Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

,,Huszonhét vagyok, anyámmal élek"

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2014. január 20. 10:51
Tizennyolc és huszonkilenc év közötti fiatalok, akikben egy dolog közös: eszük ágában sincs elköltözniük a szüleik lakásából a közeljövőben - holott pár évtizede ez még evidens volt. De vajon mi vezérli az új generáció tagjait: a kényszer vagy a kényelem? Egy huszonéves fiú és egy édesanya segítségével próbáltuk megtalálni a választ.

Nők Lapja Café: ,,Huszonhét vagyok, anyámmal élek\"
  1. 2017. május 26. 08:50132.

    A fiam pont ennyi most.Az évek alatt gyűjtött pénzt, mivel a rezsibe itthon nem adott.Vett 20 km el odébb ,közelebb a megyeszékhelyhez egy erősen lelakott házat, amit most mi segítünk felújítani a két kezünkkel...Neki sincs párja, de ha kész lesz,elköltözik.

  2. 2014. január 23. 22:36131.

    Körülnézek a környezetemben és ezt látom.

    Meg az doktornőnk is mondja,hogy nem hinném,de az anyukák (és felénk a nők 30+ felett lesznek anyukává) túlnyomó része nem tud főzni és akkor sem hajlandó megtanulni,amikor már gyereke van.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820822 (129)
    2014-01-23  16:41
  3. 2014. január 23. 20:59130.

    Mert hogy besegíteni egészen más, mint mindent fejben tartani, kigondolni mit kell bevásárolni, megfőzni, elmosogatni, beszerezni a lakáshoz ezt-azt, felújítani, kigazolni a kertet, felsöpörni, felmosni a lépcsőházat, nem gondolnám, hogy ezeket mind ő maga csinálná, csak épp besegít ebbe-abba mikor úgy adódik.

     

    Jaj, ne csináljunk már úgy, mintha OKJ-s képzés kellene, hogy az ember észrevegye, ha fogytán a kenyér vagy a szalámi! Felsöpörni, felmosni a lépcsőházat (vagy a konyhát, előszobát) mitől nagy kunszt?

    A főzésből vagy egyéb házimunkából sem kell akkora misztériumot csinálni. Amikor külön költöztem, anyukámmal lediktáltattam néhány gyakori étel receptjét, meg vittem magammal Horváth Ilona szakácskönyvét. Ha nem olyan lett, mint amilyet anyu főzött, utólag megbeszéltem vele. Mint ahogy telefonon meg lehet kérdezni, hogy a gyapjú pulóveremet hány fokon mossam, mit mivel szabad vagy nem szabad együtt mosni, vasalásnál mit kell forróbb, mit langyosabb vasalóval vasalni. Akinek minimális gyakorlati érzéke és kísérletező kedve van, az simán bele tud tanulni mindebbe akárhány évesen.

     

    És ha ketten együtt kezdik el az új életet, akkor - ha tényleg szeretik egymást és van humorérzékük - akkor örömmel kísérletezgetik ki együtt, mit hogyan csináljanak.

    Gond akkor van, ha az egyik fél nem szeret, hanem csak elvárásokat támaszt. De akkor úgysem érdemes erőltetni, jobb kivárni azt, aki önzetlenül tud szeretni.

    előzmény:
    _Zara_ (127)
    2014-01-22  16:16
  4. Torolt_felhasznalo_820822
    Torolt_felhasznalo_820822
    2014. január 23. 16:41129.

    Van erről valami adatod? Statisztika, miafranc?

     

    Vagy a környezetedből élőkről vonod le a következtetést, és tálalod tényként? 

    előzmény:
    elsi1 (128)
    2014-01-23  16:31
  5. 2014. január 23. 16:31128.

    Én viszont pl. nagyon nem szívesen költöznék össze egy 26 éves fiúval, aki még sosem volt önálló, nem vezetett háztartást, azt sem tudja mi az magáról 100%-ban gondoskodni.

     

    Pedig a legtöbb 26 éves nő sem tud főzni,háztartást vezetni

    előzmény:
    _Zara_ (127)
    2014-01-22  16:16
  6. 2014. január 22. 16:16127.

