Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba
 
Kedves Fórumozók!

Felhívjuk figyelmeteket, hogy a politikai topikokat csak a jogszabályokban kötelezően előírt mértékben moderáljuk, ezért itt fokozott a személyeskedés, vita, anyázás veszélye. Aki ezekbe a topikokba ír, illetve ezeket olvassa, készüljön fel lelkileg, és húzzon vastag bőrt a várható virtuális pofonok ellen, mert a moderátorok itt NEM törlik a bántó hangvételű hozzászólásokat, ha azok nem sértenek személyiségi jogokat, vagy egyéb jogi előírásokat.

A moderálással kapcsolatos további részletek a Felhasználási Feltételekben (http://www.nlcafe.hu/felhasznalasi) olvashatók.

Üdv: a moderátorok
Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba

Nem adom a házamat

Torolt_felhasznalo_659415
Torolt_felhasznalo_659415
Létrehozva: 2013. szeptember 3. 08:52

Nem adom a házamat

 

Elküldtük a tájékoztatót, és a követeléseinket.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Bizonyára értesült róla, hogy 2013. szeptember 3. napján 9 órától 72 órás éhségsztrájkot kezdünk több civil szervezet részvételével, a Nem adom a házamat mozgalom szervezésében, a magánlakásával szemközti területen. Az éhségsztrájkot követően több szervezet felszólalásával hívjuk fel a figyelmet a társadalmat érintő legégetőbb problémákra, és a javasolt megoldásokra. Ezt követően gyalogos és autós vonulással egybekötve ismét a bankok kirakatait fogjuk meggyalázni, hogy tudják, elég volt a kifosztásból.

Nem fogadjuk el, hogy a kormány csalókkal, uzsorásokkal tárgyal. Bűnözőkkel nem tárgyalni szoktunk, hanem a bűnözőket börtönözni kell.

Nem fogadjuk el, hogy bár a kormány részéről többször elhangzott, hogy csalás történt, és a szerződések hibásak, mégis folynak a végrehajtások, kilakoltatások.

Nem fogadjuk el, hogy ismét a lakosság kárára a bankokat kívánják menteni.

Bármilyen megoldás, ami oda vezet, hogy a bankoknak további követelésük lehet, elfogadhatatlan, mert hatalmas károkat okoztak bűncselekmények elkövetése által. Az emberek nagy része nem is tudna már fizetni. Nem tudnak, mert a jogtalanul megemelt törlesztők által kifosztották őket, és az egész gazdaságot.

Nem, fogadjuk el, hogy újból adóforintokat kívánnak felhasználni a helyzet rendezésére.

Követeljük a végrehajtások azonnali leállítását.
Követeljük a devizahitelek teljes eltörlését.
Követeljük az átvert emberek kártalanítását.
Követeljük a felelősök felelősségre vonását.

A megoldást az alábbiak szerint javasoljuk. Ezzel a kifosztókat terheli minden költség, és kártalanítást kapnak emberek, és az állam is:

1. A devizahitelek teljes eltörlése minden nemű kapcsolódó követeléssel együtt.
2. A bankok fizessenek a folyósított összegnek megfelelő kártalanítást minden hitelszerződés után oly módon, hogy a folyósított összegből még vissza nem fizetett összeget az állam kapja egy szociális alapba, és a maradékot, vagyis a banknak bármilyen jogcímen fizetett összegeket az adós készpénzben adó, és járulék mentesen.
3. Minden, a termék bevezetésekor felelős pozícióban lévő banki alkalmazottat, politikust, felügyeleti szervezet vezetőjét, közjegyzőt csalás bűntette miatt vonjanak felelősségre.
Rajtuk kívül minden olyan banki alkalmazottat, banki jogászt, bírót, közjegyzőt, politikust, végrehajtót, stb. akik nem emelték fel a szavukat a devizahitelek eltörlése mellett, és jelen pillanatban is részt vesznek az emberek megtévesztésében, bűnpártolásért vonjanak felelősségre.
4. Vizsgáljuk felül a Forint hiteleket, azok jogszerűségét, változásait, és szükség szerint menjünk vissza az 1. ponthoz a forinthitelekkel kapcsolatban is.

