Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nemierőszak-ellenes kampányok, amik nem a nőket hibáztatják

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. november 26. 19:48
Le lehet arról szállni, hogy egy nő hogyan volt felöltözve, mennyire viselkedett kihívón vagy épp mennyit ivott, mielőtt megerőszakolták. Ha nem akarta a szexet, a helyzet világos. Külföldi példák, melyeket ajánlunk a magyar rendőrség figyelmébe is.

Nők Lapja Café: Ne hidd el, hogy tehetsz róla, az erőszak nem a te hibád!
  1. 2014. november 30. 18:0923.

    A nők elleni szexuális erőszak egy része otthon történik, és saját férjük, párjuk követi el.


    Így a vitákat kiváltó videó mintájára készíthetne egy újabb oktatófilmet a tisztelt rendőrség, ami arra hívja fel a nők figyelmét, ne éljenek párkapcsolatban, mert megerőszakolhatják őket. Hiszen ha nem költöztek volna össze a párjukkal, kisebb lett volna az esélye, hogy az megerőszakolja őt.

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-11-26  19:48
  2. 2014. november 30. 18:0522.

    Itt USA-ban reszt vettem mar regebben hogyan vedjuk meg  magunkat beszelgetesen, rendorok tartottak. A spay-vel vigyazni kell,mert ha az urge eszreveszi, te jarsz rosszul, kicsavarja a kezedbol es o hasznalja ellened. Egyebkent sem er semmit, ha a taska aljan van, hogy fogod kikotoraszni. Tehat a kezedben kell tartanod, a ruhad ujjad le kell jol huznod, hogy ne latszodjek, hogy valami van a kezedben. Az egyeduli spray ami jo,az a csipos paprika spray. Semmi bantodasod nem lesz, amit felhozhatnak ellened, hogy maradando karosodast okoztal. Ha sikerul a szemebe celoznod, atmenetileg megvakul, de utana semmi baja nem lesz.


    Hat igen, este ne maszkalj, es akkor hogy jutsz el a munkahelyedre/rol, ha egyedul elsz, es/vagy nincs aki kisergessen. Itt egy idiota egy vak lanyt eroszakolt meg, aki este 9-kor jart haza munkabol busszal. Egy vakot.


    A sportos trukkok ott nem ernek semmit, ha a pasi is tudja oket es o sokkal erosebb, nem?

    előzmény:
    az örök Éva (20)
    2014-11-28  15:45
  3. 2014. november 30. 17:3821.

    Azt gondolom, hogy nem szabadna egyoldalúan tekinteni a problémára. Tegyünk meg mindent, akkor esetleg (esetleg!)  változhat  a helyzet.


    Gyerekként nekem is majdnem volt részem az élményben. Nyílt utcán, sötétedés után követett, majd hátulról lefogott egy idősebb fiú. Kb.9 éves lehettem. Harcoltam, kiszabadultam, szerencsém volt. Fogalmam sincs, hogy mi volt a terve. Nekem is jobban kellett volna magamra vigyáznom,  a mai lányoknak is jobban kellene vigyázniuk magukra.


     


     


     

    előzmény:
    Lillaréka (19)
    2014-11-28  06:00
  4. 2014. november 28. 15:4520.

    Köszi!



    Én jártam karatézni, de ezt ott nem gyakoroltuk.


    Gázspray-t viszont hordok magamnál.


     

    előzmény:
    Antenka (18)
    2014-11-27  23:14
  5. 2014. november 28. 06:0019.

    és megint szorgalmasan megfeledkezel a családon belüli erőszakról és bántalmazásról .


    idióta rendőrségünk szerint  ezekben az esetekben is az áldozat a hibás.


    mint az a vadbarom gyerekgyógyász aki éveken át, zaklatta a lányait... de bizonyára.. a rendőrség és szerinted is kihivó  lehetett a hercegnős pizsijük.


