Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nem hall jól a kisfiam :-(

poczoknyul
Létrehozva: 2011. február 15. 11:57

Sziasztok!

 

Az ember szívesen olvas tapasztalatokat, én most CSAK EZÉRT indítok topicot. A megoldást természetesen nem innen várom, hanem az orvosoktól.

A kisfiam hónapok óta nem hall jól. Tegnap voltunk hallásvizsgálaton, és kiderült, hogy mindkét fülére alig hall (azelőtt semmi gond nem volt a hallásával). Szeptember óta ovis, állandóan taknyos, a háziorvos mondta, hogy savó van a fülében, valószínűleg az állandó náthától. Ma a fülészeten egyből műtétet (orrmandula) javasoltak, de előtte "adtak" azért 2 hetet: napi 2szer adjak orrcsöppet és köptetőt, hátha attól jobb lesz. Nos én nem vagyok orvos, de ez kapásból hülyeségnek tűnt. Hónapok óta nem hall, majd biztos az orrcsöpp eltünteti a savót!! Fel is kerestem egy másik szakorvost (telefonon), ő sikítófrászt kapott az orrcsöpp hallatán, szerinte az semmit nem segít. Annyira tipikus a betegség (ez a savó miatti nem hallás) az elmondásom alapján, hogy ő az orrmandulaműtétben látja a megoldást (persze azért előbb majd megvizsgálja a kisfiamat). 

Az lenne a kérdésem, hogy a műtét tényleg megszünteti a hallásproblémát? Nagyon nem egyöntetű a mai orvosi vélemény ezekről a fül-gondokról, és anya legyen a talpán, aki kapásból tudja, mi a jó döntés.

CSAK tapasztalatokra lennék kíváncsi, 5-re megyünk a másik orvoshoz.

Köszönöm!

  1. 2015. március 17. 15:3895.

    Szia Poczoknyul!


    Tudom, hogy régi a topik, de ha olvasod még akkor érdekelne, hogy mi történt a kisfiaddal a műtét óta, illetve érdekelne, hogy mennyire nem hallott a kisfiad (hány decibel volt a hallásküszöbe, ha voltatok hallásvizsgálaton)!


    Az én kislányomnak 50-60 decibel a hallásküszöbe és hallókészüléket hord 4 és fél éves korától. Most 6 éves lesz a nyáron, de még nem tudja kifújni az orrát, ezért megint felvetődött bennem, hogy a rossz hallás mögött nem e az orrmandula áll. Bár mindkét orvos azt mondta, hogy idegi halláscsökkenése van. Egy BERA altatásos vizsgálaton voltunk illetve fülhallgatós hallásvizsgálata volt, mindkettő vizsgálat ugyanazt az eredményt adta ki.


    Ha még figyeled a topikot akkor mielőbbi válaszodat várom!


     

    előzmény:
    poczoknyul (1)
    2011-02-15  11:57
  2. 2011. február 27. 11:5094.

    Örülök, hogy sikeres volt a kezelés! A hallására továbbra is figyeljetek. Nálunk sajnos már nem lett volna elég az orrcsöppözés és melegítés.

    Valószínűleg Nálatok nem volt olyan súlyos a dolog.

    előzmény:
    pbd (86)
    2011-02-23  21:24
  3. 2011. február 27. 11:4593.
    Köszönöm!
    előzmény:
    kincsem6 (87)
    2011-02-24  08:10
  4. 2011. február 27. 11:4092.

    Szia!

     

    Őszintén szólva én sem értem, hogy miért halogatják a műtétet. Nem nagyon szoktak várni vele, pláne kiskorban... Egyelőre azt nem tudom megmondani, hogy a füles dolgok hogyan alakulnak majd a jövőben a kisfiamnál, de a hallása úgy tűnik, teljesen rendben van. Mondjuk a műtét óta horkol (előtte nem horkolt), de gondolom, ez a műtét utóhatása, és el fog múlni.