Ezt a levelet, és a követeléseinket nem kívánjuk petíció formájában átadni. Ellenben szívesen látjuk a három nap alatt egy egyeztetésre, ahol többek között ezeket a kérdéseket is átbeszélhetjük.

Tököl, 2013. szeptember 1.

Tisztelettel: Póka László
Nem adom a házamat mozgalom

  1. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 9. 14:3168.
    Én pedig azt gondolom, hogy a háttérből a kormányok ilyen "kérést " kaptak: "Nem kéne erőltetni. Jó ez, ahogy van. Nyugi. Várjuk meg, amíg borul a bili; de addig keressünk még egy pár milliárdot."
    előzmény:
    pannacotta (66)
    2013-09-09  14:22
  2. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 9. 14:2367.
    Az Otthonvédelmi Tanács állásfoglalása
    a devizahitelek minimálisan elfogadható rendezéséről

    „Nem fizetünk Uzsorát!”
    Követeljük a vitatott végrehajtások és kilakoltatások azonnali leállítását!

    Az OVT állásfoglalása szerint a bankok tudatosan csaltak a devizahitekkel, tervszerűen történt a – ahogy a jelenlegi kormányfő nevezte - hibás pénzügyi a termék bevezetése, amelynek segítségével közvetlenül és közvetve is becsaptak, kifosztottak több százezer gyanútlan állampolgárt, és ez által az országot, a nemzetgazdaságot is megkárosították.

    Állásfoglalásunk szerint az úgynevezett devizahitelezéssel kapcsolatos cselekménysorozat csalás, uzsora bűncselekmény, ezért követeljük a devizahitelezés törvényességi felülvizsgálatát, de ezzel párhuzamosan elengedhetetlennek tartjuk a forint hitelezéssel kapcsolatos törvényességi felülvizsgálatot is!

    A Kúria döntése, valamint a kormányfő nyilatkozatai szerint a devizahitel szerződések semmisek, ezért az otthonok védelmének érdekében az Otthonvédelmi Tanács javasolja, hogy minden érintett devizahiteles azonnal jelentse be a bankjánál, hogy a szerződés semmis, és függessze fel az uzsorakölcsön fizetését. A semmisségből kifolyólag a kártérítés alapja legyen a bankok általi jogtalan követelés. A hitelesek a bírósági eljárásokban teljes költségmentességben részesüljenek.

    A kormány haladéktalanul kezdeményezzen egyeztető tárgyalásokat a deviza károsultak érdekében tevékenykedő civil érdekvédő szervezetek képviselőivel!

    Követeljük a hibás pénzügyi termékek terjesztésében felelős személyek felelősségre vonását!
    Minden - a termék bevezetésekor felelős pozícióban lévő - banki alkalmazottat, politikust, felügyeleti szervezet vezetőjét, közjegyzőt csalás bűntette miatt vonjanak felelősségre.
    Rajtuk kívül minden olyan banki alkalmazottat, banki jogászt, bírót, közjegyzőt, politikust, végrehajtót, stb. akik nem emelték fel a szavukat a devizahitelek eltörlése érdekében, és jelen pillanatban is részt vesznek az emberek megtévesztésében, bűnpártolásért vonjanak felelősségre. Beismerő vallomás esetén mentesülés lehetséges.
    A felelősök a kifosztásból szerzett jövedelmét törvényileg kobozzák el, és osszák szét a károsultak között.

    2013. szeptember 8.

    Otthonvédelmi Tanács
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (1)
    2013-09-03  08:52
  3. 2013. szeptember 9. 14:2266.

    Fogalmam sincs, nem vagyok kormányközeli (és ez valamennyi kormányra vonatkozik).

     

    Itt olvashatsz részleteket egy magáncsődről, elég kemény, ami azt illeti:

    http://penzugyiutravalo.hu/kell-e-nekunk-a-magan csod/

     

    Lehet, hogy nem lenne annyira népszerű a gyakorlatban és végül ezért nem vállalta egyik parlament sem. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (65)
    2013-09-09  13:26
  4. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 9. 13:2665.
    Miért nem akarták?
    előzmény:
    pannacotta (64)
    2013-09-09  13:15
  5. 2013. szeptember 9. 13:1564.

