Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

A kórházban is cigiznek a dohányos kismamák

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. július 30. 13:01
A hétvégén kocsival hajtottunk végig a Lehel úton. Az egyik piros lámpánál kinéztem a járdára, ahol haspólóban sétált egy törékeny, apró asszony. Láttam a pocakját, majd azt, hogy egyik kezét egy négy év körüli fiúcska szorongatja. Mosolyogtam. Majd megláttam, hogy a másik kezében lóg a cigi. ,,Mi a f.sz?! Az a terhes nő bagózik?" - kérdeztem döbbenetemben útitársamat.

Nők Lapja Café: A kórházban is cigiznek a dohányos kismamák
  1. 2014. augusztus 4. 11:4346.
    És?
    előzmény:
    Dnanga (45)
    2014-08-02  20:45
  2. 2014. augusztus 2. 20:4545.
    És  különböző véleményekkel is. Ahogy nem érdekel hány mesterséges megtemékenyítést végeznek el az általam befizetett adóból, hány sérült gyermeket gyógyítanak belőle, éppen úgy nem érdekel az sem, hány embert gyógyítanak még belőle. Az sem érdekel milyen betegséggel. 
    Mondom ezt mint dohányos, aki kb hét éve nem volt betegséggel az orvosnál.

    Termelő területen dolgoztam, hagyjuk ezt a "Nemdohányzók viszik a vállukon az ország gazdaságát- című maszlagot.A volt cégemnél egy felmérés után kiderült, hogy az összes dolgozók 71%- a(!) dohányzott.
    előzmény:
    Csendike (34)
    2014-08-01  11:42
  3. 2014. augusztus 2. 18:5844.
    A dohánytermékek megvásárlásakor a bagós kifizet annyi jövedéki adót, hogy nyugodj meg, kifizeti a saját gyógykezelését. Sőt, talán még a tiedbe is besegít.
    El lehet ítélni őket, bár felnőtt emberek és joguk van saját döntést hozni, de az nem igaz, hogy ők nem fizetnek az orvosi ellátásért.
    előzmény:
    Csendike (34)
    2014-08-01  11:42
  4. 2014. augusztus 2. 17:5143.
    Igen, számomra az is az.
    előzmény:
    Babyface83 (42)
    2014-08-02  05:04
  5. 2014. augusztus 2. 05:0442.
    És igen, magánügy az abortusz"
    Akkor ennyi erővel méginkább magánügy az, ha valaki cigizik terhesen, senkinek semmi köze hozzá...
    előzmény:
    ladybird65 (41)
    2014-08-01  16:36
  6. 2014. augusztus 1. 16:3641.
    Nem Babyface, azért "szajkóztuk", mert nem mindenki jár 20-szor abortuszra, és nem mindenkinél a védekezés hiánya volt a terhesség oka. És igen, magánügy az abortusz. Akármennyire is fáj ez sokaknak.
    előzmény:
    Babyface83 (30)
    2014-08-01  11:30
  7. 2014. augusztus 1. 13:3540.
    Akik isznak meg drogoznak a terhesseg alatt azok nagyreszet nem erdekli se a terhesseg se az hogy ez mit okozhat a kesobbiekben. sot maga a gyerek se erdekli oket hidd el.

    en inni sose ittam se terhesen se maskent , dohanyozni nagyon koran elkezdtem ugy  10 eves koromtol titokban aztan 15 utan mar nem titokban, es 32 eves koromig dohanyoztam.

    oszinten szolva en a terhessegem alatt ezen nem sokat gondolkoztam, hogy az a napi 4-5 cigaretta art -e vagy nem akar nekem akar a gyereknek.

    tudod ezt most csak zarojelben jegyzem meg es ez nem mentegetozes csak (sajnos) puszta teny, hogy ha egy kismamat naponta osszevernek, megrugdosnak , haloingben kergetik kessel a hoban, fojtogatjak akkor nem azon fog gondolkozni hogy az a szal cigaretta amit elsziv (nyugtataskeppen?) mekkora kart okoz a gyereknek. mar amennyiben meg el a szerencsetlen ezek  utan.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (39)
    2014-08-01  13:26
  8. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. augusztus 1. 13:2639.
    Köszi, hogy megosztottad ezeket. Utóbbi gondolatoddal egyetértek, bár nem szeretem, amikor azzal bagatellizálnak el valamit, hogy van annál súlyosabb eset is. Attól még kerülni kéne a kevésbé rosszat is, ha rajtunk múlik - szerintem. Szóval én nem tudtam volna jóízűen pöfékelni vagy alkoholizálni terhesen abban a tudatban, hogy aki  meg lövi magát, az még többet árt a gyerekének... én úgy gondolom, mindenki a saját lehetőségeihez képest próbáljon a lehető legnormálisabban viselkedni a gyerekével. A magzat akkor még csak magzat, igen. De később élete lesz, és nem mindegy, milyen élete.
    előzmény:
    Amarynda (38)
    2014-08-01  13:18
  9. 2014. augusztus 1. 13:1838.
    Minden embernek joga van  velemenyt formalni az adott temahoz. en igy lattam te maskent, nem veletlen nem vagyunk egyformak. en ha megfelelo stilusban teszik mindenki velemenyet tiszteletben tartom.