    A műtéttől ne félj, most már én is ezt tudom mondani. Ha rendesen felkészíted előtte a lányodat, sokat mesélsz neki a vizsgálatokról, akkor biztosan nagyon ügyes lesz. Meg hát ő már nagyobb is. 

    Ha nem hall, akkor szerintem egyértelmű, hogy nála is megoldást jelentene a műtét. Az én fiamnak se fájt a füle, a savós középfülgyulladásnak gyakran csak a nagyothallás az egyetlen tünete (ahogy nálunk is volt).

    Szerintem se hagyd magad, vidd el másik orvoshoz. És majd írd meg, hogy mi volt!

    előzmény:
    delfin38 (90)
    2011-02-24  10:30
  5. 2011. február 24. 11:2791.

    Szia!

     Gondoltam rátok tegnap.Örülök, hogy írtál, és hogy már túlvagytok rajta!

    Írtad, hogy rászól a tesójára, ha hangoskodik, ezért eszembe jutott, hogy nálunk is ez volt. Gondolom hozzászokott, hogy halkabban hallja a környezetét és hirtelen a normál zaj is zavarta. Pár nap alatt  ez elmúlt, már el is felejtettem, csak most, hogy említetted  jutott az eszembe.

    előzmény:
    poczoknyul (85)
    2011-02-23  21:15
  6. 2011. február 24. 10:3090.

    Sziasztok! Megnyugtató volt a sok, zömében pozitív véleményt hallani ez ügyben!

    A topicindítónak meg mindeni másnak is gyors gyógyulást!

    A 6,5 éves lányom 4. hete alig hall. 2 fülész látta, "várakoztatják", mert hatalmasak a mandulák, rossz a  dobhártya...a gyerek meg zavarodott, elkeseredett. Hallásvizsgálatot is csak tologatják. MIÉRT???  Mi fog javulni orrcseppel, allergia-gyógyszerrel, ha egyszer nem ott a gond???? 3 éve (nem) jár az imádott oviba, mert1-2 hét után hetekig beteg, igaz, nem füles, hanem alsó- és felső légúti gyulladásokkal van tele. Hiába mondtuk minden dokinak, h. páromnak meg nekem is anno a mandula-kivétel hasonló helyzetben végleges megoldás volt - ma már más a megítélés, mert nem fáj a füle, nem kap évi 3-4 tüszős mandulagyuszit! és közben elvesztett szegénykém 3 csodás óvodai évet, kimaradt mindenből, októbertől márciusig tkp. be vagyunk zárva otthon az idő nagy részében. Mi meg már a munkánkat féltjük a sok szabitól és táppénztől! Asszem, jövő 7-en a kontrollon asztalra csapok, lépjenek már vmit, hisz így nem kezdhet iskolát őszre!

    Nehogy azt higgye vki, hogy feltétlenül vágatni akarom a gyereket - én leszeka  legjobban betijva a műtéttől, de ezt a kínlódást látni és végigcsinálni 3 éve...

    A kicsinél, aki 3 évvel fiatalabb, uez a folyamat indul, végeérhetetlen náthákkal, a végén bacis ráfertőződéssel és antibigyóval, mióta közösségbe jár. Sztem nála is elébe mehetnének ugyanígy a dolgoknak, mert senkinek se jó ez a helyzet, hiába nem füles-mandulagyuszis ő sem. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  7. 2011. február 24. 08:2289.

    Most olvasom, hogy már meg is műtötték.  

    Örülök! 

    előzmény:
    poczoknyul (85)
    2011-02-23  21:15
  8. 2011. február 24. 08:2088.

    Szia!

     

    Végig sem olvastam, amit írtál!  A fiam dettó nem hallott és pont a beszédfejlődés korszakában. Mire rászántam magam az orrmandula műtétre, addigra lemaradt a beszédfejlődésben mert nem hallott.

    Orrmandula műtét után: megszűnt minden problémánk, 1-2 hét fülkürtátfújás után rendeződött a hallása is. Ma 13 éves, jól hall, viszont ami lemaradása volt 1-2 évesen, azt nagyon kemény "munkával" tudta csak bepótolni! Logopédia, későbbi iskola kezdés, fejlesztő.. stb.

