Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Már lehet ittasan biciklizni

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. július 20. 11:21
Mostantól már az sem baj, ha pár pohár ital után pattanunk biciklire. A KRESZ-t módosító rendelet alapján legalábbis nem számítunk közveszélyesnek részegen sem.

Nők Lapja Café: Már lehet ittasan biciklizni
  1. 2014. július 22. 18:5152.
    Tudom, sajnos, amit írsz, hogy ne keressek logikát, de optimista természetemmel remélem, csak van értelme leírni, mi értelmetlen, sőt, káros!

    (Már) nem dohányzó vagyok, nem is bicózom, és főleg nem iszom, csupán azt, hogy a h...eség ellen szóljak, nem tudom levetkőzni.
    előzmény:
    ladybird65 (50)
    2014-07-22  14:53
  2. 2014. július 22. 16:1151.
    Mifelénk is sok ilyen vegyes út van, és NEM a bicajosok azok, akik a gyalogos sávban mennek....

    Kivonulnak kismamák apró gyerekekkel, pletyóznak, a nyuszimotoros-futóbicajos gyerekek meg keresztbe-kasul száguldoznak a _kerékpáros sávban_. És ha csenget az ember, még ők vannak megsértődve.

    előzmény:
    cabron (47)
    2014-07-22  12:22
  3. 2014. július 22. 14:5350.
    Teljesen igazad van. De mivel Magyarországon élünk, kérlek, ne keress logikát és ésszerűséget semmiben. Akkor csalatkozni fogsz.
    Pár éve volt a Jutszt Laci műsorában, hogy egy nő megmentette egy részeg, kivilágítatlan ember életét, mert nem ütötte el, hanem az utolsó pillanatban még volt ereje félrerántani a kormányt. Csattant is a villanyoszlopon vagy fán (már nem emlékszem). A nőnek jó nagy kára lett, szerencsére volt Casco-ja, mert a részeg biciklistől aztán hiába várt volna kártérítést. A poén: a nőt büntették meg, mert nem az útviszonyoknak megfelelően közlekedett. A részeg biciklis semmit sem kapott. Igaz, egy rakás szabályt megszegett, de ő megtehette, mert biciklis. Ebben az országban meg mindig az autósokat vegzálják, meg azokat veszik le több tízezer forinttal.
    Én - ha egyszer egy részeg biciklist elütök - még meg is rugdalom utána.
    A dohányosokat meg üldözik. (nem, én egyébként egyáltalán nem dohányzom). De ez egy kabaré, hogy őket kizavarják mindenhonnan. Az ittas biciklis meg rendben van.
    előzmény:
    csutak51 (58)
    2014-07-22  14:26
  4. 2014. július 22. 14:2658.
    Hát ez a változtatás meg, vajon, mire volt jó???
    Dohányozni nem lehet akárhol, de részegen biciklizni, és ezzel veszélyhelyzeteket okozni, igen???
    Mert akár a járdán, akár az utakon biciklizik ittasan, mindenképp LEHET veszélyes másokra IS, nem csak saját magára!

    Ész megáll, ha ennek igazságát a törvényalkotók nem értik/nem tudják/nem látják be!
  5. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. július 22. 14:0948.
       "És nem, nem vagyok hajlandó egyedül felvenni a kesztyűt, ennél azért több eszem van már ennyi idős létemre"

