Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szülők és tankönyv dilemmák

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. szeptember 17. 15:21
Meleg barátaink lehet, hogy örökbe fogadnak egy kisbabát. Mit mondjak a gyereknek, ha az új oktatási ,,reform" miatt megkérdezi: anya, akkor most ők nem lesznek egy család?

Nők Lapja Café: ,,Nem számít, mi van a tankönyvben, kislányom, mondd, hogy nem értesz egyet vele!"
  1. 2014. szeptember 19. 18:0442.
    Így jártunk fideszszavazók!
    Átpolitizált tankönyvek, hogy minnél több agymosott hívőt neveljenek, akit lehet rabszolga, meg jobbágysorba hajtani!
    Ne gondolkozzanak, mert az nekik káros, még rájönnek, hogy a fidesz mindenben átveri őket!
    Annak idején még Rákosi rendszerben sem volt ekkora agymosás!
  2. 2014. szeptember 19. 17:1541.

    Tehát az alkotmányban szerepel, hogy  a házasságon kívüli szex bűn? Nem hittankönyvben van, hanem állami iskolák erkölcstankönyvében. Mint ahogy az is, ami egy CD és a méhecske, aki  a barátunk, kiszúrja  a baltás gyilkos szemét, nagyon érdekes "rajzfilm". Tessék, a topikindítómban megtalálod  a linket:


    http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&csatid=18&topicid=319439&forumuser=eda-1952&forumuserid=316067


     


    Érdekelne, hogy jön ide az anarchia és a fundamentalizmus?

    előzmény:
    Papuska (2)
    2014-09-17  15:21
  3. 2014. szeptember 19. 16:5940.

    Ez melyik könyv? Alsós gondolom. Szörnyű, na megvárom, akad-e olyan, aki még ezt is védi....

    előzmény:
    gymonik (38)
    2014-09-19  14:40
  4. 2014. szeptember 19. 15:4339.
    Én ellent mondtam az alsós tanító néninek, mire a lányom gyorsan egymás után kapott két kettest. Szégyellem magam az ilyen tanárok miatt (én is tanárként dolgozom).
  5. 2014. szeptember 19. 14:4038.
    Sajnos nem tudom, hogy hányadik osztály irodalom tankönyvében található, de épp tegnap szörnyülködtem rajta, hogy melyik vadbarom volt az, aki ezt a szennyet nyomtatásba adta. Pláne, miután megtudtam, hogy ezt egy általános iskolai tankönyben tette. Idézem a verset, mert ezt másnak is látnia kell!
    Varró Dániel: Hat jó játék kisbabáknak
    Jó játék a cicafarok,
    szélte pont egy babamarok.
    Én húztam meg, mit akarok?
    Jó játék a cicafarok.

    Jó játék a mobilteló,
    fogalmam sincs, mire való.
    Lenyálazom, aztán heló,
    jó játék a mobilteló.

    Jó játék a laptopkábel,
    főleg, ha még nem lopták el.
    Négy fogaddal hipp-hopp rágd el,
    jó játék a laptopkábel.

    Jó játék a lapát,
    azzal ütjük apát.
    Orrot, fület lapít,
    jó jákék a lapát.

    Jó játék a verseskötet,
    van rajta egy teljes köpet.
    Átnyálaztam, még egy jöhet,
    jó játék a verseskötet.

    Jó játék a konektor,
    én jöttem rá magamtól.
    Beledugom, hol egy toll?
    Jó játék a konektor.

    Szó, és betű szerint idéztem, tehát ha bárki bármi kivetni valót talál benne a tartalmán kívül, ne nekem rója fel... Ezek után mégis mit várhatunk szülőként? Mire tanítják majd a gyermekeinket? Ha már egy ilyen förmedvény tananyagként szerepel, akkor mi jön még?
    És még egy személyes vélemény... Ha több éjszakán át tankönyveket kellene olvasgatnom, hogy tudjam, mi vár az iskolában a gyermekemre, ezek után akkor is megtenném, ha én magam reggelente kialvatlanul indulnék munkába. Egyetlen egy dologban bízok csak... A tanítók, tanárok enyémhez hasonló értékrendjében.
  6. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. szeptember 19. 11:0437.

