Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Milliókra perlik Geréb Ágnest a meghalt baba szülei

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. szeptember 11. 07:59
A szülők hét évvel a tragédia után indítottak kártérítési pert, többek között az elszenvedett megrázkódtatás miatt.

Nők Lapja Café: Milliókra perlik Geréb Ágnest a meghalt baba szülei
  1. 2014. október 22. 08:5947.

    Azért az, hogy kitépik a lepényt (ahogy te is tapasztaltad) súlyos hiba, és szerintem nem az a megoldás, hogy akkor legközelebb otthon szülünk, hanem valami módon a dokit felelősségre vonjuk (vagy vonatjuk). 


    Az, hogy egyes orvosok rosszul csinálnak dolgokat, még nem ok arra, hogy inkább elhagyjuk a kórházat. Azért kellene küzdni, hogy a normális, rendes dokik legyenek ott, a férgese meg hulljon.


    Én azért nem szeretem ezt az otthonszülés-mizériát, mert úgy állítják be a Geréb Ágnest kedvelők, mintha minden kórházi orvos szemét és pénzhajhász meg hozzá nem értő volna. Pedig nem!


    Van szerencsém ismerni olyan édesanyát, aki hat gyereket hozott világra otthon, Geréb Ágnessel, vagy nélküle, mert egyszer rossz tapasztalata volt...


    Nekem is volt negatív élményem, de épp ezért kerestem másik dokit, és megoldódott a probléma.


    A szülés az élet velejárója, nem betegség, de sok veszélyt rejt magában. Sajnos még most is történnek tragédiák, amiknek nagy részét nem lehet kikerülni, de vannak olyan hibák, amiket emberek vétenek... ezeket sem tudjuk kiküszöbölni teljesen, hiszen nem tudhatjuk, mikor.


     

    előzmény:
    turrita75 (40)
    2014-09-12  14:15
  2. 2014. október 22. 06:1946.

    Nekem két ismerősöm szült otthon, az egyik 1 gyereket (amúgy az 5. volt), a másikuk 3-at (csak az elsőt szülte kórházban). És egyikük sem sznob, sőt... 


     


    Mondjuk számomra ez a teljes megdöbbenés volt, mert ettől sokkal értelmesebbnek gondoltam mindkettőt. Én el nem tudnám képzelni, hogy ne kórházban szüljek, ahol minden segítség karnyújtásnyira.

    előzmény:
    feleselek (45)
    2014-10-21  22:15
  3. 2014. október 21. 22:1545.

    Gerébnek én életfogytiglant adnék a Csillagban. Nem kaphatna magánzárkát.


    Ami a szülőket illeti: az otthonszülést szerintem a sznob nők akarják. Azért, hogy a kórházakban ne kelljen vegyülniük másokkal, az egyszerűbb "népekkel". Nem az orvosoknak szól az ellenszenv. Ahhoz viszont nem elég gazdagok, hogy pl. egy kényelmes magánklinika szolgáltatását megengedhessék maguknak.


    Kényszerűségből otthon a terhességüket titkolni akaró, általában szegény nők szülnek. Az ő szülésüket nem kíséri bába, a gyerek vagy életben marad, vagy elteszik láb alól. Ritka az, amikor megszülik és beviszik pl. egy kórház inkubátorába az éj leple alatt.


     


     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-09-11  07:59
  4. 2014. október 21. 13:3744.

    Szép arca van. Van benne valami nagyon titokzatos. Mint a Mona Lisa.

  5. 2014. szeptember 13. 10:1143.
    maszi: Pedig nagyon sokan a szülésélményre hivatkozva akarnak otthon szülni.



    Nézd, ha valaki az általad említett kockázatok ellenére, csak és kizárólag a szülésélmény miatt szül otthon - ez számomra ugyanannyira felelőtlenség és ésszel fel nem fogható, mint ha valaki egy egészséges, komplikációmentes szülésbe feleslegesen és durván beleavatkozik, és pont ezzel sérülést és komplikációkat okoz. Szóval, ebben teljesen egyetértek veled.

    A fenti anyukát sem értem - sem a választáskor, sem most.

    Igen, sok helyen már megvalósult az alternatív szemlélet, a gond csak az, hogy nagyon sok  helyen viszont még mindig a 70-es, 80-as évek gyakorlatát akarják követni.

    Még nagyobb baj, hogy az átlag ember hozzáállása sem nyitott  - ha valami új, urambocsá modernebb szemlélet akarná megvetni a lábát, azt élből elutasítják. És halálra ijesztgetik azokat a nőket, akik esetleg meghallgatnák, miről is van szó.

