Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nyilvános szoptatás Stockholmban

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2013. december 13. 18:28
A szoptatás fontosságáról úton-útfélen hallhatunk ma már, de arra kevés helyen találunk tisztességes megoldást, hogy kényelmesen kivitelezhető is legyen az akció.

Nők Lapja Café: Szoptatás egy plázában? - Így is lehet!
  1. 2014. június 20. 16:2230.
    Kedves csakférfi,hülye vagy .Remélem azért gyermeked nem csak eldobható pelenkát,cumisüveget,elektromos zenéló elringató széket és más pótlék szart kap a helyett amire szüksége van.Én szoptatok,és bizony postán,vonaton és villamosaon is,mivel autónk nincs és van amikor be kellett mennünk közeli városba,ill Pestre - pici baba pedig nem bir ki 3 órát evés nélkül.Hozzá teszem babakocsival buszra,vonatra fel-leszállni sok esetben idős nénik segítettek,miközben fiatal "férfiak" zenébe mobilba merülve feltűnően nem vettek észre.
  2. Torolt_felhasznalo_712551
    Torolt_felhasznalo_712551
    2014. február 10. 08:0129.
    Gyakran szoktál másokat kibeszélni a hátuk mögött?
    előzmény:
    antironia (11)
    2013-12-14  10:17
  3. 2014. február 10. 03:1128.
    Természetesen nem mindenkire vannak negatív hatással a reklámok, un trendek és egyéb tudatmodositast vegrehajtani próbáló agymosodak.
    Sokan fuggetlenednek ezektől, szerencsére és úgy élnek, hogy önmaguknak legyen megfelelő és kényelmes, ne másnak.

    Én sem látok melleit kitevő anyákat szoptatni. Nagyon ritka kivétel. Mármint az európai kultirkorben, mert sok helyen a világon ezt teljesen természetesnek veszik, miután az is és az anyák nem bújnak el meg takargatjak magukat. De ott mások az eletkorulmenyek, a mentalitás, stb.
    Nyilván a kulturált ember próbál alkalmazkodni a helyi szokásokhoz, ahol el. Adott esetben europa jó részén nem lenne ildomos pl felpuceran szoptatni. Így sok anya elvonul, ha tud, kendőt használ, stb. Ha mégsem, alulról húzza fel a ruháját és míg babája cicizik, szinte semmi nem látszik a mellebol.
    Ellenben strandokon, fürdőkben sok hölgy bikinifrlsoje épp hogy alig takar valamit és ez mégsem téma kozfelhaborodas szintjen.
    Azért ez igen sokatmondó a társadalom ilyen un civilizált felepiteserol. Pár ember helyben sutyorog az illető háta mögött, de nem igazán fórum és vitatema. Sem a nyári utcai öltözködés.
    De egy szoptató anya igen....

    Egyszer láttam egy román cigsnyasszonyt a nagy tigrisen séta közben úgy szoptatni, hogy a ruha miatt ő csak felülről tudta lehuzni a mellerol a felsoreszt és így a cicizo baba arca fölött látszott a keble teljes felső része.
    Másik alkalommal játszótéren ült anyuka és atlétat felhuzva félig, szoptatott.
    Engem nem bánt ez a pár eset sem, hiszen nekem nem ártanak, nem öncélúan, szexuális felhivaskent mutogatják magukat. Ráadásul nekem is van mellem, mint olyan, ami elsődleges célja bizony az utódok táplálása.
    Aki ettől elvonatkoztatni nem tud, ott talán valami akadályozza saját noiessegenek mely onelfogadasat és bizony, valahol, valamikor valaki vagy valami hatott eme személy onelfogadasi szemleletere, valamiféle alpruderiat belesulykolva.

    Szerintem sokkal zavarobb az pl, hogy nyáron minden harmadik fiatal lánynak és minden ötödik nőnek kilog a fél melle vagy bugyija, feneke partja, nem strandon, városban sétálgatva. Vagy akár mindene.
    Azért zavar, mert látom rajtuk a megfelelési kényszert és azt, hogy nem tisztelik saját noiesseguk misztériumat.