    Ha most előről kezdhetném, nem várnék a saját félelmeim miatt 1! évet, hogy megműtessem, hanem azonnal műtetném ..

    előzmény:
    poczoknyul (1)
    2011-02-15  11:57
  9. 2011. február 24. 08:1087.

    Szia!

     

    Nagyon örülök, hogy így mondhatni simán túlestetek rajta!!  Gondoltam Rátok így ismeretlenül is!

     

    Minden jót Nektek, köszi, hogy leírtad!

    előzmény:
    poczoknyul (85)
    2011-02-23  21:15
  10. pbd
    pbd
    2011. február 23. 21:2486.

    Örülök, hogy rendben volt  minden!

    Ügyes volt nagyon akkor. Gyógyuljon meg minél hamarabb teljesen!

     

    NMálunk is letelt a hetes itthoni "kezelés", és rendben van a füle, semmilyen kezelésre nem kell mennünk, már nem is hívta vissza kontrollra. Továbbra is szívni kell az orrát, meg melegíteni a fülét, és rendben lesz.

    előzmény:
    poczoknyul (85)
    2011-02-23  21:15
  11. 2011. február 23. 21:1585.

    Sziasztok!

     

    Ígértem, hogy megírom, mi volt a műtéttel kapcsolatban.

    Szóval, minden simán ment, délután 3-kor már haza is jöhettünk, reggel 9kor volt a műtét, onnantól, hogy betolták a műtőbe és kihozták, összesen 10 perc telt el. Altatásban felszúrták mindkét fülét, majd kivették az orrmandulát, tubus nincs. Az orvos elmondása szerint jó nagy volt a mandula, és a váladék a fülben mindkét oldalon olyan sűrű és sok volt, hogy le kellett cserélni a csövet egy vastagabbra, mert először nem tudták leszívni! Az orvos szerint esélyünk sem lett volna ebből kijönni pusztán alternatív gyógymódokkal. Az orrcsöppezés 2 hétig kifejezetten káros az orrnyálkahártyára, és a kisfiam esetében egyenesen tök fölösleges is lett volna.

    A hallása azonnal rendbejött, hallja a suttogást 5 méterről, és rászól a kisöccsére, ha hangosabban megnyikkan (eddig ezt nem tapasztaltam). 

    Rengeteget segített, hogy napok óta nagyon sokat meséltem neki arról, hogy miket fognak vele csinálni, lépésről-lépésre, nagyon részletesen. Így semmi sem érte váratlanul, és gondolom, hogy ez biztonságérzetet adott neki. A vérvételnél -ennek köszönhetően- meg sem nyikkant, sőt, még mosolygott is, amikor már csak a vér folyt a fecskendőbe. Hihetetlenül meglepő volt, hogy ennyire közreműködött. A "mosolygó" kúp egy perc alatt hatott, kissé vigyori lett, mint aki be van rúgva... Csak kb. 2 percet láttam ilyen állapotban, mert már jött is a műtős fiú. Akkor kissé megijedt, de csak az arckifejezése árulkodott erről, mert a kúptól annyira ellazult, hogy nem ellenkezett, szépen áttették az ágyra, és már mentünk is a műtő felé. A folyosón mondtam neki, hogy milyen jó kis guruló ágya van, ilyenen még úgysem utazott, na, erre elkezdett nevetgélni.... A műtét után nagyon nyüszögős állapotban volt, teljesen kómás, gyenge, és nagyon nyugtalan..... Motyogott, pityeregve, csukott szemmel, és szerintem fájhatott is neki valami, ez volt a legnehezebb az egészben, kb. fél órát tartott, sehogysem volt jó neki, de nem kellett nyugtató kúpot kapnia, mert végül elaludt a vállamon, majd le tudtam tenni az ágyba és aludt még egy órát (nem túl sokat....). Ébredés után már semmi baja nem volt, rögtön elkezdtünk játszani, két órával később meg már a folyosón sétálgatott, később meg veszekedni kellett vele, mert nem értette meg, hogy abba kell hagyni a rohangálást. A mellettünk lévő kislány 3szor hányt, a kisfiam szerencsére egyszer sem. Mondta a nővérke, hogy nagyon sok kisgyerek rosszabbul viseli az ébredést, általában jó 45 percet sírnak, sőt, üvöltenek, ilyenkor jön a nyugtató kúp. Nálunk a szobában pont senki sem ébredt ilyen rosszul, hála Istennek.

