Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Spórolós ételek, avagy mit együnk hó végén
2014-11-28 08:221.
Létrehozva: 2014. november 28. 08:22
Hó vége van, ilyenkor beköszönt a takarékosabb időszak. A bevásárlásokat óvatosabban végezzük, és sokszor a húsos ételeket is inkább csak hétvégére időzítjük. Adunk néhány finom, mégis pénztárcabarát tippet.
Nők Lapja Café: Spórolós fogások, avagy mit együnk hó végén
Nők Lapja Café: Spórolós fogások, avagy mit együnk hó végén
Szerintem tudod,hogy az elso bekezdesemmel nem az ilyesmikre gondoltam. Van a face-n egy olyan oldal,hogy menzakoszt...oda pl ovono kuldott be olyan rantott levesrol kepet,amibe belemeritve a kanalat full vastag olajreteg maradt a kanalon...vagy pl olyan halkremes zsomlerol kepet,amibe bele volt cseszve a nyers citromszelet...na most kepzelj el egy haromevest,ahogy beleharap a dogsavanyu citromba ( ha melle adtak volna es a gyerek eldontheti,hogy szeretne e citromosan enni,az mas kerdes ),vagy a felig rohadt almarol feltett kep pl. En az elso bekezdesemmel ilyesmikre gondoltam.
Az amit te irsz az a masik,nem normalis veglet, az ilyen szuloket kene eligazitani,de rendesen.
Egy védőnő írta ezt egy másik fórumon....:
A diri háborog nekem, hogy tegnap berongyolt egy feldúlt 1,5 mázsa tömegű anyuka az iskolába. (Ezek a paraméterek ritkák, tudtam kit említ) Ordibált, hogy moslékot etet az iskola az ő szeme fényével. "Melyik napon evett moslékot Krisztóferke?" - érdeklődött az igazgató. Csütörtökön, jött a válasz. Bekérte a múltheti étrendet, oszt kiderült, hogy aznap rántott leves,valamint párolt zöldbabbal, zsemlyemorzsába forgatva mustáros sertéstarja volt az ebéd az iskolában és az óvodában is. A zöldbab eme formája ismeretlen a purgyé előtt, mert soha nem kóstolta, ezért mosléknak minősítette. A felolvasott menű hallatán az anya maga is megerősítette kicsi fia állítását, hogy ez valóban a desznyók eledele. Mentségére legyen mondva, testi fölényét nem érvényesítette, csak hörgött és ordított....
Azert a menzai kajanal van az a "minoseg" mikor visszakacsint rad a makostesztabol a kukac,illetve kopogosan szaraz a zsemle/kenyer,rohad a gyumolcsazt megetetni gyerekkel szemetseg ( akarmennyire raszorult is ).
Az erem tuloldala viszont tenyleg az,hogy ahol jo is a kaja,ott is sok elkenyeztetett kolok kidobja/otthagyja a tanyeron.
Nem állítom, hogy Michelin-csillagos színvonalúak :DDD az iskolai menzai menük, de ha állítólag éheznek a gyerekek, akkor talán nem maradna ott a kaja nagyobbrésze a tányérokon.....
Meg amit te is írsz, hogy kidobálják a szemétbe az uzsonnát-tízórait. :-(
1982-ben kezdtem dolgozni, kb. 5e ft volt a fizetésem (meg volt még mellékes). Kb. az egyharmadát azonnal félretettem, és a maradékot osztottam be. Így aztán már az első év végén volt olyan tartalékom, hogy soha ne érhessen "meglepetés".
Megint a kivételes, rendkívüli esetet próbálod általánosnak beállítani...
Hogy én milyen aktuális vagyok a mai snassz kis krumplis tésztámmal!
Saját két kacsómmal gyúrtam még a tésztát is!
A hétvégi süti pedig almás pite lesz, savnya almából és zsírral, tojás nélkül, mert az olyan jóóó mindig.
Nagymamától, gyerekkoromban tanultam, ugyanúgy, ahogy a kelt tésztákat és a pogácsákat.
Igen, tudom, lekőrözhetetlen előny a Nagyitanítás, de akkor játék volt, kis, Nagypapa készítette gyúrótáblán és sodrófával. A szaggatókat is örököltem.