    azt hiszem igazad van kb anyad korosztalya lehetnek, de a gyerek kerdest nem tudom hogy ebbol kezelem-e maskeppen. nekem is volt vagy 4 vetelesem a leghosszabb 10 hetesen fejezodott be es volt egy mehenkivuli terhessegem is.

    a vetelesek annyibol viseltek meg hogy akkor szerettem volna eppen gyereket de tudomasul vettem hogy nem igy alakult es nehany het utan visszatert az elet a normalis kerekvagasba.

    a megfoganast en sose ereztem meg sem akkor amikor a megmaradt gyerekem fogant se maskor. a terhessegem es az akkori  hazassagom is nagyon rossz volt valoszinuleg ennek is koszonheto hogy nem igazan ereztem tul nagy es meghato dolognak az egeszet. A gyereket amikor mar megszuletett szerettem, bar mivel nagyon rossz kapcsolatban eltem ez sok mindenre ranyomta a belyeget.

    kesobb amikor mar a mostani ferjemmel eltem es vele fogantak a gyerekeim azt se ereztem meg csak a jelekbol derult ki hogy terhes vagyok.
    a mehenkivulit kesobb sajnaltam hogy igy alakult, de nehany honap alatt tulleptem azon is.
    Lehet azert mert tulsagosan szerettem (ma is ) ezt az embert mindig ugy ereztem ha lenne egy gyerekunk akkor kevesebb szeretetet kapnek tole. hogy ez igy lett volna e sose derult ki.  az elso ferjemet nem szerettem azt a gyereket azert szultem mert en akartam, es mert elso terhesseget nem is akartam elvetetni.

    ps: a vilagon sehol nincs olyan torveny ami buntet azert hogy mit teszel terhesen. en sokkal jobban fel vagyok haborodva a drogelvezokon meg az alkoholizalokon hidd el sokkal nagyobb tragedia amikor a gyerek heroinfuggessel jon a vilagra mint az ha valaki cigarettazott a terhesseg alatt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (36)
    2014-08-01  12:52
  10. 2014. augusztus 1. 13:1437.
    Szívemből szóltál.   Hasonlóképpen gondolom.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (36)
    2014-08-01  12:52
  11. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. augusztus 1. 12:5236.
    Elég lehangoló gondolatokat osztottál meg itt velünk, legalábbis engem nagyon elszomorítottak. :( Betudom annak, hogy egy másik generáció tagja vagy, ha jól sejtem, az anyám lehetnél. Hidd el, hogy ha ő (mármint az anyám) betartotta volna (ha nem is azt, hogy csodás misztériumként kezelné, hogy terhes vagy hogy gyereke született), de legalább annyit,  hogy ne a lakásban cigizzen, amikor én is és a húgom is jelen volt, akkor talán most egyikünk sem lenne súlyosan pollenallergiás, ennek szövődményeként pedig időszakosan asztmás.

    Kétségtelen, hogy a mi generációnk más már, érzékenyebb, odafigyelőbb dolgokra a gyerekeivel kapcsolatban (és most nem a kórház előtt cigiző nőstényekről beszélek, hanem az általam ismert többségről). De szerintem már a nagyanyáink, dédanyáink idejében is volt olyan nő, akit igenis megviselt, ha elvetélt, és nem legyintett egyet azzal, hogy majd lesz másik. Én öthetes várandósan kerültem kórházba egy haematoma miatt, és ha elvetéltem volna, bizony hihetetlenül megviselt volna, és nem valami modern kori műhiszti okán, hanem mert nekem vannak érzelmeim, amit bármi hihetetlen, már a megfoganása pillanatában megéreztem a gyerekemmel kapcsolatban, és ezt a percet - bár nem vagyok vallásos ember - mégis életem legnagyobb misztériumaként étem meg. Éreztem, amikor a gyerekem megfogant, és attól a csodától fogva a legszentebb szeretettel szeretem. Talán ez mások számára felfújt érzelgősség, de hangyányit sem érdekel, ha így van, kicsit talán szánom is őket, hogy esélyt sem adnak maguknak ilyesmi átélésére. Amikor ott és akkor kórházba kerültem, intő jelnek tekintettem, még sokkal jobban vigyáztam magamra, és kb. ölni tudtam volna azért is, ha csak a közelemben dohányoztak. Tudom én, hogy sok más környezeti hatás van, ami nem kivédhető. Kemikáliák, rossz levegő stb. Mégis úgy voltam vele, hogy legalább arra figyeljek oda, ami igenis rajtam múlik.

