Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Ilyen ágy jut a beteg gyerek mellett virrasztó anyukáknak a kórházban

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. november 27. 15:31
Persze már ha jut neki ágy. Mert olyan is van, ahol nem jut. Megdöbbentő fotók anyukáktól a magyar kórházakból...

Nők Lapja Café: Ilyen ágy jut a beteg gyerek mellett virrasztó anyukáknak a kórházban - megdöbbentő fotó
  1. 2014. december 7. 11:0843.

    Nalunk akkor mas volt a helyzet mert fertozo osztalyra vittek azt gondolom oda most sem lehet bemenni a szuloknek, de lehet hogy tevedek.


    En is sirtam amikor meglattam de meg cask o0da se mehettem mert uvegen keresztul lehetett cask benezni es az apolono mondta hogy jo lenne ha nem latna a kicsi mert cask rosszabb less neki. szornyu elmeny volt az biztos.


    az hogy nappal bent van a szulo ( es szerintem cask 1 szulo) rendben van de ejjel szerintem ha normalis lenne a noveri ellatas akkor nem kellene a szulonek ott lennie.


    Amikor en 8 eves voltam korhazban voltam 10 napig. mindig hamar elaludtam mert tudtam hogy masnap majd bejon a nagymamam es mar alig vartam hogy masnap legyen.


     


    bocs a sok elutesert ami nem elutes hanem az angol irasjavito allandoan belejavit bizonyos betuknel  es nincs turelmem ujra meg ujra vegigjavitani

    előzmény:
    Babyface83 (40)
    2014-11-30  12:08
  2. 2014. december 7. 10:5142.

    Én is voltam kórházban a gyerekeimmel anno.Nekem még ágy sem jutott csak egy szék,de örültem,hogy mellettük lehetek.

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-11-27  15:31
  3. 2014. december 7. 09:5841.

    Szerintem klinikákon van értelme annak is, ha az anyukákat másik helyiségben (esetleg másik épületben) helyezik el éjszakánként, a vidéki gyerekek szüleire gondolok itt elsősorban, akiket itt el lehet szállásolni, ne kelljen utazgatni minden áldott nap, ha esetleg a gyerek mellett nincs szabad ágy az anyának. 

    előzmény:
    erika.katalin.7 (15)
    2014-11-27  20:07
  4. 2014. november 30. 12:0840.

    "amikor bementem hozza szegenykemnek kek zold volt a feje ahogy verte bele a sirastol a kisagy racsaba es a hangja is elment egeszen."


    Úristen, ezt még olvasni is fáj :( És emellett, ezek után még úgy gondolod, hogy nem kell anyukának bent ülni a pici gyerekkel, babával? Mert a topic elején még emellett érveltél.


    Egy ekkora babát, kisgyereket elszakítani a szülőjétől felér egy kínzással, sőt. Inkább aludnék a mocskos földön, vagy nem aludnék, vagy nem tudom, de nem hagynám ott a gyerekem semmilyen körülmények között.

    előzmény:
    Amarynda (31)
    2014-11-29  08:55
  5. 2014. november 30. 11:3639.

    En mar nagyon regen voltam kisgyerekes szulo, es szerintem minden gyerek mas. az en fiam nagyon ritkan volt beteg es akkor sose viselte el ha valaki mellette volt a szobajaban. Nagyon szerencses alkat volt ha megbetegedett (megfazas stb) lefekudt kepes volt akar 48 orat is vegigaludni sotet szobaban csendben es szinte gyogyultan kelt fel.


    egyszer volt baranyhimlos egyszer meg mumszos 19 ev alatt.


    amikor fitymaszukulettel mutottek 3 eves volt akkor bent voltam vele o kisagyban volt en rendes normal agyon 2 napig. ugy kellett felkelteni enni szinte az egesz korhazi tartozkodasunkat vegig aludta.


    en a mai napig se birom ha beteg vagyok es korulottem van valaki allandoan.  a kezelesekbe gondolom itt is bele kell egyezni de en laikuskent ugy gondolom mivel felnottnel is itt ugy van hogy mindent elmondanak es dont rola  az ember mit szeretne az orvos javaslatat kovetnem a gyerek eseteben is. feltetelezem hogy nem akarnak ok nelkul fajdalmat okozni a betegnek, es az  orvos tudja mit csinal. persze ha nem bizom az orvosban valamiert akkor mas a helyzet, de itt szabadon valasztunk orvost, korhazat barmit.


    oszinten szolva en nem lennek kepes napokig szunet nelkul az agy mellett kuporogni. valoszinuleg napkozben ott lennek tobb oran keresztul de ejjel nem, mert nehany nap utan a kialvatlansagtol v aloszinuleg olyan ideges lennek hogy semmi ertelme nem lenne annak hogy ott legyek.

    előzmény:
    dunakanyar (37)
    2014-11-29  11:50
  6. 2014. november 29. 12:0238.

    szerintem..


