Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Saláta- gyomorfájás
Sziasztok!
Az a gondom, hogy nagyon szeretem a nyers salátákat, de evés után nagyon hamar nagyon megfájdul tőlük a gyomrom és görcsoldó nélkül iszonyú sokáig el sem múlik.
Mitől lehet ez? És vajon mit tehetek ellene, mondjuk megelőzésképpen, azon kívül, hogy nem eszem salátát?
Köszönöm a válaszokat!
Szép estét!
cicaszív
A mosatlan saláta sok baktériumot hordoz magán, amivel vigyázni kell
http://munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/mosatlan-sa lata-eletveszely
Hagyd, biztosan fiatalka még, aki azt hiszi ő sz...a a spanyolviaszt.
Majd ha először begörcsöl a nyers zöldségektől bölcsebb lesz.
Te lehet, hogy így csinálod a krumplisalátát, de én így nagyon ritkán.
Az enyémen nincs majonéz, se tejföl, sőt mustár sem.
Próbáld ki egyszer így:
A héjában főtt kifliburgonyát felkarikázom, az előbb leírt módon előkezelt
hagymakarikákkal (finom ha lila hagymával készíted) keverem.
sózom, borsozom, olíva olajjal gazdagon meglocsolom, ecetes, cukros vízzel ízesítem és így hagyom kihűlni.
az ecet kiváltható citrommal, használhatsz balzsamecetet.
Halhoz kiváló köret, de magában csak úgy is finom
Azt tudom tanácsolni, hogy egyesével próbáld ki a zöldségféléket. Lehet, hogy csak az uborka, vagy a paprika, esetleg a hagyma kinoz meg.
Segithet, ha meghámozod a paradicsomot, uborkát.
Ki kell tapasztalnod, és a későbbiekben eldönteni, hogy a görcsök ellenére is fogyasztod-e ezeket, vagy sajnos le kell mondanod róluk.
De azért egy kivizsgálás tényleg nem ártana.
Ja és ne nyeld, mit a kacsa a ………. (Ha úgy tennéd.) Alaposan rágd meg, ne beverd hamar hamar a kaját.
De, a salátától van. Azért mert 50 millió ember nem lesz rosszul a nyers zöldségtől, attól még másik 50 millió még rosszul lehet.
Epeproblémák, gyomorproblémák bizony ezzel járnak.
Nekem pl. ugyanolyan görcsöket okoznak a nyers zöldségek, mint a topiknyitónak, és kiderült, hogy epeproblámám van.
De ismer a tudomány tej, tojás, liszt stb. allergiát, függetlenül attól, hogy több millió embernek nem okoznak ezek problámát.
Tipp: ha hagymát is teszel bele, külön a hagymát locsold meg citromlével, pici só, pici cukor, oliva olaj, pihi 30 perc, majd mehet a salátába.
Fokhagyma esetében, kicsit futtasd meg 3-4 kanál oliva olajban.
Igyál előtte vagy utána kis száraz sherryt, konyakot, pálinkát. Tapasztald ki, melyik jó, előtte vagy utána.
Mitől? A jó ég tudja. Mennyi ideje eszed rendszeresen, mert ehhez, lehet hozzá kell szoktatni a gyomrod.
Nem tudom a Mozdony honnan szedte a majonézt, arról nem beszéltél, nyilván nem eszed.
Könyörgöm, ki mondta, hogy majonézzel eszi a zöldsalátát?????????????
Még életemben nem láttam majonézes zöldsalátát.
Komolyan azt hiszed, hogy a Magyarországon élő emberek nem ismerik az olívaolajas-balzsamecetes salátákat, csak az ezer kalóriás majonézes salátákat?????
Már nem ez az első topic ahol ezzel példálózol!
Mi pl évente kb 2x eszünk majonézes krumplisalátát. Az összes többi alkalomkor olívaolaj-dijoni mustár-balszamecet-esetleg méz kerül a ZÖLDsalátára és egyéb nyers zöldségekre.
A krumplisalata pl : az is majonezes tejfelben uszik
A forralt salatalevel beteges hulyeseg : mit lehet csinalni egy wc-papirrra lottyadt izevel ? Toltottkaposztat ?
Az esetleges bacikkal megbirkozik a gyomrod savtartalma.... erre talalta ki a Joisten...
A tojassal-tejfollel hadakozik a tulsulyos , magas vernyomasu idosodo ember szive-maja-zuzaja ... ezekrol kell lemondani , nem a friss zoldsegrol
Nem a salata miatt van : klotyon ulne pl a franciak 99 szazalaka....50millio ellenpeldat hoztam itt fel , kapasbol
A sok szar nyerstojasos-tejfeles majonez , amit belekevertek , az az oka....
Egy tal salatat egy kanal oliviaolajjal es nehany csepp ecettel , vagy citrommal kell izesiteni .
Az én gyomrom is tiltakozik a nyers saláták ellen és nem a bacik miatt, hanem mert már nem a régi, ami a vasszöget is megemészti.
Úgy védekezem, hogy csak nagyon keveset eszem nyersen, azt is olívaolajjal megpermetezve.
A forrázás is segít, ami a baciölésen kívül a rostokat is lazítja egy kicsit.
Hagymát már csak úgy tudok a salátákhoz keverni ha egy pár percig ecetes, sós vízzel forrázom és jeges vízzel lehűtöm ha kell, vagy a hűtőben úgy is lehűl, amíg a többivel összeérik pl. a krumplisalátában
Ugyanabbol az okbol amiert megmosod a kezedet is eves e vagy fozes elott.
MGOLI a Bacillusokat!!
Honnan jon a zold szalat?? ;-)
Valami foldmuves szedi a salata fejeket a foldeken... ugye?
HONNAN tudod te, hogy 5 perccel ezelott nem eppen kakalni volt a bacsi es nem mosott kezet utana???
Ugyanaz az uzletekben--- Kik azok akik krakjak ott a vevokenk a salatat, kaposztat, zoldpaprikat, gyumolcsoket, Stb.--stb.- dolgokat??
NEM hiszem, hogy nagyon higenikus lenne a legtobb uzleti melos---
Szoval, vigyazz nagyon, mert a TE egeszsegedrol van szo.
szioka
En a málnával vagyok igy,de csak par eve.Elötte meg birtam enni.Fogalmam nincs mitöl van ez.
Epekövem,stb,tuti nincs,nemreg neztek...
Ja,es csak a malna.Eper es a többi apromagvas is jöhet...
Eloszor is, a nyers zold salatat MINDIG forrazd le forro vizzel, igy aztan nem leszel beteg tole.
Masodszor, ne egyed egyedul azt, egyel vele mas etelt is.
szia
szia
nekem segít, ha a salátából kimarad a hagyma. Ha van benne hagyma, este különösképp kicsinál. Hagyma nélkül semmi bajom.