Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Varró Dani-ügy: tényleg egy gyerekvers a legnagyobb bajunk?

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. október 22. 16:14
Rossz költő-e valaki azért, mert egy "n"-nel írja a konektort? És mert benne van a versben, hogy lapáttal jó megütni apát? Változtat valamin az, ha ez egy tankönyvben van? Tényleg egy gyerekvers a legnagyobb bajunk? A Facebookon kitört a kommentháború Varró Dani gyerekverse miatt, ami bekerült egy ötödikes tankönyvbe.

Nők Lapja Café: Varró Dani-ügy: tényleg egy gyerekvers a legnagyobb bajunk?
  1. 2014. november 3. 09:39186.
    Ezzel kapcsolatban egy megtörtént eset: napközis foglalkozás alatt egy ötödikes felfedezte a verset a könyvben, először csak a padtársának olvasta fel, majd futótűzként terjedt az osztályban, hogy van egy "ilyen" vers a tankönyvben.Hangoskodás, nevetgélés, idétlenkedés következett, a nagyobb hangúak elkezdték biztatni a társakat, hogy keressenek konnektort a teremben és dugjanak bele tollat, ceruzát, majd a hangadók egymást biztatták, hogy nyugodtan lehet egymást könyvvel csapkodni, hiszen a versben apát ütjük lapáttal. Persze egy ötödikesnek már nem a homokozó lapát jut eszébe...nem volt könnyű lecsillapítani a kedélyeket...
  2. 2014. november 2. 09:44185.
    Olvastam véleményeket, hogy a háborgók nem tudják helyesen értelmezni a verset...irónia...humor...stb. Nos, ezenen elvek alapján az ötödikesek sem tudják értelmezni. Egy napközis foglalkozás alatt véletlenül találták meg a könyvben. Néhányan hangosan olvasták fel társaiknak...elszabadultak az indulatok, egymást keztdék el buzdítani, hogy keressenek konnektort a teremben és dugjanak bele valamit...vagy verjék egymást hátba különböző tárgyakkal....én ezt tapasztaltam.
  3. 2014. október 28. 19:09184.

    EZT a korosztályod hires iróját, hogy éretted?? Te is a XIX. században születtél??


    mik vannak??

    előzmény:
    geminiapa (182)
    2014-10-28  15:46
  4. 2014. október 28. 19:07183.

    és ki a fene akarta egy lapon emliteni a kettőt??


     


    neked valami szövegértési zavarod van, vagy hivatalos trollkodást folytatsz az nlc-??


     


    egy viszont biztos. bármelyik kamasz szivesebben olvasna Holdanyót mint Kőszivűt..


    de emlithetném , hogy bármelyik kamasz elolvas bármilyen más kortárs- nem világfájdalom irót, mint valami szenvelgő- 50oldalleirás- klasszikust.


    Az olvasás szórakozást is jelent. 


    Neked meg semmi közöd ahhoz ki mit szeret vagy nem szeret olvasni.

    Minden iró a saját korának  jellemzőit  próbálja  prózába  önteni.
    Ezért ökörség, amit te itt összehordtál.. és nagy valószinűséggel  fájdalmas sznobságodban  nem sok kortárs irodalmat   olvashattál.

    előzmény:
    geminiapa (182)
    2014-10-28  15:46
  5. 2014. október 28. 15:46182.

    Megint csak beleszólok egy dologba ami nem ingem és gatyám.


    De nem hagyhatom szó nélkül.


    Mert nem tudom,hogy lehet egy napon említeni Lőrincz Lászlót Jókaival?


    Igazából nekem Jókai nem kedvencem de a korosztályom híres írója .Ezért tisztelem.


    Lőrincz Lászlótól én is olvastam könyveket de nem lehet egy kategóriába sorolni Jókaival.


    Ez egy olyan hasonlat mintha azt mondanám,hogy vessük össze


    például Rejtő Jenőt (P. Howard) akit ímádok mondjuk Móricz Zsigmonddal.


    Mind a kettő zseni a maga műfajában.


    Hozok egy másik példát:csak egy novella Arthur C. Clarke.:A gyermekkor vége. Óriási a mondanivalója gondolom sokan nem ismerik de hasonlít Leslie L.Lawrence Sci-fi beállitottságu regényeihez.Maradtam tisztelettel geminiapa.

    előzmény:
    Lillaréka (136)
    2014-10-23  18:56
  6. 2014. október 27. 18:41181.

    Először is elnézést kérek a bejelentkezésért. A nevem legyen geminiapa ami két ikergyermek apját jelenti.