    Forditsuk meg!
    Nem a  szülőnek van joga.. hanem a gyereknek van joga... ahhoz amit leirtál.


     

    előzmény:
    dunakanyar (37)
    2014-11-29  11:50
  7. 2014. november 29. 11:5037.

    Hálistennek mostanra megváltoztak a betegjogok. A kiskorú beteg még nem tudja képviselni a  jogait, ezért kell a törvényes képviselő, vagyis a szülő. Igen is joga van a szülőnek a gyerek mellett lenni a kórházban a nap 24 órájában, akkor is ha ágyat nem tudnak biztosítani és a földön kuporogva alszik. Igenis joga van belszólnia a kezelésbe, megtiltani, ill. engedélyezni, mivel a kiskorú még nem képes jogai gyakorlására. 


     


    A nagyfiam kruppos volt kiskorában, sokszor megfordultunk a kórházban. Ha nem állok a sarkamra, többször bent tartották volna akár egy hétig is, a mindössze pár óráig tartó kruppos roham miatt. Volt hogy közölte a nővérke (mielőtt az orvos még látta volna a gyereket), hogy nincs már az anyukás szobában hely, így éjszakára itt kell hagynom(!!!) a gyerekemet. Mondta ezt úgy, hogy még az orvos sem döntötte el, bent kell-e maradni. Hát ilyenkor én a sarkamra álltam, mondtam, én itt nem hagyom semmi pénzért, még ha az ágy alatt kell feküdnöm, akkor sem. Egyébként meg, amikor a roham elmúlik, már itt sem vagyunk. Volt olyan, hogy éjjel 2-kor mentünk haza, amikor elmúlt a roham. Természetesen már rutinos kruppos szülőként mertem ilyen nagy szájat nyitni, mert az első rohamok iszonyat ijesztőek tudnak lenni, aztán később már tudod mire számíthatsz.


    Természetesen mindezt eü. dolgozóként már megtapasztaltam, ha az ambuláns betegek listájából áttesznek a fekvő beteg listába, akkor minimum 4-5 napig ott kell maradni. Minden betegségnél van egy OEP által meghatározott "normativ nap", ami azt jelenti, hogy ha kevesebb napig, vagy a normativnál több napig fekszik bent egy beteg, az OEP nem finanszírozza a kezelést. Így , ha jobban lesz a gyerek, akkor is bent kell maradni , addig a bizonyos "normativ" napig. Ezt sok kórház mára úgy küszöböli ki, hogy bár hazaengednek - de papíron még ott van bent a beteg a kórházban, a zárójelentésen a hazabocsátás dátuma nem valós, természetesen ezt az adott kórház mindig megbeszéli a beteggel vagy a hozzátartozóival. 

    előzmény:
    Amarynda (20)
    2014-11-28  11:33
  8. 2014. november 29. 10:3836.

    Mondjuk azert nem szoltak,hogy benn maradunk csak az agy vegeert ( azert se mindegyikuk ). 


    Kulonben nem szoltak be a bennmaradasert,legalabbis nekem,attol nem voltak elragadtatva,hogy parom par ejjelre levaltott,mert hat hogy ferfi ejjelre az osztalyon ( nem tudom mit gondoltak???? ).


    Kulonben van aki nem jo kedvebol nem marad benn...pl varja a nagy/kisteso otthon akit nincs hova tenni. Azoknak a gyerekeknek eleg car lehet,foleg kicsikent. Nagy gyerekkent ( kb 12 evesen ) volt szerencsem 1 het pesti korhazhoz szulok nelkul,annyi idosen azert mar nem viselt meg.

    előzmény:
    Lillaréka (35)
    2014-11-29  10:17
  9. 2014. november 29. 10:1735.

    Azt kevesen tudják, hogy a gyereknek  joga van ahhoz, hogy a szülő vele legyen a kórházi ellátás alatt. Azt szintén kevesen tudják, hogy a szülőnek bele kell egyeznie a kezelésekbe is.
    Aztán még..  a kisgyerek, aki rosszul van fájdalmai vannak,  az orvosok a nővérek az ő érzései szerint még +fájdalmat  is okoznak neki-  mit élhet át, ha még magára is hagyják azok, akikben a legjobban bizik-- nevezetesen a szülei, elsősorban az édesanyja.