Nem volt fagyasztójuk, még hűtő sem, csak egy jó hideg spájz. A tejet, naponta kétszer forralta fel, nehogy elromoljon. Ha mégis megsavanyodott, aludt tejként ettük, vagy túró lett belőle. Nemám a lefolyóban végezte.!
Iskola mellett vezet az utam, bizony sokszor látok kidobott szépen csomagolt, csak éppen megkezdett uzsonnát, vagy két harapás után eldobott almát...meg kellene tanítani a gyerekeket...hogy több nap, mint kolbász!
Azért 2000 ft. nem olyan nagy összeg. Egy doboz cigi 1000 Ft.
Ezért mondom azt, hogyha 100 forintot kerestél, akkor abból csak 80 forintot költs el.De, már az első fizutól....................
A hó eleje és hó vége életmód mindíg annak a szerves függvénye, hogy mi történik hó közben .
Ha valaki atombiztos állásban dolgozik --- ami ma már ILLÚZIÓ!!!!-- akkor nem történhet semmi, tehát azt sem tudhatjuk t indító miről is beszél!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja, ja meg, hát azt sem igazán lehet előre prognosztizálni, hogy 1-2 személy megbetegedhet a családból és a gyógyszereik esetleg egy komplett heti családi menü árát emésztik fel.
Nincs hó vége.
Ugyanis hó elején is lehet készíteni spenótot, néha krumplis tésztát, néha káposztás tésztát, töltött paprikát, tökfőzeléket, tejberizst, pár csirkealsócombból zöldséges levest, rántott májat és májgombócot és pizzát és a jó ég tudja még mi mindent...........És hó végén is lehet eszegetni hasonló fogásokat.Amit éppen megkívánnak.És hó végén is lehet enni sült pisztrángot, nem csak hó elején.
Igen, ez fáradságos,de csak addig amíg megtanulod beosztani az idődet. Ugyanabból az alapanyagból kicsi fantáziával számtalan recept szerint lehet változatos ételeket készíteni.Akár több napra is, és így mindig van ennivaló otthon, bárki is szédül haza.
Csak akarat kell hozzá............
Helyesbítek!! A tanár ember férjem "speciláis" helyzete a 3900. valahanyadik pénzért sorba állók helyére sorolta őt .
Dr. Habil.............
Speciális annak a néhány száz dolgozónak aki még azon az egyetemen dolgozik.
Vagy aki épp elveszíti az állását.
Az az idillikus kép amire te emlékszel már NEM létezik.
Vállalkozóként ismerem a két végletet, van aki azért kényszerül spórolni hó végén, mert egy, vagy mindkét gyermeke beteg lett és meg kellett venni a gyógyszert, van aki kifizette az áfa-t és a tb- és azért.
4 gyerekes anyuka aki otthon főz és várja haza csemetéit változatos ebédekkel CSAK a leggazdagabbak köreiben van. De már ott is inkább arra törekszik anya, hogy idejét, energiáját saját karrierjébe fektesse, hogy a változó világban is biztonsága tudhassa gyermekeit. No és persze önmagát
Ez egy speciális helyzet, de ne mondd, hogy tömeges jelenség....
Megértem a beosztást, úgy neveltek, hogy listával mentünk bevásárolni.
De remélem te is elolvastad amit írtam .
Ha én htb. lettem volna amikor a férjem NEM KAP FIZETÉST, vagy NINCS PÉNZÜNK finanszírozni a munkahelyi külföldi útjait, akkor lehet ma már állása sincs.
Nehéz lett volna úgy pulóvert venni akár 1 gyermeknek is, hogy anya htb, apa pedig épp nem kapott fizetést.
....tömegek vannak hó végén bajban az étellel. Én még szerencsés vagyok, mert beosztom az amim van ....
Egymás utáni két félmondatban pontosan leírod a megoldást. :)
BEOSZTÁS.
Amint többen is leírtuk már korábban.
Nem ám hó elején még a reggeli is a mekdönciből, meg pizzarendelés, meg ereszd-el-a-hajamat - aztán 15.-től fogva meg éhkop.... :-((((
2 óra...???????
