Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szoptató Madonnák - középkori állapot?

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. december 15. 18:49
Azt mondjuk, elnyomásban éltek a nők a sötét középkorban. Ehhez képest 500 évvel ezelőtt ha egy nő elővette a mellét, és megszoptatta a gyerekét, senki nem nézett rá csúnyán. Ma, a nagy szabadság idején már korántsem ilyen egyszerű a helyzet.

Nők Lapja Café: Nyilvánosan szoptató nők - középkori állapotok?
  1. 2014. december 18. 11:0281.

    Mindennek megvan a maga helye.
    A cicikitevő hasig dekoltáltat általában a szórakozóhelyeken látod, de persze találkozhatsz velük a plázákban is. Én sem szeretem őket, de amíg nem nyomja a képembe a mellét, csak dekoltált, addig nincs bajom vele, az ő dolga, hogy mennyit láttat magából addig a pontig, amíg nem mindent mutat meg.
    A topless, nudista napozóknak vannak olyan helyek, ahol ezt megtehetik (töredelmesen bevallom, én is szoktam így napozni, de csak ott, ahol ez engedélyezett, mert én tekintettel vagyok másokra).
    És a szoptatásnak is megvan a maga helye, legtöbbször otthon, vagy ha mégsem úgy jön ki a lépés, DISZKRÉTEN, hogy azokra is tekintettel legyünk, akiket zavar ez.


    De van egy kérdésem: Mi lenne akkor, ha vásárolsz éppen valamilyen nagy bevásárlóközpontban, a babád éhes lesz, Te meg úgy gondolod, leülsz egy padra és megszoptatod. És miközben ezt teszed (akár diszkréten, akár nem), szembe találkozol a férfi főnököddel. Vagy - Iskola előtt ülve a babáddal együtt várod az iskolás gyermekedet. A babád sírni kezd, Te rögtön elkezded szoptatni. És közben elkezdenek szivárogni ki a suliból a gyerekek és a tanárok. Ezeket a helyzeteket nem találnád kínosnak?
    Mert, ha engem kérdezel, számomra mindkét helyzet iszonyú kínos lenne saját magam, de legfőképpen a velem találkozók számára...


    De hát, persze nem vagyunk egyformák...

    előzmény:
    Lillaréka (32)
    2014-12-16  17:49
  2. 2014. december 18. 06:0280.

    Enimam 75 sz. hszolasaban benne van minden amit en is mondhatnek.


    es ahogy elobbb irtam nem az erzest tartom giccsesnek hanem ahogyan ez itt egy nyilvanos forumon lett megfogalmazva.


    a szerelemrol meg azert irtam (ezt is emlitettem) mert a gyerekeikrol a nok tudnak oriasi rajongassal szeretettel irni, a ferfiakrol nagyon ritkan esik szo es ha igen akkor is nagyon kevesen irnak roluk ugy mint a gyerekrol.


    En azt ha ket emberber egymasra talal es szerelemben szeretetben kitartanak egymas mellett hosszu evtizedekig, legalabb akkora csodanak tartom mint egy gyerek szuleteset.


    Nekem ez a 2. hazassagom es az eletem legnagyobb szerelme, 37 eve vagyunk egyutt. soha nem hagyott cserben mellettem allt joban rosszban es mellettem is fog biztos vagyok benne amig az ut veget nem er. Egy gyereknel ez egyaltalan nem biztos hogy ugyanigy tortenik, gyakran nem is cask a sajat szemelye miatt hanem az uj hazastarsa stb. miatt . en itt latom hogy legtobbszor a gyerekek megcsak nem is abban az allamban elnek ahol a szulok sokszor evente vagy meg ritkabban latjak egymast. most abba ne is menjunk bele hogy nem kell rosszban lenni cask amikor mar a gyerek eli a sajat eletet bizony nem mindig tud/akar idot szakitani a szuleire. a tarsam pedig ha megtalaltam azt aki a masik felem , orokre velem marad.


     


     


    Csendike:


    ha megnezed a madonnas kepeket egyik masik megki is nyujtja a mellet jo messzire eltakarasrol szo sincs.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (79)
    2014-12-17  15:08
  3. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. december 17. 15:0879.