    Nos kb.3-órával ezelőtt már írtam egy véleményt az nlcafe blogra de talán valami hibát követtem el mert a cikkem nem jelent meg!


    Csak azt szeretném mondani,hogy nincs jogom kommentelni senkinek az írását mert én csak egy Erdélyben élő magyarnak tartott valaki vagyok aki mindig is büszke volt hovatartozására.


    De mégsem! Mert az ilyen kirohanások egy vers ellen csak a szegénységi bizonyítványunkat gazdagítják.


    Nos ha valaki mégis kíváncsi a véleményemre akkor talán olvassa el.


    Mi közöm az egészhez?


    Hát lássuk.


    Van két ikergyerekem ráadásul (lány, fiú) a fiú epilepsziával született de nem erről szeretnék írni(a lényeg,hogy 10 év után a fiú kigyógyult a betegségből).Mindig arra oktattam őket,hogy hallgassanak a szép szóra kb.3-honaposan már petőfi verseket szavaltam nekik (soha nem gondoltam volna,hogy 6-7-évesen majd emlékeznek rá). Az egyik legfontosabb vers a vándorlegény Petőfi-től.  Gyí te fakó gyí te szürke.


    Ezt csak azért írtam le mert szerintem értem mi a gond.


    Nos a konnektorral kapcsolatban. Elektroműszerész vagyok és idejekorán megtanítottam nekik mit jelent ha belenyúlnak a 220 voltos aljzatba.Elmondhatom soha nem volt gondom ilyesmivel mármint,hogy piszkálták volna a konnektort.


    Csak annyit szeretnék mondani ,hogy az a vers szerintem nem való egy iskolás tankönyvbe de attól még lehet értéke.


    Én mint naiv külhoni magyar még mindig Petőfire és Aranyra esküszöm!!!


    remélem nem bántottam meg senkit.


     

    előzmény:
    Lillaréka (134)
    2014-10-23  18:52
  7. 2014. október 23. 22:47180.

    Arra jó volt ez a cikk, hogy elbeszélgettünk a párommal a témáról. Mi a feladata a verseknek a gyerekek oktatásában? Mire jók?


    Azt hiszem, én az órán mellé tennék egy klasszikust (Pl a Fekete országot, vagy akár Petőfit is), és összehasonlíttatnám a gyerekekkel. Nekik is feltenném a kérdést, miért kellenek a versek, mire jók. Szeretik-e ezeket, és melyiket szeretik jobban, persze indokolni is kellene.


    Elbeszélgetnénk arról, mire jó a tartalom meg a forma, melyik mennyire fontos, szórakozzunk vagy gondolkodjunk, esetleg mindkettő, melyik versnek mi a célja, végül pedig lehetne próbálkozni a Varró féle vershez hasonlót írni.


    Akár a veszélyekre is fel lehetne hívni a figyelmüket, hogy nem biztatjuk a hugit/öcsit a kipróbálásra, és ennek kapcsán a gondolkodás különbségéről is lehet beszélgetni. Mi az irónia, mit nem szabad szó szerint érteni, stb.


    Szóval, gumicsontnak érzem a problémát, szerintem a tanárok és a diákok is boldogulni fognak ezzel a szösszenettel. :)


    P.S.


    A hullám című filmre pl. sok ofő elvitte a diákjait, persze a középiskolásokat. Nagyon jól ele lehetett beszélgetni velük utána.


     


     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-10-22  16:14
  8. 2014. október 23. 22:23179.

    Azért ez elég logikátlan lépés lett volna. Kb. olyan, mint ha a mateknál meg kitalálnák, hogy keressenek a 24-es számhoz egy feladatot.

    előzmény:
    Lillaréka (175)
    2014-10-23  21:18
  9. Torolt_felhasznalo_418344
    Torolt_felhasznalo_418344
    2014. október 23. 22:07178.

    A lényeg


    Sajnos ez az igazság, tapasztalatból tudom, csak akik a könyveket szerkesztik, nem mindig gyakorló pedagógusok, vagy magasabb érdek miatt szerkesztenek bele ilyen verseket

    előzmény:
    patigala (154)
    2014-10-23  19:41
  10. 2014. október 23. 22:01177.

    Abból, hogy valaki nem kulturáltan nyilvánít véleményt, szerintem még nem következik, hogy ne tudná, hogy mivel kapcsolatban teszi.

    előzmény:
    Lillaréka (169)
    2014-10-23  20:45
  11. 2014. október 23. 21:31176.

