Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Jelzőrendszer

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. május 22. 08:35
,,Vedd észre, ha baj van!\" Szerencsére egyre több olyan kampányt látunk, ami a gyerekek bántalmazására hívja fel a figyelmet. De mi történik akkor, ha valaki jelzi az erőszakot? Egy nagymama kálváriáján mutatjuk be, hogy így (is) működhet a hazai jelzőrendszer 2014-ben.

Nők Lapja Café: ,,Mégis mit vár tőlem? Ha én bemegyek egy ilyen putriba, örülök, ha élve kijövök!\"
  1. 2014. május 23. 16:3630.
    Lehet haragudni bárkire, mert ez most úgy is nagy divat: a közös ellenségkép keresés, ám ettől még nem fog semmi változni. Valójában, amit a Vincze Dezsőné írt az tény, és nem az Ő találmánya. Igenis ma a szociális szférában dolgozó emberek túlterheltek, eszköztelenek, a törvények végrehajtási utasításaik egymásnak ellentmondóak, a jelzőrendszer tagjai sokszor a saját vagy gyermeke életét féltve bátortalanok, mások elfáradtak, mert olyan feltételek mellett kell dolgozniuk, mintha az egyik lábuk ki lenne szögelve és járják az ügyeket körbe-körbe. (Gondoljunk csak bele egy agresszív-alkoholos család meglátogatásába egy kis településen, ahol egy szem körzeti megbízott rendőr dolgozik és egy családgondozó a másik település iskolájából félállásban. Ahol azonnal megígéri az Apa, hogy tudja ám ki a családgondozó gyereke, meg hol dolgozik a férje és mikor jár haza, majd ellátják a baját a sittes haverokkal, ha egyetlen rossz szót is le mer írni arra lapra!) És ehhez nem kell elváltnak lenni, nem kell rosszul keresni, nem kell életuntnak lenni, ezek helyenként tények. Egyébként EMBERBŐL vannak ezek a munkavállalók is és igenis befolyásolja a magánéleti probléma a hangulatukat, uram bocsásd meg nekik!
    Itt már régen létre kellett volna hozni régiónként egy-egy mobil krízis csoportot, akik fogadhatják a akár a névtelen bejelentést is, és azonnal kiemelhetik a kiskorút a bántalmazott helyzetből. Majd utána ráérnek tologatni az aktákat, vitatkozni a hatáskörön, illetékességen. Erre kell befogadó hely, szakember, jármű és jogi háttér!

  2. 2014. május 23. 16:2729.

    Sok mindenben igazad van. De szerinted akkor aki nagyjából stabilan jól végzik a munakáját azt tuti jól megfizetik és kiegyensúlyozott magánélete van? Szerinted hány emberre igaz, hogy jól megfizetik? Szerintem sokkal több ember végzi becsületesen és rendesen a munkáját, mint amennyit megfizetnek érte... Sajnos. Nem mondom, hogy ez jó vagy normális, de ez van és ettől még dolgozni kell és lehetőleg jól. Erre írtam, hogy a magán szférában két hetet sem lehetne húzni ilyen mentalitással és ott se fizetnek jól mindenhol...

    Oké, hogy sok a törvényi változás, de egy könyvelő vagy bérszámfejtő mit mondjon erre??!!?? Nekik kb 100x annyi van. Hány ilyen szakma van még? 

    Védőnők, szociális munkások, óvónők sosem voltak jól megfizetve, 30-40 éve sem! Tehát igenis tudták mit vállalnak, mikor elkezdték a pályát. Nem modnom, hogy ez nem óriási baj, de az... Csak ettől még dolgozni kellene.

    Csak akkor fordítsuk meg a dolgot: Aki szarul végzi a munkáját miért érdemelne fizetésemelést?

     

    Pláne egy vezetőnek nem kéne ilyen szánalmas kifogás keresésbe belemennie egy újság cikkben :-(