    Hidd el, tanítgat minket erre az élet, a mindennapi gyakorlat rendesen... :) Százféleképpen is meg kell próbálni megértetni ugyanazt. Tudod, általános emberi tulajdonság, hogy az ember azt éli meg a legnagyobb kudarcnak, negatívumnak, ha a munkáját nem kíséri eredmény, siker. Nem véletlen, hogy az egyik legkegyetlenebb büntetés volt a görög mitológiában Sziszüphoszé, aki hiábavalóan görgette felfelé a sziklát a hegyre, az újra és újra legördült. Nem hiszem, hogy sok olyan kollégám lenne (merthogy ők is emberek), akinek az jelentené a sikerélményt a munkájában, ha meglátja a fizetését a számláján. A valódi elégedettség minket is csak akkor tölt el, ha látjuk, hogy van a munkánknak eredménye, a gyerek alkalmazni tudja a tanultakat. És épp ennek ellenkezője az, ami frusztrál, elkeserít vagy jobb esetben újabb módszerek kipróbálására ösztönöz. Nehéz ez akkor, amikor egy kilencedikes tőlem hall először igazi elmesélt mesét vagy mítoszt, vagy még azt a magyar szót is el kell magyaráznom, amivel az előző szót akartam helyettesíteni, olyannyira nincs hozott szókincsük, olyannyira nem beszélgettek velük otthon gyerekként sem. Szóval nem egyszerű ez, hidd el, de azért próbálkozunk. Tankönyv ide vagy oda...

    előzmény:
    laszlo77 (34)
    2014-09-19  10:34
  7. 2014. szeptember 19. 11:0136.
    Nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani mindannak amit világnézeti témában a tankönyvek sulykolnak. Sokkal nagyobb szerepe van annak, hogy mit tapasztal a gyerek a családban és a közvetlen környezetében. Semmiképpen ne konfrontáltassunk egy gyereket a tanítójával mert nem ő fog kijönni a vitából nyertesen ráadásul mindíg vannak nagyhangú stréberek egy osztályban akik a tanító mellé állnak. Szerintem a szülő arról beszéljen a gyerekének, hogy e kérdésekről később, több tapasztalat és műveltség birtokában érdemes állást foglalnia és ezt alátámasztja saját példával. Pl. elmondja, hogy gyerekkorában nagyon hitt abban amit a Kati néni mondott mert nagyon szerette azt a tanítóját. Később aztán amikor több ismeret birtokába jutott már egészen másképp ítélt meg dolgokat. És itt jöjjön a konkrét példa.
  8. 2014. szeptember 19. 10:5935.
    Szerintem ezeket a könyveket katolikus papok írták, akik még a középkorban rekedtek.
  9. 2014. szeptember 19. 10:3434.
    Jó lenne ha végre olyan tankönyveket gyártanának, amiből a gyerek könnyen megérti a tananyagot, ha már egyszer a tanár csak!!! leadja a tananyagot a fizetésér, aztán kit érdekel onnantól, hogy megértette-e a gyerek vagy nem az órai dumát. a tanárokat meg oktatni kéne, hogy hogyan lehetne többféle képpen próbálkozva megértetni valamit a gyerekkel, elvégre azért tanár a szakmája.
  10. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. szeptember 18. 17:1833.

    Az is "kedvencem" a témában, amikor (általában enyhén vagy súlyosan mazochista típusú nők) azzal veszik ki a férfiak kezéből a porszívót (nem sejtve, hogy életre...), hogy ők nem tudnak annyira alaposan takarítani. Hát jelentem, hogy nálunk generációkra visszamenőleg a férfiak tudtak alaposabban takarítani a családban. Nálunk is így van ez. Én egyszerűen észre se veszem, átsiklok afelett, hogy van ott a csempén még egy kis vízfröccs, hogy amott a sarokban még maradt egy maszat. A férjem ezeket azonnal észreveszi, és nem hagyja őket ott. Látványos a különbség, hogy ki takarított éppen. Ettől függetlenül munkamegosztás van, és az takarít, aki itthon van és ráér, de ismét egy tévhit megdőlt, hogy a férfiak nem úgy takarítanak. Nem hát, még úgyabbul. Ugyanez igaz a mosogatásra is nálunk, a sütisütésre: ő ezekben ösztönösen sokkal precízebb, alaposabb, nem képes a nemtökéletes végeredményű munkára. És amúgy ízig-vérig férfi, a tipikus férfimunkákban is ügyes.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (32)
    2014-09-18  17:03
  11. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. szeptember 18. 17:0332.