    A szexuális erőszak nem a szexről szól, hanem a másik megalázásáról- az aberráltságról.


     


     


     


     


    De lehet a rendőrségnél felvételi követelmény az áldozathibáztatás.
    mivel ez a bevett gyakorlat. minden esetben.

    előzmény:
    persona grata (14)
    2014-11-27  22:22
  6. 2014. november 27. 23:1418.

    Lefejelés technikája: a homlokod és a hajad találkozásánál a legkeményebb a fejed. A másik embernek viszont az orrnyerge (tehát a homloka és az orra találkozásánál) a legpuhább. Előbbivel kell teljes erővel belevágni az utóbbiba.


    A másiknak a csuklódat markoló kezéből úgy tudsz kiszabadulni, ha arra törekszel, hogy a hüvelykujját hátrafelé feszítsd közben. Hirtelen, gyors, erőteljes mozdulattal.

    előzmény:
    persona grata (14)
    2014-11-27  22:22
  7. 2014. november 27. 23:1117.

    A lényeg, hogy tudjál a másik fejével gondolkodni, és olyankor támadni, amikor a legkevésbé sem számítana rá.

    előzmény:
    persona grata (14)
    2014-11-27  22:22
  8. 2014. november 27. 23:0916.

    Meg nem tudom, neked a kritikus pillanatban eszedbe jutna-e, de pl. az elkövető szemének simán neki lehet esni. Aljas, de hatásos módszer.


    Vagy a másik. Öcsém nekem kb. 20 éve magyarázta el, hogyan lehet valakit szakszerűen lefejelni.

    előzmény:
    persona grata (14)
    2014-11-27  22:22
  9. 2014. november 27. 23:0615.

    Sajnos a legkevésbé sem jól gondolod, mert mint te magad is megállapítod a fejtegetésed végén, arra, hogy az általad vázolt módszer működik, egyáltalán nincsen semmi garancia.


    Te személy már szerint azzal is tudnál segíteni abban, hogy a lányok legalább az önmaguk megvédéséhez szükséges önbizalmat és fellépést megszerezzék, hogy befejezed a "ribanc" szó használatát egyszer s mindenkorra.


    Mellesleg, ha már önvédelem. A "sarokba szorított patkány visszatámad" jelenségről hallottál már?


    Bár lehet, hogy nekem könnyen jár a szám a 176 centimmel.

    előzmény:
    persona grata (14)
    2014-11-27  22:22
  10. 2014. november 27. 22:2214.

    Jaj dehogyis.


    A probléma valós: férfiak elveszik lányoktól, asszonyoktól a testük feletti szabad döntés jogát. Mit tehetünk?


    Megtanítjuk a férfiaknak, hogy ezt nem szabad? Nem tudjuk.  Mert ez egy betegség. Hiszem, hogy az adott helyzetben a férfi nincs tudatában annak, hogy mit okoz a tettével.  Tehát ez nem a járható út.


     


    Megtanítjuk a lányainkat, hogy hogyan tudnak vigyázni magukra? Hogy ne öltözzenek ribancnak, ne rúgjanak be. És még így sem biztos, hogy ne történik baj. De legalább nem hívják fel magukra a figyelmet.


     


    Az is lehet, hogy nem jó irányban gondolkodom.

    előzmény:
    antironia (4)
    2014-11-26  22:34
  11. 2014. november 27. 22:2013.

    Nagyon káros a rendőrség torz beállítottsága. Furcsa is.


     


    Ha szexről van szó, egy a lényeg: a nő akarja vagy nem akarja.


     


    Ha nem akarja, akkor az erőszak, akár kihívóan van öltözködve, akár nem.


     


     

    előzmény:
    az örök Éva (12)
    2014-11-27  22:13
  12. 2014. november 27. 22:1312.
    Nem az áldozat tehet róla! - Nyílt levél az országos rendőrfőkapitányhoz
    2014.11.27. 09:17 Szabó Rebeka

     


    Tisztelt Rendőrfőkapitány Úr!