    Én is szeretem a szexis, kihívó ruházatot alkalomadtán, a tusarkakat, stb. De legyen nőies és még maradjon az ízléses határon belül. Nyugodtan lehet mélyen dekoltált felsőt, miniszoknyat, shortot hordani, de ne mellbimboig és punciig erőt. Mert így veszti el eszbonto szexisseget és válik közönségesse.
    Ami nem tesz jót a nőnek hosszú távon, a lelkének.
    Inkább ezen lovagolnanak, nem azon, ami a természet rendje.
    Nem kell belelatni olyat, ami nincs benne.

    Nagyon sok az alszemerem és az un tabu a fejlett társadalmakban, mely torz ertekiteletek tömeget alakította már ki sok emberben.
    Némelyik modern társadalom szinte psichopatakent, skizofrenkent el önmagával.
    előzmény:
    Lillaréka (26)
    2014-02-09  08:39
  4. Torolt_felhasznalo_634765
    Torolt_felhasznalo_634765
    2014. február 9. 10:1927.

    Ez attól is függ, hogy milyen körökben forgolódsz éppen. Mostanság én se látok ilyet, amikor még kisebb volt a lányom, gyakrabban fordult elő. Baba-mama klubokban pl. rendszeresen előfordult, hogy minden előzmény nélkül szoptatni kezdett anyuka (leggyakrabban úgy, hogy a nagyobbat hozta a foglalkozásra, a pici babája meg ott volt vele, és ki se ment a teremből, hanem egyszer csak azt vetted észre, hogy már ott kortyol a baba. Engem mondjuk nem zavart, a többieket se szerintem). Az eddigi két "legdurvább" általam látott eset: no. 1. asszony teljesen váratlanul felhúzta a koszos piros szabadidőfelsőjét egy közös előtérben, ahol jöttek-mentek az emberek,  és ott, állva, a másik gyereket navigálva magára cuppantotta a kisfiát. A többi ember őket kerülgetve jutott be a célhelyiségbe. 2. Egy iskolaválasztási börze, körben ülnek a szülők és beszélgetnek, szintén minden átmenet és másoknak hagyott felkészülési idő nélkül a kétéves-forma gyerekét maga mellé kapta anyuka ősanyuka, és letakarás nélkül szoptatni kezdett. Az első eset az, amire gondoltok, a második viszont csak szimpla "ősanya", az az ökobio-oltásellenes-otthonszülős rohamsisakos.

     

    előzmény:
    Lillaréka (26)
    2014-02-09  08:39
  5. 2014. február 9. 08:3926.

    Nekem is sokat meséltek a nagymamák is.. anyu is..

    és  igen, idősebb asszonyok  otthon maradtak. Anyu mesélte, hogy aratás alatt a  dédim főzte az aratóknak az ebédet.. Nagyapám meg a testvérei kaszáltak.. az asszonyok végezték a marokszedést. A dédim  meg elláta otthon az állatokat és ebédet főzőtt... kivitték az aratóknak.
    De aki szült vagy beteg volt, arról gondoskodott a familia.

     

    De én nem hinném, hogy bármiért is a reklámok a felelősek. 

    egyéni döntés ki minek dől be és mit hisz el,  vagy hogyan akar élni. 

     

    Csak csupán nem szeretem, ha  valótlan marhaságokat terjesztenek  a paraszti életről és barázdákról. 

    A természeti népeknél is megvan a maga rituáléja a babavárásnak és a szülésnek.. valamint a gyermekágynak is. 

     

    Csak ostoba-- buta emberek kiabálják, hogy a terhesség- szülés nem betegség  és az anyát meg ne viselje már az egész... mert ha netán-- akkor csak nyavalyog...
    Valóban nem betegség.. de mégiscsak egy más állapot. A terhesség - szülés igenis megviseli az anya szervezetét. kinek jobban kinek kevésbé.

     

    Ami meg másik kedvencem.. vannak akik állandóan  nyilvánosan szoptató kismama- hadakat látnak.. amiket nem birnak elviselni. 

    De hogy hol látják, arról nem irnak. 

