Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Miért nem beszélnek a magyarok nyelveket?

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2012. szeptember 12. 03:57
Miközben a ,,Nyelvtudás Hetét\" írjuk, a magyarok kétharmada semmilyen nyelven nem beszél a magyaron kívül egy idei uniós felmérés szerint. Ezzel az aránnyal utolsók vagyunk Európában. Miért ez az érdektelenség? 22 okot találtunk.

Nők Lapja Café: 22 ok: ezért nem beszélnek a magyarok nyelveket
  1. 2012. szeptember 17. 17:0575.
    Valahogy én is így gondolom, csak még nem fogalmaztam meg eddig.
    előzmény:
    perezosa (5)
    2012-09-12  07:33
  2. 2012. szeptember 17. 11:0674.

    Nyelvet minden iskolában tanítnak,ha másra nem jó,arra igen,hogy az alapokat megtanuld,kiejtés,alapszavak stb.Onnantól meg egyéni szorgalom kérdése,hogy mennyit ülsz a könyv felett és mennyire gyarapítod a szókincsed,nézel idegen nyelven tv-t,csetelsz,stb.

    De persze,nemakarásnak nyögés a vége,

    előzmény:
    fmj (69)
    2012-09-14  08:42
  3. 2012. szeptember 17. 10:4273.
    Mind az, amit írtak előttem és nekem spec. nincs rá pénzem meg jelenleg időm sem, hogy tanuljak. pedig szeretnék nagyon és kéne is -nagyon! :-)
    Mondjuk a felméréseken jókat vigyorgok, mert hallottam már kinti "nyugatiakat" angolul beszélni -és ők azt mondták, hogy TUDNAK!- háthhh szerintem, ha azt írom, hogy nem voltak toppon, akkor finom vagyok! :)
    Anno suliban az utolsó "oroszos" évfolyam tagja voltam. Nem, nem voltam rossz tanuló, de mire a sok fő tárgyból, mint matek, nyelvtan, magyar, töri tanultam naprakészen és a többit -a sokszor számomra már akkor is uram bocsá' ökörségnek tartott dolgokat- az oroszra kevés időm maradt, nem is annyira tetszett!
    Nekünk honfitársaim ráadásul nyelvrokonaik sincsenek! Szerintem sokkal könnyebb fittizni egy szláv, vagy latin nyelvcsalád tagjaként azzal, hogy miért is beszélnek ennyi és ennyi nyelvet!
  4. Torolt_felhasznalo_760877
    Torolt_felhasznalo_760877
    2012. szeptember 14. 11:4772.

    Tudom, hogy már egy ideje elkanyarodott a cikktől a beszélgetés, de eddig nem volt időm ezt lepötyögni, és talán nem felesleges infó. 

     

    Úgy érezzük, uralkodnak rajtunk

    Az "idegen nyelv" a magyar köztudatban történelmi okokból tudat alatt összekapcsolódott valamiféle alávetettséggel. A "domináns nyelveket" sosem szerette a magyarság, hiszen mindig kényszerből tanult németet, latint vagy éppen oroszt az uralkodó rezsim érdekei szerint. „Míg tőlünk nyugatra az idegen nyelvtudás a kifinomult műveltség jellemzője volt, addig nálunk sokszor valamiféle nemszeretem nyűg - ez a rossz érzésünk pedig átöröklődhetett, nyomokban a mai napig megmaradt" - mondja Dr. Komlósi László Imre nyelvészprofesszor. 

     

    (Basszus, de idétlenül lehet kopizni ide újabban)

     

    Ez egy akkora marhaság, nincs történelmi nyelv-ellenességünk, mi a fenének is lett volna. Arisztokráciánk többnyelvű volt, ha valamit fel lehe nekik róni, talán az, hogy magyarul nem tudtak, mint Liszt, vagy nem rendesen, mint Széchenyi. És nálunk is a műveltség része volt a latin, a görög, a német, a francia tudás. Nem kényszer. Az orosz igen, az kényszer volt, és azzal együtt a nyugati nyelvek leszólása (a latint, görögöt egyenesen be is tiltották 1964-ig...). 

  5. 2012. szeptember 14. 10:0571.

    megint egy sületlen altalanositas.

