Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szia!
"kerti fűnyíró" inkább a juh.
A kecske ha kiszabadul akertbe, akkor elsősorban nem a füvet fogja legelni, hanem a magasabban lévő zöld felé nyújtózkodik.
Az allergia ellenszere!
A kecsketej másik nagy előnye egyéb italokkal szemben, s talán a tehéntejjel szemben is, hogy immunterápiás módon használható. A kecske ugyanis nagyon jó emésztéssel rendelkezik, mindent lebont, és az állat egészséges marad, még a kórókat, allergiát okozó gyomnövényeket is képes könnyedén elfogyasztani. Ezeket a gyomokat megemészti, és a pollent gyakorlatilag mintha csak egy vírust gyengítene le, átalakítja, de nem szünteti meg teljesen. Ennélfogva a kecske tejében a pollen immunterápiára alkalmas módon van jelen. Így, aki iszik belőle, könnyedén megelőzheti az allergia kialakulását szervezetében, mert egy gyengített verzióban jut a virágpor az ember szervezetébe. Ha már kialakult allergiával küzd a beteg, akkor is érdemes nagyon pici mennyiségben immunterápiát, azaz, a szervezet természetes, ösztönös védekező és ellenálló képességét felhasználva a gyógyulást beindítani, ezt azonban érdemes szakorvossal megkonzultálni!
Gyógyító szer:
A kecske teje azért is különleges, mert számtalan fertőtlenítő és immunerősítő anyagot tartalmaz, gyakorlatilag ez az, ami az anyatejhez is a legjobban hasonlatos. Korábban őseink, ha egy anya nem tudott szoptatni, egyharmad forralt tehéntejhez 2/3 rész vizet adtak, esetleg kicsit cukrozták is, a gyermek ezen nevelkedett. Ma már tudjuk, ez nem tesz túl jót a bélnek, de kibírható, és alkalmazható módszer, ha valakinek nincs más választása. Természetesen, ez a rendes tejre igaz csak, nem a tejszerű üdítőkre, amiket ma bevásárlóközpontokban árulnak.
A tehéntejnél úgy tűnik az ember szempontjából a kecsketej még jobb, ugyanis ez alkotóelemeit tekintve, még jobban emlékeztet az anyatejre, így ez is jó kiegészítő táplálék lehet, ma már persze ha lehet, egy éves kor felett, forralva és akár pasztőrözve. A Védák szerint azonban a tehén szent állat, az Úr kedvence, így a tehén teje a legegészségesebb. Azt ma már bizonyították, hogy az emberi agy számára a legtökéletesebb, napi 1-2 pohár tej hozzájárul a kognitív készségek helyes alakulásához. Mivel tápláló, de könnyen lebontható, ezért kiváló fogyókúrák idején, természetesen mértékkel fogyasztva. Jó lehet salátákhoz, sajt és tej formájában is!
A kecske teje, amellett, hogy igen zsíros tej, sajnos nehezen megszerezhető, a kecskék jóval kisebb mennyiségben tejelnek, mint a szarvasmarha, hiszen, az egész fajta is kisebb. A kecske, e mellett persze igen sokat eszik, szokták kerti fűnyírónak is nevezni. Olyan tökéletesen erős az állkapcsa, hogy bármilyen kis mohát, zuzmót, füvet, lelegel. Ha nem szeretnéd, hogy a gyep néhány milliméternél hosszabb legyen kertedben, érdemes egy ilyen kis havert vásárolnod otthonra, tartása igazán nem nehéz, persze azért nem eszik ezt olyan forrón.
Kecsketejet azonban, igaz borsos áron, de szerezhetünk alkalmi és állandó piacokon, érdemes a szállítás napját előre megkérdezni, és még frissen, kora reggel felvásárolni a szükséges mennyiséget, mint minden tej, ez is hűtőben tárolandó, akárki akármit mond! Ha nem forralták fel, mi mindenképpen forraljuk fel házilag, sőt nem árt ezt akár megismételni.
Csókolom! Ittam már kecsketejet immunerősítő és még az alergiára is jó.
Apukám mindig akkor itatta velem, amikor betegeskedtem.
Néha biztos megért egy fülest .
Hogy emlékszel vissza az akkori életedre? Boldog voltál? Hiányoznak azok a szokások?
Nekem nagyon, nagyon ...
Köszönöm neked, hogy megosztottad ezt is, én egy picinyke faluban éltem és ilyenekre nem emlékszem, csak azt tudom, hogy mindig megnézték a tej színét, amikor leadtam.
Nyugodalmas jóéjszakát
Én még emlékszem amikor jöttek ellenörízni gümökórra a tehenet. Meg arra is emlékszem, hogy milyen volt száj-és körömfájáskor a zárlat. Senki se hagyhatta el az udvarokat és a polgárörség adta be az embereknek a kerítésen a kaját. Persze a tejet is kiöntözgették, azt se vették át tölük.
Jóval késöbb pedig egy udvarban laktam egy velem egyidös sráccal, aki alkoholista volt és a végén TBC-s lett. Tehát konkrétan tapasztaltam, hogy még ma is létezik ilyen. Féltem is a szétszórt csikkei miatt. Na, meg majdnem összenyílt az ajtónk és ugyanazt a kapukilincset fogdosta amit én is.
Mivel nemrég nézegettem az egykori tejcsarnoskos fiának képeit az iwiw-en, beugrott a csarnokból az a kép, hogy kint voltak a tejminták a falon ( kiragasztva a mintakorongok) Szégyentáblának tartottam már gyerekként is, mert volt ahol tele volt fekete szemcsével az egész, van akié pedig szinte teljesen tiszta volt.