    Nekem speciel kevesebb olyan nőismerősöm van, aki egyszerre több dolgot is képes normálisan csinálni. Nem kell messzebbre menni: női vezető telefonál. Majdnem elüti a zebrán a gyalogost, mert nem vette észre, annyira bele volt merülve a beszélgetésébe. Nagyon nem véletlen, hogy vezetés közben telefonálni nem csak a férfiaknak tilos. Aki azt hiszi, hogy mert valakinek két alma cicije van, attól még elsőre megtalálja a hűtőben a tejet, míg a férfi háromszor nyitja ki és csukja be "nem találom" címszóval, az nagyon nagyokat fog még csalódni az életében. :) Mert igen, alapvetően a férfi nem fogja megtalálni a tejet a hűtőben akkor sem, ha kiveri a szemét, de sok helyen meg a férfi látja át a dolgokat otthon, ő rendszerez, a nőé meg a zseniális káosz. Szóval tényleg max. annyit szabad kijelenteni valakiről, hogy nőies vagy férfias a GONDOLKODÁSA - függetlenül attól, hogy női vagy férfi nemi szerepeket él-e meg.

    előzmény:
    kiya.ki.5 (30)
    2014-09-18  14:30
  12. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. szeptember 18. 16:4031.

    Egyszer az osztályomban tartott két biológus előadást a férfi és a női agy különbségéről. Alapvető tévedés szokott lenni az emberekben, hogy aki nő, annak női, aki pedig férfi, annak száz százalékban férfi agya van. Ez a ritkább pedig. Vannak a női gondolkodásra jellemző sémák, vannak férfias jellemzők. Csináltattak egy tesztet is az osztályommal, én is megoldottam: nekem pl. köztes kategória jött ki egy nagyon picit a női felé tendálva, ami azt jelenti, hogy jól megértem a férfiakat is, de egy csomó dologban egyáltalán nem úgy viselkedem, ahogy azt a női sémák sugallják.


     


    EGyszerűsítve: sok olyan nő van, aki jellemzően férfiasan gondolkodik, a férfi agyra jellemző dolgokat produkál: pl. nem tud egyszerre sok dologra odafigyelni, nem képes felidézni egy szoba tárgyait utólag, pedig egy nőies agyra az lenne a jellemző. És sok olyan férfi is él, aki nőies érzékenységgel, rendszerező képességgel stb. éli a napjait. A legtöbb azonban a köztes kategória, aki ilyen is meg olyan is. 


    A tipikus dolgok viszont csak általános sémák, tehát a gyakorlatban csak annyira kell őket figyelembe venni, mint egy elméleti statisztikát, a valós esetek teljesen mások lehetnek.


    Fentiekből következik, hogy abban a formában leírni egy biológia vagy egészségtan könyvben, hogy a nők és a férfiak ilyenek, nem pedig úgy, hogy egy elméleti nőies vagy férfias séma milyen, hibás.


     

    előzmény:
    kiya.ki.5 (30)
    2014-09-18  14:30
  13. 2014. szeptember 18. 14:3030.
    Nem olvasná valaki azt a szép tankönyvet? Egy férfi igen is különbözik egy nőtől mint testi mind szellemi adottságaiban. Egy férfi egy dologra jobban tud ráfókuszálni, míg egy nő több dolgot tud egyszerre csinálni. Istenem. Kiragadunk egy mondatot, de hogy utána mi van írva az már nem. Csak hogy különböznek. Igen különböznek és ez a szép az egészben. Kedves báránykák... beeeeeee
  14. 2014. szeptember 18. 13:5529.
    Fontos dolog maradt ki ebből (és az összes többiből, amik ezzel a mára már igazán unalmassá vált témával foglalkoznak). Méghozzá az, hogy a tanár nem tankönyvet tanít.. Ami azt jelenti, hogy akár egy teljesen korrekt tankönyvből is lehet nagyon rosszat kihozni és fordítva is.
    A lényeg az interpretáció. Hiába van az én könyvemben az, hogy a matek nem lányoknak való, ha én elmondom, mennyi szuper matematikus nő volt/van/lesz a világon. Vagy pedig hiába van az a könyvben, hogy egyenlő eséllyel indulnak a fiúk és a lányok a matek területén, ha ehhez hozzászúrom, hogy de azért a fiúk csak okosabbak benne.
    Tehát röviden, tömören: felesleges ezek a "viták".
    Ennél sokkal, de sokkal fontosabb kérdések vannak a magyar oktatásban!
  15. 2014. szeptember 18. 13:4428.