    Valami miatt én eddig egyetlen  mellkitevős kismamát sem láttam még. 

    előzmény:
    Beatrix76 (24)
    2014-02-09  01:56
  6. 2014. február 9. 02:0025.
    Felepitse az OSBIZALMAT, nem önbizalmat.... :D
    előzmény:
    Beatrix76 (24)
    2014-02-09  01:56
  7. 2014. február 9. 01:5624.
    Ezekről a dolgokról nekem is ugyanez a meglátásom.
    Az én egyik dedim is parasztasszony volt, nagy foldjuk volt, rengeteget dolgoztak.
    Nagymamammal együtt nyolc gyermeket szült, de bizony a szigorú gyermekágy ott is megvolt minden babával és persze nagy osszefogassal család, ismerősök részéről.
    Akkor meg a fotokeszites nem volt elterjedt de így is jó pár fotó maradt rám, mert házhoz hivattak a fotóst apparattal és készítettek már akkor is babas-mamas képeket.
    Furcsa látni nagyszüleim nemelyiket kisbabakent. De nagyon jó :)

    Sok ember nincs tisztában saját családi gyokereivel és nem azért, mert nem lehetséges számára, hanem az újabb generációk a hatvanas évektől, különösen a városokban valahogy másképp kezdtek szocializalodni, a hagyományok kezdtek feledésbe kerülni.

    Anyaként egy anya legfontosabb feladata az, hogy a gyermeke első 3-4 évében felepitse önmaga iránt az önbizalmat. Ezáltal minden kiepul. És ezt egy dolgozni eljaro, direkt nem szoptató, külön szobában babát altató, stb anyuka nagyon nem igazán tudja megvalositani.
    Dedanyam vitte a piciket is később földre hogy addig is kint játsszanak, nagyobbak a porta körül meg az állatok körül. Mikor pont gyermekagyas volt, mindenki más megoldott mindent, A legkisebb, aki még cicizett, maradt mama mellett, körül.
    Simán szoptsttak két gyermeket is egyszerre.
    És igen, babaval szültek,esetleg orvosert is lehetett küldeni, ha a baba úgy ítélte meg és volt pár órai távolságra maximum.
    Na, őket milyen osanyanak neveznek ma sokan:)

    Ráadásul idosebben már inkább csak a háztartásban dolgoztak, mert addigra a felnőtt gyerekek ellattak a munkát a földön. Nem lehetett semmi aztán naponta többször tápláló ételt készíteni egy tiztagu családnak.
    Ahol voltak beresek segíteni ottlakasert, kosztert, némi fizetsegert, rájuk is.

    És ezek az emberek nyavalygas nélkül helytálltak, volt tartasuk és becsuletuk is.
    A legtöbb ilyen család szépen élt és egymás közt is megbecsulesnek orvendtek.

    Hát persze nem is volt a tudatuk megmergezve a sok reklám által diktált trenddel...
    Mindenkinek csak az volt a dolga, amit a természet szánt neki.
    Ez ma is így van a törzsi közösségekben, civilizációtol elzart és tudatosan elzarkozo népeknél.
    előzmény:
    Lillaréka (21)
    2014-02-08  08:00
  8. 2014. február 8. 13:3923.
    és ha nem igy tesznek, akkor nlc-falva lakói meg a szomszédság tutira megkövezi őket--- valamint lelustázza és eltartottnak nyilvánitja.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820822 (22)
    2014-02-08  13:37
  9. Torolt_felhasznalo_820822
    Torolt_felhasznalo_820822
    2014. február 8. 13:3722.

    Ja, a barázda...meg a dédanyánk, aki a mezőn szült, megszoptatta az kölköt, aztán kapált tovább.

     

    Ez a motivum mindig feltűnik, de soha senki nem ismert ilyen dédit, vagy nagyit. Ez a rural  legend.

     

    Bizony a komatál... Amikor a frissen szült anyát, aput, meg a nagyobb gyerekeket a család, a rokonság, vagy a közösség táplálta a gyermekágyas időszakban. A gyermekágy fogalmát már nem is ismerik a  gyerekeink, akiket 72 óra múlva kidob a szülészet újszülöttestől, aztán hazamennek és megfőzik a vacsorát. Esetleg megállnak közben egy hipermarketnél bevásárolni.

     

     

    előzmény:
    Lillaréka (21)
    2014-02-08  08:00
  10. 2014. február 8. 08:0021.

    Egy férfi ezt soha nem fogja megérteni. Az a nő sem, aki még nem szült... sokszor az sem, aki szült, de csak azért, hogy ezt a "projektet is teljesitse"

     

    Ami meg az elvárásokat illeti...- sokszoros a nyomás a mai nőkőn.

    Amig éltek a nagymamáink.... mármint a mi nagymamáink--- elég sokat meséltettem őket. 

