Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Császár utáni terhesség

tr1n1ty
Létrehozva: 2010. szeptember 20. 07:48

Azoktól szeretnék tapasztalatokat gyűjteni, akiknek az első szülésük császárral végződött és utána is vállaltak még babát.

 

Milyen volt a következő terhesség?

 Most kivételesen nem az érdekelne, mennyit kell várni császár után a teherbeeséssel, nálunk ez 4 év, így biztos nem túl korán, viszont a mostani babavárásomnál feltűnt néhány dolog, ami lehet, hogy csak simán más, de lehet, hogy köze van a korábbi császárhoz...

 

1. Minden rendben zajlott a köv. terhességetek alatt? Voltak esetleg szokatlanabb, kellemetlenebb dolgok? Hogyan nőtt a hasatok (heg miatt esetleg már forma, nagyobb, kisebb stb.)? Mi lett a szüléssel utána (természetes v. újabb császár)?

 

2. Amiket én eddig megfigyeltem és a korábbi terhességnél nem tapasztaltam, hogy sokkal jobban feszül a hasam (már a 14. héttől) ha felállok, ülök, mozgok, mintha keményedések lennének - ráadásul a hólyagot is néha iszonyúan nyomja a baba és ilyenkor göcsösen kell szaladni a wc-re, ahol néha alig jön vmi, majd 10 perc múlva megint kell.. Volt ilyen az előző babánál is, de jóval később, vmikor a 20. hét táján ha jól emlékszem. Arra gondoltam - lehet, h. hüyeség - hogy a korábbi műtét miatt esetleg más az elrendezés odabent is, a heg miatt kifelé annyira nem tud jönni a hasam alul, ezért talán hamarabb nyomja a hólyagot...  

Szóval nem tudom, ez tulajdonítható-e a császárnak, vagy csak simán minden terhesség más. A dokimat is meg fogom kérdezni, de nagyon kíváncsi lennék mások tapasztalataira is!

 

3. A másik, ami izgat: a szülés kimenetele. Szívesen megpróbálnám természetesen, de persze félek is, nehogy gond legyen. Akinek sikerült, mik a tapasztalatai?

Ha mégis császár lesz, akkor ugyanazt a heget szokták vágni?

 

4. Mondják, h. a második szülés gyorsabb. Ez ránk császárosokra vonatkozik vmennyire? Mi végülis nem csináltunk végig egy szülést...akkor most a második babánál valószínűleg végig kell vajúdni a 10-20 órát, mintha első lenne? Vagy mégis gyorsabb esetleg? Mik a tapasztalatok? 

 

Köszi mindenkinek, aki ír! 

 

  1. 2010. szeptember 20. 12:1840.

    Szia,

     Nekem 4 császárom volt, és az utolsó volt a legegyszerübb. Nem is volt időm erre a babavárásra koncentrálni, elszaladtak a hónapok:)

    A végén fájásokkal mentem be, pillanatok alatt megszületett a kisfiam.

    Az első császár hirtelen jött, relatív téraránytalanság és fájásgyengeség miatt, a második baba hatalmas lett- sima és zökkenőmentes volt a terhesség, bár gyorsan nőtt a hasam. A harmadik volt a legnehezebb (talán mert kislány lett) :)

    Semmi általános nincs ebben, szerintem mindannyian máshogy éljük meg.

    Kívánom hogy minden rendben legyen, és további boldog babavárást!

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  2. 2010. szeptember 20. 12:1239.

    Köszönöm mindenkinek a hsz-okat eddig, nagyon sok infót kaptam!  

    Nekünk a baba csak márciusra várható, úgyhogy addig még bármi lehet.  

     

    dinnyeske: vigyázz magatokra és hajrá  Remélem, úgy lesz, ahogyan szeretnéd és mihamarabb kibújik a baba most már! Majd ha lesz rá energiád később, mesélj. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  3. 2010. szeptember 20. 12:0538.

    Nekem az első 2007ben volt toxémia miatt a 38. héten.

    Az első terhességem relative zavartalan volt. A végén vizesedtem, magas vérnyomás stb.

     

    Második gyeremekem 2009 karácsonyán született. Ez a terhességem is zavartalan volt. A vége volt megint gázos, vizesedtem- majd kiderült a babó nem fejlődik... 1 hét infúzió után a 37. héten ismét sürgösségi császárral "szültem".

     

    Ami különbséget én észrevettem, az szerintám a "másik" terhességből fakad (máshol tapadt meg, más babó stb)

    Esetlegesen az elején volt hasszurka a heg szélénél, de az is a növekedésnek tudható be.

