Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Így spórolhatsz egy csomó pénzt havonta

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. október 31. 08:54
A takarékosság világnapja alkalmából adunk néhány tippet. Nagy részük csak egy kis odafigyelést igényel, de összességében rengeteg pénzt megtakaríthatunk velük.

Nők Lapja Café: Pofonegyszerű trükkök, melyekkel egy vagyont spórolhatsz
  1. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2014. november 11. 10:33137.

    panel amit betonelemből csináltak


    asszem csak ez lett egyedül normálisan felújítva az országban


    a többinél adnak a szarnak 1 pofont


     

    előzmény:
    Amarynda (136)
    2014-11-11  09:08
  2. 2014. november 11. 09:08136.

    Igen, ezek mind a panel hatranyai. en egyszer laktam nagyon rovid ideig alberletben panelben, es mivel akkoriban sokat voltam ejszakas nagyon zavart hogy nappal minden athallatszott nem birtam aludni.


     


    viszont anyam egy 6 lakasos ket emeletes tegla epuletben lakik 40 eve ott sosem volt ilyen problema. nem tudom az ilyen haz is panelnak szamit vagy csak azok a nagy lakotombos hazak ahol tobb szaz lakas is van egyutt?


     a nagybatyam panelban lakik ott nincs a furdon es WC en szellozes de amugy jo beosztasu es csendes. az 5. emeleten lakik semmi zaj benzingoz nem megy fel hozzajuk. a lakas 1 szoba 2 felszobasnak van mondva es nagyon jo kis lakas. igaz a konyha pici  de vilagos szep nagy ablakkal.


    ezanick:


    nem tudom mennyi lehet ilyen helyeken a koltseg en csak par honapot laktam alberlokent es a nagybatyamtol sose kerdeztem o mar vagy 30 eve lakik ott ha nem regebben hogy miert mennyit fizet. amikor mi otthon laktunk egy telen ugy 30-35 mazsa fat futottunk el finom meleg volt az egesz haz, de hat az akkori arak ma mar nem ervenyesek semmire.


    itt is faval futunk, amikor bekoltoztunk ide rogton kicsereltuk a gazfutest fara. nagyon szeretjuk es mivel nagy nyitott legteru a haz ahol ha minden ajtot kinyitunk akkor a nappalibol futve vannak a haloszobak is, es a fafutes teljesen mas tipusu meleget ad mint a gaz vagy a villany. a mi kalyhankat hetente egyszer kell kihamuzni a fatarolo meg kb 10 meterre van a hatso ajtonkhoz szoval nem nagy ugy behozni a fat. egyebkent meg ingyen van a fa mert itt a legtobb farmon annyi lehullott fa van amivel 50 evig is lehet tuzelni. amikor idejottunk 11 eve ultettunk mi is 400 db fat abbol kb 20 nem maradt meg a tobbi mar nagy , futesre is alkalmas meretu, de egyenlore meg van boven mas fa nem kell kezdeni kivagni a futeshez. a ferjem lancfuresszel osszevagja es mar osszel tele van a fas kamra jo szaraz faval. sokszor olyan is van hogy valaki szol (foleg idosek) hogy van egy nagy faja a telken szeretne ha valaki kivagna, ilyenkor aki kivagja az csak annyit szamol erte amibe az uzemanyag kerul es elhozza a fat. a tulaj meg halas mert o nem tudna vele mit kezdeni.

    előzmény:
    ladybird65 (135)
    2014-11-10  18:53
  3. 2014. november 10. 18:53135.

    Nemcsak a WC-n, sajnos a fürdőszobán sincs ablak, pedig nagyon jó lenne. Az a szellőző nem sokat ér, ami be van építve gyárilag. A párom csinált egy felhúzható ventilátort a fürdőbe (a WC-ben van a párja), zuhanyozás, mosás után felhúzzuk és kb. 30-35 percig még pörgeti a levegőt. Csak valahol ablakot kell nyitni olyankor.


    A konyha szintén zenész. Iszonyat nehezen szellőzik ki. Ritkán főzünk, de akkor is napokig szagolhatjuk utána. Pedig fél napokig nyitva az ablak ilyenkor, hogy kimenjen. Attól meg hideg lesz. Nyáron meg van kb. 60 fok. Meg az, hogy nagyon kicsi.