    Én nem tudom a nővérek- orvosok miért  is nem szeretik azt ha bent van a gyerekkel a szülő??  Mi lehet az oka? Hiszen a szülő egy csomó terhet levesz az amúgy is túlterhelt nővérek válláról.
    És...  bár lehet én gondolom rosszul.. a gyerek sokkal gyorsabban gyógyul  ha az édesanyja- édesapja vele van. Ha úgy érzi magára hagyták, akkor  elkeseredik sir,  márpedig a lelkileg padlón lévő embernek   a gyógyulás folyamata  hosszadalmasabb.


    Elvileg az a cél, hogy a gyerek mielöbb meggyógyuljon.


     


    Ami meg a szülő kényelmét illeti.. nem hinném, hogy a polifon vagy az ágyvégébe kuporodás zavaró lehet éjjel a személyzet számára. Amelyik nővérke ezt állitja az csak kötözködik.


     


    szerintem

    előzmény:
    lady1986 (33)
    2014-11-29  09:52
  10. 2014. november 29. 10:0334.

    Van ahova polifoam,gumimatrac es tarsait se szabad bevinni es az agy vegeert is szolnak ( nekunk szoltak annak idejen,na jo az agy vegeert nem mindegyik noverke ), mi mondjuk sokaig dekkoltunk benn ( tobb mint 2 het ),annyi volt a makom hogy a parom par ejszakankent le tudott valtani. Nyilvan 3-4 nap nem gaz...azert ugy masfel het utan mar kezd lemenni alfaba az ember,ha huzamosan ennyi ideig virraszt mert nincs aki levaltsa  ( gondolom en ) es emelett ott benn se tud kidolni legalabb 2-3 orara mig a gyerek is alszik.


     

    előzmény:
    Lillaréka (30)
    2014-11-28  17:35
  11. 2014. november 29. 09:5233.

    Most meg van,hogy az alapveto ellatas is csuszik. Szerintem ha normalis noverletszam es normalis noverek lennenek mindenhol,akkor nem maradna benn mindenki ejszakara,foleg nagy gyerekekkel. De igy a bennmaradas az nem kor es passzio kerdese igazabol,hanem mindenkeppen a gyerek erdeke,ezert is kar ezt benn taborozaskent felfogni.

    előzmény:
    Amarynda (31)
    2014-11-29  08:55
  12. 2014. november 29. 09:0032.

    Nem tudom mi a megoldas, de az nem hogy a szulok ott ulnek egy szeken es az sem hogy a nover nem latja el a beteg gyerekeket.


    itt egy noverre 6 beteg jut vagy van ahol kevesebb. es bizony meg vannak fizetve. de az is az igazsaghoz tartozik hogy tokeletes munkat kell vegezniuk, nincs leugatasa a betegnek mert 2 panasz utan az utcan talalja magat. nincs tv nezes a noverszobaban ui. nincs zart noverszoba. a kortermek vegeben ahol nem egyagyas a korterem hanem 4 van egy uveggel elkeritett fluke ott van a nover ha eppen nincs beteggel. adminisztral, gyogyszert ir ki vagy adagol stb. nincs alvas meg tv nezes traccsolas meg eves . enni is cask a kijelolt helyen ehetnek  meghatarozott idoben.


    de meg is becsulik a munkahelyeiket atlagban heti 38 oraval ado utan kb 800 dollart kapnak kezhez vagy tobbet kepesitestol fuggoen.


     

    előzmény:
    asztanaviszta (26)
    2014-11-28  13:04
  13. 2014. november 29. 08:5531.

    A helyzet mindenkeppen nagyon rossz, de szerintem arra kellene az eunek koncentralni hogy elegendo mennyisegu nover legyen (akiket megfizetnek ugye rendesen) akkor nem fordulhatna elo hogy ilyen allapotban hagyjak a gyereket. amikor a fiam 10 honaposan a Laszlo korhazban volt, ellatni ellattak rendesen de biztos hogy nem sokat foglalkoztak amugy vele mert amikor bementem hozza szegenykemnek kek zold volt a feje ahogy verte bele a sirastol a kisagy racsaba es a hangja is elment egeszen.


    en is bogtem  amikor meglattam, szornyu erzes volt. raadasul penzt se tudtunk adni mert fogalmunk se volt ki van ott a gyerekekkel abban a korteremben.

    előzmény:
    lady1986 (25)
    2014-11-28  13:04
  14. 2014. november 28. 17:3530.

