Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Tudom, hogy halálra etetem a fiaimat

N?k Lapja Café
Létrehozva: 2011. szeptember 23. 12:50
Tudja, ha nem változtat fiai étkezési szokásain, elveszítheti őket, mégsem tesz semmit.

Tovább a cikkre...
  1. Torolt_felhasznalo_823789
    Torolt_felhasznalo_823789
    2011. október 3. 08:1662.
    Nem értem a méltatlankodást az egészségtelen és az egészséges étel árain.. Az elhízás vonzotta betegségekre szedett gyógyszerek talán olcsóbbak? Melyikért éri meg hosszú távon fizetni?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  2. Torolt_felhasznalo_299177
    Torolt_felhasznalo_299177
    2011. szeptember 25. 20:1461.

    Ezt valamikor, valakitől körlevélben kaptam.

    Hátha még valaki nem olvasta...

     

     


    Mit kérsz enni kisfiam?

    "- Én vizet akarok anya. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst,
    sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul
    E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de
    karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!

    - Egyszóval te Tesco párizsit kérsz.

    - Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből,
    kis ízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből,
    a savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból,
    emulgeálószerből és kalcium-szulfátból álló kenyeret.

    - Győri rozsosat?

    - Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett/átészterezett növényi olajat,
    amelyben persze van só, emulgeálószer, kálium-szorbát.

    - Már kenem is a Delmát, fiam.

    - Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben
    elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje,
    nátrium-laktát, étkezési keményítő, pirofoszfát, antioxidáns és
    Na-nitrit.

    - Akkor te a Zalahús műbeles virslijét kapod fiam.

    Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal,
    indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal,
    sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.

    - Magától értetődik, Globus mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.

    - Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot,
    aszpartámot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat,
    nátrium-benzoátot és fenilalanint?

    - Vitamor szörpöt? Igeeeen!

    - Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt,
    hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és
    E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű
    zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E 150-es színezéket.

    - Maggi szárnyas krémleves lesz brokkolival! Hurrá! S utána?

    - Utána pedig búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal,
    vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával,
    búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle
    acetilezett-dikeményítővel, adipáttal.

     Hawaii!

    - Bizony, bizony, gyerekek, Hawaii pizza lesz, dr. Oetker módra.

    - Az a kedvencünk.

    - Este a tévéhez pedig mit kaptok, na mit?

    - Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált
    élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium-glutamátot,
    dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis
    szilícium-dioxidot?

    - De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lay's újhagymás chipset.

    - S mi lesz a vacsora?

    - Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartámmal,
    fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal
    javított joghurtot, amelyben kalcium-foszfáttal, vízzel és cukorral
    fölhizlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús vázdarabkák vannak.

    - Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!

    - Ne kiabálj, Lajoska. Te, Lajoska mást kapsz ma este. Na nézd, már
    itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék,
    liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő,
    fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot
    baromfifasírt.
    *Ezt szegény apád is, hogy imádta...*"

    előzmény:
    birerzsi (57)
    2011-09-24  20:35
  3. 2011. szeptember 25. 14:0760.

    30 évvel ezelőtt még én is olyan soványka voltam mint te most!  Akkor még mindent ettem ami nem volt egészséges és nem jött rám 1 kiló felesleg sem.

     

    Amióta felhagytam a cukros dolgok evésével-ivásával --jóformán 1 kg cukor elég 1 évig -- és igyekszem egészséges ételeket enni annál jobban jöttek rám a kilók. Ki a fene érti ezt? 

     

    Lehet rossz helyen élek, mert ha Olaszországban élnék és állandóan tésztás kajákat ennék lemenne a sok felesleg. 

    előzmény:
    csurimuri (56)
    2011-09-24  09:53
  4. 2011. szeptember 25. 14:0259.

    Én is olívaolajjal főzök és sok zöldséget eszem. Ha tehetem főleg DURUM tésztát veszek. Fogyni viszont nem fogyok 1 grammot sem.

     

    Ezért csak irigykedek az olaszokra. 

    előzmény:
    *angyalka* (51)
    2011-09-24  08:25
  5. Torolt_felhasznalo_379840
    Torolt_felhasznalo_379840
    2011. szeptember 25. 13:4358.

    Igen ez is a titkuk, a durumliszt.