    Én viszont pl. nagyon nem szívesen költöznék össze egy 26 éves fiúval, aki még sosem volt önálló, nem vezetett háztartást, azt sem tudja mi az magáról 100%-ban gondoskodni. Párkapcsolat terén nagy hátrányból indul, illetve épp ezek a fiúk azok akik visszasírják a mama kosztját stb.

     

    Mert hogy besegíteni egészen más, mint mindent fejben tartani, kigondolni mit kell bevásárolni, megfőzni, elmosogatni, beszerezni a lakáshoz ezt-azt, felújítani, kigazolni a kertet, felsöpörni, felmosni a lépcsőházat, nem gondolnám, hogy ezeket mind ő maga csinálná, csak épp besegít ebbe-abba mikor úgy adódik.

     

    Mikor első barátommal összeköltöztem, huszonévesek voltunk mindketten, bizony lemondásként élte ő meg azt, hogy nem főztem neki minden nap, és a mosatlan edény fogalma is érzékenyen érintette, mert ő ezt eddig mind készhez kapta. És ez nem csak a háztartásban van így, hanem a későbbiekre is hatással volt. Olyan erős volt a kötelék, hogy aztán mindig a mama szava számított, ő volt az aduász, a konfliktusainkba belekeverte őt is ami persze mindig rosszul végződőtt, egyszerűen azért, mert megszokta hogy nincs önmagában, nem voltak önálló gondolatai. Mindig máshoz viszonyított, ami általában az otthonról hozott szokások- elgondolások voltak. Nem akarok általánosítani, hogy ez minden későn elköltözött fiú esetében így van, de fennáll a veszélye azért.

    előzmény:
    Szücsi (122)
    2014-01-22  07:23
  7. 2014. január 22. 14:49126.
    Szerintem nincs azzal semmi gond, ha valaki a szülőkkel él, ha mellette dolgozik, tehát nem teljesen a szülők nyakán él. Még nappali tanulmányok mellett is meg lehet oldani, hogy heti néhány óra (akár alkalmi) munkával legyen némi bevétele, amiből legalább a szórakozást, ruházkodást maga fizeti. Én ilyesmire soha nem kértem a szüleimtől, szerintem ez nagyon kínos. Az is megoldás persze, ha nagyon jól tanul, így jó az ösztöndíja (ha még van ilyen), azzal is legalább levesz vmit a szülők válláról. De sajnos nagyon sok olyan esetet látok, hogy a huszonéves fiatal már a sokadik sulit kezdi meg,  dolgozni még egy napot nem dolgozott, ő is és a szülők is normálisnak tartják, ha még egy haverokkal való beülésre is pénzt kér. Nem mellesleg, a munkával alkalmazkodást tanulnak, tapasztalatot szereznek, ami diplomázás után is nagyon jól jön. És a munkáltatók sem szeretik a 30 éves pályakezdőket. Csak valahogy manapság divatba jött a "te dolgod a tanulás" felfogás huszonéves "gyerekekre" vonatkoztatva is, tisztelet a kivételnek.
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-01-20  10:51
  8. 2014. január 22. 09:46125.
    Ha lehetne like-olnam :) ez a lenyeg, alkalmazkodas, harmonia. :)
    előzmény:
    Szücsi (122)
    2014-01-22  07:23
  9. Torolt_felhasznalo_289421
    Torolt_felhasznalo_289421
    2014. január 22. 09:17124.

    Egyébként; engem az szomorít el ebben az egész "kinek mire van lehetősége" játékban, hogy a fiatalok sikere egyre inkább a hozott hátteren múlik. A védőhálón / dobbantón (kinek melyik tetszik).

     

    Nálam sokkal okosabb / ügyesebb / talpraesettebb embereket látok a 20as éveik végére "belerokkani" az életbe. Pont akkor, amikorra már levetkőznék a világmegváltó illúzióikat és elindulnának a való életben "felnőtt aggyal"; jönnek a pofonok, amikre nincs releváns válasz. Egy rakat depressziós, kiégett, jövőkép nélküli fiatal van, akiket lassan már a saját életük sem érdekel... ez az, ami igazán borzasztó ebben az egészben, nem az, hogy generációk nem tudnak / akarnak élni egymás mellett. Gyakorlatilag sakk-matt, már az "önálló élet" kezdetén...