    Az én anyai nagyim pl parasztasszony volt.. otthon szült.. bábával. Nem a barázdában. Akkoriban sem voltak sem hülyék, sem ostobák az emberek. Csak kevesebb volt a lehetőségük.  A gyermekágy a komatál.. bizonyára ismerős neked is. Az én nagyimnak a dédim segitett a háztartásban. Minden nap, a másik faluból és elláta. Fel sem engedték kelni őket- nemhogy dolgozni küldték volna. A gyermekágy az gyermekágy volt. Nagyon komolyan vették.  Olyan tudással rendelkeztek , amit a mai nők nem akarnak tudni. pl, hogy igenis kell idő a szervezet regenerálódására.
    Most meg ha nem vagy a szülés után 45 kiló, és nincs szuperalakod, és nem lapos a hasad, és nem ugrasz azonnal a szülőágyról azonnal karriert épiteni már nem is  vagy  más mint"ősanya"--- mert egy igazi trendi nőnek ezt ma már mind tudnia kell----- és itt jön példának a  barázda...

     

    Anno. mondjuk 100 éve, de még 50éve sem várta el senki a nőktől azokat a hülyeségeket amiket mára elvárnak.
    Szerintem kb az elmúlt 20 évben kezdődőtt ez a hülyeség elvárás a nők felé...
    Képtelen vagyok pl megérteni, a magyar nők miért akarnak saját magukkal kitolni... hogy fikázzák a 3 éves  otthonmaradás lehetőség. Ami csak egy lehetőség.. Nem kötelező. Lehetőség. és jönnek azzal, hogy más országokban sincs.. Ja.. csak azt az összes elfelejti, hogy minden országban van valamilyen családtámogatási rendszer, és azért az első éveket  mindenhol otthon  töltik az anyák--- sokszor távmunka vagy részmunkaidős varációkkal.... de sokakat csak simán eltart a férjük... mert  keres annyit, hogy ezt megtehessék.

    És éppen Svédország az, szerintem aminek kiemelkedően jó a családtámogatási rendszere. Nem alaminzsnát ad, hanem valóban támogat. 

    előzmény:
    Beatrix76 (19)
    2014-02-08  03:49
  11. 2014. február 8. 04:0620.
    Nemhogy egy órát, de felet sem bír ki.
    Hadd ne legyen anyuka hosszú hónapokig, netalán évekig lakáshoz, házhoz kötve, mert baba van.
    Egy nagyobb baba, aki már mást is eszik, kibirja hazáig, persze.
    De egy pár hónapos csecsemő nemigen, pláne, hogy egészségét szolgálva még csak anyatejet kap.

    Budapest több bevasarlokozpontjaban egyébként van kulturált, sőt, néhol szép, hangulatos baba mama helyiség.
    Persze nincs több hely, de legalább egy-ketto van. Sokszor az is üresen.
    Sajnos nagy úr a tápszer, cumisuveg, na itt lép fel az úr által említett rózsaszín köd. Karöltve az ostoba koddel, ami akadály hiányában mégsem valósul meg. A friss anyatej emlobol.
    Természetesen nem azokra az anyakra gondolok, akik egészségügyi okokból sajnos nem taplalhatjak így babajukat.
    előzmény:
    Shin (17)
    2014-02-07  18:10
  12. 2014. február 8. 03:4919.
    Persze, hogy ebben látják önmaguk kiteljesedeset, kedves Uram, hiszen talán valóban ebben teljesednek ki..
    Mai modern vilagreszeinken ugyanis túl sok külső elvaras és nyomás nehezedik egy nőre, anyara. Talán mert az ura nem keres jól, netán lusta, vagy akár munkanélküli. Mindez nem az anya hibája, így próbál helytállni mind munkában, mind otthon.
    Így, ha van olyan szerencsés, hogy az apa el tudja egyedül látni anyagilag a családot és mindezt szívesen is teszi, az édesanya hadd merulhessen el csak a babazasban, a gyermekeiben és a háztartásban. Melyekkel nem mellesleg szintén az ura otthoni kényelmét és piheneset szolgálja.
    Amennyiben persze mindezt ő is szívesen teszi, minden külső nyomás és mindennemű vélemény figyelmen kívül hagyasaval, csak önnön oromukre.
    Higgye el, egészséges ertekrendu anyaknal ez nem párosul semmilyen rózsaszín, habos, cukros koritessel.
    Csak annyival, miután gyermekének jogosan és alanyi jogakent a legegeszsegesebb és legmegfelelobb táplálékot adja, azaz anyatejet frissen az emloibol.
    Hiába nem korit e természetes cselekmény köré semmi sallangot, az utca embere sajnos néha igen. Megszoljak az anyát.
    Ha minden ember tudna olyan ösztönösen természetesen gondolkodni, ami a természethez közel áll, talán a rózsaszín babaalomban élő anyák is maradnának olyan egyszerűen osztonosek, mint anno a barazdaba szült asszonyok vagy ma már szinte csak a massziv úgynevezett civilizációtol távol élő népek asszonyai.
    előzmény:
    csakférfi (2)
    2013-12-13  18:28
  13. Torolt_felhasznalo_495813
    Torolt_felhasznalo_495813
    2014. február 7. 18:3618.

