Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Hamburgeradó
"Aki elvesztegeti egészségét, annak többel kell hozzájárulnia az egészségügyi rendszer fenntartásához – szögezte le hétfői napirend előtti felszólalásában a miniszterelnök. Azóta már meg is erősítették, hogy bevezetheti a kormány a hamburgeradóként emlegetett törvényt.
A kormány elképzelései szerint az egészségtelen vagy annak tartott ételekre pluszadót vetnének ki, a különbevételek pedig az egészségügybe folynának be. Az alapötlet ugyanis az, hogy aki tudatosan, hosszú távon rongálja az egészségét, valamilyen módon járuljon hozzá az egészségügyi ellátás többletkiadásaihoz. Az eddig információk szerint az új különadót többek között a színezett italokra, kávéra, édességre, illetve egyes gyorséttermi ételekre vethetnék ki."
Felmerült bennem néhány kérdés.
1. Eleve az elnevezés: hamburgeradó. Miért pont az? Miért nem mondjuk lángos-adó? Ugyanolyan egészségtelen...ha nem még jobban.
Egyáltalán, mit takar az egészségtelen, vagy annak tartott étel (ital) ? Ki tarthatja annak? Gondolom, akkor eztán a finomított cukor, a fehér liszt, a zsír, kolbászok, szalámik, a virsli, a szalonna, a tepertő, a belsőségek, a párizsi, a fehér kenyér, a kifli stb. is feketelistára kerül többek között... vagy nem? Ha nem, akkor miért nem? Mert valaki ezeket egészségesnek tartja? Szívesen ennék én is gyakrabban Cézár salátát egy gyorsétteremben, és öblíteném le 100 %-os narancslével, mint vennék már a jó ég se tudja mit tartalmazó, de húst sose látott párizsit meg zsömlét...
2. Hogy értik azt, hogy "...aki tudatosan hosszútávon rongálja az egészségét" ??
Ez maximum a cigarettára vonatkozhat....Honnan tudják majd az illetékesek, hogy én hányszor veszek egy évben pacalt, tokaszalonnát, kólát vagy hamburgert? És ha csak egyszer-egyszer? Már az is tudatos egészségrongálásnak (hosszútávúnak) fog számítani?
3. Miért nem csökkentik inkább az egészséges élelmiszerek árát, ezzel is sarkallva a népet a tudatos, egészéges táplálkozásra? Szívesen ennék én csak saját sütésű teljes kiőrlésű tönkölybúzából kenyeret, ennék folyton feketeretket, jégsalátát meg póréhagymát, almát, grape-fruitot és kivit, meg sovány csirkehúst és halat, nádcukrot, mézet a kristálycukor helyett (és még sorolhatnám) , ha a rendszeres vásárlásuk nem lenne számomra lehetetlen...
A dohányáru, a szeszes ital talán valóban más lapra tartozik, de a kávé...?? Miért lenne káros? Egyre több helyen olvasni, hogy a mértékkel történő fogyasztása nemhogy nem káros, hanem egészséges...
Mi a véleményetek?
a discoveryn van az a sorozat a hogyan működik
abba láttam én is ezt a saláta termesztést, nagyon érdekes volt
Pedig volt epertől is, egy pár éve sok sok gyerek betegedet meg a menzai eper levestől...