     

    Mindannyian mások vagyunk: más lelkülettel, felfogással, tapasztalatokkal... sőt! Mindannyian más dologra vagyunk fogékonyak (és ez így jó). Engem csak az zavar, amikor valaki olyan dologról beszél, amiben nyilvánvalóan nincs tapasztalata (azonnal ki lehet szúrni: szakmaiatlanság, a zsargon kerülése vagy rossz használata, mélyebb magyarázatok helyett személyeskedés... stb.) és ez már bántóan kibukik. A "csóriságból feltörő főnix" meséje manapság nagyon nagy divat pl. celebkörben (nem véletlenül; a társadalom folyamatosan elszegényedik, így ily módon kell hidat verni a rétegek közé); de józan paraszti ésszel egy pillanat alatt lebuktatható a kamu duma (mivel aki soha nem fillérezett, annak halvány lila gőze sincs a csóriságról és ez ordít a hozzáállásáról, a stílusáról, a lelkületéről, a véleményéről... az alkalmazott matematikájáról :D ). Ilyen ez. 

  10. 2014. január 22. 07:26123.
    Még annyi: én 18 évesen jöttem el otthonról, férjhez mentem és azóta a magunk lábán állunk a férjemmel. És én önállósodtam :)
  11. 2014. január 22. 07:23122.
    Együtt élünk a 26 éves fiammal. Most utolsó éves az egyetemen. Szeretjük őt, ő is minket. Nincsenek viták, veszekedések, beleszólások... Mindenben segít, takarít, mosogat, bevásárol, az ő kis rezidenciáját ő tartja rendben, ha kell vasal magára. Ha megy valahova, magától elmondja hova, mikor jön haza. Ha késik jelzi, ne idegeskedjünk, nincs baj, csak más adódott. Szeretem, hogy velünk él. Eszemben sincs elküldeni itthonról. Itt valaki írta, ha már párja lesz, az más. Akkor az az egészséges, ha kialakítják a maguk kis életét. Én úgy gondolom, aki "önállósítani" akarja a gyereket, az azért teszi, mert konfliktusok, megalkuvások vannak a mindennapjaikban. Tudom, hogy nem lesz népszerű a hozzászólásom, de nálunk szeretet, béke, gondoskodás, figyelem van. És működik. Eszemben sincs "önállósítani" :)
  12. 2014. január 22. 05:54121.

    Én Csajágaröcsögéről jöttem Bp-re, mert azt hallottam, itt készülnek a faszacsajok 

     

    Egyébként nem, nem sikerült megfejteni a lényeget.

    Vki azt mondta, hogy a kollégista élet nem önállóság, mert anya főz kaját, anya mos, a gyerek meg tul.kép. csak másik ágyban alszik és másik asztalnál tanul.

    Erre írtam én, hogy hát az attól függ.... mert aki messzire megy és nem szaladgál folyton haza, az tényleg sokkal önállóbb életre kényszerül. 

    előzmény:
    elsi1 (119)
    2014-01-21  22:01
  13. 2014. január 21. 23:47120.

    Akik otthon laknak, jól teszik. Valószínű, hogy nincs másik lakás, nincs biztonságos munkahely, nincs jó jövedelem, nincs kölcsön sem amin lehet venni ezt-azt, és biztonsággal vissza lehet fizetni, mert a munkahely nem biztos.

    Megalkuvás kérdése, ha úgymond normális mindenki, alkalmazkodik, tiszteli a másikat, az intim szféráját nem zavarja állandóan. Kisebb-nagyobb zökkenőkkel ugyan, de meg lehet oldani.

    Szóval, véleményem szerint, az a fiatal akinek  nincs meg a lehetősége , legalább egy középszintű életvitelre, távol a szülői háztól, az maradjon csak otthon.