    Szintén, amikor a nő szülésre készül, rengeteg dolog kimarad, illetve nem kap kellő hangsúlyt : pl. a gát előkészítése, a gáttorna, a gátmasszázs.
    Konkrét példa: sógornőm nagyon rágyúrt a gátizom-tornára. Szülés közben beakadt a baba, mert egyik kezét tarkóra téve kívánt kibújni - orvosa és szülésznője mondta, h nagy szerencsérej, h ilyen izmos, rugalmas a gátja, mert meg tudta szülni, különben császár lett volna, ill. be is szorulhatott volna a baba a szülőcsatornába.

    Saját példám is - a második szülésem előtt GA-t egyenesen bolondnak tartottam, minden otthonszülő nőt idiótának, az orvosokat meg mindenhatónak.

    Aztán véletlenül alakult úgy, hogy kórházi körülmények között szültem háborítatlanul - a legfontosabb, hogy a babám nem lett stresszes, hanem makkegészséges és kiegyensúlyozott. Másrészt fantasztikus élmény volt az egész családnak. Mondjuk, előtte már a gáttornával megismerkedtem, és hála ennek, sem az aranyerem, sem a kezdődő vizelettartási problémák nem gyötörtek, sőt villámgyorsan regenerálódtam.
    előzmény:
    maszi (41)
    2014-09-12  17:33
  6. 2014. szeptember 12. 20:2442.
    "Ahogy valaki már írta, valóban az lenne az ideális, hogy ha a kórházakba, illetve intézményekbe vinnék be a nyugodt, háborítatlan szülést."
    Szerintem már most is megvalósul ez jó pár helyen. Csak az a gond vele, hogy nem mindenki élvezheti, mert az átlag ember megfizetni nem tudja.
    előzmény:
    maszi (41)
    2014-09-12  17:33
  7. 2014. szeptember 12. 17:3341.
    Pedig nagyon sokan a szülésélményre hivatkozva akarnak otthon szülni.

    Ahogy valaki már írta, valóban az lenne az ideális, hogy ha a kórházakba, illetve intézményekbe vinnék be a nyugodt, háborítatlan szülést. Erre már évtizedek óta van kísérlet, és hál istennek van sok olyan kórház, orvos, szülésznő, akik ezt komolyan veszik. És úgy működnek együtt az anyákkal, és a babákkal, ahogy a mamáknak és a babáknak a legjobb.

    Azt azért szerintem az emberek nagy többsége belátja, hogy sokat változott a világ, és bár másnak is köszönhető, de azért az intézményi keretek között rengeteg babát meg tudtak menteni, azokat, akiknek nem sok esélyük lett volna 40-50 évvel ezelőtt, ma már a felkészült stábnak, és a mai modern felszereltségnek, műszerezettségnek köszönhetően.
    Egy otthoni szülés bábával még akkor is két esélyes, ha olyan kismama szül otthon, aki makk egészséges, és a terhessége is olyan, mint ahogy a "nagykövben meg van írva". Még ott is lehetnek komplikációk.

    De egy veszélyeztetett terhesség, egy ikerterhesség, egy vérzékeny anya, egy nagy magzat, stb. mind mind nagyobb arányú vészhelyzetet jelent, mint egy sima "egyszerű" terhesség, és ezek az anyukák örülhetnének, hogy ma már ilyen fejlett a felszereltség, és adva van a nagyon jó intézményi háttér, akár a mamának, akár a babának.
    Erre mit tesz anyuka, elmegy egy felfüggesztett orvoshoz, bábához, aki ahelyett, hogy orvosi szaktudása alapján rábeszélné a kismamát, hogy inkább menjen be egy kórházba, és ajánlana neki egy olyan orvost, akiben esetleg még ő is megbízik. Nem, inkább bevállalja az otthonszülést, úgy, hogy tudja, hogy mekkora kockázatot vállal egy veszélyeztett terhességgel.

    Nem tudom mit mondjak, borzalmas ami történt, de mindenki hibás az anya is, és a "szakorvos" bába is. 

    előzmény:
    turrita75 (40)
    2014-09-12  14:15
  8. 2014. szeptember 12. 14:1540.
    tapsifüles: "Nekem mindig fura és visszatetsző, mikor különböző, alapvetően biológiai funkciókat hasonlítgatunk össze."

