Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Megbánta, hogy későn szült

Nők Lapja Cafe
Létrehozva: 2011. november 8. 19:43
Utólag igazat ad kritikusainak az a nyugdíjas nő, aki túl a hatvanon egyedül neveli négyéves kislányát.

Tovább a cikkre...
  1. 2016. február 5. 06:50132.
    Szerintem gondolkozasmod fuggo! Vannak aki kozel 60 evesen fogadnak orokbe gyereket es teljesen megfiatalodnak tole! Nem gondolom, hogy korfuggo! Mindenki mas, van aki meg 70 evesen is gyerek marad, ezert rossz ez a megkozelites. Az viszont teny, hogy a gyereket fel kell nevelni es aki idos az nem biztos, hogy megtudja tenni. Igaz arra sincs garancia, hogy egy fiatal meddig el! De ott meg van nagyszulo, esetleg testver.
  2. 2016. január 25. 22:03131.
    Igazából a kislány nem az övé..pont annyira nem, mint a béranyáké nem a kihordott és megszült gyerek. (már azokban az esetekben, ahol nem az ő petesejtjüket használják.) Olyan, mintha örökbefogadta volna a kislányt, aki így elvesztette az édesapját is...(((
  3. 2016. január 25. 22:03130.
    Igazából a kislány nem az övé..pont annyira nem, mint a béranyáké nem a kihordott és megszült gyerek. (már azokban az esetekben, ahol nem az ő petesejtjüket használják.) Olyan, mintha örökbefogadta volna a kislányt, aki így elvesztette az édesapját is...(((
  4. 2015. Április 14. 01:45129.

    "A fiatal anyám még a mai napig is fejemhez vágja, hogy nem kellett volna neki gyerek."


     


    Lehet, hogy a drága nagymamád nem engedte neki elvetetni? Vagy a nagypapádnak nem mert vallani az állapotáról? Akkoriban az aneszteziológia még gyerekcipőben járt, és bizony végigsikoltozták a nők az abortuszt. 


     


    Azt mindenesetre nem érdemli meg senki, hogy a fejéhez vágják:"Megbántam, hogy megszültelek." Nekem anyukám rengeteget küszködött, mire felnevelt bennünket, pedig csak ketten voltunk tesók. Mert még a férje (az apánk) fenekét is kinyalta. Nekem a nagymamám vágta nem egyszer a fejemhez, ha anyura a legkisebb panaszom is volt, hogy "Mert szegény anyád mindjárt terhes lett VELED, amikor férjhez ment, azért ment tönkre a házassága." Mondtam neki, hogy "Nagymama, te is azonnal terhes maradtál az anyukámmal, amint férjhez mentél." Értetlenül nézett rám, gondolván, hogy hogy hasonlíthatom én -- büdös, haszontalan, ócska k. rva -- magam az ő kedves, rendes, aranyos leányához.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (23)
    2011-11-09  07:35
  5. 2015. Április 14. 01:04128.

    "Fontosabb egy gyerek számára a fiatal, türelmes, játékos szülő, mint a márkás öltözék."


     


    Nem biztos, hogy a fiatal anyukák olyan nagyon türelmesek. Egyik ismerősömnek véletlenül besikerült 17 évesen a baba. Félt a műtéttől, és szerette a barátját is, ezért úgy döntött, hogy megtartja. Utólag mesélte, hogy bizony, gyakran "eljárt a keze", ha a gyerek felidegesítette valamivel. Következő gyermekét tervezetten, 10 évvel később szülte, és mesélte, mennyivel türelmesebb és megértőbb vele, mint a naggyal volt. Pedig a nagy gyerek lány volt, elég jó magaviseletű, míg a kisebbik fiú, egy kissé rosszcsont fiú.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_976918 (7)
    2011-11-08  20:04
  6. 2015. Április 14. 00:56127.
    Azért ilyen idős korban gyermeket vállalni nagy felelőtlenség volt a részéről,ezzel tisztában lehetett volna.Gondolhatna arra hogy esetleg 20 évesen a gyermeke szülő nélkül marad,mert olyan idős lesz már.Ugy érzem kicsit önzőség is volt a részéről.Ebben a korban már több az ellene érv mint a mellette.Viszont nem ítélem el ezért,mert nem lehet könnyű megvívni a mindennapi "csatákat" ,egyedül maradt a pici lánnyal,aki sok türelmet igényel még egy fiatalnak is nehéz.Sok sikert ,egészséget,szeretet és kitartást Nekik! 
    idézet:
    Hella222 (3)
    2011-11-08 19:56:37

