Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
5 izgalmas piskótatekercs
2011-10-15 16:151.
Létrehozva: 2011. október 15. 16:15
A lekváros piskótatekercs afféle „megúszós” desszert: amikor a háziasszonynak nincs ötlete, gyorsan összedob egy piskótát, megkeni lekvárral, és feltálalja ebéd után. A Nők Lapja Konyha októberi számában olyan ötleteket találsz, amivel a menzás sütiből igazi ínyenc desszert lehet.
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
Na végre sikerült normális piskótatekercset sütnöm, ami nem tört össze tekerés közbe.
Az első receptet csináltam meg csak nem csíkosra, de most, hogy ez jó lett, lehet variálni...
Na ezt ecsetelgettem én is a kanalas mértéknél...
Azért csak értjük egymást.
Nagy tepsibe való adag!
8 db. tojás,8 ev,kanál cukor.
8 kanál liszt.
Sütőpor nem kell bele, anélkűl is szépen megnő.
Nem kötözködésből, de nem egészen olyan.
A poharasnak adott a térfogata, pl. 2 dl, de egy kanál liszt lehet laposan mérve, közepesen mérve és puposan is.
A sütis fórumon azt mondat a cukrász srác, hogy a piskótához nem szabad a habot kő keményre felverni, hanem lágyra. Amikor sül a sütőbe a tészta, akkor emelkedik a habtól, de, ha kemény a hab, akkor nem tud nőni és azért lesz lapos ill esik össsze.
Nekem olyan piskóta receptem van, ahol egybe kell felverni a tojásokat és sütőpor is kell bele.
PISKÓTA
hozzávalók:
6-8 egész tojás (Ha nagyok a tojások 6, ha kicsi jérce tojás, akkor 8)
3 dl kristálycukor
5 dl finom(sima) liszt
1 cs. sütőpor
1/2 citrom héja leve (elhagyható)
A tojásokat felütjük és jó habosra kikeverjük a cukorral (fehéredésig). Csinálhatjuk robotgéppel vagy kézi habverővel is. Belekeverjük a citrom levét és a finomra reszelt héját, majd a sütőporos lisztet. Ha géppel csináljuk mehet bele egyszerre, ha kézzel kanalanként szórjuk/stitáljuk bele.
Kizsírozott kilisztezett tepsibe öntjük és 180 fokon húsz percet sütjük ill. tűpróba.
---
Én régebben nem tudtam piskótát sütni, mert összetört a hab és nem nőt meg soha, inkább összaesett.
Amióta ezt ismerem, remek piskótákat sütök, a kapcsos forma teljesen tele lesz vele.
Nekem ezzel a kanalassal az a bajom, hogy mekkora az a kanál?
Tudom mekkora, de mégis biztosabb vagyok, ha dekára vagy dl van megadva a mérték.
Egyszer csináltam egy piskótatekercset, isteni volt!
Csokis krém kellett bele, meg meggy, és égetett cukor apró darabkákra összetörve.
Hmmm, azt hiszem meg fogom keresni a receptjét...
Egyébként én is sütőporral készítem a piskótát, és külön verem fel a fehérjét és a sárgáját. Jól szokott sikerülni.
A mákos-meggylekváros piskótatekercs, első ránézésre olyan, mint egy medium bélszín, aminek a külseje odakozmált.
A csíkos nagyon tetszik! Nekem mindig összeesik a piskótám, szerintem reménytelen vagyok piskóta ügyben, már többféleképpen próbáltam sütni. De még jó, hogy a tekercshez nem kell magasnak lennie. Egyik kedvenc: vaníliapudigot margarinnal kikeverni, ezt kenni a piskótára, majd egy gesztenyemasszát rúddá formázok, a pudingra teszem, és így tekerem fel, így lesz egy gesztenyepötty a közepén. Mutatós, és finom.
Csak 4 megyét ismerek, ahol sütöporral csinálják és 2 országot. Most is megnéztem még néhány piskóta és piskóta tekercs receptet és mindenhol van késhegynyi, teáskanálnyi sütöpor benne. A legtöbb helyen étkezési keményítö is. Na, ezt mi nem szoktunk beletenni.
Vajas piskótát sosem sütöttünk, csak "zsíros" piskótát, amibe étolaj is került.
Egyébként semmi baj a receptekkel, amelyek a cikkben vannak. Kivéve, ahol a vajat beírták elírásként. Attól még sikerülhet. Ne legyetek annyira kritikusak, mert tényleg sok rossz cikk van, de ez szerintem éppen nem volt az...
A piskóta nem a sütőportól lesz magas, hanem a keményre vert tojáshabtól, meg persze a sütőd is hozzájárul.. Biztosra a vizes piskótánál mehetsz, tortához is azt sütöm általában.
Van egy olyan érzésem, hogy ez vidékenként változik, mert itt felnőttkoromig nem hallottam, hogy piskótába sütőport tennének. Vajas piskóta, vagy kakaós kevert az más, azokba kell.
Pont annyi,amennyit a hozzávalókban említ=semmi.
Azt meg elfelejtették odaírni,hogy a tojásfehérjét kell felverni kemény habbá és azt kell óvatosan összekeverni a habosra kavart tojás+cukor és a liszt egyveleggel.Sütőpor meg aztán végképp minek egy piskóta tekercs tésztájába,még tortába csak-csak,bár oda se kell szerintem.
ráadásul ma egész nap 21 fokot ír NLC. Mondjuk a lakásban lehet, hogy annyi van
on
Szerintem nincs benne vaj A hozzávalókban nem írja, meg nem is logikus vajat tenni a piskótába. Az a vajas dolog, csak valami félreírás lehet.
De tény, hogy átnéznetnék, hogy mit adnak ki a kezük közül...
Hát azt elfelejtették odaírni, meg sem lepődök NLC-n.
Valaki még pénzt ad ki ezért az újságért??? Vagy arra odafigyelnek, hogy ott normális cikkek szülessenek?? Csak minket, netezőket szivatnak?
Ez egyik fiam kedvence az elefántszem, ami banánnal van töltve.