    Mindent összevetve, nagyon örülök, hogy túl vagyunk rajta.

    Az én kisfiamat a műtét tényleg alig viselte meg, ő inkább attól készült ki, hogy a reggeli alvás után már nem tudott elaludni egész nap, így délutántól estig szörnyen nyűgös és kimerült volt. Ilyenkor nagyon nehezen lehet bírni vele, és ettől mindketten rendesen kikészültünk. De maga a műtét tényleg nem nagy dolog.

    Jövő kedden megyünk kontrollra.

    Köszönöm a figyelmet azoknak, akik elolvasták!!

    előzmény:
    kincsem6 (82)
    2011-02-17  13:53
  12. Torolt_felhasznalo_865467
    Torolt_felhasznalo_865467
    2011. február 18. 14:4684.

    Szia!

     

    Egy barátnőm 4 éves ikerfiait is pont most fogják műteni ugyanezzel a problémával. Orrmandulát kiveszik, mert állandóan begyullad, és nem hallanak rendesen a fiúk.

     

    Jobbulást Nektek, drukkolok, hogy minden rendben legyen!

    M.

     

     

    előzmény:
    poczoknyul (1)
    2011-02-15  11:57
  13. 2011. február 18. 13:4783.

    Rendben, mindenképpen jövök majd beszámolni. A műtét szerdán lesz, szóval utána valamikor (lehet, hogy csak néhány nappal később jutok ide...).

    Addig is köszönöm Neked a ránk gondolást!

    előzmény:
    kincsem6 (82)
    2011-02-17  13:53
  14. 2011. február 17. 13:5382.

    Szia!

     

    Olvastam a topicodat, kérlek, hgoy majd meséld el ha túl vagytok rajta!

     

    Engem annyiban érint a dolog, hogy 2,5 éves a kisfiam, a normálnál nagyobb az orrmandulája, de még nem javasolta sem a fülész, sem a tüdőgyógyász a műtétet. HA betölti a 3-at szeptemberben, akkor újabb kontrollra megyünk és megnézik megint.

     

    Nagyon figyelem én is, hogy hall-e rendesen, nálunk inkább a tüdejére húzódik mindig a vírus: bronchitis lesz a diagnózis mindig. De a tüdőgyógyász kért fülészeti kontrollt is a mandulái miatt, hogy nincsenek-e megnagyobbodva.

     

    Szóval gondolok Rátok, és kérlek írd majd meg, ha túlestetek rajta!!!

     

    Üdv

    előzmény:
    poczoknyul (81)
    2011-02-17  12:31
  15. 2011. február 17. 12:3181.

    Köszönöm szépen! Már teljesen rákészültem a műtétre, és próbálom a kisfiamat is készíteni, nagyban olvassuk a "Képzeld, kórházban voltam" című könyvet. Kissé elavult, de a célnak megfelel.

    Mindenki azzal bátorít, hogy a hallásproblémák egy csapásra megszűntek a műtét után. Meghogy az a savó már jó ideje ott van, az nem fog orrcsepptől elmúlni. Józanul belegondolva is: valóban nem.

    Úgyhogy szerdán megyünk, drukkoljatok!!!

     

    És még egyszer köszönöm a sok hasznos hozzászólást, Mindenkinek!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_449277 (80)
    2011-02-17  08:49
  16. Torolt_felhasznalo_449277
    Torolt_felhasznalo_449277
    2011. február 17. 08:4980.

    Szia Poczoknyul!

     

    Nem olvastam a többiek hozzászólását, de látom, hogy még mindig izgulsz, ezért csak a mi történetünket szeretném elmondani.