    Én ezt a hölgyet megértem. Számomra valami olyasmi jött le a cikkből, hogy annyira lefoglalta a munkája, hogy nem ért rá korábban gyereket szülni. Sokan el sem tudják gyerek nélkül képzelni az életüket. 

    előzmény:
    Hella222 (3)
    2011-11-08  19:56
  7. 2011. november 12. 02:49126.

    Szerintem a lengyel ismerőseidnél alapvetően nem az a baj, hogy már nem huszonévesek, hanem hogy hirtelen 2 gyereket kaptak, akik közül egyik sem volt már újszülött, hanem 5 és 7 évesek (ha jól emlékszem).

     

    Elárulom, első gyermekünknél 40, másodiknál 42 éves voltam, amikor születtek. Igaz, nem a pocakomból, hanem a "szívemből", vagyis örökbefogadtuk őket. DE: újszülöttként illetve 3 hónapos babaként!!!! És ez a lényeg!!!!! Tudok olyanról, aki huszonévesen fogadta örökbe a gyerekét, és nagyon nehéz nekik, pedig a gyerek "csak" 4 éves volt. Az emberek többségének fogalma nincs, milyen nehéz annak a szülőnek, aki több éves gyermeket fogad örökbe! És teljesen mindegy, hogy a szülő huszonéves, vagy 40-es, ötvenes.... a gyermeknek addigra már nagyon sok kialakult szokása van, és nem mind jó.... hihetetlen nagy türelem kell még az újszülött vérszerinti gyermekekhez is, hát még az örökbefogadott, több éves, ki tudja mi mindenen keresztül ment gyermekekhez!

     

    Még valami: olvastam egy francia házaspárról. Már nagyszülőként!!!!! örökbefogadtak egy testvérpárt, egy 4 és egy 2 éves kislányt. Dél-amerikaiak, az utcán nőttek fel, a nagyobbik gyakorlatilag "felnőttként" vigyázott a 2 éves hugára. Gondold el, a nagyobbik mindössze 4 éves volt, de ő vigyázott a kicsire is. Kukázásból éltek, lerobbant egészségügyi állapot... nem ragozom. Amikor a francia szüleik "megkapták" őket, mindenkinek nagyon nehéz volt. A gyerekeknek is és a szülőknek is. És mégis, hihetetlen, hogy milyen türelemmel, szeretettel, megértéssel, gondoskodással stb. nevelték a két kicsit. És meg is lett az eredménye, a 2 kis "vadmacskából" 2 gyönyörú, okos, tündéri gyerekekük lett, akik nem az "unokájuk", hanem valóban a gyermekeik, és együtt egy nagyon boldog, kiegyensúlyozott család lettek ők négyen.

     

    Véleményem szerint nem a kor számít, hanem az adott ember, emberpár. Vannak, akik huszonévesen is "öregek", és ismerek olyanokat, akik 80 év felett is olyan fiatalok (szellemileg és fizikailag egyaránt), hogy a legtöbb huszonéves megirigyelhetné.