    Nekem meg az a fura, hogy valakinek az emberi test funkció szerint 'darabolható', mintha nem ugyanaz a szervezet lenne.


    "de azt sose tudtam megérteni, hogy valakinél miért hatalmas dráma az, ha ez a baba-mama érdeke miatt nem tud tökéletesen megvalósulni"

    Ez egy elterjedt félreértés. Az otthonszülés nem elsősorban a kényelemről, élményről szól (arról is), hanem létezik egy ún. kórházi stressz - bizonyos komplikációk pont a kórházi környezet miatt lépnek fel, illetve a fölösleges beavatkozások miatt:
    Néhány példa:
    - pszichés alapon fájásgyengeség (gátlás a környezet miatt)
    - túladagolt, illetve felesleges oxitocion
    - személyes élmény: a méhlepény leválását nem megvárni, hanem kitépni, ami miatt később erős vérzés léphet fel, sőt, ha a méhlepény egy kicsi darabja bennmarad, akkor akár a kismama élete is veszélyben forog

    Tehát, akik a háborítatlan szülés miatt emelnek szót, nem az élmény elrontását panaszolják elsősorban, hanem egészségügyi kockázatokat, felesleges beavatkozásokat szeretnének elkerülni.

    Nekem van összehasonlítási alapom - az első szülés levezetett, irányított szülés volt - hónapokig véreztem, gyenge, levert voltam. A babám enyhén oxigénhiányos volt, korai fejlesztéssel kellett helyrehozni.

    A második babámnál - érdekes, amikor az orvos nem sietett haza az éjszaka végén, hanem ügyeletes volt, ugyanaz a fájásgyengeség nem igényelt oxitocint, ugyanolyan méretű baba simán meg tudott születni gátvédelemmel. Érdekes, meg lehetett várni, amíg a méhlepény leválik, nem kellett kitépni (az elsőnél az orvos meg a szülésznő húzta, mint a répát), gyönyörűen 'megszültem'. És nem kellett félóráig stoppolni, hanem a felszíni repedés szépen gyógyult magától is. És bár hosszabb volt a szülés, a második gyerek makkegészséges lett.
    előzmény:
    tapsifüles (20)
    2014-09-11  15:36
  9. Torolt_felhasznalo_998541
    Torolt_felhasznalo_998541
    2014. szeptember 11. 20:0939.
    előzmény:
    Frits (35)
    2014-09-11  19:21
  10. 2014. szeptember 11. 19:3238.
    Igen, de gondolom arról hallottál, hogy a rossz döntéseinkért vállalni KELL a felelősséget!
    előzmény:
    Frits (37)
    2014-09-11  19:26
  11. 2014. szeptember 11. 19:2637.
    Az itteni hozzászólók is (bár másként fogalmazták meg) úgy vélekednek, mint az ókori görög filozófusok a szabadság kapcsán: A meghozott döntéseink kapcsán és következtében előállhatnak akár tragikus dolgok is. De ez nem minősítheti visszamenőlegesen a döntésemet. Ebben áll a szabadságunk, a szabad döntésünk lényege.
  12. 2014. szeptember 11. 19:2136.
    Igen!  Az orvosnak!
    De Geréb akkor már nem volt orvos!
    A Sarlatánság nem kicsi bűn... még nagyobb ha halált is okoz.
    Tehát Hajnalka miért is  bizta a  gyerekét egy sarlatán- gyilkosra??
    előzmény:
    terdszelikatica (34)
    2014-09-11  19:15
  13. 2014. szeptember 11. 19:2135.
    Szakmai hibák sorozatát éppenséggel a bíróság követett el, amikor az ítéletet előkészítette és kimondta.
    (Föltűnt-é valakinek, hogy a föllebbviteli bíróságban olyan bírák is voltak, akik a móri bankrablás miatt elítéltek valakit, akiről csak évek után derült ki, hogy NEM LEHETETT a helyszínen. Ha lett volna halálos ítélet, azt is kimondták volna rá...)
    Tessék utánanézni, mondjuk a TV2 hírei között, amely az ítélet indokolásáról szól!
    (A bírónő azóta csak "magasbbra bukott".)