     


    Magyarországon a „Szolgálunk és Védünk” szlogenről mindenki a rendőrségre és a rendőri hivatásra gondol. A mondat bizalmat, nyugalmat és védettséget juttathat mindazoknak az eszébe, akik egy ilyen bizalomhiányos és félelemmel teli korban önhibájukon kívül egyedül nem tudják saját biztonságukat megóvni. A rendőrségi iránti bizalom nélkül egy társadalom rendje nem szavatolható. Ön pontosan tudja, hogy rendőrnek lenni nem egyenruha-viselet kérdése, hanem többek között az áldozatok védelmére tett eskü. A rendőrségben az állampolgároknak bízniuk kell, végzetes lenne hazánkra nézve, ha a rendőri munka, a rendőri állomány vagy a rendőri tevékenység megítélése válságba kerülne.


    Éppen ennek elkerülése végett állunk tanácstalanul és értetlenül a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési keretéből finanszírozott „Tehetsz róla. Tehetsz ellene” videója, vagy a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. november 25-én kiadott közleménye előtt. Előbbi videó tartalma Ön előtt világos kell, hogy legyen, és sajnálattal vettük tudomásul, hogy az angol és a német sajtó már egyaránt foglalkozik ezen iskolákban is levetítendő videóval.


    Több mint szomorú, hogy a bűnmegelőzés úgy kezdődik, hogy a nőket teszik felelőssé az ellenük elkövetett erőszak elkövetéséért. Aki rendőrként dolgozik, aki a bűnt üldözi, és az igazságot kutatja, annak pontosan tudnia kell: az erőszak mindig az erőszakot elkövető döntése. A szexuális erőszaknak történő áldozatul esés sem a későbbi áldozat döntése, hanem az elkövetőé.


     A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság így fogalmaz közleményében: „A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot.” Ezt a mondatot csak egyféleképpen lehet értelmezni: a nők felelősek az erőszakért. Azt gondolom, mint az eseteket jól ismerő rendőri vezető, ezzel a mondattal Ön sem érthet egyet. Ez az áldozathibáztató magatartás csak erősíti az elhallgatás spirálját, azt hogy az áldozatok elbizonytalanodnak, és nem mernek a nyomozó hatóságokhoz fordulni. Mint köztudott Magyarországon rendkívül alacsony a nemi erőszakot bejelentők száma, és az előbbi vagy a „Tehetsz róla. Tehetsz ellene” videó is a rejtőzködés felé tereli az áldozatokat.


    Talán Ön is olvasta azokat a beszámolókat, amelyekben az áldozatok több éves hallgatás után szólalnak meg az egyetemi gólyatáborokban ellenük történt erőszak kapcsán. Mindegyiknek visszatérő eleme volt, hogy az áldozat nem mert lépni. Sajnos a tárgyalt „megelőzési” anyagok sem segítik elő azt, hogy a köztünk járó áldozatok merjenek a rendőrséghez fordulni, hogy azt gondolják, bízhatnak benne. Nem tud bízni az áldozat abban a rendőrben, aki szerint egy nő nevetése, ruházata vagy táncmozdulatai lennének azok a „tényezők”, amelyek miatt ő tehet majd arról, hogy erőszak áldozatává válik.


    Az ehhez hasonló üzenetek nem egyszerűen szakmai hibák, hanem véleményem szerint egy bizalmat árasztó rendőrségnek ezektől el is kell határolódnia. Értelmezésem szerint a rendőrség feladata nem a nők stigmatizálása, hanem annak az évente 110-120 ezer nő elleni erőszaknak felderítése, ami miatt sorsok és életek dőlnek romba. A szexuális erőszakcselekmények 99%-ról a hatóságoknak nincsen tudomása. Beláthatjuk: ezek a képsorok és mondatok nem is segítik elő azt, hogy az elkövető felelőssége megfelelően kerüljön elbírálásra, egyúttal a férfiakat is olyan szerepre degradálja, amely szerint nekik nincsen önálló akaratuk és döntésük abban az esetben, ha meglátnak egy szórakozóhelyen egy csinosan öltöző lányt. Elutasítom azt, hogy a férfiaknak eleve ne lenne döntési szabadságuk, azok nem lennének mások, mint „tehetetlenül” viselkedő ösztönlények.


