Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Magyar termek
http://www.facebook.com/?tid=1696414062523&sk=messages#!/video/video.php?v=1824478332897&comments
Ezzel a videoval kezdem, mert jogosnak erzem.
En mindig is szerettem a magyar termekeket, mivel kulfoldon elek mar 21 eve, es latom a minosegi kulonbseget.
Neha haza tudok menni, es akkor feltankolok: hus, kefir, fustolt aru, piac: gyenge karalabe, malna, illatos oszibarack, hurka, pirospaprika, kapor, hazi tej es tejfel........
Miert nem erezzuk jelentoseget, ezeknek az illatos, meg mindig egeszseges aruknak? Miert csak akkor valnak fontossa, amikor kenytelenek vagyunk a nagyipari, papir-huson, izetlen tejen elni???
Sziasztok!
Közvetlenül magyar termelőktől lehet itt vásárolni!!!!!
Különféle egészséges olajakat és élelmiszereket is többek között!
Jó nézelődést!
Üdv,
Alma
Úgy vagyok vele, sokkal szívesebben veszek magyar terméket, mint mást.
Mondjuk ez is relatív. Attól függ, honnan van az a más.
Mert például télen nem nagyon van magyar paradicsom ugye, így kénytelen vagyok valahonnan külföldről származót venni.
Kerülöm az afrikai országokból jövőket, így a marokkói paprikát például.
Ha egy mód van rá, magyart veszek. Nem, mintha minden magyar gazdaság mellett ott állna egy ellenőr a termesztés során, de akkor is jobban bízom ezekben, mint egy afrikai termékben.
Sajnos, jártam ott és láttam milyen állapotok vannak a piacokon... na abból én nem kérek.
Azért az Európából származó dolgokkal nincs bajom.
Én jobban bízom benne, mint egy termékben, amire rá van írva, hogy bio...
Itt Magyarországon feltétlenül.
Egyébként nincs nagy méhészete, inklább maguknak csinálja és van egy pár állandó vevője, amibe szerencsére beletartozunk.
Szerintem olyan méhésztől érdemes vásárolni, akinek nem ez a fő megélhetési forrása, hanem főként hobbiból, saját részre méhészkedik és van egy pár jó ismerőse, akinek eladja a felesleget.
Sziasztok,
A témához kapcsolódóan tudtok segíeteni tapasztalatokkal:
http://www.csaladellato.hu/
Sze retnénk innen rendelni, és nagyon szimpi.
Hm?
Köszönöm előre is!
Én már egy mázben sem hiszek, ha az nem bio.... Különben hogy lehetek biztos abban, hogy nem tesz bele cukrot, nincs benne antibiotikum, nem ad a méheknek cukros vizet, stb?
Az Alnatura vegyes virágméz kilója 2600 Ft, főleg azt szoktam venni. (Tavaly még jóval olcsóbb volt).
Én meg maradok a kollégám mézénél. :)
Nekem az akácméz a kedvencem, irtó finom méze van. 1500 Ft/kg áron vettem tőle a mostani idényben.
A magyar mézekről pedig ennyit:
1.Gyakorlatilag MINDEN ÉVBEN kiderül, hogy a bolt imézek többsége hamis.
2. A Klenáncz méhészet MINDEN ÉVBEN lebukik. Kérdem én: hogy-hogy még működhetnek??? Ki kap ezért jó pénzt?
3. És ki az a hülye, aki mézet vesz tőlük?
Ime egy kis gyűjtés. Én maradok az Alnatura bio méznél.
http://www.vg.hu/mezbotrany-antibiotikum-az-a lba-mez-kft-klenancz-meheszet-termekeben-288168
Mézbotrán y: antibiotikum az Alba-Méz Kft, Klenáncz Méhészet termékében?
2009. 9. 10. 08:48|
http://www.mno.hu/portal/569427
A mézek majdnem felét hamisítják
A méhészegyesület vizsgálatai szerint a bukottak listáján ugyanazok szerepelnek
2008. június 28. 00:00
Dénes Zoltán
Eredményesnek bizonyult az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tavalyi akciója. Az általuk idén bevizsgáltatott mézek között kevesebb volt a hamisítvány, mint tavaly. Ugyanakkor a hamis mézet előállítók listáján lényegében ugyanazok a nevek fordulnak elő. Az üzletláncok polcain továbbra is nagyon magas, 40 százalékos a hamis mézek aránya. A fogyasztók jogai súlyosan sérülnek.