     

    Az én szüleim is 70, illetve 73 évesek. Igaz, ők világ életükben érdekődő, nyitott, értelmes, intelligens, művelt emberek voltak,akik a szellemi munka munka mellett a fizikai munkától sem féltek soha, sőt, azt tanultam tőlük, hogy a kettő egyformán fontos és szükséges az ember életében (azóta tanultam is, hogy igazuk van).  És valóban, szellemileg és fizikailag is sokkal jobb állapotban vannak (szerintem teljesen "fiatalok"), mint általában a velük egyidősek.  Persze voltak/vannak problémáik nekik is, túléltek daganatos és szívbetegségeket, de jól vannak (hála Istennek!), aktívak, többet dolgoznak, mint az átlagos 30-as, 40-es emberek. És szeretik, ha a gyerekeink ott vannak náluk, 2-3 hétre elvállalták a gyerekeinket... Igaz, már régen találkoztunk, mert időközben kivándoroltunk Kanadába, de már várják, hogy haza tudjunk menni, és jelezték, hogy pár hétre megint szívesen vállalják a gyerekeket a nyári szünidőben (meg a téliben... meg bármikor).

     

    Bocsánat, hosszú lettem... a lényeg, nem(csak) az életkor számít, hanem az ember is, a gondolkodásmódjával, egészségügyi, fizikai, szellemi állapotával együtt.

     

     

    Még valami: annak idején a nőgyógyászom (mint "öregedő" emberkét) egyszer arra bíztatott, hogy ha eddig még nem találtam meg azt, akihez feleségül mennék, akkor mire várok, "osszam be" a fiúkat, legyen olyan, akivel színházba megyek, legyen, akivel kirándulok, és legyen, akivel "gyereket csinálok". Hát, nagyon meglepődtem ezen a tanácson, és nem is tartottam be.

     

    Szóval, bocsánat, hogy nem "csináltam" gyereket fiatal koromban férjhez menés előtt, és bocsánat, hogy mertem elhalasztani a gyerekvállalást arra az időpontra, amikor megtaláltam életem párját. De akárki akármit mond, nagyon nem érdekel    Nagyon boldogok vagyunk a gyerekeinkkel, és - ó, minő "borzadály" - én még tervezem, hogy (46 évesen, vagy utána) még esetleg további gyermekeink lesznek.

     

    Még valami, a minap mondta a kisebbik gyerekem, hogy a többi gyereknek általában olyan nagyon "anyukás" az anyukája (értsd "öreges"), pedig többnyire huszon- és harmincvalahány évesek, és olyan jó, hogy én meg olyan "kislányos" vagyok (46 évesen, hahaha).

     

    És ahogy már mások is írták, semmire sincs garancia. Lehet, hogy én sem fogom meglátni az unokáimat, bár nagyon szeretném, és azért bízom benne, hogy igen, de pl. az apukám unokatestvére sem látta meg az unokáit, hiába ment férjhez fiatalon, mert hogy 28 évesen meghalt. Igaz, egy fiatalabb szülőnek nagyobb esélye van unokázni, mint egy idősebbnek, de régen rossz, ha az ember nem optimista

    előzmény:
    irenehavas (125)
    2011-11-11  19:37
  8. 2011. november 11. 19:37125.

    szia.  hat ez az. par eve a nyaraloba voltam unokammal aki anno 16 honapos volt.  es meg ismertem egy ladyt ujak voltak egy pici lannyal. bezelgettunk. kiderult o is 46 volt mikor szulrt de volt egy 19 es egy 20 eves is . mier? kerdeztem. nem vetem eszre.. na ne. hat oregem a kislany 2 eves elmult miko jarni tanult. papa 56 volt.

