Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Házi felvágottak
2012-02-23 10:581.
Létrehozva: 2012. február 23. 10:58
Megpróbáltuk megverni a bolti felvágottakat, ízfokozó, bőrke és darálmány helyett „igazi” alapanyagokat használtunk. Háromból kettőnél nyertünk.
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
Akkor felétek olcsó a karaj, mert nálunk 1.800 alatt nem kapsz színhúst belőle. A fül 1.100 a köröm 620 de van ahol csak 580 Ft.
A kolbászod meg nagyon guszta, ha lesz hentes aki vállalkozik rá, tuti csináltatok én is. Recept már kimásolva!
Májkrémet rendszeresen készítünk itthon. A debreceni karajt nem szeretem sehogy sem, így azt nem készítek, de az is egyszerű.
Az Auchan nem mindenki számára elérhető. Nálunk épp van, de a város szélén, kocsim nincs, így oda nem járok. Egyébként sincs hentes kiszolgálás, csak előre csomagolt húsok, egyszer vettem ott valamit, többet SOHA!
Egyébként 1300-1700 körül van a karaj a henteseknél mifelénk. Ha csonttal veszem, akkor jóval többe fog kerülni 1 kg színhús, ha csont nélkül, akkor meg eleve drágább kilója, mint 1200 Ft, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy összesül, és miután elkészült jó, ha 75-80 dkg-t nyom majd a mérlegen. Normális kolbászról 2000 Ft alatt ne is álmodozzon senki, igaz ebből csak egy darabka kell, de az is 4-500 forint körül lesz.
Szóval ez a tétel az életben nem jön ki 1200 forint/kg áron!!!
Egyébként egyáltalán nem vagyok ellene annak, hogy házilag készítsek ezt-azt, de nem hülyítenék senkit azzal, hogy olcsóbb lesz.
A májpástétom igen, sőt, én nem csirkemájból, hanem pecsenye kacsa vagy libamájból szoktam készíteni. 1000 forint körül van kilója, egyszerre 30-40 dkg-ot veszek. Egy baj van vele, nincs rendszeresen, ki kell fogni.
Ezen felül készítettem már húspástétomot is, nagyon finom lett, tényleg lehetett vékonyan szeletelni, de nem mertem összeadni a hozzávalók árát. Egyébként a bacon dobott az áron nem keveset, mert a formát azzal kellett kibélelni, és kockára vágva a pástétomba is kevertem.
Tavaly óta kolbászt, szalámit is készítünk. Disznót nem tudunk vágni, így hentesnél veszem a hozzávalókat. Így legalább tudom mi van benne, de nem áltatnék senkit, hogy olcsóbban jön ki. Talán a szalámi, mert egy jó olasz szalámi kilónkénti ára 5-9000 forint között mozog (cora újságban olvastam).
Nagy boltoknál lehet, hogy valamit veszteséggel adnak mézesmadzagként, na de ennyire? Lehet, hogy valami műanyagkolbász az. Kenjék a hajukra én az gondolom.
Ha fűszerkeverék simán, nincs benne E szar, akkor jó is lehet.
Jó háziasszonyok tartanak otthon, ras el hanout, harissa, fulful bhar, curry, garam massala, tandori massala stb., nem lehet mindent mindig a rengeteg összetevőből elkészíteni.A lényeg, hogy segédanyagokat ne tartalmazzanak a kész keverékek.
parasztkolbász cukorral?? nahát...
Az update dolgok összetételét meglestem párszor, a nemlétező kedvem is elment a kajájuktól. istenem, az a liszt...
Ha akciósan veszi a karajt, simán kijön, nem...?
Az auchanban csont nélküli rövidkaraj szokott lenni 1100 ft körüli áron...
Lágnolt kolbászt meg már 6-800 ft-ért is lehet kapni ugyanott.
Ha véletlen kenőmájas gyártásra adom a fejem, akkor biztos nem előregyártott fűszerkeveréket fogok beletenni, még ha Lacibácsié az a fűszer, akkor sem.
A húsok ára meg jó lenne, ha ilyen lenne erre mifelénk is, mert a csupacsont oldalas is bőven 1000 pénz fölött mozog.
Persze, a legminőségibb az a kolbász, amit én csinálok, mert abban tényleg az van, amit szeretnék, hogy benne legyen. De hát sajnos nem tud az ember lánya minden hónapban disznót vágni, meg feldolgozni.
Katt, katt, akadt itt híres ember kenőmájasa, már aki szereti.
http://www.boller.hu/webaruhaz/disznotoros-fuszerek/hazi -kenomajas-fuszerkeverek-80-g?vmcchk=1
A minőségi kolbász is kizsigerelt husiból, vékony szalonnából van.
Olcsóban minden vacak benne lehet. Az árakra pillantva.
http://www.husestarsai.hu/index.php?oldal=arjegy&menu=2
A nagy híres gyulai is tiszta mócsing volt régen.