vanília fagyinál csak a kacsa tojás a veszélyes, abba eleve benne van, és csak főzéssel távolítható el,
és nem csak a konyhán van, hanem a strandokon is
régebben nem ilyen vírforgatós medencék voltak
a gyerekmedencébe az anyukák benne áztatták a lábukat
mára szerencsére változott a helyzet
nekem a nagyobbik gyerekem baba korában kétszer lett szalmonellás a gyerekmedence vizétől (beleivott :()
egyszer meg az egész családot elkapta a nyavaja csak engem nem és akkor is strandon voltunk minden,
ugyan azt a kaját ettük, ugyan azt az üdítőt ittuk így csak a strand víz maradt kizárásos alapon
azt viszont nem kívánom senkinek sem
az első beteget 4 különböző helyre vittem orvoshoz, hogy csináljanak már vele valamit, mert én megbolondulok vele otthon
ugyanis szerencsétlenek, sírtak és nyögtek egész nap, mert görcsölt a hasuk és nagyon nagyon fájt nekik, és hosszú távon hallgatni kiborító volt, segíteni meg nem tudtál, a nospa meg kutya fülit ért,
amikor az apukájukon is kijött harmadikként, egyszer halkan suttogta, hogy anya ez tényleg piszokul fáj,
---
múltkor mentem haz, éhes voltam szomjas voltam, volt a hűtőbe eper,
nem mostam meg, hanem úgy ahogy volt felfaltam
másnap 3 órát ültem a kiskuckóba, azt hittem az élet is elszáll belőlem
azóta mindent 2x mosok meg
Tegnap bejelentette a Fidesz,hogy most már biztos lesz hamburgeradó,én nem szoktam olyan gyakran ilyeneket enni,dde azért a pl a kávéra kiszabni ilyet,meg most komolyan itt súlytják az embereket minden fizetségkötelezetséggel és akkor még az élelmiszert is drágitják,hogy tömjék a zsebüket az országvezető idióták! ahelyett hogy mondjuk akkor csökkentenék az egészséges ételek árát! egyszerűen nevetséges,nem tudom,mit képzelnek magukról...
Osztom.
Bizony vannak az áruházláncak sajátmárkás termékei közül baromi jók is.
Én pl. imádom a CBA-s kakaós nápolyit. :)
Tudod, sajnos, amióta gazdasági válság van, magán megbízásaink nincsenek. Teljesen hivatalos, minisztérium által rendelt munka alapján állítom, hogy biztonságosabbak azok az élelmiszerek, amelyeket nagy kiskereskedelmi láncokban lehet kapni. Ők nem csak a hatósági ellenőrzésen esnek át gyakrabban, de saját minőségbiztosítási rendszereik vannak, minden beszállítójuknak a köldökébe is benéznek, mielőtt felteszik a terméket a polcra.
Nem kell senkinek rám hallgatni, mindenkinek a saját felelőssége, mit ad a családjának, gyerekének.
Természetesen a legbiztonságosabb az lehet, amit az ember magának, otthon termel, ezt nem is vitatom.
De azoknak a páriáknak, akiknek erre nincs lehetősége, a második legjobb megoldás a kellően ellenőrzött élelmiszer.
Mari néni lehet, hogy szépen mosolyog, de
A, nem is biztos, hogy őstermelő, sok pesti piacon a főnök osztja szét reggel a nagybanin vásárolt cuccost a fejkendős alkalmazottaknak.
B, Ha őstermelő is, nem hinném, hogy növényvédelmi szakvizsgával rendelkezik, ezért csak azt nem szór rá, amit nem talál meg otthon a kamrában.
Ui: a zöldségesnél, piacon valóban szebb áru van. Mert a kereskedők igyekeznek szép árut vinni, hiszen különben nem tudnál eladni. De arról (saját elmondásuk szerint, erről is készítettünk felmérést) nem tudnak, hogy a nagybanin megvett árut mivel és hogyan kezelték, mert őket erre senki sem kötelezi. Ezért lehet, hogy szép az áru, de határérték felett tartalmazhat mindenféle mérgeket.
értem
és a gyerekek fosos hányos virusához?szintén kaki?
A szalmonellát az állati és emberi széklet terjeszti. Ott van jelen, ahol széklet van. A konyhán se magától terem, általában a nyers hús és a tojás viszi be.
