Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Tudom, hogy halálra etetem a fiaimat
2011-09-23 12:501.
Létrehozva: 2011. szeptember 23. 12:50
Tudja, ha nem változtat fiai étkezési szokásain, elveszítheti őket, mégsem tesz semmit.
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
Ezt valamikor, valakitől körlevélben kaptam.
Hátha még valaki nem olvasta...
Mit kérsz enni kisfiam?
"- Én vizet akarok anya. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst,
sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul
E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de
karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!
- Egyszóval te Tesco párizsit kérsz.
- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből,
kis ízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből,
a savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból,
emulgeálószerből és kalcium-szulfátból álló kenyeret.
- Győri rozsosat?
- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett/átészterezett növényi olajat,
amelyben persze van só, emulgeálószer, kálium-szorbát.
- Már kenem is a Delmát, fiam.
- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben
elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje,
nátrium-laktát, étkezési keményítő, pirofoszfát, antioxidáns és
Na-nitrit.
- Akkor te a Zalahús műbeles virslijét kapod fiam.
Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal,
indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal,
sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.
- Magától értetődik, Globus mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.
- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot,
aszpartámot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat,
nátrium-benzoátot és fenilalanint?
- Vitamor szörpöt? Igeeeen!
- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt,
hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és
E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű
zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E 150-es színezéket.
- Maggi szárnyas krémleves lesz brokkolival! Hurrá! S utána?
- Utána pedig búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal,
vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával,
búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle
acetilezett-dikeményítővel, adipáttal.
Hawaii!
- Bizony, bizony, gyerekek, Hawaii pizza lesz, dr. Oetker módra.
- Az a kedvencünk.
- Este a tévéhez pedig mit kaptok, na mit?
- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált
élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium-glutamátot,
dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis
szilícium-dioxidot?
- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lay's újhagymás chipset.
- S mi lesz a vacsora?
- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartámmal,
fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal
javított joghurtot, amelyben kalcium-foszfáttal, vízzel és cukorral
fölhizlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús vázdarabkák vannak.
- Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!
- Ne kiabálj, Lajoska. Te, Lajoska mást kapsz ma este. Na nézd, már
itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék,
liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő,
fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot
baromfifasírt.
*Ezt szegény apád is, hogy imádta...*"
30 évvel ezelőtt még én is olyan soványka voltam mint te most! Akkor még mindent ettem ami nem volt egészséges és nem jött rám 1 kiló felesleg sem.
Amióta felhagytam a cukros dolgok evésével-ivásával --jóformán 1 kg cukor elég 1 évig -- és igyekszem egészséges ételeket enni annál jobban jöttek rám a kilók. Ki a fene érti ezt?
Lehet rossz helyen élek, mert ha Olaszországban élnék és állandóan tésztás kajákat ennék lemenne a sok felesleg.
Én is olívaolajjal főzök és sok zöldséget eszem. Ha tehetem főleg DURUM tésztát veszek. Fogyni viszont nem fogyok 1 grammot sem.
Ezért csak irigykedek az olaszokra.
Igen ez is a titkuk, a durumliszt.
No, meg a kicsi adagok - náluk nem szokás a jó magyar módi, hogy degeszre egyék magukat. Nincsenek hatalmas karéj kenyerek, csak a finom roppanós grissinik, és az a pici zsemleszerű péksütemény.
Legfontosabb talán, a minőségi alapanyagok használata.
És a kultúráltság az életük minden területén, így az étkezésben is.
És akkor honnan van a sok pénz kajára? Az ilyen kövérekről szóló cikkekből ez valahogy mindig kimarad.
Én 15 éve csak durum tésztát eszem, és a gyerekeim is! Kivéve a suliban, de az jelentéktelen!
És durum liszttel csinálom a rántást, a panírozást nagy ritkán, a sütiket, a palacsintát....szóval mindent!
Régesrég száműztem a finomlisztet és a kristálycukrot a konyhámból, legalább ennyit tegyek az egészségünkért, mert mindent úgysem tudok én sem betartan.
gondolem = agyonra dolgozzák magukat...
Szép magyar nyevünk egyik újabb ékessége!
Az olaszok durum tésztát esznek, mellé sok zöldséget és olivaolajat...
A durum tészta durumbúza dara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül.
Könnyen emészthető, szervezetünket értékes fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést segítő rostokkal látja el.
A durumbúzában lévő keményítő szerkezeténél fogva lassan bomlik le az emésztés során, ezért szemben a hagyományos búzakeményítővel,
nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, így cukorbetegek diétájába is beilleszthető.
A durumtészta főzéskor rugalmas, de kemény és alaktartó, nehezen fő szét.
A durumtészta konyhatechnikailag nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, főzési ideje csupán néhány perc, ezalatt kb. kétszeresére duzzad.
Jó és praktikus tulajdonságai mellett kevésbé emeli a vércukorszintet.
Ez így van. Magamról tudom, hogy ha felvásárolom a fél piacot (zöldségek) azt 2-3 nap alatt elpusztítom, bár nem sokat segít a fogyásban, de rengeteget meg tudok enni belőle, hogy jóllakjak.
Az is igaz, hogy a teljes kiőrlésű liszt jóval drágább és ami abból készül az is drága. Így a fogyózás sokba kerül. Nem mindenki tudja megvenni, így fogyózni is nehéz.
Ami érdekes: Az olaszok közt alig látni kövér embert, pedig tésztát tésztával esznek.
Imádom az olasz kaját és amikor kint vagyok sokszor eszem és még nem híztam tőle 1 grammot sem. Ha viszont itthon eszem tésztát, azonnal feljön fél kiló.
Ha az általad felsorolt ételekből naponta 3x esznek meg egy-egy tányérnyit, akkor sem lesznek /190kg!/ ilyen kövérek.