     

    Az én kisfiamnak is állandó középfülgyulladása volt, ami miatt az orvos az orrmandulaműtétet javasolta. Persze én sem bírtam rászánni magam, minden alternatív ill. hagyományos (gyógyszeres) kezelést kipróbáltunk, amik hatottak is, mert mindig meggyógyult. Több orvosnál is voltunk, de a végén mindegyik a műtétet javasolta. Gondoltam, persze, nekik a vágás a biztos megoldás. Aztán egy kedves volt évfolyamtársam, aki fül-orr-gégész, elmagyarázta, hogy nem túl súlyos a kisfiam állapota, inkább azért műttessük meg, mert már ez egy állandó állapottá vált a szervezetében. Nem voltak túl nagyok a mandulái, nem horkolt, amire még ilyenkor hivatkozni szoktak.. Viszont a hallásvizsgálat egyértelműen kiderítette, hogy a fülében felgyűlt folyadéktól nem hall tökéletesen. És ha nem orvosolják, súlyos halláskárosodás is lehet a következménye. Ezt pedig nem szerettem volna.

     

    Végül kivették az orrmanduláját, az egész nem tartott fél óráig sem, nem viselte meg a kórház egyáltalán, hamar hazaengedtek, és azóta tökéletesen hall (már amit meg akar hallani). sőt, képzeld, az addig gyakran betegeskedő (megfázós) gyerekem egyáltalán nem volt beteg! Ennek már 3 éve.

    Én is tudom, hogy az orrmandula újra nőhet, na és? A probléma nem jelentkezett újra. Inkább csak a szülők félelme az, amiatt nem merik sokan bevállalni a műtétet.

    Szóval én csak bátorságot szeretnék önteni Beléd. Ha gondolod, menjetek el másik orvoshoz, vagy kérd ki a gyerekorvos véleményét, aztán dönts. De hidd el, így utólag mondom, érdemes volt.

     

    Jobbulást kívánok a kisfiadnak!

     

     

    Manócska

    előzmény:
    poczoknyul (77)
    2011-02-16  01:25
  17. 2011. február 17. 08:1779.
    Bíztató. Köszi!
    előzmény:
    sritus (78)
    2011-02-17  00:02
  18. 2011. február 17. 00:0278.

    Szia!

     

    Nálunk az öcsémnek volt hasonló problémája 8 éve, amikor 4 éves volt. Eléggé kétségbe estünk, amikor először vettük észre, hogy nem hall jól(...), végül neki is kivették az orrmanduláját. Azóta minden rendben van.

    előzmény:
    poczoknyul (1)
    2011-02-15  11:57
  19. 2011. február 16. 01:2577.

    Köszönöm Neked is a történetet. Sajnos többen mondták már, hogy az orrmandula vissza tud nőni, és vissza is szokott, gyakran. Azonban nem hiszem, hogy ez ok lenne arra, hogy most ne engedjem a műtétet.

    Voltunk ma a dokinál, nagyon is nyomós érveket sorakoztatott fel a műtét mellett, igazából kerek perec azt állította, hogy ebben a korban nem lehet és nem szabad tökölni (már bocsánat), hanem ki kell venni az orrmandulát. Ő a praxisa alatt csak poztitív példával tud szolgálni, azt mondta, a hallás a műtét után 100-osan rendeződik. Tubust nem szokás adni itt Veszprémben, ezt is kifejtette, de már nem tudom visszamondani a pontos érveket, valahogy nem emlékszem rendesen.

    Jövő szerdán már műtik is, azt mondta, nem szokás váratni az ilyen kicsiket, mert nagyon fontos a jó hallás ebben a korban. Pont a beszédfejlődés miatt, ahogy az alattam szóló is leírta....