    A Blikk bulvárlap szerint, --ahonnan ez a cikk is bemásolódott: "...Geréb Ágnes 2007. szeptember 15-én egy műfogást alkalmazva gyakorlatilag kitekerte a baba nyakát, még a csecsemő nyakcsigolyái is elváltak egymástól."
    Orvosi dokumentumok vannak róla, de itt és most hagyatkozzunk csak nyugodtan az ominózus ítélet indoklására: A kisbaba OXIGÉNELLÁTÁS HIÁNYÁBÓL BEÁLLÓ, FULLADÁSOS HALÁLT SZENVEDETT. (Gyötrelmes lehetett... Mindenkinek.) Ez áll az orvosi iratokban is.
    A szülés helyétől, ahol megkisérelték a babát kiszabadítani a vállelakadásból, beszállították a babát és mamát a János kórházba. A babán NEM TAPASZTALTÁK a csigolyák szétválását! Bevérzések voltak, amelyek "normális" esetekben is előfordulhatnak.
    DE! Figyeljünk jól!
    Ha a baba nyaka, gerince kitöretett volna, akkor az egy azonnal beálló halált okoz. Márpedig orvosi iratok is igazolják, hogy a baba még kb. 30 percet élt. Egy gerinc-törést követően EZ NEM LEHETSÉGES.
    Ezért is undorító a történet tálalása a Blikk megfogalmazásában.

    Ezért is óvatosabban kellene --főleg itt a Nők Lapja hasábjain!-- BÁRMIT IS, kijelenteni ezügyben. Főleg úgy, hogy a "másik felet" nem hallgatták meg.

    Azt, hogy Geréb Ágnes "...szakmai hibák sorozatát követte el...", éppen azok az orvosok és bírák állítják, akiknek a fönti "apróság" sem tűnt föl, és folyamatosan, tendenciózusan értelmezték a tényeket és tanuvallomásokat.

  14. 2014. szeptember 11. 19:1534.
    Nincs szulo feleoseg ilyen esetben 

    "Sz. Hajnalka többszörösen veszélyeztetett terhes volt, csak kórházban szülhetett volna. "
    Ilyenkor az orvosnak kotelessege elmondani megtagadni es korhazba kuldeni .
    előzmény:
    Lillaréka (32)
    2014-09-11  18:12
  15. 2014. szeptember 11. 19:1433.
    Itt a lenyeg 

    "Sz. Hajnalka többszörösen veszélyeztetett terhes volt, csak kórházban szülhetett volna."
    előzmény:
    lady1986 (31)
    2014-09-11  18:10
  16. 2014. szeptember 11. 18:1232.

    Hagyjuk már Gerébet meg a gerincét..


    amikor ez az eset történt már  két baba halála száradt Geréb lelkén... és el volt tiltva az orvosi  hivatása gyakorlásától! - szerinted azt szórakozásból rótta ki a rá a biróság??


    Ezenkivül egy rakás média- forum harsogta  foyamatosan, hogyan lép le az otthonszülésektől.. amikor mentőt kell hivni a kivérzett kismamához, vagy a levegőt elfelejt venni újszülötthöz.


     


    aki ilyen előzmények után őt keresi fel, az már szinte szándékos  veszélyeztetés..  már nem is gondatlanság-- a szülők részéről.


     


    Nem mondtam egy szóval sem, hogy a bűne kevesebb!


    De azé bizony nagyobb, aki a bűnei ellenére rábizta a gyereke életét.

    előzmény:
    lady1986 (29)
    2014-09-11  18:07
  17. 2014. szeptember 11. 18:1031.
    Azt hiszem a szülők elsődleges felelősségét senki sem kérdőjelezte meg különben.
    előzmény:
    Lillaréka (28)
    2014-09-11  18:02
  18. 2014. szeptember 11. 18:0930.
    Részben egyetértek Veled. Azaz 100%-ban egyetértek, viszont az a sok nő, akiknek egyfolytában azt bizonygatják, hogy Geréb Ágnes nagyszerű szakember, csak most boszorkányüldözés folyik ellene... nos az ő felelősségük is fennáll, ha a rábeszélésnek foganatja lesz.
    Emlékezünk még arra, hogy amikor kiderültek a szomorú történetek, azok a nők, akik otthonszülés pártiak, mind ezt hangoztatták, vérre menő viták alakultak ki itt, az NLC-n is, és sok más fórumon. Vannak, akik elhitték, hogy boszorkányüldözés, hát mentek Gerébhez.
    De ha ő tényleg szakember (márpedig annak vallja magát), akkor hiába mennek, nem vállalj el, mert ő TUDJA azt, amit esetleg a szülni készülő nő nem tud. 
    Ha nem tudta, akkor megkérdőjelezem azt a szakmai tudást, amivel rendelkezik, de a nem tudás nem ment fel senkit.
    előzmény:
    Lillaréka (28)
    2014-09-11  18:02
  19. 2014. szeptember 11. 18:0729.
    Ez eddig rendben is lenne akár, viszont itt Geréb számított szakembernek ugyebár. Benne is kellett volna annyi gerincnek lennie, hogy visszatolja az elé dobott borítékot, hogy kösz, de nem vállalom. Ha neki nem volt ennyi agya, hogy szakmabeliként, ezt megtegye, hanem csak a zsebét nézte, akkor épp csak egy hajszálnyival kevesebb a bűne mint a tisztelt "szülőknek". 