     

    az altalam ismert kb  300 felnött magyar emberböl 300 beszel közep-es/vagy felsöfokon legalabb 2 nyelvet. most akkor szürjem le, hoyg a magyarok legalabb 2 nyelvet beszelnek?!

     

    nem inkabb azt kellene mondani, hoyg van, aki beszel, van, aki nem?!

     

     

    amugy 45 alatt szerintem közel mindenki beszel (jol-rosszul, de beszel) legalabb egy idegen nyelvet. akkor is, ha nem figyelt oda a suliban... 

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2012-09-12  03:57
  6. 2012. szeptember 14. 09:4770.
    Iegn, igazad van. A gatlasok, amiket belenevelnek az emberbe a nyelvtanarok sok helyen, hogy csak akkor szolalj meg, ha tokeletes a nyelvtan is meg minden....Azt hittem ma mar nincs ilyen nyelvtanar:( 
    előzmény:
    etilany (68)
    2012-09-13  20:46
  7. fmj
    fmj
    2012. szeptember 14. 08:4269.
    Hogy lehet ilyen ökörséget írni PIMPŐKE !!!?????????? két tanítási nyelvű iskolában heti 20-24 órbában tanulják az idegen nyelvet első évben , majd utána 4-5 órában és más tantárgyat, pl matek, töri stb. is az adott nyelven tanulnak. Ha vmit nem ismersz, ne írj arról baromságot. Aki meg akar tanulni egy nyelvet, az meg is fog.
  8. 2012. szeptember 13. 20:4668.

    Ez a felmérés baromság. Valóban, sokan nem tudnak idegen nyelven megszólalni a magyarok, de ugyanez elmondható a nagy európai nemzetekről mind. A franciák sem tudnak más nyelven beszélni, az angolok pláne nem, a németek sem jeleskednek, az olaszok meg még aki azt hiszi magáról, hogy tud, az is harmatgyenge. Tény, nem vagyunk annyira befolyásos nép, mint a fent említettek. 

    Való igaz, a hollandoknál, skandináv népeknél az átlagemberek is beszélnek legtöbbször angolul és németül is... és minden elismerésem az övék. Nem tudom, hogy csinálják, de legfőbb erényük, hogy nincsenek gátlásaik. Nemrégiben dán fiatalokkal találkoztam, egy esküvőn, 17-19 évesek voltak, 4-en és mind  beszélt németül is meg angolul is, és ráadásul bámulatosan könnyedén váltottak nyelvet. Messze nem volt tökéletes nyelvtanilag, de meg mertek szólalni gátlások nélkül és megértették magukat. Pl. egy aranyos epizód: magyaráztam nekik valamit a menyasszonytáncról. Erre az egyik srác mesélt valami dán esküvői szokásról, ami a vőlegénnyel kapcsolatos, csak nem tudta, hogy mondják angolul, hogy vőlegény, ezért aztán úgy fejezte ki magát, hogy a menyasszony párja:)). Ugyanezen az esküvőn a férjem 16 éves unokatestvére, aki  nyelvi tagozatos (angol a fő nyelv), meg sem mert szólalni angolul, hiába mondtam neki, hogy nyugodtan beszéljen, mert ezek a srácok sem beszélnek annyira helyesen és annyira választékosan sem, egész egyszerűen nem mert megszólalni.......

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2012-09-12  03:57
  9. 2012. szeptember 13. 12:4667.

    1975 julius 5-en. Sajnos, az igazgato mar meghalt, igy bizonyitekom annyi, hogy nem tettem be a labamat a templomba. Csak polgari eskuvo volt. Annyi jo van benne reszemrol, hogy igy Isten elott nem tettem eskut es Isten elott nem vagyok bunos, mert elvaltam.

    Az igazgato helyettes viszont megsugta, hogy nem ugy kell azt csinalni. Nagyalfoldi kis faluban eltunk akkor, ok leutaztak az eskuvo utan a Balaton melle es egy csondes kis templomban megeskudtek titokban. Nekem a hazugozasdi nem tetszik. Nem tom, Istennek talan?