    Egy pici félelmem van csak: azóta egy ismerősöm annyit mondott erről az orvosról, hogy eleve szeret vágni... :-( Na most ez mit jelent? Hogy lehet, hogy nem is kellene belemennem a műtétbe? Vigyem el egy 3. orvoshoz? És ha az alternatív módon próbál segíteni, de teszem azt, néhány hónap múlva mégis a műtőben lyukadunk ki, és ott lesz ez a doki is..... azért ez egy kisváros, és nem is akarok ennyire bizalmatlan lenni, de mégis azért a kisfiam egészségéről van szó, nem olyan egyszerű a dolog. 

    Bocsánat a szómenésért, igazából szerintem meg fogom műttetni, de bennem van a félsz, hogy jól teszem-e....

     

    előzmény:
    Babyjane (76)
    2011-02-15  18:47
  20. 2011. február 15. 18:4776.

    Saját tapasztalatomat osztanám meg veled :) A kisfiam 3-4 éves volt, mikor feltűnt, hogy hiába ül közel a televízióhoz azt mégis szinte max hangerőre állította, illetve ha beszéltem hozzá nem válaszolt, csak ha már megemeltem a hangomat. Kérdeztem az oviban az óvonőket, hogy tapasztaltak-e bármi hallásromlást nála, de ők rázták a fejüket. Aztán mivel a helyzet nem változott bevittem az Audiológiára és megnézték a hallást. Volt az a vizsgálat amikor a karját kellett felemelnie ha hallotta a fülkében a füllhallgató segítségével a sípolást, illetve megcsinálták azt a vizsgálatot amikor a fülébe dugnak egy készüléket és azzal nézik a hallást. Sajnos nekünk mindkét vizsgálat pocsék volt, a papíron szinte a 0-val volt egy szinten az eredménye. Rögtön megvizsgálta két orvos is, és azonnal műtétet javasoltak, szintén savo telepedett le a hallójáratában, nem is folyt soha az orra ha náthás volt, és nem is fújta ki normálisan. Szóval megműtötték, kivették az óriási (garatba lelógó) orrmanduláját is. Pár évig egészen jól alakultak a dolgok.

    Aztán 1.osztályos korában ismét feltűnt a hallásgond, illetve az olvasásnál vette észre a tanárnő is, hogy a hangokat másként ejti ki, mint a többiek, a helyesírásnál pedig a tollbamondás volt kirívóan rossz. Végül megint műtéten esett át, pár év alatt visszanőtt az orrmandulája, ismét kivették. Utoljára tavaly előtt voltunk kontrollon, amikor megnézték, hogy a füleiben benne vannak-e még a tubusok (ezt ültették be a hallójárat szellőzése érdekében, ami kb. 1 év alatt magától kiesik), a hallása azóta javulóban van, de még mindig fejlesztőpedagógushoz járunk (most 3 osztályos), mert nem hallja ki a hosszú magán és mássalhangzókat, néha magam sem értem mit beszél (ez inkább a hadarástól van), úgyhogy a hangképzésünk is nehezebben alakul.

    Ha van kérdésed szívesen válaszolok a műtéttel kapcsolatban :)

    előzmény:
    poczoknyul (1)
    2011-02-15  11:57
  21. Torolt_felhasznalo_822629
    Torolt_felhasznalo_822629
    2011. február 15. 17:1075.

    Dettó ebben a helyzetben vagyunk a közel 3 éves kisfiammal, ő most 4. hete szedi az antihisztamint, aztán majd látjuk. De biztos vagyok benne, hogy orrmandula műtét lesz belőle.

     

    Amúgy igen, nálunk a két tesónál megoldotta a problémát a műtét.

    előzmény:
    poczoknyul (1)
    2011-02-15  11:57
  22. 2011. február 15. 15:0674.
    Írtam privit!
    előzmény:
    poczoknyul (73)
    2011-02-15  14:38
  23. 2011. február 15. 14:3873.
    És még egy kérdés: mennyi időt kell várni a műtétre?
    előzmény:
    katka0211 (70)
    2011-02-15  14:27
  24. 2011. február 15. 14:3772.
    A dr. Nagy Pétert ismeritek? Ma őhozzá megyünk....
    előzmény:
    katka0211 (70)
    2011-02-15  14:27

Címlap

top