    Azért vannak különbségek.


    http://www.tenyek-tevhitek.hu/noi-agy-ferfi-agy.htm


    Azért ezt linkelem, mert Szendi Gábort sokan ismerik és elismerik, bár jó néhány tételével nem értek egyet, ez speciel nem butaság.

    előzmény:
    Knapp (12)
    2014-09-17  20:28
  16. 2014. szeptember 18. 13:3427.

    Ez valami kőfeminista botorság.


    Ne extremitásokat hozz példának: persze, hogy vannak erősebb nők és gyengébb férfiak, de ha átlagembereket hasonlítunk össze, a férfiaknak erősebb fizikuma van. Ha két erős alkatút hasonlítunk össze, akkor is a férfi az erősebb. És ha két gyengét, akkor is a kettő közül a gyenge fizikumú férfi erősebb, mint a hasonlóan gyenge fizikumú nő. Ahogy az is jellemző, hogy a férfiak magasabbak. Nem egy alacsony férfi magasabb egy magas nőnél, hanem a férfiak átlagmagassága nagyobb, mint a nőké.


    Sok különbség van az agyműködésben is, bár természetesen vannak különbségek a mértékében.


    És ne feledjük az örök igazságot:


    A fiúknak fütyijük van, a lányoknak meg puncijuk, ahogy ezt az Ovizsaru című örökbecsű Schwarzenegger-filmben egy óvodás kiválóan összefoglalja.


    előzmény:
    feleselek (17)
    2014-09-17  22:11
  17. 2014. szeptember 18. 13:2526.
    A szocializmusban az én korosztályom azt tanulta, hogy a homoszexualitás, beteges dolog. Ebben a tudatban éltem életem túlnyomó részét és ez már nem fog megváltozni. Erről a cikkről is és minden más információról megvan a saját véleményem, kritikám, ugyanúgy, ahogy minden más embernek és akár egy gyereknek is. Bár a különféle társadalmi érdekek nagy erőkkel igyekeznek befolyásolni az emberek gondolkodását, minden embert, soha nem lehet semmiféle ideának alárendelni.
    idézet:
    macskazat (14)
    2014-09-17 21:32:29

    Én ezt hogy nem tanultam a szocializmusban? Szó nem esett róla… Sok süketséget tanítottak, de ezt speciel soha, egyetlen órán sem hallottam. Milyen órán tanultatok a homoszexuálisokról? O.o


    előzmény:
    macskazat (14)
    2014-09-17  21:32
  18. 2014. szeptember 18. 13:1225.

    Magyarorszagon mióta fogadhat örökbe meleg par? Tudtommal vagy egyedulallo vagy házaspár lehet az örökbefogadó, élettársak nem. 

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-09-17  15:21
  19. 2014. szeptember 18. 10:2824.
    Nem a tanárok csinálták a könyvet, a tanár is csak a kapott anyagból dolgozik és sok múlik a személyiségén, mert tanárként el kéne fogadni a különböző véleményeket és nézőpontokat és nem feltétlen az írott szöveghez ragaszkodnia....Nekem pedig a kiemelt résszel (fiú lány különbség) nincs különösebb bajom a megfogalmazáson kívül...Mert a fiúk erősebbek, magasabbak általában a lányok pedig okosabbak és könnyebben tanulnak. Ezt biztos, hogy kutatásokkal is alá tudnák támasztani, csak nem vedték a fáradtságot, hogy másképp fogalmazzanak. de nem értem miért veri ki ez a plafont? Most tényleg, még a híradó is említette hírként...ami nem tudom a megfogalmazásnak szólt vagy a tankönyv összeállítóinak, bár nekem inkább a tankönyv összeállítóinak. Ne feledjük, hogy jobb esetben középkorú emberek készítik remélhetőleg széles látószöggel és nem tudnak úgy írni, hogy mondjuk egy 6ikos megértse...szerintem ennyi itt a probléma
  20. 2014. szeptember 18. 09:3023.
    Én azon gondolkozom, hogy a gyermekem iskolás koráig valahová külföldre költöznénk, ahol még létezik tolerancia, és gondolkodásra nevelés.
  21. 2014. szeptember 18. 08:5922.