    Miért kallódna el, ha nem muszáj. Alkalmazkodjon otthon (normál módra gondolok), és tervezze A JÖVŐJÉT, TEGYEN IS ÉRTE. TANULJON, GYŰJTSÖN PÉNZT(HA VAN MIBŐL!!), NE KESEREGJEN.

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-01-20  10:51
  14. 2014. január 21. 22:01119.

    Amikor gimibe jártam,Bp-en éltem,ott is jártam suliba.

    Itt hemzsegnek a jó sulik,ugyebár

    De ezekszerint el kellett volna mennem Csajágaröcsögére  500 km-re hogy faszacsaj legyek.

    előzmény:
    ÁgicaT (117)
    2014-01-21  17:19
  15. 2014. január 21. 17:34118.
    Én 25 évesen költöztem el otthonról mondom,de 12 éves koromtól tudok főzni.
    előzmény:
    ÁgicaT (117)
    2014-01-21  17:19
  16. 2014. január 21. 17:19117.

    Én úgy lettem 14 évesen kollégista, hogy 320km-re költöztem a családtól. A vonatozás se olcsó nem volt, de időben nem jöttem ki jól, ezért nagyon ritkán jártam haza. Az első tanévben konkrétan 8x voltam otthon, és ebben benne vannak a tanítási szünetek is. A legdurvább az indulás volt: beköltöztem aug. 27-én, és legközelebb okt. 23-án mentem haza.

    A koleszban volt ugyan reggeli-ebéd-vacsora, de csak hétköznap, illetve péntek déllel bezárólag. Aztán lehetett kérni hideg csomagot hétvégére, ami 1 kg kenyér volt, és mindenféle konzerv.

    Nálam úgy nézett ki a rendszer, hogy péntek délután 15.30-kor végeztem a suliban, utána elmentem bevásárolni hétvégére. 16.30 körül nekikezdtem a mosásnak, estére végeztem - keverőtárcsás gép + centrifuga kombóval.

    Aztán szombat-vasárnap főzőcske, takarítás, meg tanulás, zongora gyakorlás (ez mondjuk napi 4-5 órát kitett, zeneművészetibe jártam), és már jött is a hétfő.

     

    Ha haza is mentem, nem vittem szennyest, mert az alatt a 1,5 nap alatt úgysem száradt volna meg a ruhám, és a teljes ruhatáram a koleszban volt, mert hogy mint mondtam, nagyon ritkán jártam haza. Kaját viszont mindig hoztam otthonról, legalább pár napig kitartottak a hazai ízek.

     

     

    Következő évben közelebb költözött a család, akkor már szinte minden hétvégén hazajártam, és tényleg otthon mosott anya.

    Mégis, amikor harmadik évben Bp-re jött mindenki, és választhattam, hogy maradok-e koleszos, vagy a XVII. kerületből átjárok minden nap Őrmezőre (XI. ker.), akkor inkább a bejárást választottam.

     

    De az önállóságot megtanultam, az tuti.  

    előzmény:
    Zalina (115)
    2014-01-21  14:58
  17. 2014. január 21. 15:40116.

    Sokan annak veszik.

    De nem az.

    Nekem 3 gyerekem volt kollegista.

    Mindnek én csomagoltam a kaját,én mostam a ruháját,pénzt is én adtam.

    előzmény:
    Zalina (115)
    2014-01-21  14:58
  18. 2014. január 21. 14:58115.

    Ha valaki kollégista lesz az miért lenne önálló élet?
    Hiszen tanul, valószínűleg nincs munkája, a szülők finanszíroznak mindent.

     

    Nálunk pl a kollégiumban nem volt mosási lehetőség, így ha akartam, ha nem, hetente haza kellett vinnem egy hatalmas pakkot kimosni. 

    Kaját felesleges volt vinni, mert folyosónként volt egy hűtő, amit oda betettél, többet nem kellett kivenni.

     Tény hogy valakinek a kollégium is önállóbb életet jelent az addiginál, pl el kell mennie egyedül boltba, vagy orvoshoz esetleg egyéb ügyeket intézni, amit eddig a szülő intézett helyette.

     

    előzmény:
    elsi1 (112)
    2014-01-21  13:18
  19. 2014. január 21. 13:57114.

    Én kollégiumba születtem.

