Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mézeskalácsok
2011-11-24 10:241.
Létrehozva: 2011. november 24. 10:24
Egy tuti mézeskalácsrecept legalább akkora kincs, mint a nagyi húslevesének a leírása. Valaki a zsírra, valaki a pihentetésre esküszik. Most jöjjön három kipróbált recept, amiben senki nem fog csalódni.
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
Ja, és mézes kalács szépségverseny is van (értékes díjakkal) , ha már ennyi szó esik róla: http://www.konyhatunderleszek.hu/mezeskalacs_szepsegverse ny
Én is indulok a hétvégi alkotásommal:)
Nekem is van egy jó mézeskalács receptem, ha valaki még nem találta meg az igazit:
(innen származik a recept, csak hogy megmaradjunk a valóságnál, nem én találtam ki: http://www.konyhatunderleszek.hu/mezeskalacs_szepsegverse ny)
Hozzávalók:
25 dkg méz10 dkg cukor10 dkg vaj2 tojás sárgája2 egész tojás1 csomag sütőpor500 g réteslisztFűszerek ízlés szerint: citromhéj, fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbérA mézet egy lábosban felmelegítem (nem kell hogy nagyon forró legyen!), hozzáadom a vajat, a cukrot, a fűszereket. Kicsit hagyom hűlni, majd hozzákeverem a tojásokat és a sütőporos lisztet. Összegyúrom, ha kell még teszek hozzá lisztet. Minél keményebb a tészta, annál szárazabb lesz a mézeskalács, de ez az eltarthatóságát nem befolyásolja, csak a megmunkálását nehezíti/könnyíti. Kicsit hagyom állni, majd fél centi vastagra kinyújtom, szaggatom, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Sütés előtt lehet dekorálni színes cukorral, mandulával, dióval, sütés után cukormázzal, csokival.
Remélem sikerül.
cukormáz: (ez már 1 egész adaghoz való mennyiség, de a tojásfehérjét nem tudod felezni, viszont elfogy)
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor szitálva, csomómentesen
A tojásfehérjét habbá verem. Kanalanként adom hozzá a porcukrot. Akkor jó, ha szép lassan folyik le a habverőről. Nylon zacskóba töltöm a habot. A zacskó egyik sarkán pici nyílást vágok, ezen át kinyomható a cukormáz a sütire. A levegőt kipréselem a zacskóból és a süti felett 1-2 cm magasan tartva a máz egyenletesen kifolyik a sütire. Kb. 15 perc alatt megszárad a máz. Én 1 éjjelt szoktam hagyni neki és másnap csomagolom a sütiket. Kompótlével rózsaszínűre is színezhetem a cukormázat.
TIPP:
- Ha az omlós mézest szereted, akkor tedd fém sütis dobozba a mézest, amikor kihűlt a tészta. Omlós marad, ha nem sütötted kopogós keményre!
- Ha fenyőfára akasztható mézesdíszt készítesz, akkor a kiszaggatott sütit még a sütés előtt egy régi nem sajnált vékony kötőtűvel lyukaszd ki, ahol a felakasztó fonalat fogod belefűzni. Megsül a süti és kihűl, akkor tűbe fűző a cérnát és a tűvel áthúzod a süti kijelölt akasztólyukán. A cérna végeit összekötöd és akaszthatod a fára. (Érdemes kijelölni sütés előtt a lyukat, mert kisebb az esélye, hogy a süti eltörik, amikor a cérnát átfűzöd rajta.)
Jó munkát! :-D
Én a szekszárdi Petrits család /www.mezeskalacs.hu/ mézeskalács receptje alapján sütök már kb. 10 éve.
mézeskalács tészta: (1/2 adag, nekem kb. 80 db mézessüti lett belőle)
- 50 dkg liszt (lehet 10 dkg rozsliszt és 40 dkg búza finomliszt, kipróbáltam)
- 15 dkg porcukor szitálva, csomómentesen
- 12,5 dkg virágméz, folyékony (ha kell, tedd 1 percre a mikróba a ki olvasztó hőfokra)
- 10 dkg puha margarin
- 1 egész tojás
- 1/2 evőkanál szódabikarbóna
- 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverem. Összegyúrom. Pár órát, akár egy éjjelt is, hűtőben pihentetem a tésztát. Utána nyújtódeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtom és kiszúróformákkal sütiket szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Előmelegített sütőben, 200-220 C-on csak 8-9 percig !!! sütöm.
Figyelni kell az időt. Mert kiszárad a tészta, vagy ami rosszabb, hogy megég. Nekem 3 gáztepsivel lett ennyiből. (Először min. 2 tepsire való tésztát kiszaggattam és utána a megsült sütiket egy másik nyújtódeszkára sorakoztattam. Ezen csináltam a cukormázzal díszítést.)
/folyt. köv./
Én sajnos mézeskalács killer vagyok. Kb. 10-12 receptet próbáltam eddig és mindegyik kőkemény lett és hiába dobozoltam, almáztam mittudomén milyen varázslatokat próbáltam kemény is maradt.
Szóval nekem nem marad más mint megvenni a boltban a készet. Ez van, csinálok helyette más finomségokat saját kezűleg.
Én már csk Csirri receptjét használom. Nekem bevált, a bevált dolgokon meg minek változtatni, mikor előtte úgy is volt már több ehetetlen kemény kalács. Az övét meg még a kétéves unokám kezébe is nyugodtan oda merem adni, ha van foga, ha nincs (van azért). :)
Én hiányolom a lesütött kalácsok képeit. Mindenki mondhatja, hogy az ővé a legfinomabb.
Egy recept az csak recept, de egy kép mindent elmond a recptről is.
Itt is van 4 fajta méretben.
Mézeskalács témában egy évek óta működő topic, rengeteg infóval, fotókkal, tanácsokkal:
http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=172469
Mézeskalács emberke (és még sok szép) kiszúró a kookta.hu webshopban. (Személyesen is átvehetők budapesti üzletükben, ha nem szeretnél sok postaköltséget fizetni. Én is így tettem.)
Jó sütögetést! :-)