     

    Anno nekem nem mondtak kikötést, hogy mennyit kell vagy célszerű várni két terhesség között (környezetemben van olyan hogy az első császár a második hüvelyi szülés volt 16 hónap különbséggel). Az orvosom a hüvelyi szülésnek sem lett volna ellene. A hegvastagságot az utolsó UH-n ellenőrzik.

     

    A második császárom annyiból volt "jobb" hogy tudtam mire készüljek. De volt már okból eredő probléma.

     

    Amúgy nekem azt mondták, hogy a fentiekből kiindulva kéne 3-4 évet várni az esetleges harmadik babóra. De látva, hogy többen szültetek kis idő elteltével... lehet átgondolom

     

    Amúgy én az első után rettenetesen megszenvedtem, hogy nem tudtam hüvelyi úton szülni. Mindenképp meg akartam próbálni másodjára. De amikor megtudtam, hogy a baba életveszélyben van... már nem érdekelt. És nem is bánom. A lényeg hogy gyönyörű egészséges gyermekeim vannak!!!

     

    További szép babavárást és babázást mindekinek!!!

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  4. 2010. szeptember 20. 11:3737.
    Nekem annyit javasolt csak, hogy egy évet várjunk a teherbeeséssel, utána simán jöhet a harmadik, aki szintén császáros lesz. :
    előzmény:
    tttimi (16)
    2010-09-20  09:23
  5. 2010. szeptember 20. 11:3036.

    Szia!

    21 honap kulonbseggel volt 2 csaszarom.

    a masodik nem lett volna muszaly csaszar legyen, de mivel nagy baba volt es kozel volt az elso csaszarhoz, az orvosom ezt ajanlotta, nem bantam, csaszaron mar voltam tul, tudtam milyen.

    ugyanott vagtak, 2 csaszar utan egy hajszalvekony vonal latszik, ha nagyon megkeresem. 

    a csaszar miatt nem volt nehezebb a terhessegem. en is a masodikkal  nehezebben viseltem, de amiatt mert az elsobvel csak fizikailag konnyu irodai munkam volt, a masodik terhessegnel viszont az elsoszulottem 15 kilos feneket cipeltem mindenhova, koltozes, festesm, stb

    felepules ugyanolyan gyorsan es egyszeruen ment, mind a 2nel problemamentesen, hamar mozogtam. a masodiknal nem tudtam kivarni a 6 hetig nem emelek mast, csak a b aba sulyat, ugyanis a nagy meg csak 1 eves 9 hos volt, o is kivanta, hogy felvegyem.

    en is szeretnek harmadikat,de izgulok...mondjuk ez min 4 ev mulvaHA lessz.

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  6. Torolt_felhasznalo_765740
    Torolt_felhasznalo_765740
    2010. szeptember 20. 11:2335.

    Ha ez igaz - hogy a második császárból gyorsabb a felépülés - akkor engem a másodiknál egyből az autóhoz tolhatnak a műtőből.

     

     

    Topiknyitó, bocs segíteni nem tudok 1 lányom van eddig, 11 hetes, de hasznosak voltak a hozzászólások ;-)

    előzmény:
    ardian (19)
    2010-09-20  09:37
  7. 2010. szeptember 20. 11:2234.

    Szia!

    Én 2007. októberben szültem császárral (nagyon sokat vívódtam rajta, szerintem, ha "hisznek" nekem akkor nem kellett volna vágni: enyhe toxémiával csütörtökön befektettek már,  péntek du. megvizsgált a dokim, ahogy elment kezdődtek a fájások, reggel elmentem ctg-re az azt mutatta, hogy nincs semmi, gondoltam biztos tudják, igaz én azért éreztem. Estére már mozogni alig bírtam, elfolyt a magzatvíz egy része, akkor megint átmentem a szülőszobára, hogy most mi van, de addigra belekakilt a lányom a magzatvízbe, ill. gyengült a szívhangja és így hívták a dokim és megcsászároztak, az ügyeletes azt mondta, hogy ha még a gyerek bírta volna egy 10 órán át, akkor tuti megvan hüvelyi úton. Ha felhívtam volna a dokim egyből, hogy márpedig nekem fájásaim vannak, de a reggeli ügyeletes szerint ez semmi, megjegyzem ő volt este is a másik doki, na ő még akkor sem látta a ctg-n a nő orvos mondta, hogy hidd el, hogy fájása van, itt ültem mellette és tényleg... most ez a drnő a választottam)

    Na, lényeg, hogy 34. héten vagyok, ill. ma töltöttem, második is lányka, viszont más a terhesség, a vérn yomásom a határon van, még jó, hogy ez meddig lesz nem tudom, nagylánnyal is az utolsó két hétben ment fel. Cukrom most jó volt, előzővel a 16. héttől diéta volt. Ez a picúr sokkal többet mozog, fájdalmas rúgásai is vannak, hamar elfáradok, de én ezt nem a császárnak tudom be, haqnem annak, hogy van egy háromévesem, akivel nyilván foglalkozni kell, most nem tehetem meg, hogy ha elpilledek ledőlök 1-2-3 órára.