    A fordított érvelést meg iskolában sem fogadnám el: az nem nevezhető érvnek, ha valaki olyannak lett tipikus baja egy általa elkerült dolog ellenére, ami jellemzően attól szokott kialakulni. Konkrétan pofán tudnám vágni azt a szomszédasszonyt, akinek mindkét gyereke asztmás attól, hogy bent cigiznek a lakásban, mégis azzal "érvel", hogy az is tud asztmás lenni, akinek otthon nem cigiznek. Oké, tud, de azért jellemzően mégis az ilyenek vezetnek légúti betegséghez. Vagy amikor alkesz Pista bácsi azzal jön, hogy Sári néni is májbajban halt meg, pedig soha nem ivott egy stampedli pálinkát sem... attól neki kevesebb esélye marad arra, hogy a napi másfél liter égetett szesztől ne legyen semmi baja? Utóbbit azonban nem ítélem el, mert a saját szervezetével műveli. A gyerekeit veszélyeztető szülő viszont konkrét gyerekbántalmazó, és ennek megfelelően kéne büntetni is.
    előzmény:
    Amarynda (33)
    2014-08-01  11:34
  12. 2014. augusztus 1. 11:5735.
    ez eros sarkitas. ui. a 10 bol 2 nem kepes eltartani sehol a vilagon 8 nem dolgozot aki csak visz es nem hoz.

    amikor valaki azt mondja en 2 ember munkajat csinalom az sose mond igazat.

    megpedig azert mert 8 ora alatt egy ember csak 8 oranyi munkat kepes vegezni.

    ez alol csak az a kivetel akinek 180 db tarka kutyafarkat kell gyartani es o ez megcsinalja 4 ora alatt es a kovetkezo 4 oraban meg legyart 180 at . viszont akkor 2 ember jovedelmet kell hogy keresse ha darabszamban dolgozott.

    egy irodaban (en is ott dolgoztam) az iroasztal mellett 8 ora alatt nem lehet 16 oranyit senkinek dolgozni.


    ha valaki 100 ezer ft ert heti 40 orat dolgozik adot fizet 20 at akkor se fog tobbet hazavinni ha masok tole kevesebbet vagy tole tobbet dolgoznak. ez az o egyeni szituaciojatol fugg es nem attol hogy a tarsai mennyit adoztak.
    ui. van aki felmilliot keres egy honapban es ennek megfeleloen tobbet is adozik.

    legalabbis mukodo tarsadalmakban ez igy van.
    előzmény:
    Csendike (34)
    2014-08-01  11:42
  13. 2014. augusztus 1. 11:4234.
    Görcsölés:
    nem lehet nem észrevenni azt ami emögött van, mégha nem is görcsölés az amit te görcsölésnek nevezel.
    Adott 10 ember. 2  dolgozik és ők tartják el napi szinten a nemdolgozókat.Emiatt alig kap fizut mert hogy a többiek ne haljanak éhen.
    Na, de a  8.ból 6 bagózik/alkoholizál/narkózik. Mert az ebadta nem élelemre költi azt, amiért a  másik  vérverejtékkel dolgozott, hanem ezekre a dolgokra.
    Ráadául még  a befizetett adójából ezek gyógyítása is nyakába szakad.
    Ennek kapcsán méginkább kizsigereli a fennmaradó 8 azt a 2 -t aki dolgozik.

    Tudom hogy nem tudod megérteni, de nem baj.
    Különbözőek vagyunk, kölönbőző anyagi háttérrel-tapasztalattal, és ez miylen jó is.
    előzmény:
    Amarynda (33)
    2014-08-01  11:34
  14. 2014. augusztus 1. 11:3433.
    Itt is kozpenzen gyogyitanak mindenkit megsem gorcsolnek az emberek hogy jaj az en penzemen gyogyitjak a hajlektalan tudorakos drogelvezot.

    ui. az emberek elfelejtik hogy a befizetett adojukbol akkor se kapnanak tobbet  ha ezeket az embereket belonek az arokba vagy a dohanyosokat megbuntetnek stb.