    Jócskán idekevertél már minden mást is... nagyon messzemenő következtetéseket és általánosításokat írtál. Ami a legfontosabb cáfolatom: soha nem kértem senkitől, hogy értsen velem egyet, és nem gondolom butának vagy megvetendőnek azt, aki teljesen másképp gondolkodik erről, mint én. Annyiban értettem egyet a cikkíróval, hogy nem kéne degradálóan beszélni a szoptatásról, mert van, akinek ez csoda. Tudom, hogy nem mindenkinek az. Ismerek egyébként nagyon is jó anyákat, akiknek nyűg volt a szoptatás. De tőlük is elvárom, hogy ne szidjuk egymást azért, mert ő nem szoptatott, én meg igen.


    A piedesztálra állítást sem várja el semmilyen normális nő, én legalábbis nem láttam még élőben olyat, aki elvárná, csak azért, mert szült egy gyereket. Én magam is tettem a dolgom, visszamentem dolgozni is, most gyerek mellett viszem a háztartást, dolgozom teljes állásban, és igyekszem vele is minőségi időt tölteni. Ezért nem várok se virtuális, se valódi elismerést senkitől, ez a kötelességem onnantól, hogy gyereket vállaltam. Az, hogy én egy csodának neveztem és éltem meg az anyaságot, az nem azt jelenti (legalábbis nekem biztosan nem!), hogy glóriát várok a fejem fölé, sőt, még csak azt sem várom, hogy más is csodának élje meg a saját anyaságát. Ez egy belső érzés számomra, és amiatt írtam róla most és itt, ennek a témának a kapcsán, mert szerintem a szoptatásról készült művészi képek képesek visszaadni ebből az érzésből némi ízelítőt - pont a művészet erejével. A szerelemről pedig miért is beszéltem volna itt és most, nem ehhez a témához tartozik. Ami biztos, nekem a gyerekem apja mai napig elsősorban a Férjem, a párom, akit szerelemmel és vágyakozással és belső megbecsüléssel szeretek a mai napig. Nyolc évnyi kapcsolat után vállaltunk gyereket, tehát ebből is sejthető, hogy nem ez tartott minket össze. Eléggé egyenrangú kapcsolatnak érzem a miénket, mindketten elég erős személyiségek vagyunk, de a gyerekünket mindketten egy nagyon mély szeretettel szeretjük. Az a nőtípus is létezik talán (bár én olyat se ismerek személyesen), aki csak "legyártatja" a pasival a gyereket aztán ágyesz bugyesz, menjél rá pénzt keresni, de hogy ez megint csak hogyan függ össze az eredeti témával, nem látom át. Szerintem sehogy.


    Még egyszer mondom: nem írtam soha olyat, hogy aki más véleményen van, az nem normális. Az a jelenség a nem teljesen normális szerintem, ha valaki leírja, hogy ő szereti a kakaót, és odasereglenek százan, akik meg odaírják, hogy a kakaó undorító, és hülye vagy, ha szereted. És ha esetleg odaírja azt is, hogy nem kértem, hogy ti is szeressétek a kakaót, csak hogy ne bántsatok érte, amiért én szeretem, akkor le van giccsezve meg taszítózva...

    előzmény:
    Amarynda (66)
    2014-12-17  07:40
  4. 2014. december 17. 12:2078.

    Szerintem a csúnyát nem erre  értették, hogy lóg. Hanem hogy szoptatás alatt sokkal eresebb, a bimbó is sokkal nagyobb lesz, barna, nem biztos, hogy ezt mindenki szépnek találja.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (64)
    2014-12-17  06:55
  5. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2014. december 17. 11:4577.

    Igen, régebben sokkal több gyerek született.


    És igen, minden tiszteletet megérdelmek azok az anyák is.


     


    Nem a link, alkoholista,  nőstényekről beszélek hanem az Anyákról, akiknek minden különösebb   fejtágítás nélkül a gyerek volt a legfőbb érték.

    előzmény:
    Amarynda (65)
    2014-12-17  07:26
  6. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2014. december 17. 11:4176.

    Kendo nelkul en srm tennem mert engem zavarna.


    Ej, hiszen erről beszélünk.


    Senki nem azt   mondta hogy kiteszi premier planba a mellyehúsát!!!!!


    Itt sokan eleve abból indulnak ki,sajnos,  hogy húdeganéazanyamertszoptat.


     


     

    előzmény:
    orias80 (56)
    2014-12-16  23:10
  7. Torolt_felhasznalo_827100
    Torolt_felhasznalo_827100
    2014. december 17. 10:4975.

    "Kendo nelkul en srm tennem mert engem zavarna." Ez a lényeg. Nem az, hogy mások mit gondolnak, egy ilyen bensőséges dolgot nem tárok akárkik szeme elé. Rám tartozik és a gyerekemre.