    Az orvos szerint lehet hüvelyi, ha

    - rendesen, időben beindul (túlhordást nem enged császár után)

    - jól halad a tágulás

    - nem lesz toxémia, magas vérnyomás... szóval elég sok ha.

    Azért reménykedek, de a második császártól sem esek kétségbe, mert már tudom mire számítsak, akkor azért volt rossz, mert váratlanul ért, szinte sokkold, főleg, hogy úgy mentem át a szülészetre, hogy úgyis megint visszaküldenek, nem vittem telefont és a férjemnek csak utána szóltak.

    Hű, de hosszú lettem, bocsi:D Szóval én is olvasgatom, ki mit ír.

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  8. Torolt_felhasznalo_425455
    Torolt_felhasznalo_425455
    2010. szeptember 20. 10:3933.

    Akkor rontom a statisztikád. Részleteket nem írnék, nem lenne etikus a topiknyitóval szemben. Még előtte van.

    De vannak kivételek, lehet közéjük tartozom, de nem a szabályt szeretném erősíteni.

    Részemről 10 hüvelyi, mint egy császár. Az én mindkét módon szült ismerőseim is ezt mondják. Egy kivétellel. Igaz ő nem azért szülte a gyerekét mert minden vágya ez volt. De ez is más tészta.

    előzmény:
    poczoknyul (32)
    2010-09-20  10:19
  9. 2010. szeptember 20. 10:1932.
    Azt írtam: "úgy tudom". Minden többszörös császáros nekem eddig így mesélte. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindenkinél gyorsabb a felépülés. Nálam 10 ismerősből 10 mesélte így, ezért mertem így írni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_425455 (8)
    2010-09-20  08:53
  10. 2010. szeptember 20. 10:1431.

    Szia!

    2007ben született kislányom 3400gr.al,programozott császár EDA-val,39.hétben,farfekvéses volt. Terhesség tökéletes,hasam nagy,csíkozás semmi.

    2010 október19-re vagyok kiírva 2.kislányunkkal.

    A terhesség borzalmas,másfél hónap táppénz az elején,hyperemesis gravidarum,folyamatosan hánytam,infúzióztak a klinikán,a csaj sokáig mostanság farfekvéses volt,aztán 2 hete keresztbefeküdt! 36.hétben vagyok, még megfordulhat,lehet már meg is fordult 2 napja,mert sokat jön megy-legalábbis úgy érzem.

    De közben terhességi diabetest állapítottak meg,ugyhogy diétázom,meg testsúlyt és vérnyomást mérek állandóan.

    Közérzetem sokkal rosszabb,mint az előzővel.

    A két terhesség közötti különbség csak vélletlen,és nem a császár műve.

    JA, hogy még boldogabb legyek,genetika ide vagy oda,most már csíkos is a hasam,kezdem azt hinni hogy a keresztbefekvéstől.

     

    Barátnőm,két év különbséggel a másodikat simán szülte,azt mondta nagyon rosz élmény volt,a császárhoz képest.

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  11. 2010. szeptember 20. 10:1230.
    Én csak 40 körül akartam, de a lányom nagyon sietett, így 32 voltam :)
    előzmény:
    tttimi (28)
    2010-09-20  10:09
  12. 2010. szeptember 20. 10:1029.
    4 éve, a harmadikkal is bikiniben vágtak. Ez lett a legszebb hegem, ezért meg is marad, nem kockáztatok többet :)
    előzmény:
    hobbitkam (23)
    2010-09-20  09:50
  13. 2010. szeptember 20. 10:0928.

    Sziasztok!

     

    Köszönöm mindkettőtök válaszát a harmadik császárral kapcsolatban.

    Azt megkérdezhetném még hogy hány évesen vállaltátok a harmadikat?

     

    tttimi

    előzmény:
    *eper2* (27)
    2010-09-20  10:05
  14. 2010. szeptember 20. 10:0527.