Tavalyhoz hasonlóan az idén is mintákat vett a boltok polcairól az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), s bár az eredmény kevésbé lesújtó, a hamis mézek aránya továbbra is magas. Harminckét mézből tizenháromról derült ki, hogy hamisítvány. Ebből kilenc méz a több évtizede alkalmazott és nemzetközi szinten elfogadott úgynevezett C4 szénizotóp- vizsgálat alapján bukott meg, négy pedig egy olyan vizsgálat alapján (LC-IRMS), amely egy éve létezik az uniós laboratóriumi gyakorlatban.
A vizsgálati eredményeket az egyesület a Méhészet júliusi számában közli. A lapban található vizsgálati eredmények újságunkhoz is eljutottak. E szerint a viszszaesők között találhatjuk a Klenáncz Méhészetet, az Apimel-R Kft.-t, a Molnár Méz Kft.-t, illetve a Nagy és Fia Kft.-t.
A Rothschild üzletláncban forgalmazott Nagy és Fia Kft. által előállított akác- és hársmézek mindkét említett vizsgálati módszer szerint hamisnak bizonyultak. Az egyesület által a Match polcáról leemelt három Klenáncz-méz közül a C4 vizsgálat alapján a virág- és hársméz bizonyult hamisnak, a társaság akácméze pedig megbukott az LC-IREMS vizsgálaton.
http://www.ketesaruk.hu/elelmiszer/42373/hun gary/
http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=17444&Itemid=22
2010. március 16
A hatósági intézkedés azonban nem terjedt ki a Klenáncz-üzem többi termékére. Érthetetlen, miért vállal a hatóság ekkora biztonsági kockázatot a fogyasztókkal szemben és a Klenáncz-üzem mellett, ahelyett, hogy a teljes körű vizsgálatok elvégzéséig felfüggesztené a vállalkozó tevékenységét. Klenáncz József lapunknak hangoztatott álláspontja is jó alapot szolgáltathatna az összes tétel átvizsgálására. Korábban ugyanis akképp fogalmazott, hogy a fogyasztóknak nem kell izgulniuk a mézben lévő antibiotikumok miatt, „egy kicsi nem árt meg belőle senkinek".
http://www.pecsiujsag.hu/index.php?p=article&aid=38013
Visszaveszik a mérges Klenáncz-mézet
2011. február 2. szerda 09:31
http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=8253&Itemid=22
Lépre csalnak 2007. május 26.
MÉZHAMISÍTÁSI BOTRÁNY
A bolti mézek kétharmada hamis - tette közzé egy külföldi laboratóriumban végzett vizsgálat eredményét a méhészeti egyesület. A botrány kirobbantását a megvádolt méztöltők a konkurenciaharccal magyarázzák.
"a 46 vizsgált mézmintából 30 mellett állt az ítélet: „hamisított"."
A méznél a hamisítás azt jelenti, hogy olyan cukortartalmú anyagot kevernek bele, amely nem a virágok nektárjából származik... Ezt a szirupot keverik a hamisítók a valódi mézzel - többek szerint akár 50 százalékos arányban -, amivel a fogyasztók egészségét nem veszélyeztetik ugyan, viszont megtévesztik és megkárosítják őket.
Ebben a helyzetben határozott arról az OMME, hogy maga is mintákat vesz, és azokat kiküldi a brémai laborba. A
Az OMME listáján hamisnak nyilvánított mézek közül hétnek is a Klenáncz Mézüzem a gyártója.
Sajnos nem áll módomban minden WC papír vásárláskor DM-be vagy Lidl-be menni, így marad az itteni választék. :(
Ha tehetem, én is a környzetetkímélő termékekeket vásárolom.
Csak példának hoztam fel, mert van mellette magyar termék is, de az nem olyan jó és drágább is ha kiszámolom.
Múltkor betévedtem az Aldiba. Életemben először. Alig láttam magyar felíratot az élelmiszereken.