    Eda, ez nem a szicíliai maffia, csak néhány ütődött bringás! :D Szerintem az önkormányzati választások közeledtével a képviselőjelöltek is fogékonyabbak az egyszerű emberek javaslataira... és nem is kéne sok minden, néhány rendőr, néhány csekk, és gyorsan híre menne, hogy melyik is a bicikliút. Ez nálunk is így volt, bár nálunk amúgy is nagyon klasszul megépítették azon a szakaszon, ahol én gyakran járok. Úgy van, hogy van gyalogút is, jó széles, kétsávos, mellette gyönyörű zöld meg virágos dzsumbuj, és azon túl a bicikliút, szintén egy barátságos ösvény formájában. De még így is akadt néhány kis renitens, aki a másik utat választotta... nem tudom, igaz volt-e vagy sem, amit mondott, de egy világító mellényes közmunkás elkezdte terjeszteni (többször is hallottam, hogy mintegy a barátjának csúsztatott beszélgetés szintjén megemlíti a bicóút és a gyalogút közötti susnyást takarítva), hogy már többször is büntettek a rendőrök öt-tízezer forintra itt, aki nem a saját útját használta. Hát úgy húztak át a saját térfelükre az emberek, mint a vadlibák. :) Ötezret sem ad ki senki szívesen ilyen hülyeség miatt. Néha a turisták nem tudják, hogy mi merre, de ha már az ötödik biciklis hasít el mellettük, általában nekik is leesik, hogy tán át kéne fáradni a gyalogútra,  a virágágyáson túlra. :) De ahhoz, hogy helyi szinten történjen valami, tényleg az ott élőknek kell tenniük. Ez mindenben így van! Az ovinkat tudom felhozni példának. Előtte egy másik ovi volt a helyén, mindig csak panaszkodtak meg cikkeztek, milyen rossz a hely, el is költöztek végül. Aztán az új ovi összefogott a szülőkkel, támogatásokat szerzett, felújította, az egyik legszebb lett most a városban. Ezen múlik.
    előzmény:
    eda-1952 (46)
    2014-07-22  11:57
  6. 2014. július 22. 12:2247.
    Értem én, hogy nálatok ez van, te miért is nem hiszed el, hogy másutt meg nem?

    "A bicikliút pont olyan, mint amit írsz, de az csak egy a városban lévő
    járdák közül, nem is arról írtam. Ezzel kapcsolatban azt említettem,
    hogy hiába van ott, rengetegen az út másik oldalán, a járdán kerekeznek."

    Na, azért megkérdeznék egy pár, ottani bringást arról, hogy miként használják az osztott járdát a gyalogosok. Az éremnek mindig két oldala van.
    Nem lehet, hogy többen használják azt a járdát, mert szélesebb (ami nem igaz, hisz a gyalogos sáv nem szélesebb)?
    Sajnos én tapasztaltam már ilyet. Gyakorlatilag lehetetlen volt használni kerékpárútként az ilyet, mert szinte mindenki azon haladt keresztbe-kasul, egymás mellett 4-en, 5-en. A gyalogosok is sokszor szarnak bele, hogy a bringás normálisan elférjen. Tapasztalat!

    Próbáld nem csak gyalogos szemszögből nézni a problémát! Ülj fel egy bringára és használd egy párszor a bringautat, talán kicsit belelátsz a másik oldal helyzetébe is.
    Nem minden feket, vagy fehér.

    Ja, és azért vagy feltűnő, mert - nem csak itt - úgy általában rosszindulatú vagy a "kerékpáros nemzedékkel" kapcsolatban.
    előzmény:
    eda-1952 (46)
    2014-07-22  11:57
  7. 2014. július 22. 11:5746.
    Soha többet nem fogok beírni ilyen topikba. Nem értem egyébként, miért pont én vagyok a feltünő, amikor mások is hasonlókat írnak. És nem, nem vagyok hajlandó egyedül felvenni a kesztyűt, ennél azért több eszem van már ennyi idős létemre. Már megjelent nélkülem is néhány helyi újságcikk ez ügyben, a helyzet változatlan.