    Ettől függetlenül a lakás elosztásával meg lennék elégedve, mert ahhoz képest, hogy régi és panel, amit lehetett, tényleg kihoztak belőle. De soha nem tudom megszokni, hogy mindenféle szedett-vedett népekkel egy házban kell lakni, és semmit nem tudsz csinálni, hogy jobb, szebb, tisztább, élhetőbb legyen a környezet, mert az itt lakók zöme ebben sajnos nem partner. Nem az a réteg lakik itt, sajnos. Aki teheti, elhúz innen. Szívem szerint én is mennék, de egy családi ház árát nem tudom megfizetni. Szóval ez van, ezt kell utálni. Talán majd egyszer vén koromban összejön...

    előzmény:
    Amarynda (129)
    2014-11-10  10:52
  4. 2014. november 10. 18:44134.

    Mi korszerűsített panelban lakunk. Azért olyan drága minden. Sokba kerül ennyi sápot megfizetni.

    előzmény:
    ezanick* (133)
    2014-11-10  13:59
  5. 2014. november 10. 13:59133.

    Oszinten mar reg szamoltam ki, de akkor ez jott ki. Meg lestem is. Alig akartam elhinni. Arra szamitottam a mi hazunk joval tobbe van, mint az o lakasuk.


    erdekes lenne egy ilyen szamitas eves szinten. Ugyanakkora nm eseten. Lehet erdekes szam jonna ki helyenkent. Egy jo szigetelesu haz es egy nem korszerusetett futesu panel eves szinten. 

    előzmény:
    asztanaviszta (132)
    2014-11-10  13:48
  6. 2014. november 10. 13:48132.

    Általánosságban mégis igaz, hogy a panelnek olcsóbb a rezsije.


    Többek között azért, mert a gázra 27 %, a távfűtésre meg 5 % áfát kell fizetni.

    előzmény:
    ezanick* (131)
    2014-11-10  13:24
  7. 2014. november 10. 13:24131.

     


    "de az valoszinu hogy akarmivel futesz egy csaladi hazat nehezebb kifuteni tehat dragabb mindenkeppen mint egy panel."


    En ebben nem vagyok biztos. Egyszer regebben csinaltam szamitast anyamek szamlai es a sajatom alapjan. Meleg viz, futes, fozes  ( mivel nalam ezek vannak gazrol, o meg kulon kulon fizeti a gazt, futest, vizfelmelegitest) egyutt eves szinten kb egyforma volt. Pedig a hazunk sokkal nagyobb, mint az o paneljuk. S raadasnak en szeretem a meleget, s kb haromszor annyi vizet hasznalunk, mint ok, azaz a vizfelfutes is tobb, tobbet is foztem negyunknek, mint o kettojuknek, igy ez is tobb fogyasztas. De iszonyat magas naluk a keszenleti dij is, amit egesz evben fizetnek. Most mondjuk nem tudom mi a helyzet. Ez jo par eve volt, hogy kiszamoltam. Erdekes lehet most is csinalni ilyen osszahesonlitast.

    előzmény:
    Amarynda (129)
    2014-11-10  10:52
  8. 2014. november 10. 12:44130.

    270 Ft-ért minőségi narancslé? Ha majd sokszor iszol valódi, 100%-os narancslét, ami úgy készül, hogy magad préseled ki, akkor meg fogod érezni, hogy a 100%-nak eladott, az visszavizezett kutyulmány.

    előzmény:
    ladybird65 (120)
    2014-11-07  15:28
  9. 2014. november 10. 10:52129.

    Amikor mi meg otthon laktunk 85 negyzetmeter volt a hazunk nem tul nagy de ket fafuteses cserepkalyhaval nagyon jol kifutottuk az egeszet. mind a ketto ket fal  koze volt epitve igy nemcsak egy helyiseget futott. nem tudom ma milyenek lehetnek a futesi arak otthon en most is a cserepkalyhat valasztanam.


    de az valoszinu hogy akarmivel futesz egy csaladi hazat nehezebb kifuteni tehat dragabb mindenkeppen mint egy panel.


    en kulonben nem vagyok ellene a tarsashazi vagy jo helyen levo jo panellakasoknak. vannak rokonaim ok laknak panelban es nagyon klassz mind a kettejuk lakasa. az egyeduli ami az egyikuknel nem tetszik az hogy a WC en gyakorlatilag nincs szellozes, sem ablak sem masfajta szellozesi lehetoseg.


     

    előzmény:
    ladybird65 (128)
    2014-11-08  16:44
  10. 2014. november 8. 16:44128.

    Hát igen. Én ezekbe inkább bele se gondolok, hogy hogy működhet így, olyan gusztustalan és visszataszító számomra.