Szégyen, hogy Magyarországon az ilyen áruházak élik világukat!
A kevesebb több. Vegyél kevesebbet, de az minőségi legyen. Vagyis magyar.
Legyen már annyi tartás benned, hogy nem veszed meg a gagyi áruikat, csak azért mert olcsóbb! Nem véletlenül mondják, hogy Európa szemétlerakója lettünk. Ti szemetet esztek????
Igen, valoszinu hogy a hutes es/vagy az alvadasgatlo okozza a keseruseget.
Sajnos csak bolti tejet tudok szerezni, de mindenesetre megfogom probalni a bio tejjel, hatha azzal sikerul.
charity:
Igen, ugy latszik a turo az ami a legnehezebben elerheto, biztosan pont azert hianyzik
Koszi a segitseget mindenkinek mindent kifogok probalni, eloszor csak egy kisebb adaggal aztan ha sikerul majd megirom hogy milyen lett
Na ez érdekes, nem hallottam ilyenről. Igaz itt nincs 45 fokos meleg, de itt is tejházakban nagy keverős hűtőkben tárolják a tejet de alvadásgátló nem kell bele.
Lehet h az alvadásgátló miatt lett keserű?
De még az is eszembe jutott, hogy ott is az alvadásgátlótól függetlenül is lehűtik a tejet és valószínűleg ezért keserű. Mi amit altatni akarunk, nem tesszük hűtőbe. Előfordult már, hogy előzetesen lehűtött tejet akartunk megaltatni és keserű lett. Nem tudnál olyan tejet szerezni, ami nnics lehűtve? Csak azért mondom, mert egyébként Mo-n a túrókészítésnek ez a standard eljárása amit leírtam, szóval, ha hasonlót akarsz, akko leginkább ezzel a módszerrel tudnád elérni.
Furcsa, hogy leszolasnak ertelmezed, amit irtam. Nem az volt.
Vita reszemrol befejezve.
Nem, csak nagyon keves ecet kell. A citromle jobban kierzodik belole. Abbol en tobbet teszek bele, de olyankor edes etelekhez hasznalom fel a turot.
Eleg lassan keszul egyebkent, mert alacsony hofokon kell csinalni, es a lecsopoges is ido. En egy egesz ejszaka hagyom lecsopogni. Egy adagbol azert lesz boven turo. Az a le, ami lecsopog, az a savo. Sokan szeretik azt is felhasznalni. Pl. levesekhez, tesztakhoz.
Erdekes, hogy a turo mennyire hianyzik mindenkinek. Csodat ne varj, nem lesz olyan tokeletes, mint amit gyerekkorodban megszoktal, de ezzel a modszerrel olcson es egyszeruen tudsz ahhoz nagyon-nagyon hasonlitot csinalni. Sokkal jobbat, mint a rikotta.
Nem ennyire egyszeru etelekre gondoltam. Inkabb olyanokra min t toltott paprika, szilvas gomboc, turos csusza, szalontudo, resztelt maj, rakott kaposzta stb.
Bar lehet hogy ezeket tenyleg csak a kulfoldon elok igenylik inkabb.
A ferjem dolgozott egy ideig tejgazdasagban es amikor kitakaritottak a tartalyokat teljesen a fertotlenites utan , 1 l specialis alvadasgatlot tettek bele, fogalmam sincs miert. Elkepzelheto hogy az itteni klima miatt? Mivel nalunk nyaron gyakori a 45 fok feletti homerseklet es a tejet a gazdasagbol naponta vagy ketnaponta szalllitottak el.
Mindenesetre koszonom a receptet ki fogom probalni. Nekem mire megaludt a tej keseru lett ezert nem sikerult megcsinalni. Raadasul telen egy het alatt sem aludt meg de nyaron is kellett neki 2 nap legalabb es addigra hatarozottan keseru volt az ize.
Példa: én papírzsepiben is és Wc papírban is Zewa terméket veszek, mert egyszerűen jobb, és tulajdonképpen drágábbnak sem drágább, mert a Wc papír tekercsen több a papír, a zsepinél meg sok esetben elég egy, míg a többi fajtából kettő kell."
De ha te tudatos vásárló vagy ,miért veszel Zewát??? Ezzel a fák kivágását támogatod.
