Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Mézeskalácsok

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2011. november 24. 10:24
Egy tuti mézeskalácsrecept legalább akkora kincs, mint a nagyi húslevesének a leírása. Valaki a zsírra, valaki a pihentetésre esküszik. Most jöjjön három kipróbált recept, amiben senki nem fog csalódni.

Tovább a cikkre...
  1. 2011. december 1. 12:1324.

    Ja, és mézes kalács szépségverseny is van (értékes díjakkal) , ha már ennyi szó esik róla: http://www.konyhatunderleszek.hu/mezeskalacs_szepsegverse ny

     

    Én is indulok a hétvégi alkotásommal:)

    előzmény:
    mathefanni (23)
    2011-12-01  12:10
  2. 2011. december 1. 12:1023.

    Nekem is van egy jó mézeskalács receptem, ha valaki még nem találta meg az igazit:

     

    (innen származik a recept, csak hogy megmaradjunk  a valóságnál, nem én találtam ki: http://www.konyhatunderleszek.hu/mezeskalacs_szepsegverse ny)

     

    Hozzávalók:

    25 dkg méz10 dkg cukor10 dkg vaj2 tojás sárgája2 egész tojás1 csomag sütőpor500 g réteslisztFűszerek ízlés szerint: citromhéj, fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbér

    A mézet egy lábosban felmelegítem (nem kell hogy nagyon forró legyen!), hozzáadom a vajat, a cukrot, a fűszereket. Kicsit hagyom hűlni, majd hozzákeverem a tojásokat és a sütőporos lisztet. Összegyúrom, ha kell még teszek hozzá lisztet. Minél keményebb a tészta, annál szárazabb lesz a mézeskalács, de ez az eltarthatóságát nem befolyásolja, csak a megmunkálását nehezíti/könnyíti. Kicsit hagyom állni, majd fél centi vastagra kinyújtom, szaggatom, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Sütés előtt lehet dekorálni színes cukorral, mandulával, dióval, sütés után cukormázzal, csokival.

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-11-24  10:24
  3. 2011. november 29. 18:4122.
    A minap láttam aneten a műveiket, nagyon szép dolgokat készítenek. 
    előzmény:
    unicornis (19)
    2011-11-25  10:41
  4. 2011. november 26. 13:5021.
    Én idén fogok sütni először mézeskalácsot,nekem unicornis receptje volt a legszimpatikusabb.
    Remélem sikerül.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  5. 2011. november 25. 10:4220.
    /folyt./
    cukormáz: (ez már 1 egész adaghoz való mennyiség, de a tojásfehérjét nem tudod felezni, viszont elfogy)
    - 1 tojásfehérje
    - 15 dkg porcukor szitálva, csomómentesen
    A tojásfehérjét habbá verem. Kanalanként adom hozzá a porcukrot. Akkor jó, ha szép lassan folyik le a habverőről. Nylon zacskóba töltöm a habot. A zacskó egyik sarkán pici nyílást vágok, ezen át kinyomható a cukormáz a sütire. A levegőt kipréselem a zacskóból és a süti felett 1-2 cm magasan tartva a máz egyenletesen kifolyik a sütire. Kb. 15 perc alatt megszárad a máz. Én 1 éjjelt szoktam hagyni neki és másnap csomagolom a sütiket. Kompótlével rózsaszínűre is színezhetem a cukormázat.
    TIPP:
    - Ha az omlós mézest szereted, akkor tedd fém sütis dobozba a mézest, amikor kihűlt a tészta. Omlós marad, ha nem sütötted kopogós keményre!
    - Ha fenyőfára akasztható mézesdíszt készítesz, akkor a kiszaggatott sütit még a sütés előtt egy régi nem sajnált vékony kötőtűvel lyukaszd ki, ahol a felakasztó fonalat fogod belefűzni. Megsül a süti és kihűl, akkor tűbe fűző a cérnát és a tűvel áthúzod a süti kijelölt akasztólyukán. A cérna végeit összekötöd és akaszthatod a fára. (Érdemes kijelölni sütés előtt a lyukat, mert kisebb az esélye, hogy a süti eltörik, amikor a cérnát átfűzöd rajta.)
    Jó munkát! :-D
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  6. 2011. november 25. 10:4119.
    Szia Mindenkinek!
    Én a szekszárdi Petrits család /www.mezeskalacs.hu/ mézeskalács receptje alapján sütök már kb. 10 éve.