    Annak semmi értelme, hogy úgymond anyaszálláson aludjon az emberlánya ha  ápolná a gyerekét.
    Azért van ott anya, hogy éjjel- nappal  felügyeljen a gyerekre ha beteg. A nővérek emberből vannak.. képtelenség ellátni  a kicsiket, annyira túlterheltek.


    Tehát. akár tetszik akár nem anyunak.. marad a szék és a polifon. És a virrasztás...
    Ha már javul a gyerek állapota akkor úgyis kiengedik.
    Ez az egész nem anyu kényelméről szól, hanem a gyerek gyógyulásáról.  Azt meg tessék tudomásul venni, hogy a kórtermi ágyak nem anyunak vannak kitéve.
    Nagyobbacska gyereknél már nem rácsos az ágy, és azért sosem szólnak ha anyu az ágy végébe kuporodik.


    Saját tapasztalat.

    előzmény:
    asztanaviszta (27)
    2014-11-28  13:07
  15. 2014. november 28. 13:2529.

    Ez 3,5 éve volt, akkor még nem lehetett. Ott "kaptam az ellátást+.

    előzmény:
    asztanaviszta (23)
    2014-11-28  12:38
  16. 2014. november 28. 13:0928.

    A legtöbb helyen egyszerűen nincs hely arra, hogy a kórteremben lévő x db betegágy mellé ugyanannyi kempingágyat letegyenek.

    előzmény:
    lady1986 (25)
    2014-11-28  13:04
  17. 2014. november 28. 13:0727.

    Anyatejes babák anyukája bent lehet a gyereke mellett, de azt nem kell (az esetek jelentős részében nem is tudja) a kórháznak biztosítania, hogy a gyerekével egy szobában legyen.


    Lehet, hogy a több épülettel arrébb lévő anya szálláson kap helyet.

    előzmény:
    lady1986 (25)
    2014-11-28  13:04
  18. 2014. november 28. 13:0426.

    Nem megy ennyi,  a 22. sz.-ban leírtam, hogy miért.


    De, ha ennyi is menne, akkor is tudomásul kell venni, hogy a kórházak a betegek gyógyítását kell, hogy elősegítsék.


    a kórházi ágyak, a betegekért vannak, nem a hozzátartozókért.


    Ha minden szobában, minden gyerek mellett ott aludhatna valaki, akkor a férőhelyek felét meg kellene szüntetni, és helyettük a szülői ágyakat elhelyezni.

    előzmény:
    Amarynda (24)
    2014-11-28  12:56
  19. 2014. november 28. 13:0425.

    Lehet,hogy regen nem lehetett,most viszont egyes korhazakban annyira keves nover jut a beteg gyerekekre ( is ),hogy a normalis es nem okoskodo szuloknek orulnek is. Kepzelj el egy nonstop hanyo-foso gyereket akit fel orankent mosdatni-oltoztetni-esetleg pelenkazni kell. Es ez csak egy gyerek az osztalyon. Hol van erre kapacitas? Sehol... Abba meg belemenni se erdemes,hogy ahol esetleg van is kapacitas ra ott meg esetleg belecaros noverek is akadhatnak,akik vigan pacoljak a gyereket az urulekben. Mikor a lanyom korhazban volt asztmaroham+tudogyulladassal a szomszed korteremben fekvo gyerekhez jott be az anyja ( valamiert gondolom nem tudott ejszakara bennmaradni ),a pelenkas gyereket full cserepes,kiszaradt szajjal illetve a sajat vizeleteben-urulekeben sirdogalva talalta. Szerinted ez normalis? Hogy senki be nem nezett hozza ejszaka? Ahogy egy meg racsos agyas gyereknek is felvaltva vittunk be inni bennlevo szulok,kulonben reggelig nem kapott volna holt lazasan? Tudod az a vicc ha becuccolok a gyerekem melle a korhazba,etetem-itatom-mosdatom-oltoztetem-pelenkazom azzal nem "csak" a gyerekemnek teszek vele jot,de a nover vallarol is leveszem a munkaja piszkosabbik reszet. Es akkor ez csak a fizikai szukseglet resze,a lelkirol nem beszeltem. ( Meg a meg anyatejes babakrol sem. )


    Mindenesetre az oke hogy nincs penz kulon szuloi agyakra..de van ahova a camping agy bevitelet is megtiltjak ami full ertelmetlen tilalom. Masik:ha van adott korteremben agy szabadon akkor nyugodtan kiadhatnak szuloknek amig nem kellenek ( korhaznak is nemi plusz bevetel lenne ). 

    előzmény:
    Amarynda (20)
    2014-11-28  11:33
  20. 2014. november 28. 12:5624.