Szünetekben dolgoztam konzervgyárban, baromfi feldolgozóban, gyakorlaton fejtem tehenet, voltam tejüzemben. Mindenhol lehet hibákat találni, de otthon is. Igen, jobb, ha nem is tudjuk pontosan mit eszünk meg, hogyan készítik el. Sajnos nem lehet minden ember azonban önellátó. Ha egy csomó laikus ember félretájékozatja a többieket, akkor nem éppen jó irányba tereli öket. Emiatt kell vigyázni arra, hogy kinek a szavára adunk, hallgatunk, kiére nem. Persze mindenki azt hisz el amit akar, meg azt eszik amit akar.
Ezt ki fogom próbálni, vagyis nem megveszem, hanem megcsinálom, majd ha elakadok jelzek .
Haza jött a drága nagy fiam, lassan elővesszük a leckét és tanulgatunk és baccccus még főznöm is kell, mert itt eldumáltam a fél délelőtömmet.
Pihiz szépen, köszönöm a receptet, valszeg majd jövök
Onnan lehet beszerezni, ahol árulják.
Az íze ? Hát izé, olyan bab ízű, mivel babból készűl.
Szóval kb. 1 liter tejhez kell, kb. 125 gr. szója bab.
Megmossuk a babot.
A babot be kell áztatni, 10-16 órát.
Utána lehámozni a héjától.
Felmelegítjük mikrohullámú sütőben, kb. 2 percig.
Hozzáadunk 1 liter vizet, és blenderben ledaráljuk, leszűrjük.
Megint felforraljuk kb. 5-10 pecig, és kész.
Mehet a hűtőbe.
Az ízére visszatérve, olyan lesz, ahogyan ízesítjük, mint pl. csokis tej.......
Ps. Ha a babok nem egészben vannak, akkor 6-8 óra áztatás elég.
Nem muszáj először melegíteni, de akkor jobban bab ízű lesz.
Úgy szűrjük mint a túrót.
Van aki csak megsózza, de a tehéntejben is sok só van.....
Vagy pedig lehet készen is megvenni. Kép.
Ja, vagy kaptam egy barackot a fejemre, mert bízza az én drága apám jól megnézte a lábacskám tisztasságát és mindig azt mondta, hogy ezt fogod télen megenni imádtam és olyan jó ezekre a dolgokra visszaemlékezni.
Meg télen, amikor a zöldségek veremben voltak, mindig engem küldött ki zöldségekért és a kezeim majd lefagytak, bementem és a sparheltnál megmelegítettem.
Persze a sütőbe mindig ott volt a finom eledel ... .
Én voltam a disznó felelős is, alig birtam el a vödröt és agyontapostak a vadállatok, de... mindig meg volt a jutalmam minden vasárnap elmehettem a templomba és kaptam egy 20-ast (perselybe valót, de csak egy része került oda)
Baccus, csak a fejemre vigyáz meg az ablakomra, most csináltattam .
Majd ha lesz időd, megírod, hogy milyen az íze és, hogy hol lehet beszerezni, vagy elkészíteni??
kis..hamis
Én még emlékszem, hogy apukám reszelte a káposztát én meg a többször megmosott apró lábaimmal tapostam és, csakis fa hordónk volt.
Szia.
Ma nagyon foglalt vagyok, ma csak néha olvasok. Csak azt akarom hozzáfűzni, hogy a pasztörizálás tulajdonképen tartósítás, amire őszintén szólva szükség van, mert több az előnye, mint a hátránya.
A halott ütötte meg a szemeim.
Halott igen. Ugyanúgy halott, mint pl. a kannás savanyú káposzta. Az igazi/erjesztett/hordós, az sokkal jobb, mint a kannás/konzervált.
Tehát ha össze hasonlítjuk a vecsési hordósat a vecsési kannással, a hordós sokkal több "jó-bacit"/vitamint tartalmaz.
Aztán vannak a mesterséges/hamis, (ááááá, a_kis_hamis) káposzták, amik csak ecettel vannak tartósítva, amik ugyan savanyúak, de.......
Persze csak akkor van sok előnye az "igazi-káposztának", ha nyersen fogyasztjuk, mivel a melegítés/főzés, szintén megöli a jó-bacikat/C vitamint.
A halott savanyú káposztának is van előnye, mégpedig az, hogy nem robban a gáztól, mert az gáz lenne........
Igen a tisztaság fél egészség . Én egy nagyon kicsi faluban nőttem fel és bizti lettek betegek, de, akkor gyermekként hozzám nem jutott el.
Én is majdnem rászóltam az öregre, hogy hányszor mossa már le?
Pedig ennek ellenére ugyanúgy TBC-s lehettél volna, ha beteg a tehén, mert a tehéntöl kaptad volna el és nem a fejö embertöl..
Igenis , egy bizonyos höfokra fel kellene melegíteni a tejet, hogy elpusztuljanak benne a kórokozók. Mindenki azt hiszi, hogy ö majd kivétel lesz, amíg egyszer meg nem járja. Én is szájhösködtem már párszor, míg nem koppantam..
Laci te,
Hallod-e,
Jer ide,
Jer, ha mondom, ....
Menjek? Üljek az öledbe a több mint 100 kg-mal?
Nem vagyok tarka, fülem van, csak nem hallok vele, másom (nem akarom kiírni, hátha kicsik is olvassák) is van
Neked bizonyíték kell, nem ígéret? Na, ez már egy másik termék, nem a tej