    mézeskalács tészta: (1/2 adag, nekem kb. 80 db mézessüti lett belőle)
    - 50 dkg liszt (lehet 10 dkg rozsliszt és 40 dkg búza finomliszt, kipróbáltam)
    - 15 dkg porcukor szitálva, csomómentesen
    - 12,5 dkg virágméz, folyékony (ha kell, tedd 1 percre a mikróba a ki olvasztó hőfokra)
    - 10 dkg puha margarin
    - 1 egész tojás
    - 1/2 evőkanál szódabikarbóna
    - 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
    A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverem. Összegyúrom. Pár órát, akár egy éjjelt is, hűtőben pihentetem a tésztát. Utána nyújtódeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtom és kiszúróformákkal sütiket szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Előmelegített sütőben, 200-220 C-on csak 8-9 percig !!! sütöm.
    Figyelni kell az időt. Mert kiszárad a tészta, vagy ami rosszabb, hogy megég. Nekem 3 gáztepsivel lett ennyiből. (Először min. 2 tepsire való tésztát kiszaggattam és utána a megsült sütiket egy másik nyújtódeszkára sorakoztattam. Ezen csináltam a cukormázzal díszítést.)
    /folyt. köv./
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  7. 2011. november 24. 17:2218.
    Köszönöm mindenkinek az ötleteket a formára. Ilyen mézeskalácsemberkéket fogok csinálni, mint a Shrek-ben a Mézi :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  8. 2011. november 24. 13:2917.

    Én sajnos mézeskalács killer vagyok. Kb. 10-12 receptet próbáltam eddig és mindegyik kőkemény lett és hiába dobozoltam, almáztam mittudomén milyen varázslatokat próbáltam kemény is maradt.

    Szóval nekem nem marad más mint megvenni a boltban a készet. Ez van, csinálok helyette más finomségokat saját kezűleg.

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-11-24  10:24
  9. 2011. november 24. 13:2816.

    Én már csk Csirri receptjét használom. Nekem bevált, a bevált dolgokon meg minek változtatni, mikor előtte úgy is volt már több ehetetlen kemény kalács. Az övét meg még a kétéves unokám kezébe is nyugodtan oda merem adni, ha van foga, ha nincs (van azért). :)

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  10. 2011. november 24. 13:2215.

    Én hiányolom a lesütött kalácsok képeit. Mindenki mondhatja, hogy az ővé a legfinomabb.

    Egy recept az csak recept, de egy kép mindent elmond a recptről is.

     

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-11-24  10:24
  11. 2011. november 24. 13:2114.
    Ami tény, az tény :)
    előzmény:
    csirri (12)
    2011-11-24  12:29
  12. 2011. november 24. 13:1913.

    Itt is van 4 fajta méretben.

     

     

    előzmény:
    Bambi31 (2)
    2011-11-24  10:24
  13. 2011. november 24. 12:2912.
    Köszönöm Dém, nagyon kedves vagy Igykszik az ember lánya
    előzmény:
    Démétér (8)
    2011-11-24  11:01
  14. 2011. november 24. 12:2811.
    Kijavítottam a bemoldalamon a honlapcímet, mostmár elérhető, ott a recept, de ha kérdésed van, itt vagyok!
    előzmény:
    kivi39 (10)
    2011-11-24  11:36
  15. 2011. november 24. 11:3610.
    Csirri, ide is leírnád  receptet? Nézegetem az ajánlott topikot, de nem találom benne a te receptedet, (biztos megvan, de most nincs időm még arra sem, hogy a te több száz hsz-edet elolvassam) a bem oldaladon jelzett weblap pedig nem érhető el. Köszi szépen!
    előzmény:
    csirri (7)
    2011-11-24  10:45
  16. 2011. november 24. 11:029.
    Kattints rá a piros betűs szövegre és megjelenik a weboldal.
    előzmény:
    lizike58 (5)
    2011-11-24  10:32
  17. 2011. november 24. 11:018.
    És messze a te recepted a legjobb és legbiztosabb, amit mindenkinek ajánlani lehet.
    előzmény:
    csirri (7)
    2011-11-24  10:45
  18. 2011. november 24. 10:457.

    Mézeskalács témában egy évek óta működő topic, rengeteg infóval, fotókkal, tanácsokkal:

     

    http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=172469

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  19. 2011. november 24. 10:406.
    Kedves Bambi31!
    Mézeskalács emberke (és még sok szép) kiszúró a kookta.hu webshopban. (Személyesen is átvehetők budapesti üzletükben, ha nem szeretnél sok postaköltséget fizetni. Én is így tettem.)
    Jó sütögetést! :-)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  20. 2011. november 24. 10:325.
    Hol van az itt?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  21. Torolt_felhasznalo_822629
    Torolt_felhasznalo_822629
    2011. november 24. 10:294.
    Például itt.
    előzmény:
    Bambi31 (2)
    2011-11-24  10:24
  22. 2011. november 24. 10:243.
    És melyik a legfinomabb? A hét végén ki szeretném próbálni, de ha mind a hármat kipróbálom az egész emelet mézeskalácsot majszolna! :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  23. 2011. november 24. 10:242.
    Nincs valakinek ötlete, hogy hol lehet mézeskalács ember formájú lyukasztót venni? Tippek? Köszi előre is!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     

Címlap

top