     

    No, meg a kicsi adagok - náluk nem szokás a jó magyar módi, hogy degeszre egyék magukat. Nincsenek hatalmas karéj kenyerek, csak a finom roppanós grissinik, és az a pici zsemleszerű péksütemény.

     

    Legfontosabb talán, a minőségi alapanyagok használata.

     

    És a kultúráltság az életük minden területén, így az étkezésben is.

     

     

    előzmény:
    *angyalka* (51)
    2011-09-24  08:25
  6. 2011. szeptember 24. 20:3557.
    "A fiúkat a túlsúly akadályozza, hogy szociális életet éljenek, nem beszélve arról, hogy mozogjanak."


    És akkor honnan van a sok pénz kajára? Az ilyen kövérekről szóló cikkekből ez valahogy mindig kimarad.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  7. 2011. szeptember 24. 09:5356.

    Én 15 éve csak durum tésztát eszem, és a gyerekeim is! Kivéve a suliban, de az jelentéktelen!

    És durum liszttel csinálom a rántást, a panírozást nagy ritkán, a sütiket, a palacsintát....szóval mindent!

     

    Régesrég száműztem a finomlisztet és a kristálycukrot a konyhámból, legalább ennyit tegyek az egészségünkért, mert mindent úgysem tudok én sem betartan.

    előzmény:
    *angyalka* (51)
    2011-09-24  08:25
  8. Torolt_felhasznalo_966034
    Torolt_felhasznalo_966034
    2011. szeptember 24. 09:2255.
    gondolem = gondolomtermészetesen! (nem tudom, hogy sikerült így elütni)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_966034 (54)
    2011-09-24  08:49
  9. Torolt_felhasznalo_966034
    Torolt_felhasznalo_966034
    2011. szeptember 24. 08:4954.

    gondolem = agyonra dolgozzák magukat...

    Szép magyar nyevünk egyik újabb ékessége!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_749467 (53)
    2011-09-24  08:31
  10. Torolt_felhasznalo_380015
    Torolt_felhasznalo_380015
    2011. szeptember 24. 08:3153.
    komoly kerdes : az mit jelent , hogy "kikeccsolik a beluket" ?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_567762 (41)
    2011-09-23  15:11
  11. Torolt_felhasznalo_380015
    Torolt_felhasznalo_380015
    2011. szeptember 24. 08:2952.
    van aki meg dietas etelnek is csulkot csinal
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-23  12:50
  12. 2011. szeptember 24. 08:2551.

    Az olaszok durum tésztát esznek, mellé sok zöldséget és olivaolajat...

     

    A durum tészta durumbúza dara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül.
    Könnyen emészthető, szervezetünket értékes fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést segítő rostokkal látja el.
    A durumbúzában lévő keményítő szerkezeténél fogva lassan bomlik le az emésztés során, ezért szemben a hagyományos búzakeményítővel,
    nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, így cukorbetegek diétájába is beilleszthető.
    A durumtészta főzéskor rugalmas, de kemény és alaktartó, nehezen fő szét.

    A durumtészta konyhatechnikailag nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, főzési ideje csupán néhány perc, ezalatt kb. kétszeresére duzzad.

    Jó és praktikus tulajdonságai mellett kevésbé emeli a vércukorszintet.
     

    előzmény:
    f*edit (50)
    2011-09-23  22:26
  13. 2011. szeptember 23. 22:2650.

    Ez így van. Magamról tudom, hogy ha felvásárolom a fél piacot (zöldségek) azt 2-3 nap alatt elpusztítom, bár nem sokat segít a fogyásban, de rengeteget meg tudok enni belőle, hogy jóllakjak.

     

    Az is igaz, hogy a teljes kiőrlésű liszt jóval drágább és ami abból készül az is drága. Így a fogyózás sokba kerül. Nem mindenki tudja megvenni, így fogyózni is nehéz.

     

    Ami érdekes: Az olaszok közt alig látni kövér embert, pedig tésztát tésztával esznek.

     

    Imádom az olasz kaját és amikor kint vagyok sokszor eszem és még nem híztam tőle 1 grammot sem. Ha viszont itthon eszem tésztát, azonnal feljön fél kiló. 

    előzmény:
    semiramis (48)
    2011-09-23  18:26
  14. Torolt_felhasznalo_299177
    Torolt_felhasznalo_299177
    2011. szeptember 23. 22:0149.

    Ha az általad felsorolt ételekből naponta 3x esznek meg egy-egy tányérnyit, akkor sem lesznek /190kg!/ ilyen kövérek.

