Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Halálra éheztette magát

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2012. február 16. 12:51
Nem tudott együtt élni a kiszolgáltatottsággal és azzal, hogy elvesztette szerelmét. Lassan, két hónap alatt halt bele az éhezésbe.


Tovább a cikkre...
  1. 2015. szeptember 29. 22:3930.

    Ez már nem élet csak vegetálás, minden nap csak fájdalom és szégyen. Remény sincs a változásra. Jól tette hogy meghalt, más megoldás nem volt..

  2. 2014. december 4. 23:2629.

    Egy ilyen paciensemet az edesanyja hazavitte es ot az edesanyja es az edesanyjanak a baratnoje apolja. Felnott ember.

    előzmény:
    *angyalka* (22)
    2012-02-17  08:52
  3. 2013. június 2. 22:1928.
    ez nem igy van. MINDENKINEK JOGA VAN TAVOZNI. a visszatartasa NEM szeretet, hanem oriasi foku ÖNZES.
  4. 2012. február 17. 16:1027.

    mi mást tehetett volna?

    akasztotta volna fel magát?

     

    béna volt 

    előzmény:
    Carma (2)
    2012-02-16  12:51
  5. 2012. február 17. 16:0926.

    Semiramis, te orvos vagy?

     

    úgy értem ott van a neved előtt  a  dr.  ?

     

    mert ha igen, akkor a Hippokratészi esküt letetted, nem?

     

    abban pedig az van h.  MINDENT el kell követni az emberi életért.

    (nem azt ami a páciensnek TEszerinted jó)

    akkor is ha menthetetlen, akkor is halálos beteg, akkor is ha......  mindig!!

     

     

     

    előzmény:
    semiramis (21)
    2012-02-17  01:40
  6. Torolt_felhasznalo_552514
    Torolt_felhasznalo_552514
    2012. február 17. 13:1725.

    az az elet amit egy ember nyaktol lefele benultan el nem elet, mi ezzel kivulallok csak altatjuk magunkat.

     

    Egy fiatal no aki halalaig szerelmes volt abba az emberbe akivel nem maradhatott egyutt benan orlodve nem akart tovabb szenvedni.

     

    Soha nem ertettem hogy miert KELL megmenteni valakit aki  nem hirtelen felindulasbol oli meg magat, hanem megfontoltan dont ugy hogy eleg volt neki az eletbol.

     

    Nem abbol a szempontbol kellene nezni a dolgot hogy a kivulallo akkor adhat maganak egy jutalompontot mert sikerult megmenteni valakit, hanem abbol hogy miert kell eletre itelni valakit akinek ez teher , fajdalom es szenvedes?

     

    Az a

    baj hogy sokan ezt az oldalt nem vizsgaljak meg.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_105482 (19)
    2012-02-16  19:42
  7. Torolt_felhasznalo_552514
    Torolt_felhasznalo_552514
    2012. február 17. 13:1124.

    Kulfoldon nem szokas az ilyen betegeket otthon apolni. A szakszeru jo bentlakasos intezetekben a szemelyzet messzemenoen tobbet es jobban tud tenni egy ilyen betegert mint aki otthon apolja.

     

    En el nem tudnam kepzelni hogy ha allando apolasra tisztaba tetelre stb. szorulnek hogy azzal tegyem tonkre azt akit szeretek hogy napi 24 oraban egy emberi ronccsal kelljen egyuttelnie.

     

    szepen hangzik az otthoni apolast "akarni kell"

    csak amikor szagolod egy felnott ember vizelet es kakiszagat, amikor forgatsz egy magatehetetlen testet aki olyan sulyu mint te, es meg az orrat is neked kell megvakarni, ejjel tobbszor bemenni  hogy megforditsd, stb. es SOHA EGYETLEN EJJELT NEM TUDSZ VEGIGALUDNI, hidd el ez nem maganlakasokba valo procedura.

     

    Raadasul ezekeben az intezetekben vannak hasonlo sorsu emberek, akikkel tud beszelgetni, nem egy szobaba bezarva a negy fal kozott egy ember tarsasagaban eli az eletet. En tobb alkalommal jartam/jarok ilyen helyen, az ott elok tudnak orulni amikor a szeretteik jonnek hozzajuk mert az egyutt eltoltott ido minosegi ido es nem az allando kinlodasrol szol egyikuknek sem.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_595470 (15)
    2012-02-16  14:08
  8. Torolt_felhasznalo_552514
    Torolt_felhasznalo_552514
    2012. február 17. 13:0423.

    Azert hagytak mert tiszteletben tartottak hogy nem akar tovabb elni.

    Ehhez a donteshez joga volt, es ezt megakadalyozni viszont senkinek sem allt jogaban.