    Az jó lenne, már sok éve szó van róla, nem tudom, mit vacakolnak már annyit vele.

     

    Sem Gyurcsány, sem Bajnai, sem Orbán időszakában nem fogadták el a törvényt, mindig csak szó volt róla.   

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (62)
    2013-09-09  07:03
  6. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 9. 07:0463.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (1)
    2013-09-03  08:52
  7. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 9. 07:0362.

    Egyet én is mondok: Magáncsőd itézménye?

     

     

     

    előzmény:
    pannacotta (61)
    2013-09-06  11:58
  8. 2013. szeptember 6. 11:5861.

    Még egy: ebben az országban a forinthitelek is kockázatosak, mert senki sem garantálhatja, hogy a jegybank mindenkori monetáris tanácsa - ahol mint tudjuk, politikailag elkötelezettek is szoktak lenni - mikor emeli meg az alapkamatot. 

     

    A 2000-es évek első felében - akkor Járai volt a jegybankelnök - több, mint kétszeresére emelkedett a jegybanki alapkamat pár év alatt, ez egészen elképesztő.

     

    A forinthitel így szintén akár közel megduplázódhat, a kamatok miatt (ugyebár, a kamat mértéke éves,  és 10-15 évre ez jelentősen megdobja a törlesztőt), de legalább a tőkeösszeg nem változik úgy, mint a devizaalapú hitelek esetében.

     

    Kockázat sajnos, mindegyikben van.    

    előzmény:
    pannacotta (60)
    2013-09-06  11:54
  9. 2013. szeptember 6. 11:5460.

    Minden szereplő, akit felsoroltál, ezerszer könnyebben vészelné át, mint ti, akik elveszítenék a házukat, akkor már tényleg. 

     

    A bankoknak hatalmas céltartalékuk van - ilyet törvényi kötelezettség is képezni -, a közjegyzőket sem féltem (ráadásul nekik van kötelező feladatuk is, a hagyatéki eljárás,közjegyzők nélkül nem működhetnek a dolgok, tehát ők is megúsznák), ti szívnátok, hidd el, mert ha egyösszegben esedékessé válik a hitel (17 milliós tőkét említettél), akkor azt x időn belül vissza kell fizetned.

     

    Igaz, a már törlesztett részből "visszakapnál" - beszámítással - valamennyit, de még mindig te tartoznál, az egészen biztos, nem is kevéssel. Hiszen az 5 évedre jár a kamat, jár a banki költségek egy része is.

     

    Próbáltad esetleg kedvezőbb vagy forinthitelre cserélni ezt a hitelt?

     

    Nem sok jót jósolnék  a jövőre nézve, a kormányzati hitelmentő csomagról hallani, hogy az árfolyamgáthoz hasonlóan fog működni - de csak önkéntes alapon -, azaz lesz egy rögzített árfolyam, amin törleszthetsz 3-4 évig, és a különbséget hozzáadják a végén a hiteledhez (forinthitelként), azaz a 3-4 év lejárta után ismét majdnem duplájára fog nőni a törlesztésed.  

    Szerintem akinek esze van és képes még a hitelt fizetni, az nem megy bele, az árfolyamgát sem éppen népszerű, hasonló okból.

     

    Szerződések érvénytelenségében nem bíznék a helyedben, ugyanis ezek nem érvénytelenek.

    Lehet, hogy egy részük az (pl az árfolyamrés), de a jog ismeri a részleges érvénytelenség intézményét, azaz ettől még a szerződés többi része érvényes marad és kb. 2-5 %-ban változik a törlesztőd. Nem sok.

     

    De a szerződések nem jogszabály megkerülésével jöttek létre, így ezek az "érvek" nem fognak megállni és nem azért, mert a bíróságok kedvelnék a bankokat - ez teljesen közömbös tényező -, hanem azért, mert szerződések köttettek, és ezt komolyan vesszük a jogban: a szerződés mindkét felet kötelezi.