    A másik téma, meg azt bírom, mikor valaki nagyobbat akar fingani (már bocsánat), mint más lova. Aztán nem jön össze. Találkoztam már elvált hölggyel, aki úgy gondolta, hogy ő aztán megmutatja a férjének, hogy viszi valamire egyedül is a gyerekeivel. Lakás helyett vett egy kétszintes házat falun. Nekem olyan pechem volt, hogy hivatalos ügyben pont decemberben sikerült találkoznunk - nála. Gyakorlatilag olyan hideg volt nála, hogy szarrá lehetett fagyni. De úgy képzeld el, hogy mindegyik helyiségben, még a konyhában is. Azt mondta, azért van ilyen hideg, mert drága a fűtés. Az bizony az. De ezt akkor nem tudta, mikor házat vett? Még a panelban is drága, nem hogy egy családi házban. De nem is azzal van a baj, hogy én ott konkrétan merevre fagytam kabátban is, mert én senkije nem vagyok a nőnek. Nem kellett rám tekintettel lennie. De ez pénteki nap volt. Így várta haza a két gyerekét a jégverem lakásba. Az egyik egy 10 éves kislány volt, a nagyobbik meg Pestről jött haza a kollégiumból. Hát nekem ilyen áron biztos nem kéne családi ház, hogy ott fagyoskodjunk, mert sokba kerül a meleg.

    előzmény:
    Amarynda (126)
    2014-11-08  08:11
  11. 2014. november 8. 08:18127.

    nalam is elofordul neha foleg zoldseg vagy gyumolcs felevel hogy kidobok valamit ha megromlik. vagy felvagott esetleg ottfelejtett sajt a hutoben.


    d kenyer  nem nagy ugy mert en szeletelt kenyeret veszek es lefagyasztom amikor hazahozzuk. egy zacskoban itt csak 600 gramm kenyer van vagy 750 attol fugg.


    ha marad belole akkor megszaritom a nyulaim szeretik es a 2 baranyom nagyon kedveli , nekik szoktam adni belole reggelente amikor megyek etetni.


    oszinten szolva nem csinalok ugyet ezekbol . ha megromlik kidobom ha valami elromlik es nem eri meg javittatni akkor ujat veszek. nem varrom meg a kiszakadt zoknit kilukadt nadragot stb.


    en sem banom a sajat markas termekeket sok dolog van amibol megveszem oket mert ugyanolyan jo mint a masik markasabb fajta.


    de pl. leven parfum manias csak akkor veszem meg oket ha van ra penzem, es azokat a tipusokat markakat amiket szeretek es megszoktam.


    ez a kihuzkodos dili nekem se jon be. eleg sok kihuzkodni valo lenne ha en minden vacakot ki akarnek rangatni a helyerol.


    amit megsporolnek vele annyival elobb kellene lecserelnem a dolgot es tenyleg masnap ujra kell sok dolgot akkor programozni is.

    előzmény:
    ladybird65 (120)
    2014-11-07  15:28
  12. 2014. november 8. 08:11126.

    ezt nem tudom mert csak annyit mondott hogy van eleg hely a furdoben.lehet hogy a WC abban a helyisegben van.


    nem ismerem a reszleteket, tok mindegy de az biztos hogy ott tocsakolni a szennyes vizzel mondjuk egy idegen latogatonak aki netan arra vetemedett hogy uramisten nagydolgat vegezze....


     


    hat nem tudom. most arrol nem beszelv hogy ha nem eleg erovel zudul le a viz nem viszi le, ha tul hevesen onti az illeto akkor meg rafroccsen a viz. hat nem a higienia teteje az egyszer tuti, legalabbis nekem nem.

    előzmény:
    *Diorella* (122)
    2014-11-08  00:16
  13. 2014. november 8. 07:53125.

    Tudod ennek legalabb valahol igenis van ertelme mert cellal tortent es az adakozas nekik is es a megajandekozottaknak is oromet adott.


    de a ket nagyi akirol irtam ezeket a dolgokat ugy a 70 es evek vegen csinaltak. azert akkor mar jocskan vege volt a haborunak.