    Cabron: Látom te is csak engem látsz..((( A bicikliút pont olyan, mint amit írsz, de az csak egy a városban lévő járdák közül, nem is arról írtam. Ezzel kapcsolatban azt említettem, hogy hiába van ott, rengetegen az út másik oldalán, a járdán kerekeznek.
    Téma részemről  lezárva. Persze nem miattatok, de lepcsesszájú egyedekkel tényleg felesleges vitázni, sem olvasni, sem értelmezni nem tud.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (44)
    2014-07-22  10:29
  8. 2014. július 22. 10:3945.
    Van olyan is, hogy bringás és gyalogos út. Kicsit szélesebb, mint a sima bringaút, és elvileg két sávra van osztva. A keskenyebb sáv a gyalogosoké, a szélsesebb a bringásoké.
    Lehet, hogy amit Eda mond, az pont ilyen? Ha meg nemn, akkor igazad van, helyben kellene intézkednie, ha ott annyira durva a helyzet.
    Mert a jelenség, amit leír, tényleg nem általános.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (44)
    2014-07-22  10:29
  9. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. július 22. 10:2944.
    Eda, neked helyi szinten kéne lépni ebben a témában, mert tényleg nem általános. Ha nálatok ez van, be kéne menni a helyi képviselőkhöz, közterület-fenntartókhoz vagy tudomisén hova, és jelezni a problémát. Azzal,hogy minden biciklis topikba leírod egy általános fórumon, hogy nálatok ez van, nem jutsz előrébb. Nálunk pl. nemrégiben építettek a vasútpark köré új gyalogos- és bicikliutakat. Ott pl. sokan nem tudják még, hogy melyik melyik, főleg, akik frissen érkeznek az állomásról, és gyakran megtörténik, hogy a bicikliút közepén húzgálják a kis bőröndjüket stb. De már azért kezdik megszokni az emberek. Az azonban sehol nem jellemző, hogy valakik direkt a gyalogúton közlekednének bicósként (nem is lenne logikus kerülgetni a gyalogosokat, ha két méterrel arrébb meg hasítani lehet a párhuzamos bicóúton), de az sem jellemző, hogy a gyalogos menne direkt a bicikliúton. Ha mégis, egy udvarias figyelmeztetést inkább megköszönni szoktak az emberek, nem elütéssel hálálják meg. Ne vedd kötekedésnek tényleg, de nekem is feltűnt már, hogy ezt minden egyes olyan topikban, ahol szerepelt a bicikli szó, leírtad, hogy nálatok életveszélyesen, csengő nélkül, babakocsisokat elsodró bringások száguldoznak. Ennyi energiával már ott helyben is tehettél volna valamit szerintem. (és kedvellek, tudod, de ezt muszáj volt leírnom)
    előzmény:
    eda-1952 (40)
    2014-07-21  20:17
  10. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. július 22. 10:0543.
    egyetértek...

    Mindig vannak topikok, ahol mindig megjelennek ugyanazok, és beírják a sérelmüket a témában. Itt pl. az ITTAS biciklizésről lett volna szó eredetileg, de három hsz után már a nemcsöngetésnél meg a babakocsi-elsodrásnál tartottak néhányan.

    Vannak bunkó és nembunkó emberek, de ugyanazok maradnak, akik néha autót vezetnek, néha biciklire ülnek, néha meg gyalogosan járnak. Vannak megmondóemberek is, akik jogot éreznek kioktatni másokat az általuk vélt vagy valós közlekedési szabályokról: egyfajta önjelölt rendőrként. Meg olyanok is, akikknek még csak igazuk sincs, mégis beszólnak ismeretlen embereknek is.

    Én egy éve biciklizem újra, igaz, azóta minden áldott nap, télen is. Ez alatt találkoztam kb. hat darab bunkó autóssal, három darab figyelmetlen gyalogossal, három megmondóemberrel, és egy darab hülye biciklissel. Ez ahhoz képest, hogy egy teljes éve járok biciklivel reggel is és délután is átszelve oda-vissza a várost, szerintem tök jó arány. Persze, engem is bosszantott, amikor a telefonáló autós nem vett észre, és bár nekem volt elsőbbségem, majdnem elütött, mert csak azt nézte, hogy autó jön-e, a bicikli az már nem is járgány, mégsem gondolom azt,hogy minden autós egyfolytában telefonál vezetés közben és nem figyeli a bicikliseket. Olyan is előfordult már, hogy rám dudált a keskeny útsávon az autós, pedig már szinte a vízelvezető vályúban kerekeztem a padka mellett, de keskeny út lévén még így sem tudott AZONNAL megelőzni, mert ki kellett várnia, amíg nem jön a szembesávban autó... és rám dudált... de hova mehettem volna, felrepüljek az éterbe, hogy ő haladni tudjon? Nem mindenütt van sajnos bicikliút. DE! Mégse gondolom, hogy minden autós ennyire türelmetlen, és felfogják azt is sokan, hogy a bicikli is egy jármű, aminek joga van közlekedni, és ő meg majd kikerül, ha elfér. És találkoztam már a gyerekét a bicikliúton andalogva toló anyukával is, akire még csak csöngetni sem tudtam, mivel zenét hallgatott füldugóval, szóval szépen leszálltam, megkocogtattam a vállát, és megkértem, hogy térjen át a gyalogútra, mert ott szerencsére mindkettő volt. :)))

    Tényleg, egy kis tolerancia kéne! Ne az legyen már, hogy minél nagyobb és drágább a járgány a fenekem alatt, annál hangosabban osztok le másokat, ha igazam van, ha nincs.
    előzmény:
    cabron (42)
    2014-07-22  09:07
  11. 2014. július 22. 09:0742.
    Na, ez jó kérdés!

