatású. 

    Így az egészséges emberek szervezetében önmagát szabályozó rendszerhez hasonlóak lesznek az inzulinszintek. 

    Az a jó, ha minél jobban hasonlóvá lehet tenni, persze ez nem ilyen egyszerű, de kb ez a lényege.

     

    De ha böjtöl, akkor én is azt javaslom, úgy, ahogy írod, nem engedi el az orvosa kezét és marad a bázison. ;)

    előzmény:
    r3meny (49)
    2012-07-27  19:28
  7. 2012. július 27. 19:4050.
    köszönöm!
    előzmény:
    dr. Kiss István (38)
    2012-07-26  17:33
  8. 2012. július 27. 19:2849.

    abból is látszik, hogy nem tartozom szerencsére a cukorbajosok közé, hogy nem igazán értem ezt:

    "úgy, hogy nem ad bólus inzulint, de a bázist nem hagyja el."

     

    bázist nem hagyja el, vagyis ahol tartózkodik, pl szanatóriumban- orvosi felügyelet alatt - erre gondolok - talán helyesen.

    de a mondatrész eleje abszolut homály :)

     

    felvilágosítasz?:)

    előzmény:
    zöldike. (41)
    2012-07-26  18:11
  9. 2012. július 26. 20:1148.

    Most már azt hiszem, értem. Tényleg igazad lenne Milu, hogy jó lenne, ha a 120 perces cukor visszamenne az eredetire, de ez csak akkor igaz, ha nem lenne ott a 10x-es inzulin.

     

    Ha 10x-es inzulin mellett menne viszont vissza a cukor 4.5-re, az azt jelentené (szerintem), hogy még "előbb" hypoznék, kb. étkezés után 2.5-3 h múlva kb.  

    előzmény:
    xyz123123 (47)
    2012-07-26  20:04
  10. 2012. július 26. 20:0447.

    Ezzel kapcsolatban van egy kis "káosz a fejemben". 

    Én úgy tudtam, hogy az a lényeg, hogy a 2 h-s terhelt cukor 7 alatt legyen. (Úgy emlékszem, a cukormérőm füzetkéjében olvastam, hogy laborban 7 alatt, otthoni mérőnél 7.8 alatt legyen.) Gondolom, azért ez függ az elfogyasztott ételtől is, nem fejtették ki pontosan, hogy ez 75 g cukor elfogyasztása után értendő-e, vagy minél.  

     

    A másik, hogy ha 2 h után visszaállna a cukrom az éhgyomri értékre, akkor nem hypoznék 2.5- 3 h után? 

     

    Köszönöm, ha valaki tud valami "okosságot" mondani ez ügyben.  

    előzmény:
    Milu (45)
    2012-07-26  19:34
  11. 2012. július 26. 19:3546.

     Bár nem vagyok érintett/szerencsére/,de ez ...nagyon drága!

     

      http://cukordoktor.5mp.eu/web.php?a=cukordoktor&o=iEFwqYD8kp

     

     Atyaég! 

    előzmény:
    eda-1952 (31)
    2012-07-26  10:23
  12. 2012. július 26. 19:3445.
    Neked már nem is kicsit van IR-ed. Azon a stádiumon is túl vagy már, amikor még lemegy a terhelt cukor az éhgyomri alá.
    előzmény:
    xyz123123 (44)
    2012-07-26  19:20
  13. 2012. július 26. 19:2044.

    Na, akkor jövök most én a saját, laborban "elért" eredményeimmel. (Hátha valakinek segítségére lesz. :))

     

    Cukor terhelés (3 pontos):

     

    0 perces: 4.5 mmol/l          (3.5-6.1 a határ a laboreredmény szerint) 

    60 perces: 8.6 mmol/l        (3.1-10.5)

    120 perces: 6.4 mmol/l      (3.1-7.5) 

     

    Inzulin:

    0 perces: 10.3 mlU/l          (1.9-23.0)

    60 perces: 117.4 mlU/l

    120 perces: 102.1 mlU/l

     

    A kapott eredmények 75 g nyírfacukor elfogyasztása után (limonádénak elkészítve) értendőek.

    A belgyógyász véleménye a következő volt:

    Hiába jók a cukor terhelés értékei, ez mégis inzulinrezisztancia, mivel az inzulinértékek nem jók. (Állítólag a 0 perces inzulinértékek 2x-ese lehetne 120 perc elteltével, nem pedig a 10 x-ese.)

    Emellett voltak eltérések a hormoneredményekben is, de most itt "csak" a cukor a téma. 

    előzmény:
    r3meny (1)
    2012-07-25  19:57
  14. 2012. július 26. 19:0843.

    Köszönöm a választ!