    Lehet hogy a te reszedrol ennyi megy a kasszaba de sajnos nagyon sok ember reszerol meg semennyi se megy. ezert aztan gondolom nem lehet kulonbseget tenni hogy ki mennyit fizetett bele. sajnos a tealtalad befizetett osszeg szetosztodik azokra is akik semmit nem fizettek.


    de ez mar politikai tema nem ide tartozik.


     


    ez az egesz olyan mint amikor azt mondjak ebben az orszagban 40 ezer dollar az eves atlagjovedelem. ebbe beletartozik a pszichiater aki felmillio dollart siman megkeres egy ev alatt es a kocsibegyujto a szupermarketnal aki evente 10 ezer dollart keres.


    igy van ez nalatok az eu. temaban amirol szo volt.


    viszont akik jol keresnek (ahogy te is) mostanra legalabb van lehetosegetek arra hogy jo korhazban megfizessetek az ellatast.es gondolom ott van agy a szulo reszere is.

    előzmény:
    Eperke2222 (21)
    2014-11-28  12:23
  21. 2014. november 28. 12:3823.

    A gyerek után járó táppénz folyósításának meghatározott feltételei vannak.


    Az általad kifogásoltakat módosították, ma már a kórházban lévő gyerek után is igénybe lehet venni a gyermekápolási táppénzt.

    előzmény:
    Eperke2222 (21)
    2014-11-28  12:23
  22. 2014. november 28. 12:3622.

    A bruttó fizetésed után 4 % az az összeg, ami fixen az eü. kasszába kerül, mint természetbeni járulék.


    A munkáltató által fizetendő 27 %-os szolidarítási adót az eü. kassza, a nyugdíjkassza és ki tudja még mi között a pillanatnyi érdekek alapján osztják szét.


    Az ezelőtt lévő társadalombiztosítási járuléknak meghatározott része ment a nyugdíjalapba a másik rész pedig az eü.-be

    előzmény:
    Eperke2222 (21)
    2014-11-28  12:23
  23. 2014. november 28. 12:2321.

    Tényleg felháborító a hozzáállásom, hogy amennyiben havonta kb 100e Ft jut a tb-kasszába részemről, akkor a koszlott karosszéken kívül más is jusson. Azért, mert régen nem engedték be a szülőket a kórházba, az nem azt jelenti, hogy most ha beengednek, na akkor legalább befoghatjuk a pofánkat, hej de jó dolgunk lett! Amúgy tényleg jó, hogy a gyerek mellett lehetek, sőt, de se lefeküdni nem lehet, se - ahogy írtam is - táppénzre nem vesznek fel mert itt "kapok ellátást" magyarul be vagyok írva a nagykönyvbe, hogy a gyerekem mellett vagyok. Max a levegőt szívom, annyiba kerülök a társadalombiztosításnak és a kórháznak.


     

    előzmény:
    Amarynda (20)
    2014-11-28  11:33
  24. 2014. november 28. 11:3320.

    Regen a szulok nem maradhattak bent ejjelre a korhazban, es lehet nyugodtan haborogni szerintem az volt a jo megoldas. sot volt nem is olyan regen hogy cask meghatarozott idoben  lehetett latogatni a gyereket vagy felnottet a korhazban.


     


    ha pedig nem felel meg a szek akkor vigyen be anyuka campingagyat maganak es kesz. egyebkent nem igazan ertem  mi a francnak vannak a noverek ha az egesz csalad ott taborozik a gyerek agyanal. es nem is latom se esszerunek se szuksegesnek.


    mellesleg ha maganklinikara megy a szulo es MEGFIZETI akkor biztosan van agy is. cask a szaros tb jarulekokbol amit fizetnek (vagy nem) az emberek uram bocsa' nem telik Hilton beli franciaagyakra.


    komolyan mondom az eszem megall milyen problemaik vannak egyeseknek. az en gyerekem anno a Laszloban 10 honaposan volt bent es cask masnaponta lehetett latogatni 2 ora hosszara. es nagyon orultunk neki. manapsag jo hogy 5 csillagos hotelt nem ker az aldozatkesz familia  hogy ott uljenek es kritizaljak a novereket hogy eppen mit csinalnak rosszul es miert nem odonkehez rohannak oda 20. alkalommal 10 percen belul.


    nevetseges, vihar a biliben

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-11-27  15:31

Címlap

top