Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Már nem úgy főzünk be, mint nagyanyáink, hanem sokkal gyorsabban
2014-08-18 18:161.
Létrehozva: 2014. augusztus 18. 18:16
Nincs annál jobb érzés, mint a nyáron befőzött gyümölcsökből készült lekvárt kanalazni télen, sőt saját készítésű lekvárt ajándékozni is atommenő, és már nem is kell órákat szaunáznunk ehhez a konyhában. De mivel kell mostanában tisztában lennie egy kezdő lekvárfőzőnek?
Nők Lapja Café: Befőzés másként: így lesz legfinomabb a lekvárod!
Nők Lapja Café: Befőzés másként: így lesz legfinomabb a lekvárod!
Én csináltam már olyan kökénydzsemet, amiben majdnem a fele alma volt - és SENKI nem mondta meg, hogy a kökényen kívül van benne más is....
Attól nem lesz egy petákkal sem sűrűbb, ha lassan hűl le, vagy gyorsan... :-DD
Számomra a lekvár fincsi édesség és nem az egészség megtestesítője.
Egyébként arra ott van a ribzli-málna lekvár, azt is elég 5 percig főzni és magától besűrűsödik. Amúgy a kedvencem. :)
Az üvegeket azért öntöm le, hogy a szája, a meneteknél kívül is steril legyen.
A száraz dunszt pedig nem csak sterilizál, hanem a lassú hűlés miatt sűrít is.
A 100 fokos vízzel sterilizálás meg megint tök fölösleges, lévén hogy a kb. 120 fokos lekvárt teszed bele. Az jobban sterilizál. :-D
Olyan, mintha beletennél egy almát, mert almapektint van benne.
A hosszú ideig főzéssel csak fölöslegesen oxidálod, meg kigyilkolod belőle a vitaminokat. A Q.-nél elég 5 percig főzni.
Ja, hogy idő. Hát igen... valamit valamiért.
Sterilizálás: Én tisztára mosom az üvegeket, majd forralok vizet, azzal leöntöm az üvegeket és a kupakot. Ennyi. Abba megy a lekvár/paradicsom stb, fejjel lefele fordít 10 percre majd száraz dunszt. Biztos, ami biztos. :)
Nem értem mi olyan problémás a dunsztolásban.
Nekem még semmi nem romlott meg sosem tartósítószer nélkül sem.
Egyedül a nyersen, csöpögtetős módszerrel készített gyümölcsszörpökbe teszek tartósítót, mert abba muszáj. Erről nem tudok lemondani.
A boltiért kifizetsz 5x annyit, és tele van nyomva mindenféle adalékokkal.
Ez nem "városi bél" kérdése, és még csak nem is eltúlzott egészségfóbia.
Igazságszerint nem is érdekel. Nekem mindegy, hogy a boltit eszem vagy a házit. (városi bélem van)
a barackhoz se tobbet 30 dkg nal.
a paradicsomlevet meg ugy fozzuk be hogy sorosuvegekbe toltjuk es utana soros kupakkal (persze ujakkal) lepalackozzuk , van egy kis kezi palackozonk hozza.
itt vannak akik csinalnak hazilag sort es a palackozo erre is alkalmas.
en nem nassnak hasznalom pl. hanem eszunk lekvaros kenyeret, palacsintat, reggelihez vajas lekvaros zsemlet vagy kenyeret.
es meg sok fele felhasznalhatosaga is van a lekvarnak.
Paradicsomba sem teszünk,mint belváros is mondta
Fórumozni bezzeg van! :-DDDDD
Én az idei barackra (saját termés) kb. 3x fél órát szántam. kb. 8-10 kilóból tettem el lekvárt.
Hát tényleg kigazdálkodhatatlan időmennyiség.....
Nyilván ha egy kiló gyümölcshöz egy kiló cukrot rak, akkor nem a legegészségesebb... No de manapság 10-20 deka cukorral csináljuk. :)
Igaz, mi évente max 2 üveg lekvárt eszünk meg összvissz.
De helyem sem lenne hol tárolni a befőttes üvegeket.
Nagyiéknak elég sok idejük volt anno, most sajnos nem ezt a világot éljük.
Ami fontos:patyolattisztaság és csak 100% friss és egészséges gyümölcs kerüljön bele.
A Na-Be-vel semmi gond, ahogy számolgattam, az én lekvárjaimnál literenként van benne egy késhegynyi. :-D
Ennél sokkal károsabb, ha megpenészedik, és a toxinokat eszed.....
A boltiban sohasem tudhatod, hogy MENNYI van benne...
Szerintem,nincs értelme úgy befőtett eltenni otthon,hogy az ember tesz bele tartósítót,mert akkor uolyan,mitn a bolti,,bár már ott is van másfajta tartósítású
Érdekes egyébként,hogy az emberek,ha egy bolti termékről hallják,hogy tartósító van benne,akkor fanyalognak,viszont otthon szívfájdalom nélkül teszik a befőttbe,jóóó nagy adaggal.
Elhűlök,amikor látom,hogy egyébkéánt nagyon tudatos barátnőm úgy megszórja szalicillel a lekvár tetejét,mintha be lenne havazva.
Szoktam ajándékozni is, szépen felcímkézve, fityulát is rakok rá. :)
Nagyon értékelik azok az unokahúgok és egyéb rokonok-ismerősök, akik nem szoktak befőzni.
Én Quittint használok, abban egészen picike na-be van.
Anyukámmal együtt szoktunk betenni paradicsomot(sőt,már a kislány is segít) és sosem teszünk bele szalicilt.
Ezen anyósom mindig kiakad,de sosem romlik meg.
Ja és ne feledjük el,nagyanyáink korában,főleg tanyán,nem olyan higiéniai viszonyok voltak,mint egy városi konyhában.
De mélyhűtőbe is dobok pár szem paradicsomot,télen jól jön a pörköltök alá,vagy a húslevesbe.
Így van! tök fölösleges túlmisztifikálás a dunsztolás manapság.
Évtizedek óta csavaros tetejű üvegekbe teszem el a dzsemeket, csurig töltve, 10 perc fejreállítás, és már mehet is a kamrába/pincébe. Soha semmilyen dzsem nem romlott meg.
Egyébként a lekvár nem egészséges,nassnak kell felfogni
Sőt,mikroban is lehet dunsztolni.
A hűtőtáska tökéletes? Hány üveghez, kettőhöz?
Én az ágyneműtartóban szoktam dunsztolni (sajnos 5-6 üvegenként be kell hurcolgatni a szobába egy kis tepsiben), de ki lehet alakítani egy kis helyet a földön a konyhában is. Hát, 2-3 napig rendetlenség van.
Úgy csinálom, hogy alulra jön a párna, arra valamilyen amúgy is mosás előtt álló abrosz v lepedő, hogy a párna ne koszolódjon. Arra a befőtt, az üvegekre megint egy takaró, aztán még egy párna és egy paplan a tetejére.
Dunsztolni akkor kell ,ha celofánt használsz.