    Mellesleg anyam engem nyiltan jaratott vallasorara, ot nem, de engem tudtak buntetni az iskolaban, nem kaptam poziciokat, pl orsvezetonek valasztottak 3-as tanulokat is mar, mert nem volt tobb jotanulo, en a kitunommel es jeles magatartasommal csak orsvezeto helyettes lehettem. Amiert anyam vallasos kozepiskolaba iratott, 4-es magatartast adtak, az osztalyfonokom szolt, ha nem tetszik, beszeljek az igazgatommal. Nem beszeltem. A gimiben rajottek par felev utan, hogy az a 4-es bizony 5-os.

    Es igen, Takacs Imre foiskolai oktatom, politikai gazdasagtan, ki akart rugatni a tanarkepzo foiskolarol, mert szerinte nem lehet Magyarorszagon tanar, aki vallasos nevelesben reszesult. Ha ismeritek, kesobb orszaggyulesi kepviselo lett belole. Eldontendo kerdesere semmit nem valaszoltam, mert ha igen-t mondok, azzal repultem volna. Legjobb politika, nem? Vallasos sosem voltam, de egy ilyen tetu elott nem tagadtam meg az Istent. Egy csoporttarsam viszont igennel felelt, es o repult is, mint a vadgalamb. Pedig csodalatos pedagogus lett volna belole. Jobb, sokkal jobb, mint ez a taki.

    előzmény:
    CsillagViki (48)
    2012-09-12  12:19
  10. 2012. szeptember 13. 11:4966.

    Igen ez így volt! Én a 60-as években jártam általánosba a tapasztalataim onnan, abból az időből voltak.

    Kedves CsillagViki! Igen csak hiányosak az ismereteid abból a korból, nem ártana tájékozódni mielőtt leüvöltöd valakinek a fejét.

    Bizony az állásával játszott aki templomba járt, vagy nem ment el május 1.-én felvonulni és még sorolhatnám. Csakhát a mai töri könyvekben erről nem írnak. Szegénység volt és kajára sem jutott nem nyelvórára. 

    előzmény:
    ezanick* (36)
    2012-09-12  11:51
  11. 2012. szeptember 13. 11:4665.

    A 60-as,70-es években gyakran ciki volt "nyugati" nyelvet tanulni,tudni.

    Az általános vélekedés inkább az volt,hogy Magyarországon magyar ember magyarul beszéljen! A nyugati nyelveknek semmi haszna.

    Ezt sikeresen beleégették két generáció gondolkodásába.Ha valaki mégis tanult,beszélt pl. angolul,azt inkább irígységgel vegyes csodálattal nézték,lenézték. Nyelvkönyvekből,tanárokból is komoly hiány volt,külföldre sem lehetett utazni.

     

    Néhány éve itthon is a diploma feltétele,hogy legalább két nyelvből kell nyelvvizsgát tenni.

     Itt az nlc-n is nagy volt a felháborodás akkor az egyetemisták és szüleik részéről. A többség felesleges kínlódásnak,pénzkiadásnak,személyes sértésnek tartotta ezt a törvényt.

     

    Nekem volt olyan kolleganőm,aki évekig nem kapta meg a diplomáját,mert egyszerűen nem volt hajlandó nyelvvizsgát tenni még alapfokon sem.Azt mondta,megvárja amíg ezt az "idióta törvényt" eltörlik. Azóta is várja,meg a jólfizető munkát is :DDDD 

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2012-09-12  03:57
  12. 2012. szeptember 13. 11:4164.

    A mai fiatalok igenis tanulnak nyelvet. :) Nekik már könnyebb mint az idősebbeknek. Lehetőség adott nekik külföldi gyakorolásra, itt a csodálatos internet is.

     

    Az én időben orosz- német volt a kötelező gimnáziumban. Lehetőség a gyakorlása nem nagyon volt.

     Passzív szókinccsel rendelkeztünk :(.  Gyakorolni megszólalni alig volt lehetőség. (45 perc egy 32 fős osztályban)

     

    A bizonyítványban ötös érdemjegy fityeget.  De nem sokra mentünk vele.

     

    A keresztlányomhoz minden évben nyáron 2 hétre a német , 2 hétre az angol kis barátnője jön. Majd augusztusban ő ment. Hihetetlen, hogy mennyit tud fejlődni kinti környezetben, anyanyelvi barátnőjétől.