    előzmény:
    radineterus (31)
    2014-05-23  16:13
  3. 2014. május 23. 16:1331.
    Kedves Hornstul! Nem gondolom, hogy a szociális munkások azért végzik rosszul a munkájukat, mert válnak, vagy rosszul keresnek, de lássuk be EMBERBŐL vannak, akiket mindenképp befolyásol a magánéleti problémájuk, ha felmerül az életük folyamán. Ez pedig egyébként tény és nem a Vincze Dezsőné találmánya. Az említett szakmák: védőnő, ápolónő, családgondozó ... mind éhbérért dolgozik, olyan folyamatos törvényi változások mellett, amelyet messze nem lehet bemérni még akkor, amikor pályátválaszt valaki, mert mondjuk komolyan is gondolja, hogy másokon szeretne segíteni: legyen az kisbaba, kismama, vagy éppen bántalmazott gyermek.
    Azt gondolom mindenki szégyelheti magát, akinek kötelessége lenne abban, hogy jelezzen időben, ha egy védtelen gyereket (de idős emberre is mondanám) bántalmazva lát, de sajnos sokszor még akkor sem talál fogadó fülekre a jelzés, ha megtörténik.
    Ha mégis elkezdődik valami, akkor például akár 7 év is eltelik mire egy kiskorú szexuális zaklatása ügyében jogerős bírósági döntés születik.
    A mai helyzetben szükség lenne egy olyan mobilis krízis csoportra, ahová akár anoním módon is lehet bejelentést tenni, aki bizonyos időn belül kivonul (pl.:gyermek pszichológus, szociális munkás, rendőrség ... stb) kiemeli a kiskorút azonnal és majd utána lesz idő egymás között dobálni az aktát, szakvéleményeket, de a gyermek legyen biztonságban. Persze erre kell fogadó hely, szakember, ennek vannak jogi konzekvenciái, de jelenleg nem tudok mást elképzelni.
  4. 2014. május 23. 13:5327.
    Gondolom intézkedtek: Beadtak egy 2 mondatos formanyomtatványt, hogy eset kivizsgálva és alaptalan/nem megerősíthető a vád....
    előzmény:
    Goldmund (26)
    2014-05-23  12:55
  5. 2014. május 23. 12:5526.

    Ezen a kifogáskeresésen én is kiakadtam.

     

    Más munkahelyen is vannak válófélben levők, anyagi problémákkal küszködők. Pl. egyik sofőrünk devizahitel-csapdába került, végül el is kellett adniuk a házat (igaz, legalább adósság már nem maradt utána) és 61 évesen albérletben élnek a feleségével. Attól neki még ugyanúgy figyelnie kell az úton és épségben hazahoznia, akivel elindult.

    Egyébként erős a gyanúm, hogy aki ennyire nem törődik emberi sorsokkal, annak mindegy, mennyi a fizetése és milyen a családi háttere, egyszerűen lusta dolgozni és kész.

     

    Amit nem értek: ha egy kérelmet írásban nyújtanak be, akkor az letagadhatatlan, és onnantól mindenkit köt nemcsak az, hogy intézkedjen, hanem, hogy időben intézkedjen. Ha egy hivatal nemintézkedik, vannak felügyeleti szerveik. Egyetlen ügyintéző sem jelentheti ki hasra ütve, hogy nem szükséges intézkednie, csak környezettanulmány, szakvélemény, másik féltől beszerzett papírok alapján. És minden nem-intézkedést rögzítő végzés ellen lehet fellebbezni, a másodfok után lehet bírósági felülvizsgálatot kérni.

    előzmény:
    hornstul (4)
    2014-05-22  10:26
  6. 2014. május 23. 11:3825.

    Az a baj, hogy azoknak akik az ilyen jellegű törvényeket hozzák egy deka szociológiai végzettsége sincs, illetve semmi ilyesmi  :-(

    Ezért tudták azt kitalálni pl, hogy a nőknek többet kéne szülni, és akkor nő a megbecsültségük és kevesebb lesz a családon belüli bántalmazás, erőszak. Pedig "köztudott" hogy egy 3 gyerekes, kb 6 éve gyesen levő anyuka, ha akar se tud lelépni aputól. Míg egy szingli vagy 1 gyerekes jóval könnyebben megteszi ezt...

    De erre lenne még ezer másik példa :-(

    előzmény:
    alex53 (16)
    2014-05-22  19:47
  7. 2014. május 23. 11:3324.
    Téves azt hinni, hogy gyermek bántalmazás és elhanyagolás csak a kisebbség, illetve a szegények problémája. Rengeteg ilyen eset van gazdagok között is és fehérek között is sajnos.... :-(
    előzmény:
    antironia (13)
    2014-05-22  17:04
  8. Torolt_felhasznalo_200853
    Torolt_felhasznalo_200853
    2014. május 22. 22:5022.

    jelzőrendszer a faszom. ezért???? hogy ne történjen semmi??

    anyukát jól elvertem volna, hogy attól kódul. apuka is bekaphatja. 

    és a fidesz szerint nincs olyan fogalom, hogy családon belüli erőszak. aha.. lesz.phatnak azok is.

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-05-22  08:35
  9. 2014. május 22. 22:3121.
    sajnos ez van.. mindig ez volt...

    vannak azért jólműködő területek. de vannak ezek is... a hvatal is csak emberekből áll. van ahol dolgoznak van ahol meg nem, és csak álaktákat gyártanak...
  10. 2014. május 22. 22:1020.

     

    Szia! Kifogtad a szelet a vitorlámból.

     

     

    Mire ideértem, megelőztél.

    Pontosan ezek a kérdések vetődtek fel bennem is.