     

    Tehat nincs olyan hogy "miert hagytak?" Azert hagytak mert a lany felnott szemelyiseg volt aki ugy dontott hogy befejezi az eletet. Egyebkent pedig az hogy gyonyoruen festett sajnos nem ellensulyozta azt hogy mindenben ki volt szolgaltatva az ot apolo embereknek.

     

    ezt sokan nem tudjak elviselni. En tokeletesen megertem a donteset.

     

     

    előzmény:
    Carma (8)
    2012-02-16  13:42
  9. 2012. február 17. 08:5222.

    Személy szerint megértem a lány döntését, hasonló helyzetben lehet én is így tennék. S a családot sem ítélem el. Azért egy ilyen szinten lebénult ember ápolása 24 órás feladat ami emberileg, szakmailag és anyagilag is megterhelő és nem pár hétről vagy hónapról van szó, hanem sok-sok évről. Ahhoz hogy egy ilyen ember otthon élhessen át kell építeni a lakást, speciális eszközök kellenek, és folyamatosan kell hogy legyen mellette valaki, mert egyedül semmire sem képes. S ha érzi a család szeretetét még szörnyűbb az egész, hiszen azzal a tudattal kell élnie, hogy nem csak a saját életét tette tönkre, hanem a szerettei életét is.

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2012-02-16  12:51
  10. 2012. február 17. 01:4021.

    egyetertek abban, hogy pszichologusnak vagy pszichiaternek latnia kellett volna.

     

    de tevedsz abban, hogy egyszerübb elfogadni es meghalni hagyni. nem, nem egyszerübb. ez  sokkal nehezebb dolog, mint odalökni a pszichiaternek es azt mondani: a tied, rendelkezz az elete felett, hozd vissza, ha beledöglik is...

     

    nem egysiku, hanem igen differencialt es a döntö szemely eköterbe helyezeset mutato viselkedes, ha valaki tudomasul veszi, hogy a masik be akarja fejezni az eletet.

     

    lattam par embert meghalni. olyanokat, akiket nem es nem voltak hajlandoak elengedni a rokonaik. önzö modon a "mi lesz velem, ha te nem leszel?" "hogy fogom en ezt tulelni?"-t hajtogattak a halalos beteg ember agya mellett, akinek egyetlen vagya volt: hogy ne fajjon, hogy hagyjak elmenni. es nem es nem, nem kaphatta meg ezt az ajandekot.

     

    hogy miert? mert a körülötte levök CSAK önmagukat sajnaltak, CSAK önmaguk erdekeit tekintettek.

     

    es voltam halalközeli helyzetben. amikor halat adtam Istennek, hogy NEM voltak mellettem a hozzatartozoim. amikor tudtam: szabad vagyok, mehetek, ha akarok. te azt a beket, azt a szabadsagot elkepzelni sem tudod. en igen, mert ateltem.

     

     

     

    mondok neked mast is: pszi-kent SEM tehetem meg, hogy ne vegyem figyelembe a paciensem önrendelkezesi jogat. nem Isten vagyok, hanem egy orvos-pszichologus. az a kötelessegem, hogy segitsek a betegen. UGY, AHOGYAN NEKI JO. es ez nem feltetlenül az allandoan visszarangatas es a kenyszergyogykezeles. nincs jogom abbol kiindulni, hogy amit en a legjobbnak tartok az ö szamara, azt ö is a legjobbnak tartja. es a döntes AZ ÖVE, nem az enyem.

     

    (termeszetesen kezelem.  megprobalok neki segiteni abban, hogy maskepp lassa a vilagot, hogy maskepp ertekelje sajat helyzetet ill. hogy - ha lehet - megtalalja a kiutat/megnyugvast a helyzetböl/-ben. de NEM kenyszeritem ra az altalam gondolt megoldast. NEM rangatom vissza kilencvennyolcadszor. mert ez mar az ö területe.)

     

     

     

    csaladi szerep: feltetlen tamogatas?

    NEM. senkitöl NEM elvarhato, hogy felaldozza az eletet egy masik emberert. NEM szerepe es NEM feladata egy magatehetetlen ember 24 oras, eveken, esetleg örök eleten keresztüli ellatasa. sem szakmailag, sem testileg, sem pszichesen NEM feladata es NEM elvarhato. aki vallalja, az is beleroppan. latom gyakorlatban. es nem, ez NEM akaraton es NEM erössegen mulik. hanem azon, hogy SENKI nem adHATja fel a szemelyiseget, a celjait. SENKI miatt. 