    Hogy őszinte legyek, engem nagyon dühít sok esetben a viselkedésük. Tisztelet a kívételnek! A bringaút nem járda, ehhez képest úgy szédelegnek rajta, hogy az ember agyfaszt tud kapni tőlük.

    Ha viszont járdára kényszerülök a bringámmal és gyalogosokba ütközök, le szoktam szállni a bringáról és tolom. Nyilván Budapesten ez para, el tudom képzelni, hogy ott már kialakult valamilyen szinten ennek a kultúrája, hisz kénytelenek egymáshoz alkalmazkodni.
    Vidéki kisvárosokban kevésbé van meg ennek a kultúrája.
    Igaza van Edának is és Harangockának is valahol. Mint már mondtam, kölcsönös empátia. Ez a kulcs.
    előzmény:
    rockcica (41)
    2014-07-21  20:18
  12. 2014. július 21. 20:1841.
    Igen, arra én is, de arra is hogy némely gyalogos miért sétikál a kijelölt bicikliúton...
    előzmény:
    Lillaréka (15)
    2014-07-20  15:59
  13. 2014. július 21. 20:1740.
    Köszönöm, én is úgy érzem, hogy igazam van, csak bosszant: leírom, többen leírjuk, többször, hogy errefelé nem használják a csengőt, mi több, a legtöbb bringán nem is látok. Erre megint jön azzal, hogy ő csenget.Különben elgondolkoztam a dolgon és érdekes következtetésre jutottam. Pár évtizedig a bicikli kiment a divatból, pedig én még azon nőttem fel. 5 évesen tanultam meg anyámén (szerintem a bicikli nehezebb volt, mint én..))), megtanultuk a szabályokat, csengetést, karjelzést---ajaj, megtanultunk kormány nélkül repeszteni..))) Naszóval oda akarok kilyukadni, hogy úgy gondolom, van ahol közben maradt a bicikli, tehát maradt a csengő és a használat ugyanolyan. Pl az alföldi "lapos" városokban, ahol többnyire nincs is sűrű buszközlekedés, pedig nagyok  a távolságok. Errefelé meg nincs 10 éve, hogy kezdtek újból feltűnni, utóbbi pár évben lettek megint sokan. Ami nem rossz, csak szabályozni kéne.
  14. 2014. július 21. 13:4839.
    Nem, de ott nincs szükségük arra, hogy a járdán közlekedjenek. Viszont mindenhol bringaparkoló van. :)
    Engem nem akadályoztak a sétámban.

    Az is igaz, hogy elég szigorúan büntetik, ha nincs csengő és világítás a járgányon.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_268437 (38)
    2014-07-21  13:39
  15. Torolt_felhasznalo_268437
    Torolt_felhasznalo_268437
    2014. július 21. 13:3938.
    piás
    vajon amszterdamban is ilyen acsarkodás van a bringásokra?
    vagy nyc-ben? ahol nem túl régen dobtak az utcára rahedli bringát.

    http://citibikeblog.tumblr.com/

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (37)
    2014-07-21  12:33
  16. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. július 21. 12:3337.
    "élni és élni hagyni"


    Én sokszor megyek gyerekkel (gyerekülésben) a hátam mögött bicajjal. DE! Nem és nem fogok például a Bp. XIII. Béke utcán az úttesten menni, mert szerintem életveszélyes, mégha 2x2 sávos is. Akkor a járdán megyek és használom a csengőt. Ennyi. És van, hogy a gyalogost arrébbtessékelem, hogy elférjünk. Nem beszólással, nem úgy hogy nekimegyek, eccerűen csak csengetek vagy szólok hangosan. 
  17. 2014. július 21. 11:5536.
    Én járok autóval is, biciklivel is és gyalog is.
    Bizony értem, hogy a bringások miért közlekednek olykor a járdán bringaút hiányában...
    Én nem szoktam, de voltam már olyan helyzetben, hogy jobbnak láttam a saját testi épségem érdekében a járdán haladni egy szakaszon.

    Az megint megér egy misét, hogy lehet ezt kulturáltan tenni, és bizony a gyalogosok is lehetnének toleránsabbak néha és ne csak addig jusson el, hogy a kresz szerint tilos.
    Empátia emberek, empátia! Oda-vissza!