    Az embernek bizonyos fokig szerintem haladni kell a korral. megertem hogy egy idos ember teszem fel nem bizik a computerben vagy nehezsegei vannak egy bank kartya hasznalatanal semmi furcsa vagy rossz nincs benne. de amikor egy oreg ismerosunkrol hallottam hogy 7 millio forintot oriz OTTHON BEFOTTEK MOGOTT A SPEJZBEN, a viz kivert. a neni lassan 90 eves es egyedul el egy csaladi hazban a Balatonnal. es senki nem tudja ravenni hogy tegye bankba a penzet. akartak neki a gyerekei legalabb egy szefet venni de azt se engedte merthogy nem fogja tudni kinyitni. ma mar vannak elektromosak konnyen kezelhetoek stb. nem es nem. a milliok meg ott ulnek a dunsztosok felett.  amig valakitol meg nem hallja valami joszandeku ember. a nenihez ritkan jar latogato eszre se vennek ha valami tortenne vele.

    előzmény:
    dunakanyar (123)
    2014-11-08  05:46
  14. 2014. november 8. 07:45124.

    Brekegni az ilyen szarrago nyuggerek szoktak mint te vagy. normalisak le se irnak olyanokat amilyeneket te, rajtad rohognek akik olvassak.

    előzmény:
    nyugger (121)
    2014-11-07  22:14
  15. 2014. november 8. 05:46123.

    Nagyszüleink életében voltak időszakok, amikor nagyon spórolni kellett, olyan is volt, hogy alig volt mit enni. A II. világháborúra gondolok, amit nagyanyám is átélt, vidéken, egy eldugott kis faluban. Máig kristálytisztán emlékszem, miket mesélt. Akkor volt mit enniük, ha a kertben megtermelték, hús akkor volt , ha állatokat tartottak, tej , tejtermék is a saját tehenük által. Ők a földekből éltek, munkahelyük csak azután lett, hogy megalakultak a tsz-ek. Pénzük max. abból volt, hogy mama bement a városi piacra és eladott ezt-azt. Ha megbetegedett valaki a családban, valami nagyobb értéket el kellett adni ahhoz, hogy az orvost ki tudják fizetni. 


     


    Ez a spórolás náluk később is megszokás maradt, amikor már vége volt az ínségesebb időknek. A Biblia is írja, 7 szűk és 7 bő esztendő követi egymást, a hívő emberek erre rendezkedtek be, hogy a 7 bő alatt kell összespórolni, a 7 szűk esztendőre valót. A mai napig emlékszem, hogy a nagyiék hogyan vontak meg maguktól dolgokat, pedig akkor már bőven volt pénz, viszonylag jó nyugdíjuk volt. Azt hozzáteszem, hogy a saját maguktól megvont pénzből mindig nekünk, az unokáknak vettek valami értékeset. 24 karátos (nem tévedés, ma már nemigen látni 24 karátos aranyat)  aranyláncot is kaptunk tőlük, az összes unoka, ma is ez a legszebb aranyláncom. A dédunokák születésükkor vaskos betétkönyvet kaptak és nem hiszitek el, de gondoltak, az akkor még meg nem született dédunokákra is :)

    előzmény:
    Amarynda (119)
    2014-11-07  12:17
  16. 2014. november 8. 00:16122.

    Miért, ezt a vödrözést úgy kell elképzelni, hogy a wc elé rakják? De akkor nem tudnak bemenni. Vagy bentről az ülőke elé, na de akkor meg, hogy ülnek le?

    előzmény:
    Amarynda (116)
    2014-11-07  12:00
  17. 2014. november 7. 22:14121.

    Aha. Az a te nagy szerencséd, hogy most elolvastam, mit brekegtél, mert különben nem szoktam.


    Még nagyobb szerencséd, hogy nem válaszolok rá, mert olyat válaszolnék, amit úgyis törölnének.


    Inkább meghagylak a tévedéseidben.


     


     

    előzmény:
    Amarynda (115)
    2014-11-07  11:55
  18. 2014. november 7. 15:28120.

    Hát ez is azt példázza, hogy két egyszerű vidéki asszony is különbözhet. Az egyiknek legalább megvolt a magához való józan paraszti esze, a másik meg suttyó volt.


