Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Csinálj szájbalzsamot házilag!

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2013. január 13. 20:59
Télen elkél egy jó szájbalzsam, és miért is ne csinálnánk egyet magunknak. Így legalább pontosan fogjuk tudni, hogy mi van benne, és még a színét is mi határozhatjuk meg.

Nők Lapja Café: Csinálj szájbalzsamot házilag!
  1. 2013. január 19. 11:3912.

    Ha valaki mégis kedvet kapna elkészíteni: 20 g méhviasz 200 Ft (Életfa), olivaolajjal is lehet, illóolaj és rúzs csak opcionális. 10 ml-es tégely a Müllerben 200 Ft.

    Sokkal kisebb adagot kell készíteni, akár egyenesen a kis tégelyben keverve, akkor mosogatni sem kell.

    Sarokbalzsamnak, kiszáradt kézre, náthától kipirosodott orra is jó (persze csak akkor, ha rúzs nincs benne:).

    Síeléshez egy is vazelint is lehet belekeverni. 

    (Az ikonikus és igen drága Carmex összetevői:petrolatum, paraffin, lanolin, méhviasz, kakaóvaj, menthol és vanília illóolaj.) 

     

    Akkor romlik meg, amikor megavasodik benne az olaj. Vagy ha piszkos kézzel nyúlkálunk a tégelybe. 

     

    (A borsmenta illóolajat azért szokták beletenni, mert antibakteriális hatású, és vérbőséget okoz, vagyis ajakdúsító hatású.)

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2013-01-13  20:59
  2. 2013. január 18. 21:3811.

    pedig elhiheted hogy a hazilag keszult szajbalzsamot meg egy napon sem emliteni az uzletekben/patikaban vasarolt szilikontartalmu ocsmanysagokkal! :)

    amiota en keszitem a szajbalzsamomat, hideg idoben naponta egyszer kenem be, es sosem sebes, sosem szaraz. regen allandoan kenceztem a szamat, es csak zsiros volt tole (a szilikontol), nem kezelte, gyogyitotta be.

     

    nem nagy durranas elkesziteni, nem kell semmifele kulonleges szakertes, csak egy jo recept, egy tiszta tegely, vagy regi labellos-tok, es persze a hozzavalok.

    a cikkben leirt recept rossz, osszebarbarkodott marhasag, nem is csodalom hogy senki nem kapott kedvet.

    előzmény:
    bababetű (8)
    2013-01-13  21:42
  3. 2013. január 18. 20:4110.
    Reszelt rúzs a házi balzsamba??? Ez csak vicc ugye?
  4. 2013. január 13. 21:549.

    Elolvasva, amit idéztél itt, csak ámulok, mimindenre jó a borsosmenta. (Nomeg az csináldmagad-szájbalzsam is, ha az lesz benne!)

    S -ott van az idézettben- csak "enyhén" lesz toxikus!

    előzmény:
    bababetű (8)
    2013-01-13  21:42
  5. 2013. január 13. 21:428.

    20 évre való tábori mennyiség lesz.

     

    Na és ha kicsapódik, meg nem olvad egybe...

     

    Az ember inkább vesz a gyógyszertárban szakértők által elkészített készítményt. Ha nem jó az a labello.

    előzmény:
    csutak51 (6)
    2013-01-13  21:26
  6. 2013. január 13. 21:267.

    Jajjj!!!!!!!!

     

    Hagyjuk már ezt a szintű való világtól való elvonatkoztatott gondolkodást!

     

    Ha lehe is ilyen alkotóelemeket, külön, külön venni az messze többe kerül, mint egy labelló classik.

     

     

     

    Bár a fent említett keverékből akár 20 évre való ajakbalzsamot is lehet készíteni, ami viszont bio, így már röpke 8 hét alatt megromlik 

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2013-01-13  20:59
  7. 2013. január 13. 21:266.

    Csúúúúúúnya kukacoskodók vagytok!

    Kinézem Belőletek, hogy még pipettát se tartotok otthon!

     

    "Picit" drágább lesz ugyan így, mintha megvetted volna a legjobbat, de hát hol maradna akkor az alkotás sikerélménye??

     

    Aztán ha kész, a dobozkával -3. kép- kenegetheti is a szájacskáját az alkotó.

     

     

    előzmény:
    bababetű (4)
    2013-01-13  21:17
  8. 2013. január 13. 21:235.