     

     

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_105482 (19)
    2012-02-16  19:42
  11. 2012. február 17. 00:5920.
    Mi mas valasztasa lett volna? O mar csak egy fej. Semmi mast nem tudott volna csinalni, semmit. SEMMIT. Most az egyik paciensem ilyen, leesett a letrarol es kitorte a nyakat. O AZ UJJAIA PRO MOZGASAVAL TUDJA MANIPULALNI A TOLOSZKET. MOST TANITOM, HOGY A SZAJAB VETT MUANYAG SPECIALIS "SZIVOSZALLAL" HOGYAN TUDJA KI MEG BEKAPCSOLNI A TOLOSZEKE GOMBJAT, AMIT AZUTAN HASONLO MODON TUD ELORE, HATRA, LE MEG FEL MOZGATNI, ILL KOZLEKEDNI IS TUD VELE. A masik meg amit head sylus-nak nevezunk, a fejen van, abbol nyulik ki egy hosszu fempalca szeruseg, ahhoz erositunk tollat, es ugy probal meg egyelore nagy vonalakat irni. Nagyon nehez ugy, probaljatok ki. SZORNYU az egesz, szornyu. Szerencsre o eleg turelmes. Ma az egyik rokona volt bent nala, es osszevesztek,de en ennek orultem,mert legalabb a csaladja "normalis" emberkent banik vele.
    előzmény:
    Carma (2)
    2012-02-16  12:51
  12. Torolt_felhasznalo_105482
    Torolt_felhasznalo_105482
    2012. február 16. 19:4219.

    Én pontosan értem azokat, akik úgy vélik, hogy ha igazán nagy baj van, akkor a család mindent kövessen el, hogy segítse azt a családtagot minden eszközzel és -áron, aki hibázott s most annak következményeitől szenved. Hiszen ha többször emlékeztetik a mulasztására, arra, hogy a bajt maga, felelőtlen viselkedése okozta, azzal már semmit nem tesznek jóvá, nem tudják megváltoztatni a történteket. (Ha az önzetlen szeretetet és annak védőernyőjét érezné így egy fiatal, akkor például nem lennének olyan lányok, akik megölnék a csecsemőjüket. Természetesen nem azt mondom, hogy fel kell menteni mindenkit, minden esetben az alól, hogy vállalja a tettei következményeit. De amikor baj van, a család, barátok szerepe már nem a szemrehányás, hanem a feltételek nélküli érzelmi és egyéb támogatás.)

     

       Természetesen ha akad olyan családtag (családtagok), aki képes folyamatos felügyeletet biztosítani, vagy meg tudnak fizetni embereket, segítőket - nővért, gyógytornászt, stb. - akkor egy teljesen béna embert is el lehet látni az otthonában is. Erre tökéletesen ki lehet képezni erre alkalmas családtagot. Meg lehet tanulni a katéterezéstől kezdve mindent, s sok országban meg is tanítják ezt laikusoknak is - lévén kedvezőbb az otthoni ápolása financiális szempontból egy ilyen betegnek. Még a hashártyán keresztüli dialízist is megtanítják, ha kell.

     

      Ha jól olvastam, ez a szegény fiatal nő több évig élt így. Nyilván a saját döntése volt a sajátos öngyilkosság, de az is nyilvánvaló, hogy azt jóval előbb megelőzte egyfajta hangulati markáns változás, mélyülő depresszió - amit észre kellett volna venni mind a családtagoknak, mind a barátoknak, s főleg az őt ellátó szakintézet alkalmazottainak is. Már elnézést, de a depressziót, a halálvágyat fel kell ismerni és kezelni kell. Időben. Pszichoterápiával, gyógyszerekkel, stb. Sok, amúgy egészséges, hétköznapi, "normális" életet élő ember is kerülhet mélypontra, jellemezheti hangulati labilitás, foglalkoztathatja a halál gondolata, lehet halálvágya, érezheti az életét kiüresedettnek, kilátástalannak - na ilyenkor kell a környezet hathatós segítsége. Hogy a szándékos önmaga halálra koplaltatásáig jutott, az egy hosszú folyamat végére tett pontot. Biztos vagyok benne, hogy lehetett pont, amikor reverzibilis lett volna még a történés. És talán az első napok az éhezés során, egyfajta "cry for help"-ként foghatóak fel. Ha akkor az édesanyja, a testvére, a barátja elmondta volna, hogy nagyon szeretik, hogy rendkívül fontos a számukra... ki tudja.