     

    Lehetne privátban is kérdésem?

    előzmény:
    dr. Kiss István (42)
    2012-07-26  18:59
  15. 2012. július 26. 18:5942.

    Kedves Zöldike!

     

     

    A stressz csak a 2-es típusú diabétesznél lehet "kifogás". Csak a huzamosabb stressz lehet hatással a vércukor szintre, amikor pl. több adrenalin, noradrenalin.stb...szint megemelkedik és gátolják az inzulin hatását. Ez nem azt jelenti, hogy valaki megy reggel vérévtelre és másnaptól izgul, és emiatt magas a vércukorszinte. Az nem kifgoás, hanem sajnos magas cukorszint. Erre nem lehet fogni az értéket. Remélem segítettem.

     

    dr. Kiss István 

    előzmény:
    zöldike. (40)
    2012-07-26  17:46
  16. 2012. július 26. 18:1141.

    Megoldás, pedig az jó lenne.

    Talán néhány év múlva kitalálnak majd valamit, reménykedünk.

     

     

    A kérdésedre a válasz:

    Hallottam már olyant, hogy cukorbetegként valaki "böjtöl" vagy nem eszi meg az előírt diétának megfelelő mennyiséget, úgy, hogy nem ad bólus inzulint, de a bázist nem hagyja el.

     

    Viszont ezt nagyon veszélyesnek tartom, csak sok éves tapasztalattal, és talán az sem túlzás, hogy orvosi ellenőrzés mellett szabadna ilyesmivel próbálkozni.

     

    1-es típusú cukorbetegségnél a vércukorszint, a fenti példánál sem csak a nem elfogyasztott szénhidrátmennyiségtől függ, hanem például az alkalmazott inzulin hatásgörbéjétől, hogy reggel vagy este adja a bázist, esetleg két részletben, ez is változtatja a hatásgörbét.

    Ezen kívül az egyéni érzékenység is változik napi ritmusban, ami kb annyit jelent, hogy hogyan hasznosul a beadott inzulin.

    Fizikai (szellemi) aktivitás, frontok, és talán csak a csillagok állása, ami nem befolyásolja.

    Ezért nem hiszem hogy informatív lenne, ha valaki ideírja, hogy nekem ennyi és ennyi volt a vércukrom délután 3 órakor (szintén csak 1-esről beszélek).

     

    De írd csak, hogy az 1-es típussal kapcsolatban nem érdekel a kérdés, és már be is fejeztem.

    előzmény:
    r3meny (29)
    2012-07-26  10:09
  17. 2012. július 26. 17:4640.

    Kedves Doktor Úr!

     

    Az, hogy a stressz nem növeli a vércukorszintet, ugye csak egészséges embereknél igaz?

    Mert cukorbetegeknél nem ez a tapasztalat, sajnos. Vagy akkor téved, aki erre fogja valaki a magasabb értékeket?

    előzmény:
    dr. Kiss István (38)
    2012-07-26  17:33
  18. 2012. július 26. 17:3539.

    Nem kioktatásnak szántam, csak pontosítani szerettem volna, félreérthető így, amit írtál.

     

    Nekem csak az 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatosan van tapasztalatom, pontosabban nem is nekem, hanem a fiamnak, nekem csak rajta keresztül, az utóbbi 4 évben.

     

    Kérdésedben benne volt, az 1-es típus is, én erre a részre tudok válaszolni, le is írtam a véleményemet.

     

    Szívesen. :)

    előzmény:
    r3meny (27)
    2012-07-26  10:04
  19. 2012. július 26. 17:3338.

    Ez az új vércukor határ úgymond még nem hivatalos.Sok orvos már eszerint értékel, de nem elterjedt. Külföldön már szinte mindenhol ezt használják, csak nálunk még halasztás van. Az 5,8 érték még jó. Az egyszeri vércukor mérés nem elég. Mi az szoktuk mondani hogy: egy mérés nem mérés.  Az otthoni cukormérők is teljesen jók.Aki nem cukorbeteg annak is ajánlott kéthetente mérni, és vezetni egy papíron.Aki cukor gondokkal küzd annak akár kétnaponta, vagy naponta, ahogy megkívánja a helyzet. A stressz nem növeli a vércukorszintet.

    Remélem ezzel is segítettem.

     

    dr. Kiss István 

    előzmény:
    r3meny (37)
    2012-07-26  14:14
  20. 2012. július 26. 14:1437.

    Mióta van új vércukor határ? Azért is kérdezem, mert nem rég voltam épp laboron, és ott még 6.1 volt a határ. (Igaz, nem cukor miatt nézettem meg a véreredményeim.)

     

    Akinek 5.8 körüli az éhomi értéke - pl. 5,6 vagy 5,7 vagy 5,9, az már azt jelzi, hogy valami nem oké?