Én egyetlenegy terméket veszek meg a Lidl-ben, és csak ezért megyek be oda, ha bemegyek, mégpedig az újrahasznositott papirból készült WC-papirért.
Akinek fontos a természetvédelem, az erdők védelme, az nem vehet mást. Újrahasznositott papirból készitett zsebkendő pedig van a dm-ben.
Gondolom nem az egész válaszod szólt nkem...mert én itthon élek, meg nem mondom, hogy a magyar termék szar: nem az, csak néha drága. Amit Kíra írt az viszont igaz, vannak olyan termékeink, amik tényleg nagyon jók---és az is igaz, hogy igazán ezeket azok tudják értékelni,akiknek hiányzik!
Ettől függetlenül üdvözlöm a svájciakat, bár értheted úgy is, hogy irigylem őket (nem jó szó...), amiért ezt megtehetik.
Alma... errefelé nincsenek almáskertek, a piac egyébként is messze van és drága, nem kapsz nálunk 89.- Ft-ért almát...((( Tiszta kabaré, hogy a sokat emlegetett magyar kiskereskedőnél is néha olcsóbb a déligyümölcs, mint a magyar.
Valóban nem kell télen paradicsomot venni, nem is szoktam. Savanyúságot teszek el, azt eszem:)))).
Egyébként meg nem mondtam semmi olyasmit, hogy aki külföldön él az hülye, csak állandóan megy a leszólás, hogy minden ami magyar szar, holott ez nem így van. Ha mi, akik itt élünk nem a magyar gazdaságot támogatjuk azáltal, hogy lehetőség szerint magyar terméket vásárolunk, akkor hogy várjuk, hogy bármi is jobb legyen, a gazdaság fellendüljön? Sem Viktorka, sem Gyurcsányka és dicső csapataik nem tudják az ország gazdaságát talpraállítani, mivel az nem megy varázsütésre.
Még valami: a férjem gyakornokként dolgozott Svájcban, és ott látta, hogy a svájciak mindig a svájci terméket választják a boltban, akkor is ha mellette ott virít olcsóbban a külföldi. Külföldit akkor vásárol meg, ha a hazai elfogyott a boltból.
Amúgy meg az olcsóság sem érv. A piacon a termelőtől 89!!! ft-ért veszek első osztályú almát, és akkor szét lehet nézni akármelyik multiban, garantáltan 190 alatt nem látsz.
Egyszeruen otthon jobban erezzuk magunkat, mind csalad, mind munka teren.
Senki ne gondolja azt, hogy Olaszorszagban annyira kolbaszbol van a kerites. Iszonyat krizis van.
Ez nem menekules a reszunkrol, csak eletforma valtas.
Olaszorszag haldokol, de rendesen. Szepek a tengerparti udulohelyek, es Berlusconi is vigyorog a TV-ben.
Na, ennek nem kell bedolni.
Nekunk van egy vallalkozasunk, de minden masnap "csak befizetek".
De ez a forum nem errol szol.
Szép dolog az álmodozás, én is szoktam csinálni.
Este amikor ágyba bújok elképzelem a multat, amikor elbújtam a nagymamám sokrétegű szoknyája mögé, ahol biztonságban éreztem magam. Az az óriási kötény el tudta takarni a világ összes csúnyaságát, kár hogy örökre vége, de álomnak szép.......
Reggel amikor felébredek sajnálom hogy a mult örökre elment.
Erről jut eszembe a tavalyi hó, :))))))))))))))
Magyarországon az emberek sajnos nagyon nem tudatosan vásárolnak.
Vannak a nekem minden mindegy típusúak és vannak a szélsőséges frázisokat puffogtatók.
Kicsit végig kellene gondolni vásárláskor néhány szempontot, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg.
Én is igyekszem a magyar termékeket választani, de azért ésszel.
Példa: én papírzsepiben is és Wc papírban is Zewa terméket veszek, mert egyszerűen jobb, és tulajdonképpen drágábbnak sem drágább, mert a Wc papír tekercsen több a papír, a zsepinél meg sok esetben elég egy, míg a többi fajtából kettő kell.
Néha a drágább az olcsóbb! Mind mennyiségileg, mind minőségileg.
