Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

,,Minek szül az ilyennek gyereket? Van ennek értelme?"

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. október 22. 12:56
Egyedülálló dologra vállalkozott a PATENT Egyesület. Olyan bírósági tárgyalásokat figyeltek meg, melyek témája családon belüli erőszakhoz kapcsolódott. Arra voltak kíváncsiak, hogyan kezelik a bírák az áldozatokat. A tapasztalatok szerint lenne hova fejlődni.

Nők Lapja Café: ,,Minek szül az ilyennek gyereket? Van ennek értelme?"
  1. 2014. október 24. 10:417.

    Mi valószínűleg nem szülnénk az "ilyeneknek" gyereket, sőt! Eleve szóba sem állnánk erőszakos tahókkal.


    Sajnos a műveletlen és/vagy rossz családi mintát látott nők nem tudják felismerni a helyzetet. Ők, ha pl. menekülni akarnak egy rossz családi háttérből, a szegénységből, a szeretetlenségből, akkor összecuccolnak az első férfivel, aki egy kicsit is kedves hozzájuk. Lutri, hogy az a kicsi kedvesség csak beetetés-e, vagy tényleg jóindulatú ember-e a párjuk.


    Egyszer én is jártam egy olyan pasival, aki a szavak szintjén volt erőszakos. Pl. mindig lehurrogott, ha valami olyat hoztam szóba, ami őt nem érdekelte. A családjában volt erőszak. Öncélú, semmiségekért. Nem kockáztattam, szakítottam vele.


    Ám azok a nők, akik maguk sem békében nőttek fel és nem képesek önerőből boldogulni (pl. nincs munkájuk), azoknak nincs sok választásuk.


    Egy bíró nettó jövedelme kb. 400 e Ft lehet. Azzal könnyű "ugrálni"! Lehet, nem a bíró felelőssége, hogy egy ilyen társadalmi problémát megoldjon. De a jog keretein belül is lehet empátiát tanúsítani. Ha más nem olyan szerencsés, mi több: kiváltságos helyzetű, mint ő, azt nem visszalökni kell a szakadékba, hanem segíteni rajta, hogy legalább a peremre fel tudjon mászni.

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-10-22  12:56
  2. 2014. október 24. 09:326.
    Ladybird65: Akkor fele ennyien maradnánk, vagy esetleg pár ember átértékelné a tetteit...
  3. 2014. október 22. 18:525.

    " A bántalmazókat pedig a társadalomnak alapból ki kellene vetnie magából,"


    Nem rossz ötlet. Igaz, utána kb. fele ennyien maradnánk.

    előzmény:
    parappa (4)
    2014-10-22  16:57
  4. 2014. október 22. 16:574.
    Abban igaza van az idézett bírának, hogy nem a bíróságnak kell megoldania a családon belüli erőszak kérdését. Ez egy társadalmi probléma, amivel kapcsolatban már a legfiatalabb korosztályoknál kellene kezdeni a felvilágosítást. És folyamatosan frissíteni ezt a tudást, hogy sem a lelki, sem a fizikai bántalmazás nem tolerálható. Sem áldozatként, sem külső szemlélőként. A bántalmazókat pedig a társadalomnak alapból ki kellene vetnie magából, mert az ha szemet hunyunk az agresszió felett, az is egyfajta bűnsegédlet, hiszen megerősítjük az elkövetőt abban, hogy ő ezt megteheti. Ha mindez megvalósulna, akkor talán nem is lenne szükség a bíróságra ilyen ügyekben. Ami pedig a legfontosabb, hogy a bírák is pontosan tisztában lennének azzal, hogy az erőszak az erőszak, akárhogy is próbáljuk bagatellizálni a dolgot.
  5. 2014. október 22. 14:583.
    Nem akarom felmenteni az említett bírákat, DE
    a családon belüli erőszak felnőtt áldozataival való munka nagyon frusztráló tud lenni!
    Rengeteg áldozat azért nem képes kilépni a bántalmazó kapcsolatból, mert ezt látta gyerekkorában, vagy valamilyen ok miatt társfüggőségben szenved.
    Náluk az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy miért nem lépett ki korábban? (Az első, második vagy harmadik pofon után.) Miért szült még 3 gyereket a meglévő kettő mellé, mikor őt is és a gyerekeket is rendszeresen verte az apuka? Miért nem lép ki, mikor valaki komolyan melléállna, és támogatná őt ebben? (Igen, de a Józsi olyan rendes, ha nem iszik.)
    Félreértés ne essék, én nem az áldozatokat hibáztatom, hiszen a bántalmazó az egyedüli bűnös. De néha megértem a bírókat, hogy nehéz megérteni az áldozatok beállítódását is.
  6. 2014. október 22. 12:562.
    De nem vagyok meglepve...

Címlap

top