Hát ha 90 fokon sütöd, akkor lehet, hogy ennyi...
30-35 perc alatt a nagyobb krumplik is átsülnek 180 fokon!
Meg drága is mert kb. 2 óra mire megsül a sütőben, hát annak is van egy fogyasztása................
Egy tanár ember, egy orvos, egy ügyvéd soha nem nélkülözött a szocializmusba. Sőt még mi sem munkás, törekvő emberek gyerekei.
Az én férjem 14 éve egy egyetemen dolgozik, és 2009-ben előfordult, hogy nem kapta meg a fizetését, hogy úgy oktatott levelezős diákokat péntek délután és szombaton, hogy csak 6 hónap után fizették ki az érte járó bruttó 3 ezer ft/ óra díját, sőt volt már olyan is, hogy külföldön kellett dolgoznia heteken keresztül és mikor rákérdezett az érte járó pénzre (benzin, szálloda és egyéb költségek), közölték vele, hogy 3900-valahanyadik aki ilyen térítésre vár, úgyhogy várjon türelmesen.
Mondjuk nem tudom, ha ki sem tudott volna utazni, mert nem finanszírozzuk meg a családi kasszából, akkor még az is lehet elveszíti az állását.
Tudod, ennyit változott a világ..............
Javítom: lassan 700 ft a darált hús FÉL kilója.
Megjegyezem az ország gazdasági helyzetét jól jellemzi az, hogy tömegek vannak hó végén bajban az étellel. Én még szerencsés vagyok, mert beosztom az amim van, így most, néhány nappal fizu előtt van a fagyasztóban hús is, többféle, van friss zöldség is (krumpli és sárgarépa, mert ez az ami megfizethető) és van gyümölcs (alma, mert annak most 100 ft kilója), rizs, száraztészta és még sorolhatnám, nem halok éhen ,de nem is mindig azt eszem amit megkívánok, hanem azt ami van.
Az viszont teljesen igaz SAJNOS, hogy ahol hó vége van, ott előkerül a fehér liszt meg a cukor, és ez a szomorú igazán, amikor friss gyümölcsre-zöldségre már nem telik 20. után (vagy 15. után...).
Vagy a krumpli egészben-héjában megsütve, majd fellékelve, és fokhagymás-snidlinges tejföllel... Nymmmmm!
Négyen vagyunk testvérek, anyukánk otthon volt velünk, egy keresetből éltünk. Igaz, édesapánknak azért volt mellékes is (nyelvet tanított otthon). 60-70-es évek.
Nem dúskáltunk az anyagiakban. De én sem ismertem a "hóvége" kifejezést. Meg azt se, hogy nem tudnak befizetni egy osztálykirándulást, vagy hogy egy kiszemelt szép pulóvert ne tudtak volna megvenni nekünk...
Érettségiig otthon ebédeltem minden nap. Szerda és péntek eleve húsmentes nap volt - nem is hiányzott a hús.... Anyukám nagyon finomakat főzött, nagyon változatosan. De tényleg nem emlékszem egyetlen egy esetre sem, hogy elhangzott volna, hogy most "csak ez" van, mert itt a hóvége...
Fott krmpli vajjal is jo...meg tudod mivel meg? Hazi kacsazsirral es lilahagymaval :)
Lebbencsleves is jo meg peldaul. Kiados es finom :)
Miért kell hó végén mást enni, mint hó elején?
Na ezt én sem értem... miért nem lehet minden héten 1-2 nap egyszerűbb, olcsóbb ételt enni, s akkor az utolsó hétre is marad pénz.
Jajj, a dödöllét hogy szeretem!
Vagy még eszembe jutott a pásztortarhonya, vagy a tarhonyás lecsó.
Közben még gondolkoztam, és rájöttem, hogy én sosem fogom megérteni a "rongyrázást" ételekben sem. Ha nincs keret, nem kell drága ételeket enni. Sokan a gyerekekre fogják, hogy jajj, meg ne érezzék, hogy nincs annyi pénz.