     

    Szerintem a kamatelszámolásoknál lehetne még elszámolást kérni a bankoktól, ott esetleg még talán lehetne nyerni egy kicsit.

        

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (57)
    2013-09-06  11:45
  10. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 6. 11:5459.

    Köszönöm a "beszélgetést".

     

    Mennem kell dolgozni.

     

     

    előzmény:
    pannacotta (56)
    2013-09-06  11:34
  11. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 6. 11:5058.

    Éppenséggel elmentünk Orbán Viktor házához is, de ott egyenruhások vannak.

     

    A kör bezárult?

     

    Mit tegyen a devizahiteles, hogy ne dögöljön bele a hitelébe?

    Kihez forduljon?

    előzmény:
    pannacotta (56)
    2013-09-06  11:34
  12. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 6. 11:4557.

    Gondolod, vagy tudod, hogy a szerződés érvénytelenítésével a bankra nézve annak nem lenne anyagi és jogi következménye ?

     

    Eredeti állapot visszaállítása?

     

    A bank visszafizeti az ingatlanbecslés díját...

     

    a közjegyzők visszafizetik a közjegyzői díjjat, stb.?

     

    A közjegyzők becsődölnének?

     


     

    előzmény:
    pannacotta (54)
    2013-09-06  11:17
  13. 2013. szeptember 6. 11:3456.

    Igen, ez az árfolyamváltozás következménye. Ezért nőtt a tőke forintban kifejezett összege. 

     

    Hogy miért ennyire gyenge a forint, azt kérdezd meg a kormánytól. Mindenesetre 2010. óta sokat gyengült és még nincs itt a vége.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (55)
    2013-09-06  11:25
  14. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 6. 11:2555.

    Kiutalt kölcsön: 13 400 Ft

    Fennálló tartozás: 17 000 Ft

     

     

    10 000 000 Ft befizetése ellenére 6 év alatt sikerült az adósságomat növelni.

     

    Találós kérdés: Miért nem nevezték el a devizahitelt "ADÓSSÁGNÖVELŐ HITELNEK"?

     

    Akkor érthető lett volna az elején, hogy mit takar.

     

    előzmény:
    pannacotta (50)
    2013-09-06  10:49
  15. 2013. szeptember 6. 11:1754.

    Nem hinném, hogy erről van szó. Azért kísérem ezt az egészet figyelemmel - noha én egyáltalán nem vettem fel hitelt, mert nem vállaltam kockázatot, tisztában voltam azzal ugyanis -, mert lehetne sokkal értelmesebb kereseteket indítani, pl. a kamatelszámolások tekintetében, amely csökkentené a törlesztő részleteket, és mivel talán visszamenőlegesen, a szerződések időpontjára is kihatna, az elején mindenképpen nyerőbb lenne.

     

    De ti tudjátok, amennyiben a szerződések érvénytelenségét kimondaná a bíróság, az nektek lenne a legnagyobb szívás, sokkal többet kellene visszafizetni.    

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (52)
    2013-09-06  11:04
  16. 2013. szeptember 6. 11:1553.

    Én biztosan nem vagyok fideszes. 

     

    A swapügyletek kedvezőbbek a hitelesek számára, sokkal inkább, mintha  az azonnali piacon kellene devizát vennie a bankodnak. 

     

    Ez a határidő lejártáig garantált árfolyamot jelent (általában fél-1 évi távlatban, max. 2-re), míg jelenleg az euro már megint 300 Ft felett van és a nem is távoli jövőben 350 Ft-ra várják (olvasd el Heim Péter nyilatkozatát erről). Ez majdnem 20 %-os forintgyengülést jelent (ha bekövetkezik).

     

    Mint bizonyára tudod, a chf árfolyamot a chf/euro keresztárfolyam befolyásolja.   

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (51)
    2013-09-06  10:53
  17. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 6. 11:0452.

    "Zagyvaságok forognak a kérdéskörben."