    Nos nem tudom. A feladat kerdesei elegge a versre vannak szabva. Szoval nem hinnem, hogy a feladat lett volna elobb.


    hasonlo feladatot sok versbol lehetett volna kesziteni.


    En nem olvastam a kommenteket a facebookon. Ezutan a topik utan olvastam parat a neten, ahol anyuka irja, hogy neki nagyon tetszik, mert a kisbabaja eppen ebben a korban van, s pont ilyeneket probalgat. En eppen most nem vagyok kisbabas korban, nekem nem tetszik.  Az otodikes gyerekek nem hiszem, hogy nagyon erdeklodnek a kisbabak szokasai irant. Amugy erdekes lenne koztuk felmerest vegezni. 


    ( amugy ha film, ajanlom A hullam cimu filmet. Ez megtortent esetet dolgoz fel, szerintem erdekelne teged) 

    előzmény:
    Lillaréka (175)
    2014-10-23  21:18
  12. 2014. október 23. 21:18175.

    Elöbb volt a feladat..  utána pedig  a verset találták hozzá.
    szerintem. 


    és ennyi a történet.  Nem kell a versen rugozni, mert nem az a lényeg.
    A lényeg a kommentháború ami indult.. azért mert valak úgy és olyan módon ragadott ki egy részletet a könyvből ahogy nagyon nem kellett volna.
    (mondjuk öszödi beszéd óta a részletkiragadás nem először fordul elő)

    előzmény:
    ezanick* (174)
    2014-10-23  21:13
  13. 2014. október 23. 21:13174.

    Ez a te velemenyed. Nyilvan is ersz mar annyira, hogy en sem vaskalaposan nevelem a gyerekeim, nem is szeretnem. 


    A filmben ugye egy draga, tradicionalis maganiskola van, ami egy teljesen  mas vilag, mint a mostani modern neveles. Persze ma is van sok vaskalapos szulo, de nem hiszem, hogy ezt azon le lehetne merni, hogy ez a vers tetszik valakinek vagy sem, irodalomkonyvbe illonek tartja vagy sem. 


    Arra nem valaszoltal: ha a koltonek van ettol sokkal szinvonalasabb verse, ( ezt ugye te mondtad, hogy a maszathegy jobb, s tenyleg az) akkor miert nem azt ismertetik meg a gyerekekkel hasonlo feladatokon keresztul? s ezzel meg van a modernizalas is, kortars kolto megismerese is, nincs zugolodas sem. Azaz konnyebben elfogadjak a szulok az ujitast, mert jobban megfelel az ertekrendjuknek. S esetleg elo is veszik a kotetet, mert tetszett a vers. De ha eleve nem a legjobban sikerult verset teszik kotelezove, akkor nagy valoszinuseggel nem fogjak elovenni a kotetet, csak az, aki mar elotte is ismerte a koltemenyeit.


     

    előzmény:
    Lillaréka (173)
    2014-10-23  21:02
  14. 2014. október 23. 21:02173.

    Pedig akár illik is ide..


    mert pl az én véleményem az, hogy nagyobb bűnt  a szülő a gyereke ellen nem nagyon követhet el, mint a  vaskalaposság, a korlátoltság , a szűklátókörűség és a humorérzék teljes hiánya.


     


    és ha már itt tartunk, akár vissza is térhetünk  Varró Danihoz.

    előzmény:
    ezanick* (172)
    2014-10-23  20:59
  15. 2014. október 23. 20:59172.

    Hogy kesobb mi lett volna azt nem tudhatjuk. Lehet kesobb mar lett volna ereje valtani es kiallni magaert, mert megerett ra. Az is lehet megszereti a foglalkozasat. S persze az is, hogy kesobb lesz ongyilkos.


    Azt nem mondtam, hogy az apa ne lenne bunos, sot, s helyes a nevelesi modszere, mert nem helyes. De ha kivalaszt egy tradiciokkal, hagyomanyos nevelesi elvekkel biro iskolat, az addig ilyen elvekkel nevelt gyerekenek, joggal varhatja el, hogy gyereke ezeket az elveket kapja a tovabbiakban is. Ha valaki tinedzser korban gyokeresen mast kap hirtelen egy tisztelt tanaratol, akire felnez, mint az addig megszokott neveles, annak mint lathatjuk komoly kovetkezmenye lehet. 