     

    Ki lehet indulni egyetlen adatból? Vagy ezt az egyénnek rendszeresebben kellene vizsgáltatnia?

     

    Szóval akkor jól értem, hogy úgy is ingadozik napközben az eredmény, ha valaki böjtöl és csak vizet iszik?

     

    Nekem már csak az is érdekes, hogy aki vérvétel előtt úgymond stresszel (mint az egyik barátnőm, aki csak kísérettel hajlandó elmenni), annak mennyire növeli meg az aktuális stressz (félelem a tűszúrástól) az értéket?

     

    Szóval vannak még kérdéseim. :)

     

    Másrészt az is érdekel, hogy ezek a kézi mérők (ami van a cb ismerőseim némelyikének), mennyire pontos eredményt adnak? Mennyire támaszkodhat az ember arra, hogy valós értéket mutat?

     

    Ha ezekre is válaszolsz, nagyon köszönöm! :)

     

    És köszönöm az eddigi választ is!

     

     

    előzmény:
    dr. Kiss István (34)
    2012-07-26  13:05
  21. 2012. július 26. 14:0636.
    köszönöm a választ!
    előzmény:
    xyz123123 (33)
    2012-07-26  12:30
  22. 2012. július 26. 13:1035.

    Kedves Hexilein!

     

    A böjtös téma.

     

    Amit írt a kérdezőhöz nem teljesen pontos. És sem kívánok vitázni, csak tisztázni a helyzetet.Én is írtam (34.pont ), abból is jól látni, hogy kicsit pontatlan amit írt. Elnézést ezért a korrigálásért, de csak a félreértések elkerülése érdekében.

     

    dr. Kiss István 

    előzmény:
    hexilein72 (30)
    2012-07-26  10:15
  23. 2012. július 26. 13:0534.

    Kedves r3meny!

     

    A vércukor egy nagyon ingadozó érték. Szinte sose ugyanolyan pár óra elteltével.

    Pl.: Ha valakinek a reggeli éhgyomri glucose 4,0mmol/l, annak ha egész nap böjtöl, akkor délután olyan 2,9, 3,0 lesz(ezt azért nem lehet pontosan megmondani mert mindenkinek más a vércukorértéke, és annak felh. ideje). Szóval nagyon gyorsan tud nőni, és csökkeni is.

    A régi vércukor határok: 3,3-6,1 mmol/l

    Az új vércukor határ: 3,6-5,8 mmol/l

     

    A ki diabetesben szenved annak is hasonló a szisztéma.

    Pl.:Aki cukorbeteg(bármilyen) és 6,8mmol/l az "állandó" cukra, annak kb. ha egész nap böjtöl akkor olyan 4,9,5,0mmol/l lesz.

     

    Szóval ez függ kortól, betegségtől, és az aktivitástól is.

    Remélem tudtam segíteni.

     

    dr. Kiss István 

    előzmény:
    r3meny (1)
    2012-07-25  19:57
  24. 2012. július 26. 12:3033.

    Igen, belgyógyász-endokrinológus rendelésén tudtam meg, hogy ir-es vagyok. Nem tudom, mióta tart, tarthat már évek óta is, én csak most, az idén vizsgáltattam ki magam (nőgyógyászati dolgok miatt). 

    Eredményre inkább nem mondok pld.-t, nehogy félrevezető legyen (mivel függ attól is, mit ettem előtte). Majd előkeresem az orvosi leletet, annak van értelme is, azt megírom valamikor.

    A lényeg, hogy amikor a mérőm szerint 3.9 vagy az alatti az eredmény, akkor már jönnek a hypo-ra jellemző tünetek. (Ez laborban kb. 3.5 lehet )  

    Gyógyszert kellene szednem metformint, de nem tudom szedni.

    Ugyanis van mellette egy refluxbetegségem is. Az, ha "bedurran", akkor nem tudok rendesen táplálkozni, csak pár szem kekszen és kefíren élek. Metformin mellett meg be kell vinni az előre meghatározott mértékű cukrot, mert a gyógyszer leblokkolja a májnak azt az enzimjét, ami "bedobná" a cukrot.

    (Erről a dologról kérdeztem a dietetikust is, de nem sok mindent tudott mondani. A doki sem tudna erre sok mindent csak azt, hogy vagy szedem, vagy csak a diétát és a tornát próbálom tartani.)

    Egyébként azokban az időszakokban, amikor nem tudok enni a reflux miatt, nem hypoztam eddig (igaz, fizikai aktivitást sem végeztem nagyon), gondolom, a máj kiegyensúlyozó hatása miatt. (+azért a háztartási keksz nagy része is szénhidrát)

    előzmény:
    r3meny (21)
    2012-07-25  22:17

Címlap

top