    egyebkent ez a lengyel ismerosom nem normalis. mondtan is neki. kepzeljetek el ingyen volt az adoptalis. annyi penzt dobtal be a gyujtobe amit te akartal. most meg itt alnak a let kicsivel/ jaa teganp mondta a kisfiut o a 7 eves elsobe jar,. mer ugye nem bezel angulul, es minden nap hivja oket a tanar, hogy a gyerek setal. hol? hat az osztalyan. mit csinaljanak? hiaba mondom otthon is csak angulul bezeljenek a gyerekekkel, nem ok okosak lengyelul. en anno 26 eve miko leleptunk genfben eltunk lagerban 250 feketevel , mi egyedul voltunk feherek. es tuluk tanultunk meg franciaul 3 honap alatt, de ugy, hogy ferjem otthon se engedet bezelni senkit magyarul. most ez az ismerosom mndtam is neki: meg jartad. oreg szulu nincsen neki mar energioaja.szep hetveget, es  SOK      BOLDOGSAGOT,     EGEZSEGET,  SIKERT A BARATNEDNAK...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_495813 (113)
    2011-11-10  23:16
  9. Torolt_felhasznalo_620502
    Torolt_felhasznalo_620502
    2011. november 11. 14:47124.

     

    előzmény:
    Sissi52 (118)
    2011-11-10  23:55
  10. 2011. november 11. 10:15123.
    Kortól függetlenül vannak apák akik alkalmasak a gyermeknevelésre és vannak akik nem, zsákbamacska.
    előzmény:
    tücsökbogá (30)
    2011-11-09  08:55
  11. 2011. november 11. 10:13122.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_240840 (28)
    2011-11-09  08:44
  12. 2011. november 11. 10:05121.
    előzmény:
    CsillagViki (25)
    2011-11-09  08:28
  13. 2011. november 11. 00:03120.
    Ja, hazam tajan senki sem beget, hogy be-, be-..be
    előzmény:
    Télapó*** (78)
    2011-11-10  12:18
  14. 2011. november 10. 23:59119.
    Senkinek, es meglatod, olyan, de olyan boldog anyuka lesz majd. Aki meg ugy erzi, hogy valami koze van hozza, hat nincs. Lanyom is keson fog majd szulni, ez van, igy alakult az elete. De okosan.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_495813 (113)
    2011-11-10  23:16
  15. 2011. november 10. 23:55118.
    Ha ilyen makacs, akkor par bevallalos be fog kerulni valoban, annak ellenere, hogy engem a hideg raz tole, de ez maganugy. Sok meg ki fog veszni, nem fog beekelodni. Nekem ez a sok be- igekoto olyan budapesti suksukoles.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_620502 (89)
    2011-11-10  12:54
  16. 2011. november 10. 23:53117.
    Ne vedd magadat ennyire komolyan, eleg az, ha a gyerekek komolyan vesznek.
    előzmény:
    Télapó*** (93)
    2011-11-10  13:06
  17. 2011. november 10. 23:51116.

    Ne tedd be, egyebkent bekedvellek hozzaszolasaid alapjan es ezuttal toredelmesen BEVALLOM, hogy rajtad becsattant az ostorom, mert mostanara lett tele a hocipoma be- es be- es csakazertis be- igekotos igekkel, amik nem be-igekotosek, es hat te lettel szegeny aldozatom. Most kormeimmel vegig bekarcolom az orcaimat es hamut beszorok a fejemre, megkovetlek, hogy ne old be magadat. BELajkollak. Haha!!!!

    Mellesleg be tudok helyesen irni, ha beakarok, csak allati rossz gepelo vagyok. Nem, nem ket ujjal begepelek, de nem is vakon. Es igy rengeteg hibat beejtek, amit be igyekszem bejavitani, csak az nlc bevallalta, hogy nem javitja be nekem. Azert megsem irtam be hosszu ipszilonos jevel a tollllllllllyyyyyyyyyyasssttttt?????????????????

    En belajkoltalak, ha te nem betudsz engem belajkolni se baj, majd bepaktalok a Mikulasal, mar bemondtam.

    előzmény:
    Télapó*** (100)
    2011-11-10  13:28
  18. 2011. november 10. 23:41115.
    Sikerul.
    előzmény:
    cassopeia (90)
    2011-11-10  12:55
  19. 2011. november 10. 23:33114.