    Több tuc at dadusom volt.

    Mindenki engem kényeztetett

    Később nayukám elkezdett dolgozni-hamarabb végzett,mint apa- és kaptak szolgálati lakást.

    előzmény:
    asztanaviszta (113)
    2014-01-21  13:19
  20. 2014. január 21. 13:19113.

    Pont az egy család-egy lakás miatt szinte nem volt különálló albérlet.

    Max. szobát tudtál bérelni, de akkor ugyanott voltál.

    Vagy a főbérlőhöz alkalmazkodtál, vagy a szülőkhöz.

    előzmény:
    őskomcsi (111)
    2014-01-21  13:16
  21. 2014. január 21. 13:18112.

    Én azt sem  tartom önálló életnek,ha valaki kollégista lesz,de mama pakolja be neki az ételt, mamához viszi haza a szennyest,nem utolsósorban mamától kapja a pénzt.

    Ez meg nem önállóság,csak máshol alszik.

    előzmény:
    elsi1 (110)
    2014-01-21  12:46
  22. 2014. január 21. 13:16111.

    Abban igazad van, hogy hamarabb alapítottak családot.

    De a fiatal párok jelentős része a szülőnél kezdte a kisszobában.

     

    Én meg emlékszem arra az időre, amikor egy családnak csak egy lakása lehetett.

    A "tanácsi lakás kiutalására" hosszú éveket kellett várni.

    idézet:
    asztanaviszta (104)
    2014-01-21 10:46:16

    Így van.

    Én 20 évesen mentem férjhez.

    5 évig a szüleim kertjébel levő kisházban laktunk,amit átalakítotttunk szoba-konyhás lakrészév,még a második gyerekünk is odaszületett

    25 éves voltam,amikor elköltöztünk végleg

    Akkor sem mentünk túl messzire,de amíg egy kertben laktunk,főleg könnyű volt, gyerekre mindig tudtak vigyázni,én is tudtam nekik segíteni mindig.

    És sokan így kezdték.

    Épphogy nem kölöztek el azonnal,fejet vesztve,hanem maradtak a szülőkkel,gyűjtögettek stb.

    előzmény:
    asztanaviszta (104)
    2014-01-21  10:46
  23. 2014. január 21. 12:46110.

    Ha egy fiatal nem költözik el és a szüleivel ez nem okoz problémát, akkor vadidegen újságíró vagy fórumozó hogy meri bírálni azt az életet?

     

    Mert a nőklapja megmondja hogyan élj...

     

    ezanick

     

    Bizony. A szovetkezeti lakasmegvetelre is 6-7-8 evet.. Es orulhettel, hogy vehetsz lakast :)

     

     

    De tudtad,hogy előbb-utóbb összejön,volt valami látható végcél..

    előzmény:
    Goldmund (108)
    2014-01-21  11:39
  24. 2014. január 21. 12:32109.

    Ma mondta éppen egyik vendégem, hogy milyen jó, hogy van az édesanyja, akire mindig számíthat, ha éppen szükséges, de viszont is működik a dolog. Nem, nem élnek egy fedél alatt, de itt a falumban sokan vannak olyanok is. Nem ritka az, hogy az egyik testvér elköltözik, egy pedig marad a szülőkkel, és amikor idősek lesznek, nincs gond, mert helyben vannak. Már korábban is írta valaki: miért kell mindenképpen külön élni, ha amúgy nagyon jól működik az együttélés is? 

    Elég baj az, ha muszájból kénytelen több generáció egy kis lakásban nyomorogni, egymás idegeit ölni, de ahol nincs probléma, miért is ne?

    Ismerek olyan családot, ahol a szülők, gyerekek (már felnőttek, saját családdal) egy utcában laknak, majdnem egymás szomszédságában. Nekem nagyon tetszik, ahogy összejárnak, beosztják, éppen ki főz, minden nap együtt vannak. Veszekednek is igen, de csak azért, mert mindent megbeszélnek, nincs probléma szőnyeg alá söprése, hogy aztán évek múlva boruljon ki a bili egy apróság miatt.

     

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2014-01-20  10:51

Címlap

top