Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Már nem úgy főzünk be, mint nagyanyáink, hanem sokkal gyorsabban

N?k Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. augusztus 18. 18:16
Nincs annál jobb érzés, mint a nyáron befőzött gyümölcsökből készült lekvárt kanalazni télen, sőt saját készítésű lekvárt ajándékozni is atommenő, és már nem is kell órákat szaunáznunk ehhez a konyhában. De mivel kell mostanában tisztában lennie egy kezdő lekvárfőzőnek?

Nők Lapja Café: Befőzés másként: így lesz legfinomabb a lekvárod!
  1. 2014. augusztus 19. 20:2436.
    A fura ízt legfeljebb odaképzeled.


    Én csináltam már olyan kökénydzsemet, amiben majdnem a fele alma volt - és SENKI nem mondta meg, hogy a kökényen kívül van benne más is....

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (34)
    2014-08-19  18:09
  2. 2014. augusztus 19. 20:2435.
    Már bocs, de nem sok fizikát tanulhattál életedben....

    Attól nem lesz egy petákkal sem sűrűbb, ha lassan hűl le, vagy gyorsan... :-DD
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (34)
    2014-08-19  18:09
  3. 2014. augusztus 19. 18:0934.
    Fura íze van. :)

    Számomra a lekvár fincsi édesség és nem az egészség megtestesítője.
    Egyébként arra ott van a ribzli-málna lekvár, azt is elég 5 percig főzni és magától besűrűsödik. Amúgy a kedvencem. :)

    Az üvegeket azért öntöm le, hogy a szája, a meneteknél kívül is steril legyen.
    A száraz dunszt pedig nem csak sterilizál, hanem a lassú hűlés miatt sűrít is.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (32)
    2014-08-19  17:53
  4. 2014. augusztus 19. 17:5433.
    Nem probléma a dunsztolás, csak fölösleges.

    A 100 fokos vízzel sterilizálás meg megint tök fölösleges, lévén hogy a kb. 120 fokos lekvárt teszed bele. Az jobban sterilizál. :-D

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (31)
    2014-08-19  17:31
  5. 2014. augusztus 19. 17:5332.
    A quittin NEM zselésít!

    Olyan, mintha beletennél egy almát, mert almapektint van benne.

    A hosszú ideig főzéssel csak fölöslegesen oxidálod, meg kigyilkolod belőle a vitaminokat. A Q.-nél elég 5 percig főzni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (31)
    2014-08-19  17:31
  6. 2014. augusztus 19. 17:3131.
    Én nem szeretem a zselésítőket. A meggydzsemhez használok egyedül, mert azt képtelenség besűrűsíteni, egyébként főzöm, amíg kellően nem lesz sűrű.
    Ja, hogy idő. Hát igen... valamit valamiért.

    Sterilizálás: Én tisztára mosom az üvegeket, majd forralok vizet, azzal leöntöm az üvegeket és a kupakot. Ennyi. Abba megy a lekvár/paradicsom stb, fejjel lefele fordít 10 percre majd száraz dunszt. Biztos, ami biztos. :)
    Nem értem mi olyan problémás a dunsztolásban.

    Nekem még semmi nem romlott meg sosem tartósítószer nélkül sem.

    Egyedül a nyersen, csöpögtetős módszerrel készített gyümölcsszörpökbe teszek tartósítót, mert abba muszáj. Erről nem tudok lemondani.
    előzmény:
    N?k Lapja Cafe (1)
    2014-08-18  18:16
  7. 2014. augusztus 19. 15:5530.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (27)
    2014-08-19  13:03
  8. 2014. augusztus 19. 15:5529.
    Hát pedig az nagyon nem mindegy, főleg ha gyereked is van.

    A boltiért kifizetsz 5x annyit, és tele van nyomva mindenféle adalékokkal.

    Ez nem "városi bél" kérdése, és még csak nem is eltúlzott egészségfóbia.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (28)
    2014-08-19  15:00
  9. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. augusztus 19. 15:0028.
    Idő lenne. Mondjuk a munkából tudok fórumozni, de (pl) a játszótérről nemtudok befőzni.
    Igazságszerint nem is érdekel. Nekem mindegy, hogy a boltit eszem vagy a házit. (városi bélem van)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (20)
    2014-08-19  08:18
  10. 2014. augusztus 19. 13:0327.
    prioritasi sorrend
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (20)
    2014-08-19  08:18
  11. 2014. augusztus 19. 13:0226.
    a ferjem szokott befozni sargabelu ringloszilvabol lekvart es ha teljesen erett , puha van hogy nem is teszunk hozza cukrot.