     

      Általában hajlamosak vagyunk nagyon egysíkúan látni a jelenségeket. Sokszor még szakemberként is. Nagyon könnyú elintézni a dolgot azzal, hogy a saját, szabad akaratából tette...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  13. 2012. február 16. 18:0818.
    Nem gonoszságból tették otthonba, hanem mert egy ilyen ember ellátása speciális törődést igényel, ami házilag teljesen megoldhatatlan. Szakemberek szükségesek hozzá és megfelelő eszközök, ellátás, körülmények stb. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_595470 (9)
    2012-02-16  13:43
  14. 2012. február 16. 18:0417.
    A lány tényleg hibázott és nem gonoszságból vitték otthonba, hanem mert egy nyaktól lebénult ember ápolása speciális törődést igényel, ami házilag egyáltalán  nem megoldható, ráadásul szakemberek kellenek hozzá és megfelelő körülmények, eszközök, ellátás. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_595470 (9)
    2012-02-16  13:43
  15. 2012. február 16. 14:1216.

    tevedsz. nem eleg akarni. ez TENY es nem velekedes kerdese. tenyeken pedig nem vitatkozom senkivel.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_595470 (15)
    2012-02-16  14:08
  16. Torolt_felhasznalo_595470
    Torolt_felhasznalo_595470
    2012. február 16. 14:0815.
    De megy. Csak AKARNI kell. 
    előzmény:
    semiramis (13)
    2012-02-16  14:00
  17. 2012. február 16. 14:0314.

    de igen, közben elolvastam.

     

    viszont az nlc firkaszaival szemben azt is tudom, milyen prozesszusok menten müködik az emberi elme es lelek.

     

     

    (ha nem erzem ugy, hogy valamiben hibas vagyok, SENIK A VILAGON nem tud bennem lelkiismeretfurdalast kelteni.

     

    ha viszont ugy erzem, hibas vagyok, akkor nem kell külsö behatas, magamtol is elöallitom a furdalast es az önvadat. )

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_595470 (12)
    2012-02-16  14:00
  18. 2012. február 16. 14:0013.

    1. nem kellett vele ereztetni. ö hibazott, es ezt pontosan tudta is. 

     

    2. az ember tökeletesen kepes az önhibajabol bekövetkezett baj utani önmarcangolasra, nem szükseges külsö behatas hozza.

     

    3. egy nyaktol lefele bena ember ellatasa NEM MEGY laikus környezetben. sem szakmailag, sem lelkileg nem megoldhato. EZERT volt intezetben. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_595470 (9)
    2012-02-16  13:43
  19. Torolt_felhasznalo_595470
    Torolt_felhasznalo_595470
    2012. február 16. 14:0012.
    Te nem olvastad a cikket. 
    előzmény:
    semiramis (11)
    2012-02-16  13:58
  20. 2012. február 16. 13:5811.

    1. nem kellett vele ereztetni. ö hibazott,

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_595470 (9)
    2012-02-16  13:43
  21. 2012. február 16. 13:5510.

    de. elegge szerettek. elegge szerettek ahhoz, hogy ne önmagukra gondoljakan, hanem önzetlenül elfogadjak a dönteset. akkor is, ha az nekik fajdalmat okoz.

     

    NEM az szeret jol, aki mindenaron visszatartja a menni akarot.

     

    lelkiismeretfurdalast keltettek benne? nem kellett. ittasan sötetben fejest ugrott egy (majdnem) üres medencebe. Ö CSINALTA. EZ A TENY.

     

    lehet, hogy sokan boldogOk tudnak lenni ilyen helyzetben is (ketlem). EZ a lany NEM volt az.

     

     

    ebresztö, csipkerozsika! az elet kemeny! 

    előzmény:
    Carma (8)
    2012-02-16  13:42
  22. Torolt_felhasznalo_595470
    Torolt_felhasznalo_595470
    2012. február 16. 13:439.
    Te tényleg sajnálod a családját, akik bűntudatot keltettek benne, éreztették vele, hogy semmirekellő, és bedugták egy otthonba? 
    előzmény:
    bucimanci (7)
    2012-02-16  13:22
  23. 2012. február 16. 13:428.
    joga? joga volt hozzá. nem arról beszélek. hanem arról, hogy akik szerették, miért hagyták? ezek szerint nem szerették eléggé! mert szerintem a szeretetnek mindent legyőző ereje van... ha engem szeretnek, akkor már megéri életben maradni és tudom hogy könnyen beszélek, mert hála Istennek egészséges vagyok, de ez a lány tehetséges volt, gyönyörűen festett (megnéztem a képeit), kiállítása volt és sikeres lehetett volna, ha nem adja fel. sokan boldogok tudnak lenni ilyen helyzetben is, van mozgássérült ismerősöm és sokkal elégedett és sokkal optimistább mint bárki más.
    csak azért írom, hogy nem értem, miért hagyták...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  24. 2012. február 16. 13:227.
    Ő döntött így, azokat kell sajnálni, akiket itthagyott.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     

Címlap

top