     

    Neki nem kell biflázni, magolni a szavakat mint anno nekem. Szinte ragad rá a német-angol szó a barátnői társaságában.

     

    És valljuk be így sokkal motiválóbb, nagyobb a kedv a tanulásra, mint hogy üljél le és tanulj meg napi 50- 100 darab szót.

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2012-09-12  03:57
  13. Torolt_felhasznalo_495813
    Torolt_felhasznalo_495813
    2012. szeptember 13. 11:1863.

    A magyarosknál sem más a helyzet, mint más nemzeteknél, csak gondolkodni kellene egy kicsit.

     

    A nagy átlag sehol nem beszél az anyanyelvén kívül semmit, csak ugye ezt az angoloknál, franciáknál, németeknél nem firtatják.

     

    Kisebb nemzetek nyelve szintén a germán a nyelvcsaládba tartozik, így konnyebb nekik az angolt megtanulni alapszinten.

     

     

    A környező országokban a kisebbségek beszélik anyanyelvüket, így ők alapból kétnyelvűek, az ország nyelvét is figyelembe véve.

     

    Mondjuk én mindig csodálkozom azon, hogy létezik a sok kisebbségi önkormányzat, meg nemzetiségi iskola, aztán ha pl. szlovák vagy német küldöttség érkezik, bizony tolmácsra van szükség az értekezéshez. Számomra ez elég ellentmondásos, mert mitől szlovák vagy német valaki, ha nem beszéli ősei nyelvét.

     

    Ha pedig arra sincs igénye, hogy ezt beszélje, (mert a nagyszülők korosztálya még valamennyire töri a nyelvet, de az unokákat messze nem érdekli), akkor miért érdekelné más idegen nyelv, ha nincs rá éppen szüksége?

  14. 2012. szeptember 13. 10:3562.
    En 1968 ban konfirmalkoztam (evangelikus vagyok) es a kutyat nem erdekelte a dolog szerintem, Igaz hogy nem irtuk ki a faliujsagra.
    előzmény:
    CsillagViki (31)
    2012-09-12  09:50
  15. 2012. szeptember 13. 10:0961.
    A magyarok egy része a magyar helyesírás szabályait sem ismeri és komoly szövegértelmezési problémái vannak.
  16. Torolt_felhasznalo_868256
    Torolt_felhasznalo_868256
    2012. szeptember 12. 13:0060.
    74-ben érettségiztem. Angol tagozaton. Utána is sokáig abból az alapozásból éltem. A többi nyelvet önszorgalomból tanultam meg. Négy nyelvvizsgám van, az utolsó két éve szereztem:-)) 
  17. 2012. szeptember 12. 12:5959.

    Azért jó lenne, ha nem beszélnél ekkora hülyeségeket, már bocs.

    Mi az, hogy több millió templomban házasodót nem rúgtak ki? A kérdéses időszakban hol lehetett egyeltalán annyi? Vagy te magad ennyivel is beszéltél?

    Azt tudhatod, ami a te környezetedben történt. Azért ne akarj már lehazugozni mindenkit, aki akár a szóbanforgó nyelvi, akár vallási kérdésben az ellenkezőjét állítja, mint te. Nyilván azért, mert ő  meg azt tapasztalta.

    Különben ugyanezeket tapasztaltam én is, a közvetlen és közvetett környezetemben is. Az  általános hozzáállás ellenséges volt, a vallással szemben is, a műveltséggel szemben is. Ahol nem, az üdítő kivételnek vagy néhány ottani ember bátorságának volt köszönhető.