    Én a spórolás alatt mindig azt értem, hogy ha egy bizonyos terméket - ugyanolyan mennyiségben és minőségben meg tudok venni olcsóbban, akkor az olcsóbbat veszem meg. Mivel általában képben vagyok, már eleve odamegyek megvenni, ahol tudom, hogy olcsóbb. Én nem vagyok sznob, sosem zavar, ha egy termék egy bizonyos üzletláncnak saját márkája és azért olcsóbb. Pl. nem vagyok oda a Tesco-ért, de a folyékony mosószerük (színes ruhához) teljesen jó. És nemrég 500 valahány forintért vettem 3 litert. Vannak "jó" márkák, amelyekből több ezer forint a másfél liter. Nem hinném, hogy az annyival jobb, az összetevői szinte ugyanazok. Csak annak többe kerül a reklámja. Ugyanez igaz a Domestosra is. Van, ahol ennek is megvan a saját megfelelője jóval olcsóbban. Dettó ugyanaz a mennyiség, állag még a szaga is ugyanolyan. De ecet, olaj, szintén zenész. Pl. 100%-os narancsléből sem fontos megvenni a drága márkákat jó drágán, mert abból is lehet kapni már 270,- Ft-ért is, amit néha még tovább leáraznak. Attól még az ugyanolyan finom lesz. Egyébként is megérezné az ember az ízén, ha nem 100%-os gyümölcslé lenne, hanem cukrozott kutyulmány. Aztán gyakran járok a piacra, csarnokba. Általában ugyanannál az árusnál veszem meg a dolgokat, így már megismernek. Törzsvevőként mindig tudok alkudni. Illetve még alkudni sem kell. Sőt, van köztük olyan aranyos hölgy is, aki nem árul pl. tiszta pamut zoknit, mert nem viszik el (ami számomra érthetetlen), de nekem külön rendel mindig, mert én csak olyat veszek. Hosszan lehetne folytatni a sort, de minek. Itthon, amelyik helyiségben nincs senki, persze, hogy lekapcsoljuk a villanyt, mert az tényleg pazarlás lenne. De ahol ott vagyok és olvasok, ott rendes, erős lámpa van, nem húszas égő. Ki meg nem húzkodok semmit, mert ez is egy közszájon forgó baromság. Már néhány elektronikai szakember is megmondta, hogy ezzel lehet a leggyorsabban tönkre vágni egy tévét, ha mindig kihúzkodod. Ráadásul akkor másnap újra be kell írni a menüjébe az időt, a nyelvválasztást meg egyebeket. Hát a francnak se éri meg. Ha viszont elutazunk, akkor minden olyan dolgot kihúzunk, ami készenléti üzemmódban van, nehogy rövidzárlat legyen, míg nem vagyunk itthon. Víz, gáz szintén elzár.


    Ugyanígy vagyok a mennyiséggel is. Bár ott néha sajnos pazarlok, hiába nem szeretnék. De nem tudok olyan kevés kaját venni, hogy időnként ne dobáljak ki még így is. Akármilyen kevés zsemlyét vagy kenyeret veszek, néha ma így is megmarad. És akkor bírom az ötleteket, hogy milyen hókusz-pókuszokat csináljak vele pár nap után és akkor milyen jó és friss lesz úgyis. Aha. Ja. Egész évben nem eszem meg két kiló kenyeret, az a kevés már hadd legyen friss és finom. És nem fogok infarktust kapni, hogy jaj, hát kidobtam egy zsemlyét 30--40 forintért. (egyébként sem a kukába dobom, hanem ráteszem, aztán elviszik a kukázók).

    előzmény:
    Amarynda (119)
    2014-11-07  12:17
  19. 2014. november 7. 12:17119.

    erdekeseket irtok. a ferjemnek ket nagymamaja volt. hasonlo iskolai (keves) vegzettseg az egyik htb a masik a tszben dolgozott fizikai munkaskent.


     


    az apai nagyi aki a tszben volt megvette a porszivot a keverotarcsas mosogepet, olajkalyhat hutot. mindent ami megkonnyitette az eletuket es vidaman hasznalta oket. amig nem volt nagyon beteg tartott allatokat de kesobb mar nem de ha megkivanta akkor elkuldte a lanyat a boltba megvette a csirkecombot mellet amit megkivant es megfozte maganak.


    az anyai nagyinak egyetlen elemmel mukodo taskaradioja volt nem volt tv, semmifele haztartasi gep es egyetlen villanykorte egett ami 40 esnel sose lehetett nagyobb. eleteben nem vett csirkecombot max. a farhat volt a csucs az eleteben. egeszen bepanikolt amikor neki akartam adni a regi tvt (akkor vettunk szineset) hogy az ARAMMAL MUKODIK es azt ki kell fizetni


    amikor meghalt tobb szaz ezer ftot orokolt a fia, az aposom testvere aki pillanatok alatt elverte az egeszet. es o kuporgatott egesz eleteben.


    soha nem ertettem hogy ket egyszeru videki asszony hogyan lehet ennyire kulonbozo, es foleg azt nem hogy miert vonta meg magatol ezeket az oromoket amiket a jobb minosegibb elet adott volna neki.

    előzmény:
    ladybird65 (113)
    2014-11-07  10:10
  20. 2014. november 7. 12:09118.

    hat ez kesz

    előzmény:
    inmélius (110)
    2014-11-06  21:57
  21. 2014. november 7. 12:08117.

