Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Budapesti biopiackörkép
2015-02-27 14:211.
Létrehozva: 2015. február 27. 14:21
Érdemes-e a ,,sima" gyümölcshöz képest kétszer-háromszor többet fizetni egy kiló bioalmáért? S vajon mitől lesz bio a méz? Hétvégi biopiaci látogatásunkon ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ találni.
Nők Lapja Café: Tojás 75 forintért?! Budapesti biopiackörkép
Nők Lapja Café: Tojás 75 forintért?! Budapesti biopiackörkép
nem tudom én se
az régen is mindig tiszta dzsuva volt a kiszakadtaktól
a pasztőrözés már akkor is így ment, ahogy ma
a 3,5 uht tej is meg alszik, hamar ha egy kis tejfölt raknak bele és joghurttól kefirtől is
Igen, lehet ez is egy ok. Bár én nem használom zacskós tejet, de azt mondják, nem alszik meg. Nem tudom.
akkor azért romlott hamar mert nem volt meg a hűtéslánc rendesen
kibaszták a bolt elé hajnalban pölö
Ja, értem, most már összeállt a kép, hogy hogyan értetted. :)
Figyelmetlen vagyok. Már megint. :( Nem hiába, tél vége, pfff...
Szóval, igen, én is hasonlóan gondolom.
nem a tejet mondtam
mindent a mezőgazdaságban
addigra nagy téeszek baszták a világba a vegyszereket
ma már azokból sok tiltott
Nem vegyszerezték azt, csak pasztőrözték. A zacsis még képes volt megaludni, hisz felforralva nem volt és nem pusztult el az összes mikroorganizmus benne.
Most nem tudom, milyen eljárással készítik a zacsis tejeket, de szavatosság szerint 4-5 napig jók. Na, ez a régiekre nem volt igaz. 1-2 nap.
Mi a nem felforralt házi tejet hűtőből 2-3 napig isszuk. Ha nem fogy el, akkor megy aludt tejnek, vagy túrónak, vagy malacoknak. Attól függ, mennyi marad.
amikor már zacskós tej volt mindent vegyszereztek
olyanokkal is amiket már azóta régen nem engedélyeznek
Ó, a régi szép idők, amikor még minden bio volt!
Képzeljétek, akkor még a tej megaludt!
Ha megsavanyodott a zacskós tej (hamar, legtöbbször már másnapra), akkor aludttej lett belőle, abból meg ki lehetett fülleszteni a túrót!
Köszönöm,értem. Akkor én a második felsorolt termelőtől veszem a mézet, tényleg nagyon jó minőség és finom. El is kéne mennem venni,mert a legutóbb vett hársfamézet már eltüntettem..)))
Attól bio, hogy a méz olyan helyről gyűjtődik be, ami távol van pl. forgalmas utaktól, ipari területektől, vagy olyan földektől, melyeket vegyszerrel művelnek. A kaptárt sem lehet vegyszeresen kezelni. Lehet, hogy hasonló minőségű, de nem bionak minősítettet lehet őstermelőtől is kapni, csak ugye ott sem rossz, ha ismeri az ember az előállítót és módját, mert közöttük is vannak csalók (azt hiszem itt jelent meg az az őstermelős-céklás cikk, amiben kiderült, hogy a céklában valamiből jóval a többszöröse volt és a gyerek, aki kapott belőle majdnem meghalt). És a boltival ellentétben az is lényeges különbség, hogy ezeket a mézeket nem melegíthetik 40 fok fölé, így az értékes dolgok nem vesznek el.
Gondolom te akkormeg tudod mondani(cikkben nincs benne, átrágtam magam rajta), hogymitől bio az egyikméz, amásik megnem?Tényleg érdekel!
Egyébként meg: "Kik vásárolnak biopiacon?
Mind külföldön, mind itthon a fogyasztók egyre nagyobb része tudatos vásárló." Aha...meg azok, akiknek sok pénzük van. És mellé picit hiszékenyek is..))) Mert azért nem minden bio, amit annak mondanak.