     

    Ez viszont teljesen igaz. Ügyvéd ügyvéd ellen, jogász jogász ellen beszél; ami az egyik szerint törvénytelen, a másik szerint az ellenkezője.

     

     

    előzmény:
    pannacotta (49)
    2013-09-06  10:47
  18. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 6. 10:5351.

    Úgy ferdítesz, mint egy fideszes.

     

    Nem az a gond, hogy haszna van a banknak, ez a természetes, a gond az, hogy a másik kárára.

     

     

     

    Mi a kedvesző a devizahiteles számára? Miről beszélsz?

     

    előzmény:
    pannacotta (44)
    2013-09-06  08:53
  19. 2013. szeptember 6. 10:4950.

    Ezt így egyáltalán nem lehet megítélni, kevés az információ és ez így csúsztatás. Bár tudom, téged csak ez a része érdekel.

     

    Nem mindegy, hogy linerális vagy annuitásos törlesztésű volt-e a hitel, amit felvettél, mi van erről a szerződésedben.

     

    Annuitásosnál - bár tőkét is törlesztesz - az első években zömében a kamatokra számolják el a törlesztést, és csak a futamidő második felében kezd a tőkeösszeg látványosan csökkenni.   

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (47)
    2013-09-06  10:32
  20. 2013. szeptember 6. 10:4749.

    Én nem állítottam, hogy értek hozzá, azt viszont felismerem, amikor nagy zagyvaságok forognak a kérdéskörben. 

     

    A felsoroltakból Damm Andreát hallottam már "érvelni", én nem szeretném, ha az ügyvédem lenne, szakmailag nagyon gyenge.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (46)
    2013-09-06  09:09
  21. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 6. 10:3948.
    Engem te is meggyőztél arról, hogy nem értesz hozzá.  Pardon.
    előzmény:
    pannacotta (44)
    2013-09-06  08:53
  22. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 6. 10:3247.

    Szinte már kiváncsivá teszel.

     

    Szerinted 2011-ig alacsonyabb volt egy devizahitel törlesztő?

     

    Elővettem a bakszámlakivonatot:

     

    Terhelés: 

     

    2011.2.10. konv. árfolyam: 209.25 Ft/CHF

    Részlet: 753,38 CHF

     

    209,25 Ft/CHF  x 753,38 CHF= 157 644 Ft átvezetve;

     

     

    Vissza a legelső törlesztő részlethez:

    2007.05.04. konv. árfolyam:151,66 Ft/CHF

    Részlet: 641,64 CHF

     

    155,97 Ft/CHF x 641,64 CHF= 100 076 Ft  átvezetve

     

    KEVESEBB MINT 4 ÉV ALATT A MÁSFÉLSZERESÉRE NŐTT TÖRLESZTŐMMEL HOGYAN JÁRTAM JOBBAN, MINT A FORINTHITELES? (6 esztendőnél pedig már a duplája fölött vagyunk, és ma is fizetünk.

     

    VEDD HOZZÁ EZT IS: 

     

    KIUTALT KÖLCSÖN 2007. 03.27-én  13 400 000 Ft  (88 353,9 CHF)

    tartozás 2011.02.10-én:                  16 426 000 Ft  (78 499,97 CHF)

     

     

    Mielőtt leírod, hogy a forintosok az elején jobban jártak, azt is vedd figyelembe, hogy a törlesztő részlet emelkedésével egyidejűleg a tartozás is nőtt.

     

    AZZAL sértegetsz, hogy a hitelesek nem akarják a hitelt fizetni?

     

     

     

     

     

    előzmény:
    pannacotta (42)
    2013-09-06  08:46
  23. Torolt_felhasznalo_659415
    Torolt_felhasznalo_659415
    2013. szeptember 6. 09:0946.

    Szerinted csak te értesz hozzá?

     

    És velük mi van? Ifj. Lomniczi Zoltán, Varga Isván, Dr. Damm Andrea...

     

    Tovább soroljam?

     

     

    előzmény:
    pannacotta (44)
    2013-09-06  08:53
  24. 2013. szeptember 6. 08:5445.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_659415 (40)
    2013-09-06  08:39

Címlap

top