    Egesz mas, amirol te irsz. En meg nem erzem kesz magamat nagymamanak lenni, orulok is, hogy meg nincs kisunokam. Neha mar azert gondolok a lehetosegre, de meg mindig raer szerintem is. Mas az en koromban mar reg dednagyi, engem meg attol raz ki a hideg. Fogamzaskorba er o is, a gyereke is, az unokaja is, es adjad neki. Muvelodes sehol, csak a szaporodas ahelyett. Nem vagyunk egyformak.

    Hogy eletkorilag nem szokasos 60 even felul szulni, mikor ezt irom, ezen en is nevetek. Na de ezt o akarta igy, tehat az o dolga. Nem te eteted, gondozod vagy neveled azt a gyereket, igy beleszolasi jogod sincs. Velemenyed lehet, de mit nyom az latba? Mindenki ugy el, ahogy akar, vagy tud, amig azt is be nem szabalyozzak, lasd egy masik nlc topik.

    előzmény:
    irenehavas (112)
    2011-11-10  23:05
  20. Torolt_felhasznalo_495813
    Torolt_felhasznalo_495813
    2011. november 10. 23:16113.

    Hát én is kilennék, ha csak úgy a semmiből itt lenne egyik napról a másikra egy 5 és egy 7 éves gyermek.

     

    Jobb esetben az ember kihordja, megszüli, nevelgeti a gyerekét és van ideje hozzászokni.

     

    Találkozom ám én türelmetlen 20-as, 30-as anyukákkal is, akik tiszta panaszkönyvek.

     

    A lényeg viszont, hogy vannak akik soha nem vesztik el a józan gondolkodásukat, de hát nem lehet mindenki tökéletes.

     

     

     

     

     

    Floridában él egy régi kolléganőm. A lány 66-os születésű, tehát 45 éves. Régóta férjnél van, szerettek volna babát, de nem jött össze. Azt mondták, mesterséges dolgokra nem hajlandóak, ha nem lesz nekik, hát nem lesz.

     

    Idén év elején nem jött meg a mezesze, elment orvoshoz, hogy van-e valami baja, esetleg változókor, miegymás. Hát nem, babát várt, holnaputánra, szombatra van kiírva. 

     

    Tudom, most sokan ajvékolnak, hogy ilyen későn, meg öreg kismama, de kinek van joga ítélkezni vagy dönteni fölötte/helyette? 

    előzmény:
    irenehavas (112)
    2011-11-10  23:05
  21. 2011. november 10. 23:05112.
    van egy lengyel ismerosom aki a ferjevel 47 eves es az iden nyaron adoptaltak lengye l bul 2 kicsi gyereket. 5 , es 7 eveset. es epp ma bezeltem vele telefonon es tok ki volt. akkor mondtam neki; oreg vagy. en 45 voltam ferjem 47 mikor nayszulok lettunk. a valasz; de mikor adoptaltak nem mondtak nekik semmit. igen , az embrek elvesztik idonkent a jozan gondolkozasukat. joccakat nektek.. 
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-11-08  19:43
  22. Torolt_felhasznalo_495813
    Torolt_felhasznalo_495813
    2011. november 10. 22:57111.

    No ilyen ismerősöm nekem is van, az életkorok is találnak meg a foglalkozás is :D

     

    Csak ott még nincs unoka, legalábbis így tudom.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_443625 (19)
    2011-11-08  23:35
  23. 2011. november 10. 22:36110.
    KEDVENC. (Sajat hugom).
    előzmény:
    birerzsi (109)
    2011-11-10  22:15
  24. 2011. november 10. 22:15109.
    Akkor fejezd ki egy általad is helyesnek tartott magyar szóval, milyen az a gyerek, akit nem terveztek tudatosan a szülei, csak úgy jött. De tényleg csak 1 szó legyen! 
    előzmény:
    Sissi52 (66)
    2011-11-10  02:17

Címlap

top