    Minek az AJAKRA bormentaolajat kenni ?

     

    "A borsosmentaolajat (Aehteroleum menthae piperitae) a borsosmenta (Mentha piperita) virágzás előtt gyűjtött leveleiből nyerik. Nátha ellen belélegezve csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását. Rovarcsípéseknél bőrre cseppentve enyhíti a viszketési ingert. Reuma és köszvény esetén igen jó hatású akár masszázsként, akár fürdőként alkalmazva. Migrénes rohamok esetén a homlok és a halánték területén közvetlenül a bőrbe dörzsölve oldja a rohamot.

     

    A borsosmentaolaj antimikrobiális, emésztésjavító, epehajtó, görcsoldó, frissítő, helyi érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkezik, ezért alkalmazása meglehetősen sokrétű, és az alkalmazott gyógyszerformák is sokfélék. Alkalmazásának egyik legfontosabb területe a különböző emésztőrendszeri megbetegedések (epehólyag-bántalom, máj- és hasnyálmirigy elégtelenség, gyomor- és bélgörcsök, fokozott bélgázképződés, fokozott bélingerlékenység), melyek kezelésére szélhajtó-, gyomor- és epehajtó cseppek, emésztést elősegítő és gyomorgörcsoldó tabletták, lágyzselatin kapszulák, ill. instant teák alkotórészeként használják. 
    A borsosmentaolaj ugyancsak nélkülözhetetlen orvossága a különböző légúti megbetegedéseknek is, melyek kezelésére inhalálószerek, légzéskönnyítő szaunaolajok, köhögés elleni szirupok és kúpok, légzéskönnyítő hatású gyógycukorkák, ill. légzéskönnyítő mellkasi krémek és bedörzsölők alkotórészeként kerül felhasználásra. Említést kell tenni arról is, hogy légfrissítőként is jól használhatók, pl. dohányosoknál a szoba levegőjének frissítésére, vagy a tanulás, a koncentráció fokozásának érdekében. 
    Fontos szerepe van a szájhigiéné fenntartásában (pl. a kellemetlen szájszag megszüntetésében és a friss lehelet biztosításában), ill. a különféle szájüregi folyamatok kezelésében, melyeknél szájvizek, fogkrémek és rágógumik alkotórészeként kerül felhasználásra.
    A borsosmentaolaj hűsítő, helyi érzéstelenítő hatását mozgásszervi bántalmak és sportsérülések kezelésénél hasznosítják, részben masszázs- és fürdőolajok, részben terápiás céllal ajánlott készítmények (gélek, krémek, kenőcsök, tapaszok) alkotórészeként. Hasonló célra használják az olaj fő alkotórészét, a mentolt is.
    Az olaj hűsítő, értágító és fájdalomcsillapító hatását a migrén kezelésében szintén hasznosítják különböző koncentrációjú bedörzsölőszerek alkotórészeként, önmagában vagy más illóolajokkal társítva.
    Mindezek mellett különböző bőrápoló készítmények (pl. viszketést csillapító szerek) alkotórészeként, ill. rovarcsípések következtében kialakuló gyulladások kezelésére alkalmas készítményekben. 
    A borsosmentaolaj enyhén toxikus, nem irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus. Belsőleg és külsőleg egyaránt óvatosságot igényel az alkalmazása. Egyik ismert mellékhatása, hogy kisgyermekeknél belélegzéskor (inhalálás) légzésbénulást válthat ki (Kratschmer-Holmgren reflex) és emiatt 3-5 éves korig ellenjavallt a használata az orr környékén, ill. az orrban. Homeopátiás kezelések esetén szintén ellenjavallt az alkalmazása."

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2013-01-13  20:59
  9. 2013. január 13. 21:174.

    Miért, neked ezek nem alap kellékek ?

     

    Á, nem is értem hogy lehet így élni !

    előzmény:
    Babocska (2)
    2013-01-13  20:59
  10. 2013. január 13. 21:033.
    Kicsit, mintha kekec lennél.......
    előzmény:
    Babocska (2)
    2013-01-13  20:59
  11. 2013. január 13. 20:592.
    Imádom ezeket a házi készítményeket, hiszen nincs is olyan háztartás, ahonnan hiányozna a méhviasz meg borsmenta és egyéb olaj....

Címlap

top