    Egy új élet valóban csoda. De nem kell túlmisztifikálni. Millió és millió emberrel történt már meg és még eztán is megtörténik többekkel. 


    Csak tényleg az a helyzet, hogy manapság azt, aki gyereket szül piedesztálra kell állítani, mert ugye ilyen nem történik ám akárkivel, akármikor, akárhol...és ez kicsit visszataszítóvá teszi ezt az egészet. 


    Ezen az alapon nagyon sok régebbi asszony állhatna a magaslaton, hisz szültek akár 8-10 gyereket is. Mégis elviselték, hogy ugyanúgy élték tovább az életüket, mint azelőtt - csak pár fővel kicsit többen voltak. Nem kaptak semmilyen díjat, elismerést mégis tették tovább a dolgukat. Ez az élet rendje és ennyi elég is volt - és most is elégnek kellene lennie. Senki nem több és nem kevesebb ha van gyereke vagy esetleg nincs.


     

    előzmény:
    orias80 (56)
    2014-12-16  23:10
  8. 2014. december 17. 08:2374.

    Hat eleg sok ateista van aki nem jartas az isteni dolgokban.


    mondjuk en nem latok oscsodat a csontta sovanyodott haldoklo bangladesi gyerekekben akik az anyjuk kiszaradt mellen keszulnek mar at a masvilagra de a mama hasaban mar ott rugyezik a kovetkezo csoda. az elozo meg mar elporladt valahol miutan meghalt az ehezestol.


    ez is az oscsoda resze?


    Tulajdonkeppen te ugy kepzeled hogy az altalad kepviselt velemeny mindenki szamara kotelezo kulonben az illeto valami lelki nyomorek? azert en mar megbocsass nagyobb csodanak tartom a penicillin felfedezeset mint azt hogy egy ujabb oscsoda kibujik a vilagra.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (52)
    2014-12-16  22:12
  9. 2014. december 17. 08:1873.

    előzmény:
    mia0318 (48)
    2014-12-16  21:01
  10. 2014. december 17. 08:1772.

    Minden szavaddal egyetertek. az hogy egykendovel letakart csecsemo szopik engem se zavar. szerintem normalis no igenis letakarja a mellet a szopo gyerekkel.


    amelyik nem az feltunest keres es primitive "csakazertis megmutatom  osanya tipus".

    előzmény:
    orias80 (56)
    2014-12-16  23:10
  11. 2014. december 17. 08:1471.

    A kegy enram vonatkozott (ill a hianya) hogy en cask szimplan szultem egy gyereket es ezt teljesen termeszetes eredmenyenek fogtam fel hogy ferjnel vagyok es nem ugy eltem meg a terhesseget meg szulest mint"kegyet es oscsodat"


     


    cask ugy szimplan szultem es neveltem a fiamat 18 evig. es felneveltem legjobb tudasom szerint. es nem gondoltam hogy kulonb vagyok barmelyik nonel a foldon akinek gyereke van.


    a gyerekvallalas egy termeszetes dolog es nem csoda.


    az a baj hogy ott tartunk hogy sokan annak hiszik.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_736884 (45)
    2014-12-16  20:11
  12. 2014. december 17. 07:5370.

    Lehet hogy megsem vagyok UFO?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_736884 (53)
    2014-12-16  22:26
  13. 2014. december 17. 07:5269.

    Na igen

    előzmény:
    vakmakk (63)
    2014-12-17  01:37
  14. 2014. december 17. 07:5068.

    Hat azert en lattam olyat akinek szep formas melle volt szules elott aztan 1,5 evi szoptatas utan olyan lett mint egy ures zacsko.


    En nem voltam ilyen alkat szerencsere igaz nem is szoptattam sokaig, nem tudom milyen lett volna ugyanennyi ido utan.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (42)
    2014-12-16  19:09
  15. 2014. december 17. 07:4767.

    meg cask annyi, ha egy anya annyira intim csodanak eli meg a szoptatast akkor plane nem akarja hogy idegenek lassak.


    arrol most nem is beszelunk hogy egy idegen ferfi egyaltalan nem a csodat latja ha hissed ha nem egy idegen no melleben hanem azt hogy ronda , rosszabb esetben meg mindenfele perverz dolgok jutnak eszebe rola.


    es, de te elvarod hogy mindenki ugy lassa ahogy te.


    a csodak Terez anyanal kezdodnek es nem egy normal nonel aki szul nehany gyereket. kivancsi lennek hany olyan no van aki cask megkozelitoleg adott annyit az emberisegnek mint o es a hozza hasonlok akik ezert nem varnak mindenkitol dicseretet es magasztalast.


    aki idegenekert masokert tesz egesz eleteben  az sokkal ertekesebb mint aki a sajat szuk csaladjat szolgalja. Hozza kepest egy egyszeru csaladanya szora sem erdemes.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (31)
    2014-12-16  17:26
  16. 2014. december 17. 07:4066.