    előzmény:
    CsillagViki (48)
    2012-09-12  12:19
  18. 2012. szeptember 12. 12:5858.
    Ahol van rá pénz...
    előzmény:
    CsillagViki (55)
    2012-09-12  12:38
  19. 2012. szeptember 12. 12:4457.
    en egy nagyon gyenge suliba jartam , 8 evig tanitottak a romant , a 20 gyerekbol 8.vegere senki nem tudott egy egeszseges mondatot elmondani. altalanos utan elmentem egy szakiskolaba, na ott jott a hahelhad amikor az osztalyfonokom egy kukkot nem tudott magyarul. a kenyszer nagy ur. megtanultam egy bizonyos fokig a tobbi akkor ragadt ram amikor elindultam dolgozni. na en a fiamnak nem ezt akarom o nemet nyelvu suliba jar, a roman jobban megy neki mint nekem nyolcadikba pedig csak masodikos lesz. jarhatott volna abba a suliba ahova en jartam de inkabb buszozik minthogy annyit kinlodjon mint en holott az iskola itt van szinte a szomszedba. sokan megiteltek erte amikor varosi iskolaba vittem a gyereket  de az en fiam es a baratnom kislanya kozt oriasi kulonbseg van holott egyidosek csak o nem akarta oda iratni a lanyat. az en fiam imadja a romant tanulni mert olyan a tanitoneni hogy jatekosan a szajukba ragja az o lanya utalja es nem is tud semmit. az iskolatol sok fugg. 
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2012-09-12  03:57
  20. 2012. szeptember 12. 12:4156.

    Igen sajnos:( fokepp egy kisgyerekkel konnyen lehetne nyelvet tanulni.

    Azert remelhetoleg egyre tobb nyelvtanar lesz es talan az iskolak is megvalogatjak majd .. Vagy ez alom?

     

    előzmény:
    CsillagViki (54)
    2012-09-12  12:37
  21. 2012. szeptember 12. 12:3855.
    A normálisabb középiskolákban (és a normálisabb általánosokban is) csoportbontásban tanítják a nyelveket.
    előzmény:
    Cessi (53)
    2012-09-12  12:28
  22. 2012. szeptember 12. 12:3754.

    A fiamnak olyan némettanára volt (most, XXI. században!), aki mellett nem hogy tanult volna, hanem elfelejtette azt is, amit addig tudott (előtte nemzetiségi óvodába járt, nagypapa német). A gyerek úgy meggyűlölte a németet a tanárnő miatt, hogy évekig nem volt hajlandó megszólalni az adott nyelven. Nemrég kezdte újra nulláról.
    Tudatlan, semmitérő, ártalmas tanárok mindig voltak és lesznek is. :(((

     

    előzmény:
    ezanick* (52)
    2012-09-12  12:26
  23. 2012. szeptember 12. 12:2853.

    Saját tapasztalat:

    Az iskolában a nyelvoktatás gyakorlatilag egyenlő a nullával.

    Nagy létszámú - 30 fő feletti -, különböző szinten lévő diákoknak nem lehet egyszerre nyelvet oktatni. Egyszerűen lehetetlenség.

    Az egyetemen még többen vannak egy-egy előadáson, mert úgy gondolják, a középiskolában már megtanulták a nyelvet.

    Ha a szülőnek nincs pénze magántanára, vagy nyelvtanfolyamra, a gyereknek esélye sincs nyelvet tanulni.

    Az én szüleimnek se volt pénze, örültek, hogy az egyetemi jegyzeteket meg tudták venni.

    Egyetem mellett dolgoztam, mert édesanyám elvesztette az állását.

    Dönthettem: nyelvvizsgára költöm a pénzt, vagy a megélhetésre.

    Most, hogy már elkezdtem dolgozni, tudok csak pénz költeni a nyelvtanulásra. Igaz, jóval kevesebbet keresek, mintha már meglenne a nyelvvizsgám. 

  24. 2012. szeptember 12. 12:2652.

    Na igen, de ma mar az iskolaban van lehetoseg. Ma mar tenyleg minden iskolaban van valamilyen europaban hasznalhato nyelv. Tudom a megfelelo tanar meg nem mindenhol van meg.

    De a 80-as evekben nekem csak kulon oran lett volna lehetoseg angolt tanulni.

    S a szuleim nem olyan hatterrel rendelkeztek, sem anyagiak, sem iskolazottsag teren, hogy ez az elsok kozt legyen.

     

    előzmény:
    CsillagViki (47)
    2012-09-12  12:16
  25. 2012. szeptember 12. 12:2351.

    En 84-ben es nem volt az oroszon kivul mas nyelv a sulinkban. 

    A varos legerosebb real Szakkozepe  volt. Gondolom e gimirol beszelsz. 

    előzmény:
    kivi39 (40)
    2012-09-12  12:09

Címlap

top