    Csak manapsag megy a gorcsoles mindenen. regen ha dohanyoztak a szulok akkor dohanyfust volt a lakasban, aztan a gyerekek felnottek. aki nem esett teherbe annak nem lett gyereke, mert nem volt ez a sok mizeria amibol gyakran mindenfele nyomorek meg felkilos gyerek szuletik betegen. es azokat is kozpenzen tartjak am eletben es lehet hogy egesz eletukre nyomorekok maradnak.

    szoval lehet ezt ragozni sokaig. arrol nem beszelve hogy a terhesseg meg az egesz gyerekvallalas nem akkora miszterium meg csoda meg jajistenem a gyerekert felaldozzuk az egesz eletunket is. en a regi idokben azt tartottam nagyon is jonak , hogy a gyerek jott amikor jott , beillesztettek a csaladba es nem korulotte tancoltak mindannyian meg szuletese elott. nem voltak allandoan "gyerek " projektek meg felkeszulesek meg tudomisen micsodak. aki elvetelt elvetelt aztan lett kesobb masik. es mindenki tulelte es nem csinaltak ekkora cirkuszt mint manapsag ha valaki elvetel 3 hetesen.

    a haboruban ezrek vesztettek el a gyerekeiket megis ment az elet tovabb. es ugyanez volt a szuletesnel. ha jott es egeszseges volt orultek, ha kesobb meghalt meggyaszoltak az elet meg ment tovabb.
    előzmény:
    Csendike (27)
    2014-08-01  11:21
  15. 2014. augusztus 1. 11:3432.
    Azokat is sajnálom.De csakis a gyerekeket.
    Az olyan szülőket meg alkoholban kellene áztani.
    előzmény:
    Babyface83 (30)
    2014-08-01  11:30
  16. 2014. augusztus 1. 11:3131.
    Nem vagyok az, azt tudom mondani amit a ygakorlat mutat.Attól, hogy a megszületett gyerek per pillanat problémamentes nem azt jelenti, hogy nem issza meg a levét a nő felellőtlenségének.
    Ez, még egészséges életmód mellett is bekövetkezik.De   dohányos anyánál nagyobb az esély, hogy később baj lesz.
    Honnan tudjuk azt, hogy mostanában miért olyan sok a problémás gyerek az oviban, iskolában.
    Persze a nevelés kérdése is benne van a témában, de lehet hogy az agyi problémákat éppen a muterjuk baója miatt kapták.
    Aztán, az édesanyáj jó része több 10 évvel korábban vajon miért nem bagózott?Talán mert már 100 éve is ismerték /tudták hogy ártalmas az egészségre.
    Nagyon is józanul gondolkodtak régebben ebben a kérdésben....

    előzmény:
    Amarynda (29)
    2014-08-01  11:25
  17. 2014. augusztus 1. 11:3030.
    Egyetértek, hogy önző, egoista dolog várandósan dohányozni. Abban is egyetértek, hogy az elvonási tünetekkel való riogatás nagyrészt csak nyafogás, bár én konkrétan hallottam egy orvos szájából, hogy a láncdohányos kismama inkább szívjon el napi 1-2 szál cigit, ha nem bírja, mert ezzel kevésbé árt, mintha drasztikusan leállna vele. Én több, mint 10 évig dohányoztam folyamatosan, mielőtt gyereket vállaltunk. Akkor viszont én is egyik napról a másikra hagytam abba. Én ropit rágcsáltam :) Hiányzott nagyon a cigi, de inkább csak pszichésen, fizikai elvonási tüneteket nem tapasztaltam, talán csak annyit, hogy nagyobb lett az étvágyam.


    Viszont egy kicsit túl van lihegve ez a téma. Gondolok itt arra, hogy más, magzatra, babára, gyerekre káros dolgokat sokkal könnyebben elnézünk az anyukáknak, mint a dohányzást. Például a kismamák alkoholizálását sokkal könnyedébben vesszük, pedig az is bizonyítottan káros lehet a magzatra. Vagy például az abortuszos fórumban sokan szajkózzák, hogy mindenkinek a magánügye akár a huszadik abortusza is, ami azért következett be, mert lusta volt védekezni. Ezeket a magzatokat miért nem sajnáljuk annyira, mint a dohányos anyukák magzatait?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (18)
    2014-08-01  09:09
  18. 2014. augusztus 1. 11:2529.
    ne legyel mar ilyen patetikus

    30 vagy 40 evvel ezelott meg tavolrol se vettek annyira fontosnak es szuksegesnek a dohanyzas abbahagyasat.