    De mondjuk ez nem a topik temaja, csak ha mar szoba jott, gondoltam elmondom a gondolataimat a filmrol, ami lehet egy kisse szembemegy az altalanos velemennyel.

    előzmény:
    Lillaréka (171)
    2014-10-23  20:48
  16. 2014. október 23. 20:48171.

    Vagy késöbb lett volna öngyilkos- "DrWilson"
    Amikor felnőttként jön rá, hogy  boldogtalan.


    Számomra meg az idióta apa a bűnös. Akit cseppet sem érdekelt, hogy mit szeretne a fia. az ilyen szülőt egyébként  szivlapáttal csapnám agyom- Varródani nélkül is.

    előzmény:
    ezanick* (168)
    2014-10-23  20:43
  17. 2014. október 23. 20:46170.

    előzmény:
    arrogancia (166)
    2014-10-23  20:33
  18. 2014. október 23. 20:45169.

    szerintem meg akkor van alapja a  vélemény-nyilvánitásnak ha legalább minimálisan  tudja a  vélemény- nyilvánitó, hogy  miről is nyilvánit véleményt.

    előzmény:
    *Diorella* (164)
    2014-10-23  20:14
  19. 2014. október 23. 20:43168.

    Dr wilson ( nevezzuk igy) ugy nott fel, hogy apja akaratat teljesitette. Nem is tudott masrol. Lehet elvegzi az iskolat es boldogtalan, ez igaz, De jobb, h ongyilkos lett, mert kinyitottak a szemet?


    dr wilson apja azert adta ebbe az iskolaba gyereket, mert olyan ertekeket kepviselt, ami neki megfelelt, ami folytatta azt, amit elkezdett. A tanar pedig elment egy olyan iskolaba tanitani, amirol tudta, hogy milyen erteket kepvisel, s megis mas tett. S nyilvan nem rossz szandekbol, de akarhogy is nezzuk refonrjanak eredmenye egy fiatal halala lett.


    mas iskolaban, modernebb, szabadabb felfogasuban azonban szuper tanar lett volna.


     


     

    előzmény:
    Lillaréka (161)
    2014-10-23  20:13
  20. 2014. október 23. 20:43167.

    Aha.. a normális véleményekre nem szokott beindulni a fűnyiró egy irodalmi topikban.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_413693 (165)
    2014-10-23  20:17
  21. 2014. október 23. 20:33166.

    Az én véleményem az, hogy aki azt mondogatja, hogy ilyet ő is tud, az miért nem teszi meg? Hatalmas a kereslet manapság a minőségi gyerekirodalomra, gyerünk, hajrá.


    Lehet szidni, lehet utálkozni, de Varró Dániel meghatározó alakja a kortárs gyerekirodalomnak. Az meg, hogy egy ötödikes könyvbe bekerül, az nem inkább a szerkesztő hibája? Miért az íróé?


    Csodálatos költő, a maga egyszerű rímeivel pont azoknak akar megfelelni, akiknek írta őket. A KICSI GYEREKEKNEK.

  22. Torolt_felhasznalo_413693
    Torolt_felhasznalo_413693
    2014. október 23. 20:17165.

    Látom, te is csodálkozol azon a sötétségen, ami itt eluralkodott.


    Rajtunk kérik számon, hogy mi van a fészen?!!!!


     


    Itt mindenki normálisan nyilvánított véleményt, mégis bevadultak.


     


    Érthetetlen....

    előzmény:
    *Diorella* (155)
    2014-10-23  19:44
  23. 2014. október 23. 20:14164.

    Talán az ilyen picit gondolkodj el dolgok miatt. Általában ugyanis az van hogy ha valaki kifejezi, hogy nem tetszik neki valami, akkor a másik oldalon mindig vannak olyanok, akik személyeskedve ugranak. Ebből pedig az adódik, hogy a nem tetsző oldalon erre a kicsit hevesebbek is beindulnak, és a végén a két tábor összecsap. Pedig csak annyit kellene elfogadni, hogy valamiért nem tetszik valakinek valami, valakinek meg valamiért tetszik, de ettől még egyik tábor sem hülye és sötét. A sötétség a személyeskedésnél kezdődik.

    előzmény:
    Lillaréka (157)
    2014-10-23  19:47
  24. 2014. október 23. 20:14163.

    "XY. háziasszony is kiadhat szakácskönyvet a receptjeivel, de  az állami kórházakban nem a szakácskönyvéből fognak főzni ebédet."


    Pedig, ismerve a magyar kórházi koszt nívóját, talán jobban tennék! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_418344 (68)
    2014-10-23  16:05

Címlap

top