    Szia! Az én orvosom, teljesen természetesnek vette, hogy két császár után vállalom a harmadikat, sőt a főorvos a zárójelentés átadásakor azt mondta, hogy várnak vissza a negyedikkel. A szobatársamat is azzal bíztatta (aki el volt keseredve, hogy a másodikat sem sikerült természetes úton megszünie), hogy manapság már négy császár sem olyan veszélyes, mint 20 évvel ezelőtt kettő.

     

    Négy és fél év alatt volt 3 császárom, a másodiknál vált szét a hegem 2-3 centi hosszan, a harmadiknál semmi gond nem volt. A műtét közben meg is "dicsértek" hogy minden rendben van odabent.

     

    előzmény:
    tttimi (16)
    2010-09-20  09:23
  15. 2010. szeptember 20. 10:0126.
    Vki kérdezte, hogy 2 császár után hogy állnak az orvosok az újabb terheséghez. Én megkérdeztem a dokimat, azt mondta, minden további nélkül, ma már 4-5 császár belefér, 3 teljesen normális. (2 után természetes szülés kilőve.)
    előzmény:
    ardian (19)
    2010-09-20  09:37
  16. 2010. szeptember 20. 10:0025.
    Nem csak függőlegesen lehet, bikini vonalban ugyanugy vághatnak, ha rendben van minden.
    előzmény:
    hobbitkam (23)
    2010-09-20  09:50
  17. 2010. szeptember 20. 09:5424.
    Együtt szültem egy lánnyal,harmadik babája lett császárral és ugyanúgy a bikinimetszésnél vágták!
    előzmény:
    hobbitkam (23)
    2010-09-20  09:50
  18. 2010. szeptember 20. 09:5023.

    Szia!

     

    Először is gratula a második várandóságodhoz.

    Szintén két császár 4 év külömbséggel.

    Eleinte úgy volt,hogy ha minden jól alakul akkor szülhetek másodszor simán,de túl nagy lett a baba ezért az orvosom nem javasolta.Így programozott császár lett aminek azért van előnye:)

    A régebbi heget kívágták ,így nekem csak egy hegem van.A felépülés sokkal hamarabb ment.

    Harmadik babánál már csak császár lehet és már csak hosszában fog vágni ezt már ott a műtőben meg is mondta.(2 bikini vágás  után már csak így lehet).

    A két terhesség más volt de úgy gondolom a műtétnek semmi köze hozzá.A hasam sokkal nagyobb volt de a baba súlya miatt gondolom én.

     

    Boldog babavárást kívánok neked!

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  19. 2010. szeptember 20. 09:4922.

    2 császár-majdnem 11 év korkülönbség.

     

    Az elsőnél rettenet hányinger 0-24-ig 20 héten át-7 kg fogyás.Fiú lett, 3.73 kg.

    A másodiknál rengeteg hányás 9 hónapon át-4 kg fogyás. Lány,3.59 kg.

    A pocakom hamarabb látszott itt és sokkal feljebb volt,de ugyanúgy "csúcsos" volt,mint az elsőnél.

     

    58 órát vajúdtam,végül a régi heg feszülése miatt lett újra műtét,pedig már nem sok hiányzott a hüvelyi szüléshez.

    A hasfeszüléssel mindenképp keresd fel a dokidat!

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  20. 2010. szeptember 20. 09:4721.

    Nekem 6,5 év van a 2 császár között.

    A másodiknál nem vajúdtam egyáltalán,toxémia, vékony heg vastagság  és téraránytalanság miatt megműtöttek a 37. héten. Most 7 hetes a Borika. :-)))

    A baba nagyobb volt mint a bátyja, a 15 héttől keményedett a hasam, nehezebb terhesség volt mint az első. De a hasam jóval késöbb kezdett nőni, máshogy feküdt a pici.

    Ez a hegem kisebb mint az első.

     

    Nekem most megkérdezték, hogy akarom-e, hogy elkössék a petevezetékemet (nem akartuk). A dokim szerint lehetne 3 gyerek is, csak várni kéne pár évet, mert sok összenövés volt a hasamban, amit miost szét szedtek és idő kell a gyógyuláshoz. 

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  21. 2010. szeptember 20. 09:4120.

    Az első szülésem császár volt. Kettőzött lábtartás miatt, vagyis a leányzóm kiegyenesítette a lábát, mintha nyújtózni akart volna egy nagyott és talppal jönni a világra, dehát az képtelenség.

    Utána következett egy méhenkívüli terhesség, amit ugyanott műtöttek, ahol a császárvágás volt.