Hiába nem hallottál olyanról, hogy eper, volt. És senki nem keni senkire, a vizsgálat kiderítette, hogy fekáliával öntözték az epret.
háát igen,szerintem mindenhol vannak szabálysértések..a nagy cégek meg mást használnak ami káros..
most láttam a youtube on a hirdofoliás termesztésről filmeket,paradicsom,saláta,ilyesmi tök jó,és nem lesz szutykos mert lógnak és csüngenek a cuccok a csövön,a földhöz hozzá sem ér a termés,sokkal tisztább mint a földben termeszteni
nálunk otthon a földi eper földben terem,locsolva kútról volt,sose volt bajom tőle,se ribizlitől,se szőlőtől,se almánk,körténk től.
de ami dédimék kertjéből volt attól se,piacostól se
szóval ott az epernél valaki valamit hibázott,hogy ki kire keni az megint más tészta
de a szalmonella álltalában a konyhán van jelen,a nagyobb szalmonella járvány itthon mindig vagy cukrászatból,vagy étkezdei konyháról indult...koszos tojás,vagy vanilia fagyi kacsatojással ami fertőzött,rosszul elmosott büdös tányér,kanál.ilyesmi
olyat hogy epertől eddig én még nem is hallottam
Nem is mindig ugyanaz gyárt nekik. A kereskedelmi márkás cuccokat (legyen az mosópor vagy párizsi) az áruházláncok attól vásárolják fel, akinél nagyobb tételben olcsón megkapják.
Abban is "márkás" cucc van, s még az is lehet, hogy éppen "Ariel' van a mosóporos dobozban, de mivel azon az áron a gyártó nem tudja a nagy feleslegét elsütni, odaadja olcsóbban. De nem fogja a saját ár-érték arányát ezzel átpozícionálni, sem a drága csomagolóanyagot hozzá biztosítani, így kereskedelmi márkás cuccként kerül ki a polcokra. De ez nem azt jelenti, hogy a "tecsós akármi" feltétlenül szar is.
Lehetne sorolni, én néha meg is nézem a saját márkásoknak ki a gyártója.
És ha az ócska élelmiszernél tartunk, nem igazán értem miért csak a tecskospárizsit emelik ki sokan.
Minden lánc sajátmárkás cuccait a "márkás" cuccok gyátaiban csinálják.
Pl a spar rudiban rendes túrórudi van, csak kisebb és sokkal olcsóbb.
Amíg volt plusz, az ő szalámijukat a Herz. A tacskó gazdaságos trappista sokszor lengyel, na arra vadászom, mert isteni finom, igazi trappista. A Tolle meg egy nagy szar, nyers sajt, se íze, se bűze.
Nem feltétlenül a minőséggel van a probléma a tesconál....Nem tudom ki gyártja a tescos párizsit, de az biztos, hogy nincs a tesconak saját parizergyára... - Szóval valaki gyárt neki.
A baj, inkább a nem éppen friss készlettel van... ill azzal, hogy nem akarnak kálót.
Az eperföldet szennyvízzel locsolta a tulaja, hogy olcsóbb legyen, és ne kelljen trágyát venni.
A piacon meg simán eladták. Erre mindenki a kaját készítő céget meg annak a főnökét akarta keresztre feszíteni.
Egyébként ha tudnád, hogy a "kistermelők" mit művelnek, és a cégek milyen szigorú szabvány szerint művelik a földjeiket, nagyon meglepődnél, Mégis kiket b*sztat mindenki: a cégeket, mert bezzeg a Marinéni.
A Tescoban nem szabad húst venni, és húskészitményt sem ajánlatos.
Ki hova jár bevásárolni nézze meg alaposan mit vesz.
Lehetőleg nem akar senki kálót.
de azt hogy csinálták?
a pöcéből locsoltak,és azt adták el gyermek étkeztetésben?vagy hogy?
valahogy ezt az eper szalmonellát én se vágom
nem lehet hogy az eperleves hez tett tejszín,vagy hozzákevert tojás volt a szalmonellás?
hogy kerül szalmonella az eperre??
trágyázni a már gyümölcsös termést nem is szokták..trágyázni tavasszal szokták a földet
csak nem olyan embereknek mint akiknél lakom,meg egy párral a nyakadon ak tojik rá,a kertjére és a házára is
nekem se a kerthez se a házhoz semmi közöm,se jogilag se sehogy,és így is én takarítom az ezeréves mocskot itt,és gondozom meg próbálom rendbe tenni az elhanyagolt,meg gombás kertet.
mivel gyes ből élek és kis pici gyerek van,szép lenne ha az emésztőt is én tenném rendbe--- hagyjuk már :-)
2 éve vettem olyan sertés tarját a tescoban,ami gyönyörű volt..