    Azért úgy általában normálisan és etikusan gondolkodó eü dolgozóknál nem az van, hogy csettintésre elvégez bármit akár rajtad, akár a gyerekeden, ha neked épp beüt valami baromság az agyadba, bármennyit is fizetnél érte. Hanem vagy elküldene a sunnyogósba, vagy szépen elmondaná, hogy miért nem lehet és faképnél hagyna.


    előzmény:
    Lillaréka (27)
    2014-09-11  17:58
  20. 2014. szeptember 11. 18:0228.

    Szerintem teljesen tökmindegy hogy Geréb elvállalta.. - persze, hogy elvállalta.. Végül is  sorozatban követett el hasonlókat..  igaz ez volt a legsúlyosabb esete..


    Ha tegyük fel Geréb kórházi orvos.. de te tudod róla hogy  több babát kinyirt már.. kórházi szüléseknél mert tudomisén.. felelőtlen volt, ügyetlen, vagy részeg.. vagy akármi.. Te mennél hozzá szülni???? UGYE NEM!!


    és senki sem!
    A házaspár mégis odament!!


    mert nekik fontosabb volt az otthonszülés mint a saját gyerekük élete.

    előzmény:
    andrea.kovacs.1656 (26)
    2014-09-11  17:54
  21. 2014. szeptember 11. 17:5827.
    Egy szóval sem védtem Gerébet.. egyetlen szóval sem..
    Azt mondom megérdemlik egymást?? hát igen.. ez igy van..
    azért évente kb százezer kismama- NEM   keresi fel Gerébet, hogy nála szüljön és Geréb sem keresett fel soha senkit.
    Akik odamentek szabadon mentek oda.. a saját döntésük volt, hogy egy ilyen "nőre" bizták a gyermekük életét... bocs.. de majdnem olyan, mintha a gyerekedet öngyilkos merénylőnek adnád.
    előzmény:
    lady1986 (25)
    2014-09-11  17:51
  22. 2014. szeptember 11. 17:5426.
    Úgy gondolom, a pernek semmi értelme. A felelősség kettős, a házaspár is bűnös, és Geréb Ágnes is.
    Mindkét fél felelőtlenül járt el, a házaspár tudta, hogy nem javasolt az otthon szülés az esetükben, Gerébnek viszont nem lett volna szabad elvállalnia. De megtette.
  23. 2014. szeptember 11. 17:5125.
    Na azért Gerébet sem kell tisztára mosogatni, neki sem tartott senki fegyvert a fejéhez, hogy az előzmények ellenére is vállalja a szülés levezetését, gondolom volt az a pénz, amiért félretette az aggályait. Bőven megérdemlik egymást a házaspárral, szegény gyerekért kár, akit így hárman szépen eltettek láb alól...
    előzmény:
    Lillaréka (24)
    2014-09-11  17:46
  24. 2014. szeptember 11. 17:4624.

    Megismétellek!

    nem kedvelem Geréb Ágnes..


    De ő soha senkinek a fejéhez  nem tartott fegyvert, soha senkit nem keresett fel, hogy márpedig nálam szülj.. akkor is ha veszélyeztett terhes vagy, akkor is ha ikreket vársz.. de egyébként pedig feltétlenül
    A  pénzsóvár házaspár önként kereste fel Geréb Ágnest, méghozzá úgy, pontosan tisztában voltak azzal, hogy el is van tiltva- korábbi halált okozó veszélyeztetés miatt a szakmája gyakorlásától.

    mégis odamentek...


    nem kicsit undoritóak, hogy a gyerekük halálából akarnak pénzt kicsikarni...

    és ezek után nem kicsit  kételkedem már.. hogy Geréb Ágnes nem  akarta- e őket lebeszélni, de a kedves házaspár  ragaszkodott az elképzeléséhez és a vélt szülésélményéhez...

    előzmény:
    ezanick* (4)
    2014-09-11  09:17

Címlap

top