    Ezzel semmi baj nincs amig el nem varod masoktol akar tolem vagy barkitol hogy ugyanigy erezzen mert ha nem akkor nem normalis.


    Igen en nagyon szeretem az allatokat de SOHA SENKIT NEM PROBALTAM RABESZELNI HOGY O IS LEGALABB ENNYIRE SZERESSE OKET.


    Nem irok tele oldalakat hogy miket csinalnak hogyan elunk egyutt veluk hogy most az egyik mit tanult es a masik milyen kedves volt.


    ui. ez AZ EN ELETEM RESZE ES  csak ram tartozik. aki kerdez annak valaszolok de magamtol nem kezdek csodalatos erzeseim meseszeru lefestesebe egy nyilvanos forumon. Miert? mert fel tudom merni hogy ez sok emberben milyen negative erzest valtana ki.


    te pl. nem mered fel raadasul elvarod hogy mas is igy erezzen.


    Amig a tulcsordulo erzelmeinket (barkire vonatkozik is) megtartjuk magunknak hacsak nem vagyunk regenyirok addig azok szepek maradnak. nekunk. de ha kirakjuk kozszemlere akkor giccsesse taszitova valnak.


    Egyebkent azert engem mindig megdobbent hogy egy noi forumon soha nem beszelnek vagy csak ha eppen valami megcsalos es egyeb sztori van arrol hogy mennyire lehet szeretni egy ferfit. milyen hatalmas erzelmek kepesek az emberben letezni egy SZERELEM ESETEN. ez itt a noket nem erdekli, mert az "csak" egy pasi es nem a GYERMEK.


    a szerelem a nok reszerol huszadrangu a gyerekhez kepest. a ferj "legyartotta a gyereket" megtette a kotelesseget, menjen penzt keresni ne zaklassa anyukat a felhotlen oromben amit a gyermek vilagra jovetele hozott. Ne akarjon sexelni ne zavarja hogy kupi van hogy a felesege 5 napja nem zuhanyozott egyaltalan adja haza a fizetest es tunjon el tulorazni jo messzire.


    Es ezert megy tonkre rengeteg kapcsolat mert a ferfi ledegradalodik a tenyeszcsodor es a kenyerkereso szintjere. az abrandos tekintet meg a tuz ami regebben a nobol feleje aradt megszunt es a GYERMEK  vette at a helyet. legtobbszor egeszen addig amig ki nem repulnek a feszekbol es akkor veszi eszre a no hogy idegenekkent elnek egyutt.


    na ezert utalom ezt a felhotlen gyerekrajongast.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (30)
    2014-12-16  17:19
  17. 2014. december 17. 07:2665.

    A gyerekszules meg ugy 50 eve is egy normalis dolog volt, jott egy uj csaladtag a csaladba. De nem azt jelentette hogy attol fogva felborult az elet es mindenki ajultan csungott a gyereken.


     


    szep is lett volna ahol 4-5 gyerek volt ha anyuka mindegyik gyereket ugy kezelte volna mint valami hatalmast csodat es egy olyan teljesitmenyt amire egyedul o volt kepes.


    Ma nagyon sok no a terhesseget szulest gyereknevelest valami hatalmas teljesitmenynek tartja amiert minimum Nobel dij jarna.


    Regen azok a nok akik felneveltek 5-10 gyereket siman jobbak es normalisabbak voltak mint a mai maguktol elajult nok a szuperanyak , akik ahol ha mar 3 gyerek van az nagy csaladnak szamit.


    Ahol tobb gyerek volt ott nem lett korulimadott eszetlen majomparade a gyerekekbol akik 40 evesen meg nem eleg erettek arra hogy elkoltozzenek a mama hotelbol. a mai anyak sehol nincsenek azokhoz akik 50 meg 100 evvel ezelott v oltak anyak amikor nem eldobhato pelenka meg legzesfigyelo stb. volt az alap es ezek nelkul is kepesek voltak felnevelni sok gyereket. mellette gondoztak az oreg hozzatartozoikat, nem ette meg oket a kosz se videken se varoson es nem volt idejuk arra hogy indigo meg mit tudom en milyen kolkoket neveljenek akik nem latnak a hisztitol ha v alami nem ugy tortenik ahogy  ok elkepzelik.