csak épp sose sült meg :-)
olyan volt mire elkészült mint a rágógumi
a bag i hentesnél vettem párszor,ő vágta el nekem..ez inkább két éve volt mint három(akkor még néha ettem húst,mert terhes voltam)
igaz most is eszem,de csirkét és halat,sertést nem..azóta sem..
lényeg a hentesnél vett tarja olyan puha volt mint a vaj,és olyan finom omlós..fogalmam sincs honnan szerzi a húst a tesco,és fogalmam sincs honnét szerzi a bagi hentes..de a hentesé kenterbe veri a tescost ízre és minőségre.pedig a bolt egy kis igzi csúfi vidéki bolt
de a tescoban vittem már vissza irható dvd t nem egyet,mert használhatatlan volt.vettem már romlott tejet,és egyébb büdi húst
nem mondom,az itteni falu beli kisbolt sem semmi romlott áru terén
a tesco annyiból korrekt ha bármi apelláta volt nekem eddig mindig vissza vették,vagy kicserélhettem ha a termékkel gond volt
A szalmonella gyökéren át nem szívódik fel. Permetezni meg nem szoktak fekáliával.:-)
Ezért nem ad(hat)ják a közétkeztetésben. Mert ilyen szempontból "kezelhetetlen". (Azt vedd és edd a saját felelősségedre, a saját pénzeden.:-))
No meg azért, mert drága. (Nyilván az emberi - ingyen - ürülékkel trágyázott olcsóbb lett ott és akkor.)
"van akkor olyan rész is, hogy ha vki a felelőtlen magatartásból adódóan szenved balesetet (pl. ittasan vezet) akkor csak az életmentés legyen ingyenes neki, a többit, pl rehabilitációt, esetleges protéziseket saját zsebből kelljen fizetnie, vagy éppen külön biztositást kellene kötnie magára ha ilyen előfordulna vele."
Gratulálok! ez nem fogja visszaszorítani az ittasan vezetést,ezek szerint ha egyszer is elcsesz valamit az életébe,és bármilyen súlyos balesetet szenved, megmentik az életét,aztán HA NINCS PÉNZE,OTT HAGYJÁK MEGDÖGLENI! az ezért felelős politikusok meg mennek a 30 millás verdájukkal mondani a parlamentbe,hogy ez milyen jó az orszáágnak!
"3. része a tervezetnek, hogy az extrémsportolók is külön járuiljanak hozzá a gyógyitásukhoz, külön biztositással... "
ezek szerint bármilyen jó a sportoló,ha nem engedheti ezt meg magának az anyagi körülményei miatt,mert az eddigi adókat is épphogy elbírja,épp elég sz*rok már most is pl. a focisták,most,hogy végre leváltanák az indokolatlanul,a semmiért agyonfizetett béna idiótákat,most már csak a pénz számít,viszont jók a vizilabdások,cseréljük le őket a képviselők rokonaira,vagy egyéb újgazdag,hírességre vágyó marhákra!
ÉS AZT SE FELEDJÜK,mit mondott Orbán még pár hónapja,hogy ő támogatni fogja minden módon a magyar sportot,azt mondta,a VB-n a helyünk,és el is húzott a VB-re (külön luxusrepülővel)
"a különbevételek pedig az egészségügybe folynának be."
vagy valahova máshova...hmhm
"Miért nem csökkentik inkább az egészséges élelmiszerek árát, ezzel is sarkallva a népet a tudatos, egészéges táplálkozásra?"
igen,igazad van,de hát abból nem lehet lopni semmit,nem jön zsebre külön haszon,amiből új villát,és autót vehetnek maguknak
Amúgy teljesen igazad van, de szerintem ezeknek sok pénz kkell,ezért a salátán és vízen kívűl semmi nem egészséges,gratulálok!
Mondjuk akkor is meg lehet mosni alaposan az epret,ha nyersen fogyasztják.
De ép pezért,mert nehezen tisztítható,az eper nem is javallt közétkeztetésben.
Mint ahogy nyáron tejszínes dolgok is tiltottak.