Gyerekkoromban nem voltunk eleresztve (hála az égnek a szüleim szorgalmasak és szerencsések, uh. kamaszkoromra mindez megváltozott) de én sosem vettem észre a "hóvéget" pedig tuti volt néhányszor. Imádtam a borsófőzeléket rántott párizsival, vagy azt is, ha hajában főtt krumplit ettünk vajjal vacsorára. Hozzáállás kérdése vsz, a szüleim sosem mondták előttem, hogy jajj, csak erre a vacakra telik, odavágom a főzeléket oszt egyél. (sajnos sok osztálytársamnál ez volt)
Megadtuk a módját az evésnek, terített asztal, beszélgetés, igényesen elkészített ételek... Igen, csóró kaják is voltak, nem sajtos-tejszínes csirkemell, de engem sosem érdekelt. Hasznát is vettem pályakezdőként ennek a tudásnak ;) Amikor már kerestem, nem volt képem anyagi támogatást elfogadni a szüleimtől.
De akár lehetne még: kenyérlángos ( tejföl, hagyma, pici szalonna rá ízlés szerint ), dödölle, tócsi, palacsinta ( akár sósan akár édesen töltve valami otthonlevőből ), paprikás krumpli ( ez még laktató is ), ha húsos, akkor különböző tokányfélék ( lényeg hogy szaftos cucc legyen, akkor elég fél kg hús ) rizzsel és még lehet sorolni. Levesnek paradicsomleves, lencseleves, tojásleves, krumplileves.
Sosem értettem, hogy a hóvégi ételek hogy indíthatnak úgy, mint végy egy kiló csirkemellet....
Eleve egyszerűbb beosztani a pénzt, de ha mégis valami nagy kiadás miatt az utolsó héten mondjuk 5 napig hó vége van, akkor épeszű ember ilyeneket vásárol mint:
-rizses hús fél kilós sertésből és fél kiló rizsből: max 1000 Ft, 4 ember adagja, esetleg mellé savanyú káposzta +500 Ft
-sárgaborsó főzelék (vagy ízlés szerint indiai sárgaborsó püré) pirított lilahagymával, ez ha eléri az 1000 Ft-ot 4 főre, megeszem a kalapom.
-Krumplis tészta: 1kg krumpli és 1 kg tészta 1 hagyma, ez újfent alig 1000 Ft/4fő, mehet mellé cékla, vagy tejföl
- Krumplinudli: krumpli, liszt, prézli, cukor. Annyira olcsó, hogy mehet elé egy magyaros burgonyaleves hús nélkül. Bőőséges.
-Paradicsomos tészta: 1 csomag spagetti, egy hámozott paradicsom fűszer, fokhagyma, fűszerek. 1000 Ft alatt 4 főre
Jaaa ,igen, hát tényleg nem kidurranósra jóllakatós, de nem is fitnessz kaják, és messze nem ínyenc. De aki elveri a pénzét hó közben, annak ne is legyenek igényei.
Ha az ember csóró, akkor fogadja el, hogy csóró, költsön úgy mint egy csóró, és akkor előbb vagy utóbb nem lesz az. (Egyetemista korom jelmondata)
Ehhez képest én a múltkor - három személyre - 12 dkg csirkemellből csináltam laktatós ételt. :) Zöldséges bulgurt. EGyáltalán nem tűnt fel, hogy személyenként 4 dkg volt a húsmennyiség....
1,5 kg Csirkemell + tejszín + tészta az legalább 2000.-ft
Nem sok az annak aki keres 500 ezret és hó végére elfogy
Miért kell hó végén mást enni, mint hó elején? Be kell osztani a pénzt, és ennyike.
templom egere szindrómában pont a nassolásokon kell törni a fejet?
Ugyanígy meg szoktam őket lepni saját sütésű kaláccsal is, ez nyilván drágább móka, de azért érdemes meglepni vele a családot, főleg Nassolda csíkos zebrakalácsával.
nem volna érdemesebb azt tanítanátok, hogy rendesen osszák be a pénzt? egyszer nagykanál, utána meg fejvakarás?
Csak ezen derültem egy kicsit:"Zsuzsi finomságai blogon írt tejszínes csirkemelles szószos is, amihez húsra épp csak az íze kedvéért van szükség." Másfél kiló csirkemell az csak az íz kedvéért? Hűha...)))