Ha megnézed a folyamatképeket, ott sincs összedarálva a máj, csak darabolva. :)
Az tény, hogy fagyasztott májat elég olcsón lehet kapni, és májkrémet viszonylag egyszerűen lehet csinálni, megvadítva snidlinggel vagy bármivel, de a karaj az biztos nem 1200,- Ft/kiló, nálunk a legolcsóbb boltban is 1.700,-Ft körül mozog az ára, de inkább több, egy jobb minőségű parasztkolbász is 1.800-2.300 között van.
Mennyi a hentesél a karaj?
Pulykamájból szoktam a májas kencét, sokkal finomabb, mint a csirke máj.
---
csiArkemájat megtisztítjuk, lemossuk, és amennyire lehet, megszárítjuk, ezután aprítógéppel a lehető legapróbbra, szinte krémszerűre „vágjuk”.
ezt a mozzanatot teljesen feleslegesnek tartom,
csak nagy darabokra összavágom, megpirítom és majd a végén úgy is összetöröm, akkor minek kellene nyersen is???
Az isteni biltong is készíthető házilag, de csak annak aki ismeri és van ideje.
Van pár itthon elkészíthető, de spec én szeretek nagy választék skálán étkezni, 3-4 házi kaja a könyökömön jönne ki.
Csak tájékozottság és pénz kérdése a minőségi étkezés.
Mit nem lehet megcsinálni otthon? A párizsit? Nem is arra mondtam.
Ami a cikkben van recept, azt lehet megcsinálni (májas, töltött karaj).
Értem én, de azért azt beláthatjuk, hogy baromira nem az az általános, hogy jó minőségű felvágottak vannak a polcokon.
Nem is ez volt a végkövetkeztetés, hanem az, hogy olcsóbban, finomabbat lehet otthon készíteni, mint az átlag bolti felvágott.
NEM az a párizsi amit a teco-ból ismertek.
Nem értettél, nem az itthon készítés ellen vagyok.
Csak ne az legyen a következtetés, hogy a boltban nincs korrekt áru! Van csak nem ócsiért. Nyilván csóró országokban kevesebb a minőséget forgalmazó üzlet. Minek is lenne?
Annyi a lényeg, hogy mutattak pár receptet, amiket otthon is meg lehet csinálni, ha valakinek van ideje és kísérletezőkedve.
De miért csinálnál otthon párizsit, ha töredék árból 100% hústartalmú szendvicsre valót készíthetsz....?????
Kell a fenének csont- és tolldarálék otthon....
Rákerestem, ez olyan mint ha J.Lo farmert kezdenél hordani.
Érdemes volna elolvasni, miből van a párizsijuk.
Nagyon igaz, hogy ilyeneket nem kunszt elkészíteni és akkor eheti akárki a saját ízlésének valót.
Hétvégén a most már pácolódó nyuszikat fogjuk faszénen sütni.
Barátságban vagyok a finom házi dolgokkal.
Nekem simán pácolt füstölt van, pont úgy készült mint a csont nélküli tarja, karaj, darabolt sonka.
egybesült pulykamell (felvágottnak)
Kb, 8o dkg-os pulykamell
Fűszerkeverék: 1 ek. szárított rozmaring, 3 ek. szárított tárkony, 1 ek. só, 1 kis ek. bors.
A fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük a pulykát, oliva olajon hirtelen megkapatjuk mindkét oldalát, közben beleteszünk az olajba 4 gerezd fokhagymát is.
Utána jénaiba, hozzáadni egy almát héjastul, és szeletelve, +egy nagy narancs levét. Letakarjuk 8o !!! fokos sütőben 3 órát "sütjük" Időnként megnézzük, ha igényli, meglocsoljuk.
Melegen is finom, csatnival és rizskörettel.
Ha hidegen fogyasztod, akkor ferdén, "rostirányra"45 fokkal szeleteld!
Jól fagyasztható.
Lehet még csinálni tarját is. Füstölt tarját megfőzni és szépen lehet azt is szeletelni. Vagy megsütsz egyben egy darab pulykamellet, sertéskarjat, combot bármilyen fűszerezéssel, kíválóan szeletelhetők azok is.
Mást nem nagyon lehet, mert ahhoz már kell szalámikészítő gép, stb.
Vannak dolgok amit házilag sima konyhában nem lehet elkészíteni.
A sima párizsihoz is gépek kellenek, amiket nem is gyártanak kilós mennyiségekhez.
Ettől függetlenül szerintem van létjogosultsága a cikknek, mert végeredményben tök mindegy, hogy mitől drágább a bolti, ha a házi (általában) finomabb is és vélhetően minőségibb alapanyagokból készül. Persze, lehet drágábban is venni boltit, aminek jobb a minősége, de attól még a házi készítésű jó alternatíva.
Egy biztos, hogy rendelet az összetétel pontos feltüntetése az árukon.
Akinek van pénze és tud olvasni, annak nem kell szart enni boltból sem.
Rossz példa a cukor, kolbászokba kell a téliszalámiba is.
Akkor versenyezz, ha árban is ott vagy amivel versenyezni akarsz.
Boltban is kapsz JÓ árút, csak legyen pénzed rá.
füstaromával, ízfokozókkal..........ja és a nagy kedvenc a rákot okozó nitrites pácsó!!!!!!
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!
És ezeket eszi az én gyerekem, a te gyereked az oviban és az iskolában...............