Lehet, hogy 1500 Ft egy saját, valóban háznál nevelt, házi csirke, de egészségesebb, + kisebb mennyiségtől jól lakik az ember, mert tartalmasabb húsa van. Meggyőződésem, hogy árban is ott vagy, mintha megveszed az olcsó Metrós vagy Tescós szart.
Én úgy készítem a túrót, hogy megveszem a tejet (háztól, garantáltan nem vizezve, kézzel fejve), 3 napig szobahőmérsékleten hagyom, hogy megaludjon, majd felmelegítem (felforralni nem szabad) és lecsöpögtetem.
2 liter tejből lesz fél kg túró.
Vagy 1 litert hagyok megaludni, 1 litert felforralok és ezt ráöntöm az aluttejre. Így nem melegítek. Majd lecsöpögtetem. Így egy kicsit lágyabb lesz a túró.
Én 170 Ft-ért veszek egy litert, simán megéri, amikor már 500 Ft felett van fél kg túró.
"És igen, borzalmas a fólkiasátras magyar paradicsom, borzalmas a spanyol is. Akkor két borzalmas közül, ha már kell nekem, miért a spanyolt vegyem? "
Azért, mert a spanyol olcsóbb. Egyébként nem kell télen paradicsomot venni drága pénzért, mert úgysem jó.
Ugy tunt volna, hogy le akarlak beszelni a magyar vasarlasrol? Ha akarod, vedd.
" Fölösleges leszólni a magyar termékeket, különösen úgy, hogy nem is itt élsz, és fogalmad sincs semmiről."
na epp ez a hozzallas az, ami miatt a magyar viszonyok nem javulnak. Aki kulfoldon van, meg nem biztos, hogy hulye is. Mint ahogyan akkor sem biztos, ha otthon van.
Reszemrol ennyi, buta vitakba nem megyek bele.
Lehet, hogy sok magyar termék semmivel nem jobb, mnit ahasonló kategóriájú eu-s. DE szétnéztél te magyarországi boltokban az utóbbi időben? Az eu-s termékekből csak a a gagyi szar, fagyasztott áru kerül ide (legalábbis amit az olcsóságra hivatkozva megvásárolnak), az amit ott senki meg nem venne.
Más: Magyarországon rengeteg marhabetegségre mentesség volt, amíg ellenőrizetlenül el nem kezdték behozni a nagy Eu-ból az ellenőrizetlen marhát, a kéknyelvűséggel, szivacsos agysorvadással stb. A magyar szabvány annyira szigorú, hogy ami búzát itt csak takarmányozási célra lehet felhasználni, Franciaországban nagy szeretettel felhasználják élelmiszeri célra is. Fölösleges leszólni a magyar termékeket, különösen úgy, hogy nem is itt élsz, és fogalmad sincs semmiről.
Még valami: aki magyar terméket vesz, a magyar gazdaságot erősíti, tetszik neked ez, vagy sem. És igen, borzalmas a fólkiasátras magyar paradicsom, borzalmas a spanyol is. Akkor két borzalmas közül, ha már kell nekem, miért a spanyolt vegyem?
Bocs, kicsit offolok.
Ha turot akarsz csinalni a kovetkezo modon tudsz olyat, ami szerintem elegge hasonlit a magyarhoz:
(USA mertekegyseget adok meg, at tudod szamolni barmilyenhez):
1 gallon tej (a legzsirososabb, amit tudsz venni)
Egy nagy fazekba beleteszed.
Belekeversz 24 oz tejfolt (szinten a leheto legzsirosabbat)
Egy keves ecet, vagy citromle
Ezt az egeszet szep lassan melegited. Mikor a turo kicsapodott, akkor szurobe teszed es lecsopogteted.
Eleg sok turo lesz belole. Ha ugy erzed, hogy nagyon tejfolos, akkor legkozelebb kevesebb tejfolt tegyel.
Udv mindenkinek!
Nagyon erdekes vita.
Lehet, hogy hazafiatlannak tunok (meg kulfoldon elek, ami tudom, hogy eleve megkerdojelezi a hozzaszolasom erteket), de hadd jegyezzem meg:
Csodalkozom ezen a Turo Rudi imadaton. Az egy meglehetosen igenytelen edesseg minden szempontbol.