A mennyiség és a mozgáshiány a fő bűnös.
No, meg az, hogy az evés az egyetlen örömforrásuk.
Nagyszüleink is jórészt kenyéren és szalonnán éltek, meg hasonló tészta-krumpli ételeken, és 90 évet is megértek, jó egészségben.
kizart dolog, hogy a teszta annyi legyen, mint a zöldseg. SEHOL nem ugyanannyi. mar a lisztek közt is oriasi a különbseg:
sima feherliszt: 0.45 EU
teljes kiörlesü: 3.49 EU
magos: 6.99 EU
gesztenyeliszt: 10.99 EU
szoval nem, nem igaz, hogy ugyanannyiba kerül az egeszseges es a tömegcikk.
(ezen felül tesztaval jollakik, zöldsegböl egy kordenyi kell.)
azert erdemes hozzatenni, hogy egy hamburger 1 dollar, egy tanyer salata viszont 7.95. ugyanez az arany a lisztes/cukros/sos/etelszinezös/müvi es a biotermek közt.
hat akkor nem teszi.
a fiai meghalnak, öt lecsukjak elöre megfontolt emberölesert.
Hogy a kérdésedre is válaszoljak, természetesen az előbbiek, mint krumpli, tészta stb.
Nem is figyeltem, hogy ezek angolok-e vagy amerikaiak, de szerintem mindkét helyen hasonló lehet, egyszer láttam műsort a tévében, amiben angol családot akartak leszoktatni az ilyen félkész és kész kajákról, mert túlsúlyosak voltak, és kizárólag ilyeneken éltek, pont azért, mert olcsóbb volt, mintha nekiállnának főzőcskézni friss alapanyagokból. A végére be is bizonyosodott, hogy jóval többet költöttek az egészséges étkezésre, hát nem vagyok benne biztos, hogy folytatták aztán, miután elvonult a stáb, viszont a nő azt mondta, hogy kenyeret talán többször is fog sütni, mert az nagyon ízlett a családnak, és végül is nem nagy ördöngősség.
Nálunk azért még mindig olcsóbb az itthon készített étel. De ha nem lenne olcsóbb, akkor sem lenne igényünk állandóan kész kajákat venni.
Csak en neha tulsagosan hamar kimondom amit gondolunk itt nehanyan
Felső középosztálybeli, értelmiségi családra asszociálok...
Hat beloluk biztosan nem. Soha nem fognak sem dolgozni sem adozni, ha nem halnak meg idoben akkor jo sok penzbe fog kerulni a kezelesuk.
Egy ilyen gyomormutet nem olcso mulatsag es nekik az allam kell hogy fizesse.
Azokbol van haszon akik nemcsak elvesznek hanem tesznek is idonkent az asztalra. Hat ez a 3 ember nem az a kategoria.
Nem lesz tul nagy kar ertuk.
USA ban az a fajta gyamugy amit te ismersz nem letezik.
Plusz ott nem voltak az ottani torvenyek szerint semmifele veszelyben a gyerekek, amig gyerekek voltak. Ott nem szokas ilyesmibe beleszolni, sot nem is szabad.
En nem sajnalom egyikojuket sem. Felnott ember mind a harom nem gyengeelmejuek es pontosan tudjak mit csinalnak.
Ha meghalnak hat ugy jartak. Tul sok haszna ugysem lesz a tarsadalomnak soha beloluk.
Az ember azért ember - és nem állat -, hogy tudjon uralkodni a testén.
És az a tény, hogy tudatában vannak saját tönkremenésüknek és ennek ellenére meg sem próbálnak leállni, még inkább elszomorító. Hogy utálhatja magát valaki ennyire? Mit tett ez a világ velük (velünk) ?
Én is igyekszem egészséges kaját főzni, de bevallom, nem mindig azt teszem az asztalra. Néha van kóla, néha van csipsz-keksz-szerűség is, de alapvetően normális táplálék kerül beléjük.
A 4-es kislányom osztályában már ő az egyetlen, akinek szendvics a tízóraija, a többiek kroaszant, csigát, batyut, minipizzát, stb kapnak. Mi maradunk a szendvicsnél, mert abban legalább van minden, ami kell a szervezetüknek ahhoz, hogy egész délelőtt jól működjön. :)
Dehogy hiszem,hogy támogatod,miért is hinném ? :-)
Szomszédasszony gyerekei nálam esznek gyümölcsöt,állítólag neki nem jut rá. Kétszer annyi a bejövő pénz náluk mint nálunk. De a gyerekei ebédre hamarabb megkapnak egy kész kaját mert az nem macerás,mint zöldségköretet és húst. Sajnos. Én a csirkehúst vagy bármi húst vagy grillezem,vagy sütőzacskóban,saját levében sütöm,ő szafttal,jóó sok hagyma,zsíron+ nokedli vagy egyebekkel tálalja. Pótolják a vitamint kólával,csokival,kekszekkel..no comment.
Igen, most renkívül divatos nézet az, hogy az anyád a felelős azégegyadtavilágon mindenért.
Felelős azért, hogy mit eszem 4 évesen. De azt már nem kenhetem rá sem 18, sem 26 évesen, hogy ő az oka, mert bezabálok 6 fánkot, csirkét, pizzát, hamburgert, mittomén még mit. A felelősség az immáron két felnőtt fiatalembert is terhelné, de csak a súlyuk teszi.
mandy89: Most már nyilván fél fogukra nem lenne elég egy adag kaja, de jó néhány évvel ezelőtt kellett volna közbelépni.
Valahogy eljutottak idáig, és innem már nagyon keserves lesz (ha egyáltalán lesz) a visszaút.
Asszem nekem sem lenne akaraterőm lefogyni, inkább vigyázok, h ne hízzak el.