    Röviddel később terhes lettem a fiammal, akinél felkészített már az orvos, hogy valószínüleg ez is császáros lesz, de majd meglátjuk.

    A fiam nem sokat teketóriázott, olyan gyorsan jött, hogy szinte kilökte magát, hüvelyi úton. Nagyon örültem neki, mert így megismerhettem a szülés mindkét formáját és azt kell mondanom, fájdalmasabb és strapásabb a hüvelyi szülés, mégis "üdítőbb", gyorsabban vagy túl a dolgokon. Ahogy kipottyant, minden fájdalom elmúlt. Császár után azért szenvedtem a sebemmel.

    És ez mind 3 év leforgása alatt.

    A második terhességnél gyorsabban nőtt a hasam, de nem sok különbség volt a kettő között.

    Amúgy lehet más az elrendezés császár után méhen belül, hiszen ott is varrtak. Nekem is maradtak összenövéseim, de szerencsés esetben azok nem zavarnak.

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  22. 2010. szeptember 20. 09:3719.

    1, Nincs két egyforma terhesség, az enyéim sem voltak azok, de ezt nem a császárnak tulajdonítottam. (Nekem is 4 év van a két gyerek között, az az orvosom szerint sem befolyásol már semmit...). Az elsőnél max émelyegtem, a máspdiknál 1 hónapig csak hánytam és fogytam. De ez alighanem azért volt, mert a második lányka volt. Előbb kezdett el nőni a pocakom, de ez többedik terhességnél így van. A végén mindenféle bajom volt, kényelmetlen volt, feszült, húzódott, nem bírtam aludni, de a második babám fél kilóval nehezebb volt..

     

     3, Szülés: nekem mindkettő faros baba volt, ez nem volt kérdés, hogy a második is császár. Igen, ugyanott vágnak. És olvastam, nem hittem el, de igaz: a 2. császár könnyebb, gyorsabban felépülsz utána.

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  23. 2010. szeptember 20. 09:3518.

    Szia.

    Nekem az első fiam császáros volt, 36 hétre.Javasoltak 3 év türelmet és igazán jókor jött a tesó, mivel most fogok szülni (ha ma nem akkor már kiugrok az ablakon) :)

    4 éves lesz novemberben a nagy.

    Nos mint sokan mondják minden terhesség más függetlenül attól császárral vagy simán szülted az előzőt.

    Nekem is másabb picit, de egyáltalán nem tulajdonítom a császárnak.

    Amúgy lepényleválás miatt vágtak anno.Csöpp volt a fiam, 1700 gramm.

    Végighánytam a terhességet.

    Most a 2. fiammal egyszer sem hánytam, a hasam picit nagyobb (de a baba is mert most 3500-ra becsülték).

    Sokat forog bennem.A közérzetem jó, annyi, h most fáradékonyabb vagyok mint az elsővel, pisilni ugyanúgy rengeteget járok, de most még a derekam is fáj:)

    na meg elkezdett tágulni a medencém, fáj minden csontom.

    az orvos szerint jól vágtak 4 éve, tehát ha szeretnék simán szülni nincs akadály, kivéve persze, ha valami komplikáció adódik.

    nagyon szeretnék simán szülni, viszont magát a szülést csak pár nap (esetleg óra:) ) múlva tudom megosztani veled, most kórházból írok, mert a 38. héten keresztben volt a baba és befektettek.igaz azóta visszafordult, de már kivárom itt a szülést, bármikor jöhet.ha van egyéb kérdésed szólj.mikorra is várod?

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48
  24. 2010. szeptember 20. 09:2617.

    Szia!

     

    Nekem az első császár volt - farfekvés miatt - a második spontán szülés.

    A két fiú között csak 2 év van...

     

    Én nem a császár miatt gondoltam, hogy másképp "működött" a második terhességem, egyszerűen csak nincs két egyforma terhesség, még egyazon anyánál sem!

     

    A másodikat simán szerettem volna megszülni, s mivel jól feküdt, így semmi akadálya nem volt.

    3 óra alatt megvolt. Iszonyú gyorsan tágultam.

     

    A vajúdást úgy beszéltük meg az orvossal, hogy nem hagy 5-6 óránál tovább vajúdni, tekintettel arra, hogy az első császár volt .... viszont így érzéstelenítésre sem volt idő, mert olyan gyorsan történt minden.

     

    Kívánom, hogy neked is olyan legyen, amilyennek Te szeretnéd!

     

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2010-09-20  07:48

Címlap

top