Nem buszkelkedni kene vele, hanem kidobni a kukaba. Tul sok cukor van benne, nem igazi csokival keszul, ketlem, hogy a turo valodi. A csomagolasa meg tragedia.
Hogy azert sokan szeretik? Az lehet, de nem kell vele annyira buszkelkedni. Es nem kell meglepodni, hogy nem lett, lesz vilagsiker.
A tobbi magyar termekrol: en az atlag magyar termeket nem latom jobbnak az atlag eu-s termeknel. Sajnalom, de ez van. A magyar foliasatras paradicsom ugyanolyan borzalmas, mint a spanyol. A magyar ketrecben nevelet csirke tartasi technologiaja semmivel sem jobb, mint a tobbi orszage. A husa is ugyanolyan vacak.
A magyar termeloi tej, amit a piacon veszunk, azert jobb, mint a Tesco-ban kaphato dobozos, mert feldolgozatlan meg, de nem jobb, mint a szlovak, ugyanilyen allapotban.
Ugyanigy a spanyol paradicsom a maga termeszetes idejeben van olyan jo, mint a magyar. Stb.
A lenyeg: magyar termeket, vagy se? Ha a magyar termeloket akarja valaki tamogatni gazdasagi erdekbol, vagy hazafias erzesekbol kiindulva (bar sokszor nem erdemlik meg, de mindegy), akkor vegye a magyart, de ne hitegesse magat azzal senki, hogy csucsminoseget fog vasarolni atlagaron.
A magyar termelo semmivel sem igenyesebb, mint pl. a holland. (Termeszetesen tisztelet a kivetelnek, minden orszagban.) Az mas kerdes, hogy a magyar termelo nem tudja (tobb ok miatt) olyan olcson adni a cuccat, mint masok. Tehat ha magyart vesz valaki, szamoljon vele, hogy ugyanolyan minosege, dragabban vehet meg. Ha valakinek nincs erre penze, arra meg nem kell kovet vetni. En speciel regebben fontosnak tartottam ezt a kerdest (mikor otthon eltem), es lehetoseg szerint magyart vettem. De most mar nem tennem, csak azonos aron.
Erzesem szerint a magyar termeloknek is ideje, hogy uj utakat keressenek. Termeljenek jobbat, fogjanak ossze, talaljanak ki valamit ertelmeset, piackepeset, ne folyton nyavajogjanak. Radasul lelkiismeretfurdalast ebresztve abban, aki a Tescos dobozos eu-st, vagy kiani fokhagymat vesz a havi 80 ezer nettojabol. Basszus, ennyibol baromi nehez hazafiasnak lenni.
Kedves Amarynda!
Én nap mint nap készítek túrót, marhatenyészetünk van. Nm tudom, mi lehet az az alvadásgátló anyag, de normál 4 fokos hűtéssel a tej napokig eltartható. Nem lehet, hogy te nem csináltál jól valamit? A túró így készül: a tejet lehetőleg fém edényben szobahőmérsékleten tartva hagyni kell megaludni. Ez nyáron pár óra, télen nálunk napok:). Miután megalvadt leszeded a fölét, ez a tejföl, az aludttejet pedig melegíted nagyjából 40 fokig. ezután leszűröd róla a savót, hagyod kicsöpögni és kész. Boltiból azért nem lehet valszeg elkészíteni, mert az pasztőrözött.
Én abban látok valamiféle logikát, hogy a magyaros jellegű ételeket szépen elkészíti magának mindenki otthon, és amikor étterembe megy (ez az átlagemberek között nem annyira gyakori, mint külföldön), akkor olyasmire vágyik, amit ő maga nem gyakran főz/süt.
Pl. paprikáskrumpli, lecsó, ilyesmit max. egy kisebb kifőzdében találsz az étlapon, nagyobb üzemek környékén szokás ilyesmit nyitni, a munkások odajárnak étkezni.Ezek jóval olcsóbbak is, mint egy étterem, ahová alkalomszerűen járnak az emberek, nem rendszeresen.
Ha volnának se volna más a véleményem erről.
Ha éheznének se mondanám, hogy igazuk van.