     Tisztelt Rendőrfőkapitány úr!


    Biztos vagyok benne, hogy egyetért velem abban, hogy a hatóságok feladata a védelem, nem pedig a hibáztatás és a felelősség áthárítása az áldozatokra. Ha ebben egyetértünk, úgy kérem, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a rendőrség munkáját ne a fenti példák alapján ítéljék meg, hogy az áldozatok merjenek és akarjanak a hatóságokhoz fordulni.


     Ha ebben is egyetértünk, úgy kérem, indítson vizsgálatot az érintett kapitányságokon, és vonják vissza a tárgyalt videó terjesztését és vetítését, egyúttal az eredeti szándéknak megfelelően a cél elérésének megfelelő tartalmú és körültekintéssel készülő anyagok elkészítésére tegyenek javaslatot. Az utóbbi napokban, a nyilvánosságban számos civil szervezet felajánlotta ez irányú segítségét és javaslatait, van kikhez fordulni.


     A magyar állampolgároknak bízniuk kell a rendőrségben, Önben és munkatársaiban. „Szolgálunk és Védünk!” - ez a rendőrség jelmondata. Álláspontom szerint ez a mondat most önkorrekciót kell, hogy jelentsen. Levelemet a nyilvánosság számára is eljuttattam, várom tájékoztatását, megnyugtató sorait.


      Budapest, 2014. november 26.


      Tisztelettel:


     Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja



     
     
     
  13. Torolt_felhasznalo_698753
    Torolt_felhasznalo_698753
    2014. november 27. 15:1811.

    Vagy úgy is lehetne védekezni, hogy kardot/pisztolyt és egyéb fegyvert rántunk... akkor maradhatna a miniszoknya! Tisztára, mint a japán animékben...


    Amúgy a lenge öltözet állítólag nem a "kihívó" jellege miatt felhívás az erőszakolónak, hanem azért, mert ilyen ruhában könnyen hozzáfér a nőhöz.


    Ettől függetlenül sajnálom, hogy amikor a TV-ben mutatták valamelyik civil tiltakozót, akkor még ő sem tudta szabatosan és építőleg elmondani, hogy milyen alternatívát javasol ilyen oktatóvideó gyanánt - kábé azt mondta, hogy azt kéne mondani a fiúknak, hogy csúnya dolog erőszakolgatni.


    Szerintem pedig eleve arra kéne alternatívát adni a fiúknak, hogy egyáltalán hogyan viselkedjenek a lányokkal, mivel rendes minta hiányában még a felnőtt férfiak jórésze is csak bénázik/bunkózik - nem is kéne erőszakolásról sok szót ejteni, mert ugyebár az nem kell, hogy a repertoárba tartozzon! ;)


    Ugye, milyen jó volt régen, amikor az illem mindent beszabályozott, és nem volt kérdéses, hogy mit szabad és mit nem, a saját érdekedben? Meg az sem volt kérdés, hogy hogyan kell felkérni egy lányt táncolni pl. ...

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-11-26  19:48
  14. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2014. november 27. 14:1410.

    Mint a viccben.


    Szeretné ő azt ha  férfiember csak ránézne is, de férfi lenne.


    Úgy néz ki mint a szabadnapos halál.

    előzmény:
    antironia (9)
    2014-11-27  08:55
  15. 2014. november 27. 08:559.

    Ami még eszembe jutott, ez a hülye nőszemély. Aki ráadásul professzor...