    Csak leesett állal olvastam a cikk azon részét. hogy a nagymama csak küzd és küzd és harcol, a fia meg..........

     

    Milyen apa az ilyen?!!!!!!!

    előzmény:
    Lillaréka (18)
    2014-05-22  21:17
  11. Torolt_felhasznalo_200853
    Torolt_felhasznalo_200853
    2014. május 22. 21:5719.

    "Mit szólnának hozzá, ha egy sebész a vakbelükkel együtt más szerveiket is kioperálja, mert éppen rossz napja van és dühös a feleségére, ezért nem érdekli a kedves beteg problémája. Abból komoly per lenne.."

     

    Nem lenne. Ilyen ugyanis nincs. Egy műtétnél egy brigád van bent, nem egyes egyedül a műtőorvos. Rossz példa.

    előzmény:
    Huagnetha (17)
    2014-05-22  20:57
  12. 2014. május 22. 21:1718.

    Én csak szép csendben szeretném megkérdezni..

     

    amikor apuka észrevette, hogy a kedves neje nem épelméjű, miért nem csinált valamit??

     

    miért nem ő fordult az illetékes szervekhez? 

    miért nem ő harcol és miért a nagymama?

    úgy egyébként.. komolyan kérdem... milyen apa az, aki hagyja  hogy az elmebeteg neje bántalmazza a kisgyerekét?? 

     

    előzmény:
    Huagnetha (17)
    2014-05-22  20:57
  13. 2014. május 22. 20:5717.
    Borzasztóan felháborító az ilyen eset! És mennyi van még, amiről nem tudunk. Illetékes "elvtársak-elvtársnők" a magánéletüket hagyják otthon, munkahelyen azzal foglalkozzanak, amit elvállaltak és amiért a fizetést kapják (tudom, nem sokat, de ez más téma). Mit szólnának hozzá, ha egy sebész a vakbelükkel együtt más szerveiket is kioperálja, mert éppen rossz napja van és dühös a feleségére, ezért nem érdekli a kedves beteg problémája. Abból komoly per lenne, de ha egy kisgyerek életét tönkreteszik, az nem számít. Ki tudja, az ilyen lelkileg sérült kicsikből mi lesz felnőttkorukra, lehet, hogy éppen sorozatgyilkos, mert nem tudják feldolgozni a sok szenvedést. A testi sérüléseket lehet gyógyítgatni, de a lelkieket nagyon nehéz, esetleg lehetetlen.
  14. 2014. május 22. 19:4716.
    Ahhoz, hogy ilyenek ne történhessenek meg büntetlenül, szükség lenne arra, hogy;
    1/ A törvényeket érző, értelmes emberek hozzák, ne politikusok... (Ők nem azok!)
    2/ A bírók ne legyenek mindentől, és mindenkitől függetlenek! A jelenlegi felügyeleti, felülvizsgálati és az
    egész jogrendszer úgy rossz ahogy van! Nem a társadalmi érdekeket, és nem az igazságot szolgálja,
    hanem a jogot, amit az egyes pontban jellemzett politikusok formálnak!
    3/ A "tisztviselők" szintén kívánatos lenne, hogy érző, értelmes emberek legyenek, akik mindre tudnának
    megoldást, különös tekintettel arra, hogy nem tűr halasztást, a radikális, azonnali intézkedés ami az ilyen
    kis védtelen emberkék érdekében szükséges lenne!!!!
  15. 2014. május 22. 18:4615.
    Hát ez borzasztó szarul hangzik. Hallottam már többször, hogy a gyivi is meg a rendőrség is csak akkor emeli a fenekét, ha vér folyik, de ennyire?? Csoró gyerek, milyen ember lesz belőle, ha az anyja úgy bánik vele, ahogy másnak a kapcaronggyal se lenne szíve? Mondjuk a nőnek se ártana egy börtönnel kombinált pszichés intézet, ennek akár a feléért is, hogy mást már ne bánthasson. Az egy dolog, hogy ő nem száz, de más ne szenvedjen miatta, pláne nem egy gyerek, akinek a lehető legkevesebb fogalma van arról, hogy mi van:( Így meg, ahogy farina2 írja, lehet, hogy ő is terrorizálni fog valakit felnőtt korában. Hurrá, gyűrűzik tovább a szarság:/// Nem kellene kivárni, amíg vér folyik, hiába nem lehet "felnőtt emberek életébe belebeszélni".
  16. 2014. május 22. 17:2714.
    Ez elkeseritő, döbbenetes és felháboritó. Mindenkit kitennék a munkahelyéről, aki találkozott az esettel és nem mozditotta a kisujját sem. A gyereknek már tönkretették az életét... Szivfacsaró belegondolni... 
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-05-22  08:35
  17. 2014. május 22. 17:0413.

    De tudod mi a baj.....