    a barackhoz se tobbet 30 dkg nal.

    a paradicsomlevet meg ugy fozzuk be hogy sorosuvegekbe toltjuk es utana soros kupakkal (persze ujakkal) lepalackozzuk , van egy kis  kezi palackozonk hozza.

    itt vannak akik csinalnak hazilag sort es a palackozo erre is alkalmas.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (21)
    2014-08-19  09:05
  12. 2014. augusztus 19. 12:5825.
    akkor gondolom te nem  hasznalsz vegetat? ugye?
    előzmény:
    belváros (12)
    2014-08-18  20:42
  13. 2014. augusztus 19. 12:5624.
    ezt mi is csinaljuk, hogy ajandekozunk egymasnak , mindenki masfeleket csinal es karacsonykor szoktunk kis ajandekkosarat csinalni azokba is teszunk.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (10)
    2014-08-18  20:36
  14. 2014. augusztus 19. 12:5423.
    Kit erdekel hogy mennyire egeszseges? egyszerre nem egy egesz uveggel eszik meg senki szerintem.

      en nem nassnak hasznalom pl. hanem eszunk lekvaros kenyeret, palacsintat, reggelihez vajas lekvaros zsemlet vagy kenyeret.

    es meg sok fele felhasznalhatosaga is van a lekvarnak.
    előzmény:
    belváros (6)
    2014-08-18  19:45
  15. 2014. augusztus 19. 12:5222.
    en csavaros uveget hasznalok viszont szaraz dunsztba teszem letakarom pokrocokkal es lassan hul ki. nem hasznalok pectint se hozza.
    előzmény:
    belváros (3)
    2014-08-18  19:29
  16. 2014. augusztus 19. 09:0521.
    Az én anyukám 30 deka cukrot rak  agyümölcshöz és nem tesz rá semmi tartosítót.
    Paradicsomba sem teszünk,mint belváros is mondta
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (19)
    2014-08-19  08:16
  17. 2014. augusztus 19. 08:1820.
    Ja, persze, nincs időd rá...

    Fórumozni bezzeg van! :-DDDDD


    Én az idei barackra (saját termés) kb. 3x fél órát szántam. kb. 8-10 kilóból tettem el lekvárt.

    Hát tényleg kigazdálkodhatatlan időmennyiség.....
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (17)
    2014-08-18  22:00
  18. 2014. augusztus 19. 08:1619.
    Ja, nagymamák az egykiló cukorral.... Ott a cukor tartósít.

    előzmény:
    belváros (16)
    2014-08-18  21:51
  19. 2014. augusztus 19. 08:1518.
    Szerintem is hülyeség. :-DDD

    Nyilván ha egy kiló gyümölcshöz egy kiló cukrot rak, akkor nem a legegészségesebb... No de manapság 10-20 deka cukorral csináljuk. :)

    előzmény:
    vanneve* (15)
    2014-08-18  21:20
  20. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. augusztus 18. 22:0017.
    Soha nem pazarolnám az időmet befőzéssel.


    Igaz, mi évente max 2 üveg lekvárt eszünk meg összvissz. 


    De helyem sem lenne hol tárolni a befőttes üvegeket.


    Nagyiéknak elég sok idejük volt anno, most sajnos nem ezt a világot éljük.





    előzmény:
    N?k Lapja Cafe (1)
    2014-08-18  18:16
  21. 2014. augusztus 18. 21:5116.
    Anyukám 40 éve rak el befőttet és még sosem penészedett meg,szalicil nélkül sem,sőt nagymama sem tett bele.
    Ami fontos:patyolattisztaság és csak 100% friss és egészséges  gyümölcs kerüljön bele.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (14)
    2014-08-18  20:55
  22. 2014. augusztus 18. 21:2015.
    "a lekvár nem egészséges" ???????????????? 
    előzmény:
    belváros (6)
    2014-08-18  19:45
  23. 2014. augusztus 18. 20:5514.
    Egyébként a szalicil már jó régen tiltólistán van - nem is értem, miért ragaszkodnak hozzá egyesek....

    A Na-Be-vel semmi gond, ahogy számolgattam, az én lekvárjaimnál literenként van benne egy késhegynyi. :-D

    Ennél sokkal károsabb, ha megpenészedik, és a toxinokat eszed.....
    előzmény:
    belváros (12)
    2014-08-18  20:42
  24. 2014. augusztus 18. 20:5313.
    Azért van különbség!

    A boltiban sohasem tudhatod, hogy MENNYI van benne...
    előzmény:
    belváros (12)
    2014-08-18  20:42

Címlap

top