     



     


    Sziasztok,


     


    Iskola váltás miatt az alábbi elsős tankönyveket keresem:


     


    Nemzedékek Tudása Kiadó tankönyveiből:


     


    Játékház. Betűtanítás - írásfüzet I. [11190/M/I]

     







    Szerző:





    Meixner Ildikó







    Tankönyvcsalád:





    Játékház sorozat







    Iskolatípus:





    alsó tagozat







    Tantárgy/Témakör:





    magyar nyelv,irodalom







    Műfaj:





    tankönyv







    Tankönyvjegyzék:





    igen







    Raktári szám:





    11190/M/I






     


     


     


    Játékház. Betűtanítás -Írásfüzet II. [11190/M/II]

     







    Szerző:





    Meixner Ildikó







    Tankönyvcsalád:





    Játékház sorozat







    Iskolatípus:





    alsó tagozat







    Tantárgy/Témakör:





    magyar nyelv,irodalom







    Műfaj:





    tankönyv







    Tankönyvjegyzék:





    igen







    Raktári szám:





    11190/M/II






     


    Környezetismeret 1. Munkafüzet [11143/M]

     







    Szerző:





    Hartdégenné Rieder Éva







    Tankönyvcsalád:





    Színes körmyezetismeret







    Iskolatípus:





    alsó tagozat







    Tantárgy/Témakör:





    környezetismeret







    Műfaj:





    munkafüzet







    Tankönyvjegyzék:





    igen







    Raktári szám:





    11143/M






     


     


     


    Apáczai kiadótól:


     


     


     


    My First English Book

     


    Szerző:
    Angol nyelv
    Nagyné Bonyár Edit
    1. évfolyam
    kerettanterv


     


    AP-012403


     


     

  22. 2014. szeptember 18. 08:4421.

    Férfi és nő között nem csak a külső nemi jegyek miatti látható különbözőségek vannak.


    Alapvető különbség a két nem között az agy felépítése, működése is: egy női agy másképp dolgozza fel az infókat, mint a férfié. Bizonyos agyműködések esetében jellegzetes nemi különbségek vannak, ez is tény, tehát nem kell megsértődni, ha ilyenről olvasunk és nem a nők ledegradálását akarják ezzel kifejezni. 


    Aztán ott a csontváz: egy csomó különbség van itt is férfi és nő között.


    Még a nyugatmajmolásos cikkecskéhez is mondanék pár szót: én a legutolsó mondatot tartom fontosnak, a többi meg szerintem elég idétlenül van megfogalmazva, de nem biztos, hogy hülyeség! " elfeledtük, hogy az élet többet ér, mint bármilyen tárgy" - na erre gondolok. És ez nem butaság. Ezért is mondom, hogy tanártól nagyon függ a dolog, hogyan fogja leadni az anyagot, erről hogyan beszélget a gyerekekkel. Nem rossz téma.

    előzmény:
    feleselek (17)
    2014-09-17  22:11
  23. 2014. szeptember 17. 23:2920.

    Én azt fogom mondani, hogy a tankönyvíró egy idióta, és ő ne az ilyeneknek akarjon megfelelni.

    előzmény:
    istvan.istvan.334 (18)
    2014-09-17  22:36
  24. 2014. szeptember 17. 23:2519.

    Arra tanítom a gyerekemet, hogy mindig az embert tisztelje, ne a kort vagy a hivatalt. Nálunk bevált.


    A tiszteletet nem elvárni kell, hanem kiérdemelni, és csak oda-vissza működik.

    előzmény:
    Knapp (12)
    2014-09-17  20:28

Címlap

top