     

    Hogy ahol közbe kéne avatkozni, azoknak az eseteknek a 90+%-a navajonkik lennének... Ergo azonnal ráhúznák a rasszista motívumot. És a kör bezártult.

     

    Röhej, hogy a 8-9. gyereket is hazavihetik egy 20 nm-es putriba, amin még ablaküveg sincs....    És az áljogvédőktől való félelmükben a kórházi orvosok, gyermekvédelmisek se mernek intézkedni, mert az állásukba kerülhet. :-( 

    előzmény:
    vadmacs (12)
    2014-05-22  15:19
  18. 2014. május 22. 15:1912.
    Igaza van!
    előzmény:
    antironia (11)
    2014-05-22  14:29
  19. 2014. május 22. 14:2911.

    Ide is tartozik!

     

    http://www.hirado.hu/2014/05/22/az-unios-ald ozatvedelmi-iranyelvek-teljesuleset-szorgalmazza-a-jobbik/?s ource=hirkereso

     

    Morvai Krisztina - aki egyebek mellett terménylopásokról, kiskorú veszélyeztetéséről és környezetvédelmi bűncselekményekről mutatott be videókat az újságíróknak - kiemelte azt is: meggyőződése, hogy korai stádiumban be kell avatkozni azoknál a családoknál, ahol a gyerekek az emberi méltósággal, gyerekjogokkal össze nem egyeztethető körülmények között élnek. Mint mondta, kriminológiai alapvetés, hogy az elhanyagolt gyermekek, akikkel rosszul bánnak, jó eséllyel válnak bűncselekmények elkövetőivé.

  20. 2014. május 22. 13:5810.
    Na ez a cikk nálam betette a kaput!!! A nagymama miért nem megy fel a nagyvárosba és ott az összeszedett képeket ott adná le, és nem tántorodna el az ott levő szociális munkásoktól.Vagy a rendőrségre de nem egy kis porfészek ottani kirendeltségére, akik ezt a munkát is lerázzák magukról.( tisztelet a kivételnek). Plusz ha nem csak az újságba jelenik meg a cikk hanem mennének tovább, valamilyen TVs csatornába menne ennek a borzalomnak a híre változnának a hozzáállások a kisfiú helyzetének a változtatására. A nagyi nem küzd igazán az unokája miatt.Az én környezetemben szerencsére nincs ilyen rémtett.Sajnos a gyerekeknek nincs igazán joguk, csak papolnak az érintett szervek képviselői, Oroszlánként kell küzdeni, nem csak sírni!!!!
  21. 2014. május 22. 11:479.
    Ha tologatják az ügyeket, senki nem foglalkozik vele, leszarják a bejelentéseket, akkor mit dolgoznak a nap x órájában? Mindenkinek megvan a munkaköre, nekik ez. Ha nem csinálják, akkor mit dolgoznak?
  22. 2014. május 22. 11:368.

    Ez őrület!!!!!!Miért vannak ezek az emberek ilyen beosztásban, azért hogy fizetést kapjanak és legyen munkahelyük?????

    Milyen ember lesz a Marcika, ha ilyen brutális környezetben van? Ki lesz akin levezeti ezeket a tragikus gyerekkori bántalmazásokat?  Egymáson feküdtek a gyerekek, meztelenül pózolnak a felnőttek?!

    Csak gondoljon mindenki bele, mi lenne, ha őt érte volna ilyen aljas, embertelen kínzás? Vagy a gyerekét!!!

     

    Kedves Nagymama, Lívia!

    Nyilvánosságra kell hozni a helyet, neveket!!!!!!  A veréseknek, lelki terrornak láthatóan nyoma van!!!!!!

    Ha a hivatalos személyek ilyen félvállról veszik, akkor majd a jóérzésű emberek tesznek róla, hogy Marcika végre Önhöz és a fiához kerülhessen.

    Szégyen-gyalázat, hogy ez megtörténhet!!! Nem volt elég a több évig bántalmazott, kínzott gyerekek esete?

    Remélhetően a hivatalos személyek is elnyerik méltó büntetésüket!!!!!!!

    Képtelenség, hogy ez a kisgyerek a mai napig ilyen helyzetben van, amikor van hova mennie? !

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-05-22  08:35
  23. 2014. május 22. 11:347.
    Lehet, hogy tud, de mégsem! Semmit sem csinálnak, aki meg észreveszi, hogy nem stimmel, azt járatják le és azzal bánnak úgy, mintha ő lenne az rossz és aljas ember! A jogszabályokkal (bocsánat) a seggemet törölhetem, amíg a fejekben és a hozzáállással nincs rend! Az egész rendszert kell úgy am blokk elővenni és elszámoltatni az ilyen hozzáállásért! Hiába fordulna az ember lánya - fia ahová kéne, ha nincs hová, mert visszakézből küldik is el!

Címlap

top