    Teljesen egyetertek veled. Amikor itt volt a nagybatyam es jott a karacsony a herendi keszlettel teritettunk meg. O is szereti a szepet de  volt olyan vendegunk (magyar) akin latszott a szorongas hogy mi lesz ha eltorik valami.


    mondtam neki  hogy szerencsere ma mar a keszletek potolhatoak, mi is rendeltunk hozza dolgokat Herendrol, ugyhogy egyen csak szepen nyugodtan belole. azert van hogy hasznaljuk ne csak alljon a szekrenyben. es igy vagyok minden massal is.legyen az butor ekszer parfum vagy barmi.


    a fejem alatt nem fogom elvinni a koporsoban se a penzt se a javakat.nem pazarolni kell csak ha mod van ra elvezni az elet kellemes oldalat is.

    előzmény:
    inmélius (109)
    2014-11-06  21:52
  22. 2014. november 7. 12:00116.

    ha nem tetszik hogy velemenyt mondanak a sporolasi szokasaidrol nem kell kozze tenni itt egy ilyen temaval foglalkozo topicban.


    azert kivancsi lennek a gyerekeid , rokonaid kozul hanyan csinaljak ezt a cecot a vodrokkel


    egyszer elesel bennuk  eltorod a labad vagy a kezed akkor majd rajossz hogy ostoba dolog amit csinalsz.


    Azert nem adnam egy vak loert ha latnam valamelyik latogatod arcat amikor kozlitek vele hogy nalatok nemlehet  lehuzni a WCt hanem igy kell leonteni. szerintem ott szentsegel a WC en magaban es megigeri (ezt is magaban) hogy inkabb becsinal de nalatok nem megy el megegyszer WC re. MIlyen praktikus lehet mondjuk egy szep ruhaban magas sarku cipoben tocsakolni a vizzel a WCben  a sporolas istenenek neveben.

    előzmény:
    nyugger (98)
    2014-11-06  11:16
  23. 2014. november 7. 11:55115.

    Nem hinnem hogy takarekosabb. ha csak egyszer engeded tele a kadat vizzel a mosashoz az minimum 70 liter. es akkor meg nincs kioblitve. az en mosogepem Bosh egy komplett programmhoz  45 liter vizet hasznal el ebben benne van a mosas es harom oblites. 5 csillagos aram es 5,5 csillagos viztakarekossaga van.


    a mososzertartoba ket adagolokanalnyi mosoport kell tenni egy teli programm ruhahoz. ez egy kad ruha kezi mosasanak csak a toredekehez elegendo.  arrol most nem is beszelve hogy a gep olyan hofokra futi fel a kello mennyisegu vizet amilyent a programm igenyel. max 60 fokon mos ennel tobbre csak akkor lenne szukseg ha valami extrem szennyes holmit akarnek mosni meg sose volt ra szukseg.


    te meg aztan nem sokat konyitasz az uj tudomanyos dolgokhoz. tudod egy ilyen soleparlo dolognak megvan az a haszna hogy egyreszt a belole nyert so eladhato jo penzert az egesz vilagon masreszt pedig soha nem lesz szukeben senki a viznek mert az oceanban van elegendo.


     


    szoval itt nem kenyelemrol meg takarekossagrol hanem begyoposodott butasagrol szol a kerdes.

    előzmény:
    nyugger (98)
    2014-11-06  11:16
  24. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2014. november 7. 10:35114.

    83ban egy havernőm a malévhoz 1350ft fizetéssel ment
    akkor 23havi bére volt 1 videoton tv, NEM sony vagy valami rendesebb darab
    az energomat-thermal ugrálós 12800 volt + 500 jatt a keravilosnak
    1250forint volt 1 farmer, 2000 egy dzseki, 1500 egy puma, adidas cipő
    7-9000 forint volt felöltözve nem télen
    és ugye ennyivel a ruhatár még messze nincs meg
    baromira nem volt könnyebb az élet a régi rendszerben
    oké a rezsi bagó volt, amit azóta is nyögtök

    előzmény:
    nyugger (108)
    2014-11-06  19:39

Címlap

top