    En is szerettem a fiamat cask nem kepzeltem hogy azzal hogy teherbe estem es szultem akkor most nekem mindenki meg az utat is leporolja amerre jarok. siman tettem a dolgom es nem raktam gloriat a fejemre. Es megfoztem es mostam es csinaltam amit kellett es nem ereztem ugy hogy ez egy emberfeletti teljesitmeny. normalis kisgyerekes anyai elet semmi mas.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (40)
    2014-12-16  19:04
  18. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. december 17. 06:5564.

    Mivel egy összetett mondat első fele volt, amit idéztél tőlem, ami csak a második tagmondattal együtt vált teljessé, így akkor lett volna jogos a kritikád, ha a teljes tartalmat idézve is értelmetlennek találod. Ez egy "így is meg amúgy is" típusú mondatszerkezet volt. De tényleg hagyjuk.


    Abból gondolom, hogy nem a szoptatástól függ a mell állaga, hogy sok nőt láttam már, akinek szoptatás nélkül is megereszkedett, hosszú lett és földet néző, és sokat, akinek a szoptatás után tökéletesen visszahúzódott, és bár kisebb lett,  mint tejjel teli, de nem vált üres bőrzacskóvá. A biológiai magyarázatot erre nem tudom pontosan.

    előzmény:
    mia0318 (55)
    2014-12-16  22:42
  19. 2014. december 17. 01:3763.

    Na, még egyszer nekifutok: "A karácsony is a Születés ünnepe, nem véletlenül."


    De ne felejtsd el a folytatást sem: "Kedves háromkirályok, jó éjszakát kívánok!" = vagyis, nem akarta előttük megszoptatni a gyermeket.

    előzmény:
    vakmakk (62)
    2014-12-17  01:33
  20. 2014. december 17. 01:3362.

    "A karácsony is a Születés ünnepe, nem véletlenül.  >> A sok pásztor mind muzsikál, meg is kéne szoptatni már. . . Kedves háromkirályok, jó éjszakát kívánok!

    idézet:
    vakmakk (60)
    2014-12-17 00:06:15

    Valami kimaradt: "A karácsony is a Születés ünnepe, nem véletlenül." 


    De ne felejtsd el a folytatást:>> Kedves háromkirályok, jó éjszakát kívánok!

    előzmény:
    vakmakk (59)
    2014-12-17  00:06
  21. 2014. december 17. 01:2761.

    Na, latom, masodjara ugy ahogy sikerult a szovegertes.


    Egyszeruen az en nevemre kattintgatva nekem ne irj hulyesegeket, ezt most erted egybol, vagy meg egyszer mondjam majd el?


    Leszel szives a "tobbiek", ugye tobben vannak,aki nem ugy gondoljak, ahogy te, szoval a tobbieknek irni, ami neked nem teszik az o hozzaszolasukban neked, es ne nekem ird, amit nekik szantal,mert semmi kozom hozza.


    Nem tetszik a mellet kicsapni, hat van ott az egyik kepen akkor inkabb jo hosszura kihuzni.


    Most mit kell azon embereket tamadni, akik mereszelnek sajat velemennyel rendelkezni, akarcsak te. Ha az nem egyezik a tieddel, akkor maglyara veluk? Szerintem is nyugodtan szoptasson,de ahogy itt irta valaki, ha muszaj neki valahol menetkozben, akkor szepen felrevonul, letakarja es elvezi a kettejuk egyuttletet. Vmi ilyesmi. Ha nem tetszik, nem kerek szemelyem szerint tovabbi hoborgest, ha meg nem birod megallni, engem hidegen hagy.


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (29)
    2014-12-16  17:16
  22. 2014. december 17. 00:1760.

    "A Cano kép pedig egyszerűen gusztustalan..."


     


    Szerintem nem. Bár első ránézésre azt hittem, valaki pisil. 

    előzmény:
    eszti0707 (8)
    2014-12-15  20:54
  23. 2014. december 17. 00:0659.

    "A karácsony is a Születés ünnepe, nem véletlenül.  >> A sok pásztor mind muzsikál, meg is kéne szoptatni már. . . Kedves háromkirályok, jó éjszakát kívánok!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (2)
    2014-12-15  18:49
  24. 2014. december 16. 23:5558.

    Jé, Picasso egy időben még normális képeket is festett?


     


    Szerintem sem erkölcstelenség nyilvánosan szoptatni. 

    előzmény:
    Bibige (57)
    2014-12-16  23:50

Címlap

top