    Egy órát meg azért kibír a pici szopás nélkül.

     

    Nem bír ki egy órát.

    előzmény:
    Shin (17)
    2014-02-07  18:10
  14. 2014. február 7. 18:1017.
    Otthon kellene megoldani, az az időszak nem arra van, hogy rohangáljon összevissza... Egy órát meg azért kibír a pici szopás nélkül.
  15. 2014. január 13. 12:1316.
    http://korhazitapasztalatok.cafeblog.hu/2014/01/12/a-szulosz obatol-a-pszichiatriaig/
  16. 2014. január 13. 12:1315.
    http://korhazitapasztalatok.cafeblog.hu/2014/01/12/a-szulosz obatol-a-pszichiatriaig/
  17. 2013. december 14. 11:5214.

    A kettőt nyugodtan szét lehet választani.

     

    az egyik állami feladat lenne

     

    a másik szintiszta üzlet
    a plázaépitő maréknyi eszén múlik be akarja -e terelni a kismamákat a plázájába  vagy sem.

    előzmény:
    Norina2004 (13)
    2013-12-14  11:42
  18. 2013. december 14. 11:4213.

    mit várunk a plázáktól,ha gyerekkórházban sincs erre helyiség? Azért vannak fontossági sorrendek,úgy érzem...

     

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2013-12-13  18:28
  19. 2013. december 14. 11:2412.

    Hát igen, ez lenne a normális, így kellene mindenhol lennie..

     

    Nem hiába a skandinávok tudnak valamit!

     

     

    Szerintem mindenki ott szoptat, ahol tud. Egy csecsemő nem tud várni, mire arra alkalmas feltételek lesznek, így egy bevásárlóközpontban szoptató anyát sem lehet elítélni. Örs vezér téri ikeában most már nagyon szépen kialakítottak egy pihenő részt, én mindig oda megyek. Ott még pelenkázni is lehet, és nem az ablaktalan helységben kell tolongani a wcknél. Szoptattam már én is vonaton, senki nem szólt. Diszkréten meg lehet oldani egy textilpelenkával. A kutya nem figyelt. NEm kell közszemlére tenni azt , hogyha valaki szoptat. Úgy gondolom kellő kultúráltság mellett, ezt mindkét fél el tudja fogadni.

     

     

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2013-12-13  18:28
  20. 2013. december 14. 10:1711.

    Olyan is van itt az NLC-n... Zöldalmaa összes topikja.

     

    előzmény:
    bababetű (10)
    2013-12-13  21:56
  21. 2013. december 13. 21:5610.

    Úgy olvastam a címet, hogy "Nyilvános szopatás".

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2013-12-13  18:28
  22. 2013. december 13. 20:069.

    és ott semmit sem tudnál eladni.

     

    igy tényleg nem müködne. 

     

    de azért jó. 

    előzmény:
    WASP (8)
    2013-12-13  20:02
  23. 2013. december 13. 20:028.

    Elolvastam, tényleg jó.

     

    De sajna nálunk nem működne.

     

    Ha oda nem betonozzák, még a kanapét is kilopnák belőle, nem hogy a mikrót. 

    előzmény:
    Lillaréka (7)
    2013-12-13  19:37
  24. 2013. december 13. 19:377.

    Azért a  cikket érdemes mégis elolvasni

     

    Egész nyugodtan ajánlom a magyar plázaépitők figyelmébe a  svéd modellt. 

     

     

    előzmény:
    WASP (3)
    2013-12-13  18:36

Címlap

top