    amikor en szultem nekem is azt mondta az orvos ha csak par szalat szivok (4-5) akkor nem kell aggodnom vegette.

    sot amikor a korteremben az egyik mamanak nem volt  eleg teje az orvos a ferjevel sort hozatott be hogy szaporitsa a tejet vele.

    mindez a fovarosban a X. keruletben volt nem Mucsarocsogen.
    előzmény:
    Csendike (13)
    2014-07-31  13:59
  19. 2014. augusztus 1. 11:2328.
    És ezt a gondolatmenetet folytatva látom azt, hogy hoygan váluk a magánügy közüggyé.
  20. 2014. augusztus 1. 11:2127.
    Persze.Magánügy.Ehhez a cikkhez meg hozzáfűzte mindenki amit gondol vagy tesz a magánéletében.
    Amúgy, én is azon az állásponton vagyok hogy nem akarok senki sem  lebeszélni a bagóról.Ezek felnőttek.
    Élik a felellőtlen mindennapjaikat és majd szembesülnek a tettük konzekveniával.Szegény gyerekek.
    Annyiban vagyok érintve, hogy ezeket a szerencsétlen gyerekeket közpénzből gyógyítgatják.Na, ez a felháborító az egészben.

    Mellékesen, ma már annyi szennyeződés van a levegőben is, hogy szinte hihetetlen is hogy direkte szennyezik magukat a szülők, például.
    És még itt nálunk is vannak gondok, holott olyan településen élek ahová nyaralni/gyógyulni  vágynak az emberek többsége.


    előzmény:
    Amarynda (23)
    2014-08-01  11:14
  21. 2014. augusztus 1. 11:2026.
    na ez viszont bunkosag a szuleid reszerol, meg akkor is ha a sajat lakasukban teszik .

    en amikor dohanyoztam mindig megkerdeztem hogy ragtyujthatok e ha mas lakasaban voltam. ha pedig zavarta az illetot a fustom akkor nalunk is inkabb kinyitottuk az ablakot vagy kimentunk az udvarra addig.

    ez csak tapintat kerdese.
    előzmény:
    Kagura (9)
    2014-07-30  21:29
  22. 2014. augusztus 1. 11:1825.
    nalunk is igy volt. en mar nagyon regen szultem, a nover csak annyit mondott, nyissak ki kismamak az ablakot ha cigiznek mert a doktor ur megerzi.
    előzmény:
    hengergo (5)
    2014-07-30  17:36
  23. 2014. augusztus 1. 11:1724.
    Anyam dohanyott vegig en 4 kg voltam es teljes idore szulettem.
    en neha elszivtam par szalat az en gyerekem is 3,15 dkg val teljes idore szuletett.

    a baratnom soha nem dohanyzott az egyik gyereke teljes idore 3,5 kg a masik 6,5 honapra csaszarral szuletett 1,20 dkg volt.

    ezzel nem mondom hogy a dohanyzas nem befolyasolhat de nem mindig van igy.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_856560 (4)
    2014-07-30  17:25
  24. 2014. augusztus 1. 11:1423.
    Figyelj ide. ha en dohanyozni akarok es tisztaban vagyok (es miert is ne lennek?) a veszelyevel akkor is dohanyozni fogok ha minden lepesen oriasplakatokon fogjak terjeszteni hogy ne tegyem.

    Lehet magyarazni lehet kovetelni lehet ajuldozni, ettol egyetlen megrogzott dohanyos sem fogja letenni a cigarettat.

    aki le akarja tenni az leteszi. aki meg nem az nem fogja.miert nem lehet ezt megerteni es ennyiben hagyni.

    en ismerem mind a ket oldalt. a ferjemmel egyutt 20 evnel hosszabb  ideig eros dohanyosok voltunk. mind a ketten abbahagytuk mert abba akartuk hagyni.

    a sogornom nem hagyta abba legalabb 35 eve dohanyzik es meg a halalos agyan is ra fog gyujtani.

    eszembe se jutna senkit gyozkodni hogy hagyja abba. ismerek egy not kezdodo tudorakja van. mondtak neki az orvosok a csalad sot a baratok is hogy most bizony tenyleg abba kellene hagynia. annyit valaszolt hogy nem akarja , szeret dohanyozni neki erre szuksege van. azt is tudja hogy igy talan 1-2 eve van hatra ha abbahagyna a dohanyzast lenyegeseen hosszabb ideig elhetne.

    ket gyereke van most szulettek az unokai, tudja mit fog elvesziteni. es ugyanugy tovabb dohanyzik.  tehat:MAGANUGY. ENNYI.
    előzmény:
    Csendike (19)
    2014-08-01  10:59

Címlap

top