     


     


    "A norvég Dagbladet újságban megjelent egy rendkívül sokat eláruló cikk az Európa és Észak Amerika bizonyos részein népszerű multikulturalizmussal kapcsolatban. [Kanadában a multikulturalizmus része az alkotmánynak. -- A fordító] A cikk szerint a multikultralizmussal kapcsolatban az a legfontosabb hogy nem szabad beszélni az Iszlámon belüli reform szükségességéről. Továbbá arról, hogy a norvég nők ellen elkövetett nemi erőszakok elkövetői az esetek 65%-ában "nem nyugati" bevándorlók voltak, ami Norvégiában gyakorlatilag csak muszlimokból áll. A cikk idézte az oszlói egyetem szociális antropológiával foglalkozó professzorát (az illető nő, és a neve Unni Wikan), aki azt mondta hogy "a norvég nőknek saját magukat is hibáztatniuk kell a nemi erőszakok miatt" mivel a muszlim férfiak túlságosan provokatívnak találják az öltözködési szokásaikat. A professzor végülis azt a következtetést szűrte le hogy nem a nyugaton élő muszlim férfiaknak kell a nyugati normákhoz alkalmazkodniuk, hanem pont fordítva: "a norvég nőknek meg kell érteniük hogy egy multikulturális társadalomban élünk, és ehhez kell alkalmazkodniuk.""


     


    http://cikkek.soti.ca/muslim-rape-epidemic-in-scandinavi a.html


     


    Mondjuk ha megnézed a fényképét, neki nem kell rettegnie attól, hogy a szépsége miatt megerőszakolják....


     


    http://www.sv.uio.no/sai/english/people/aca/uwikan/uwikan .jpg


     


     

    előzmény:
    Lillaréka (7)
    2014-11-27  06:18
  16. 2014. november 27. 08:518.

    Van hozzá elég erős fantáziám...

    előzmény:
    Lillaréka (7)
    2014-11-27  06:18
  17. 2014. november 27. 06:187.

    Milyen érdekes, hogy az áldozathibáztatók  szorgalmasan megfeledkeznek a családon belüli erőszakról...


    pl amikor az a vadbarom gyerekgyógyász- akivel tele volt a net megerőszakolta éveken át a  három lányát... -de hát a kislányoknak bizonyára kihivó volt a hercegnős  pizsije---
    és  azt mondják elévült... mert egy ilyen dolog elévül


    mondjuk itt az anyát is életfogytra itélném, aki asszisztált hozzá.
    azt a gyerekgyógyászt meg...... itt a fantáziátokra bizom- mert kitiltanak ha leirom mit kéne vele csinálni.

    előzmény:
    antironia (4)
    2014-11-26  22:34
  18. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2014. november 26. 22:526.

    Pontosan.

    előzmény:
    antironia (5)
    2014-11-26  22:47
  19. 2014. november 26. 22:344.

    Járjanak krumpliszsákban a mutatós lányok...?


    Nem gondolhatod komolyan!


     

    előzmény:
    persona grata (3)
    2014-11-26  21:28
  20. 2014. november 26. 21:283.

    Igazad van, azonban tudjuk, hogy sajnos ez nem elég.


     


     A lányoknak, asszonyoknak jobban kell vigyázniuk magukra.  Lehet, hogy van otthon 10 millió forintom, de nem mutogatom senkinek, mert megnövelem az esélyét annak, hogy kirabolnak.  Lehet, hogy akkor is, ha nem tudják,hogy mennyi van.  Azonban fontos tudnom azt, hogy minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy elkerüljem a bajt. Magam miatt.

  21. 2014. november 26. 20:012.

    "Franciaország


    ... Négyből három nő változtatta meg a viselkedését és öltözködését, ha metrón utazott, nehogy kihívja férfi utastársai nemkívánatos figyelmét és agresszióját."


    Vajon miért?

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-11-26  19:48

Címlap

top