     

     A mennyiség és a mozgáshiány a fő bűnös.

    No, meg az, hogy az evés az egyetlen örömforrásuk.

     

    Nagyszüleink is jórészt kenyéren és szalonnán éltek, meg hasonló tészta-krumpli ételeken, és 90 évet is megértek, jó egészségben. 

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_849281 (23)
    2011-09-23  13:27
  15. 2011. szeptember 23. 18:2648.

    kizart dolog, hogy a teszta annyi legyen, mint a zöldseg. SEHOL nem ugyanannyi. mar a lisztek közt is oriasi a különbseg:

    sima feherliszt: 0.45 EU

    teljes kiörlesü: 3.49 EU

    magos: 6.99 EU

    gesztenyeliszt: 10.99 EU 

     

    szoval nem, nem igaz, hogy ugyanannyiba kerül az egeszseges es a tömegcikk.

     

    (ezen felül tesztaval jollakik, zöldsegböl egy kordenyi kell.) 

    előzmény:
    gyo67 (19)
    2011-09-23  13:21
  16. 2011. szeptember 23. 18:2147.

    azert erdemes hozzatenni, hogy egy hamburger 1 dollar, egy tanyer salata viszont 7.95. ugyanez az arany a lisztes/cukros/sos/etelszinezös/müvi es a biotermek közt. 

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_144923 (13)
    2011-09-23  13:07
  17. 2011. szeptember 23. 18:1846.

    hat akkor nem teszi.

     

    a fiai meghalnak, öt lecsukjak elöre megfontolt emberölesert.

     

     

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-23  12:50
  18. Torolt_felhasznalo_144923
    Torolt_felhasznalo_144923
    2011. szeptember 23. 16:5845.
    A fenébe, már sosem tudom meg, hogy ki az az Andi.
    előzmény:
    andi92 (32)
    2011-09-23  14:02
  19. Torolt_felhasznalo_144923
    Torolt_felhasznalo_144923
    2011. szeptember 23. 16:5344.

    Hogy a kérdésedre is válaszoljak, természetesen az előbbiek, mint krumpli, tészta stb.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_849281 (16)
    2011-09-23  13:15
  20. Torolt_felhasznalo_144923
    Torolt_felhasznalo_144923
    2011. szeptember 23. 16:4943.

    Nem is figyeltem, hogy ezek angolok-e vagy amerikaiak, de szerintem mindkét helyen hasonló lehet, egyszer láttam műsort a tévében, amiben angol családot akartak leszoktatni az ilyen félkész és kész kajákról, mert túlsúlyosak voltak, és kizárólag ilyeneken éltek, pont azért, mert olcsóbb volt, mintha nekiállnának főzőcskézni friss alapanyagokból. A végére be is bizonyosodott, hogy jóval többet költöttek az egészséges étkezésre, hát nem vagyok benne biztos, hogy folytatták aztán, miután elvonult a stáb, viszont a nő azt mondta, hogy kenyeret talán többször is fog sütni, mert az nagyon ízlett a családnak, és végül is nem nagy ördöngősség.

     

    Nálunk azért még mindig olcsóbb az itthon készített étel. De ha nem lenne olcsóbb, akkor sem lenne igényünk állandóan kész kajákat venni. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_849281 (16)
    2011-09-23  13:15
  21. Torolt_felhasznalo_567762
    Torolt_felhasznalo_567762
    2011. szeptember 23. 15:1942.
    Nem is amerikaiak.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  22. Torolt_felhasznalo_567762
    Torolt_felhasznalo_567762
    2011. szeptember 23. 15:1141.
    Hát persze. Amíg a vendégmunkások kikeccsölik a belüket, és vastagon adóznak, addig szépen szűkül a szoc.háló. Abból pedig a bennszülöttek bőségesen megélnek.
    előzmény:
    katyles (7)
    2011-09-23  13:04
  23. Torolt_felhasznalo_552514
    Torolt_felhasznalo_552514
    2011. szeptember 23. 15:0040.

    Csak en neha tulsagosan hamar kimondom amit gondolunk itt nehanyan 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_849281 (38)
    2011-09-23  14:48
  24. Torolt_felhasznalo_379840
    Torolt_felhasznalo_379840
    2011. szeptember 23. 14:5339.

    Felső középosztálybeli, értelmiségi családra asszociálok...

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-23  12:50

Címlap

top