    Nekem ne mondja senki, hogy minden bringás mindig bunkó.
    Vannak bunkók igen, és vannak gyalogos bunkók is. Tudnék én is mesélni.
    előzmény:
    eda-1952 (35)
    2014-07-21  11:07
  18. 2014. július 21. 11:0735.
    Nehezedre esne egyszer az életben elhinni, hogy a másik nem hazudozik, hanem náluk (és sok helyen, ha olvasod  a topikot) úgy van, ahogy írja????Ezen kívül légy kedves elolvasni  a belinkelt jogszabályt, hogy nem forgalmas autóút mellett és egyéb kivételes eset hiányában a biciklis NEM mehet a járdán?!
    Egész csendben kérdem: mindig hátranézel, ha járdáról mondjuk a zebra vagy egy bolt felé fordulsz, s éppen elment melletted egy biciklis, s nem tudhatod, hogy nem követi-e konvojban (pár méter távolságban!) néhány gyerek és házastárs? Mondjuk egy olyan járdán, ahol az úttest túloldalán ott a bicikliút, de ők juszt sem  azon haladnak?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (33)
    2014-07-21  10:05
  19. 2014. július 21. 10:5234.
    Vannak kretén bringások, gyalogosok és autósok. Mindből láttam már nem egyet. Ez ilyen.

    Az NLC meg ilyen. Most éppen szidják a bringásokat, mert róluk szól a cikk. :)
  20. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. július 21. 10:0533.
    Én biciklizek, gyalogolok (gyerekkel) és autózom is. És nem veszem észre, hogy a biciklisek ennyire ne tudnának beilleszkedni a közlekedésbe. 
    Lekótelepen lakom én is, egy bazi hosszú sétálóutcán megyünk át gyerekkel minden hétköznap délután. Gondolhatod, hogy nem egyedül falngálunk ott. Csomóan vannak. Bicajosok, "őrült motoros kölkök", gyalogosok. És ott nincs felfestve bicikliút, de még sosem ért atrocitás. Midnenki (biciklis és gyalogos is) tudja, hogy fokozott figyelem kell ott. Ennyi. 
    előzmény:
    eda-1952 (20)
    2014-07-20  19:02
  21. Torolt_felhasznalo_268437
    Torolt_felhasznalo_268437
    2014. július 21. 08:5532.

    Ezek a törvénymódosítások csak egy nagyon magas színten lévő kulturált országban lehetnének eredményesek. Ott tudnák a polgárok hogyan viselkedjenek, miként tartsák be a szabályokat.


    Svájc, Németország...


    De nem Mo-n.


    Ahogy írtam a korábbi hozzászólásomban, Budapest belvárosában turisták által hemzsegőn ponton is a biciklisták villámgyorsan tekernek, és senki nem ellenőriz vagy tesz bármit mindez ellen.


     

    idézet:
    despoina (25)
    2014-07-20 20:12:47
    s magyarország nem az?

    az mta professzora azzal a hasonlattal élt pedig, hogy a szürke verebek
    (ausztria, németország, svédország...) agyonverik a közéjük érkező
    pintyet, ami magyarország lenne szerinte
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_418344 (25)
    2014-07-20  20:12
  22. Torolt_felhasznalo_268437
    Torolt_felhasznalo_268437
    2014. július 21. 08:3331.
    ez jó

    akkor az elcsapottaknál nem lesz vitás ki volt a hibás a balesetért
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-07-20  11:21
  23. 2014. július 20. 21:4830.
    Az a baj, hogy az autósok is szemétkednek, és leszorítják a bringásokat, meg leordítják a fejüket, hogy "mé nem mész fel a járdára???"



    Holott ők is nagyon jól tudják, hogy a járda NEM a kerékpárosoké.


    előzmény:
    LINA (23)
    2014-07-20  19:59
  24. 2014. július 20. 21:4729.
    De nem árt tudni ehhez azt, hogy mit jelent az a kitétel, hogy "ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan"

    Ez ugyanis NEM azt jelenti, hogy huplis az úttest, vagy erős a teherautóforgalom, stb. stb.

    Hanem azt, ha pl. egy baleset miatt teljes útzár van, vagy az adott szakaszon felmarták az aszfaltot útfelújítás miatt, és nincs alternatív elkerülő útvonal.


    előzmény:
    tamtamtam (22)
    2014-07-20  19:17

Címlap

top