Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Süsd meg az ország tortáját!
2011-08-11 18:211.
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2011. augusztus 11. 18:21
2011-ben a kecskeméti barackkal töltött kölestorta lett az ország születésnapi tortája, amit Zila László cukrászmester alkotott. Augusztus 20-án te is megkóstolhatod a budai rakparton, vagy megsütheted akár otthon is.
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
Szia,
Ez biztos igy van. Én nem vagyok cukor beteg, de ha lennék nem a TV kéne nekem elmagyarázza, hogy ehetem vagy nem a tortát, illetve nem enném, ha tudnám, hogy cukor van benne, dehát TV azt mondta, hogy lehet......Persze, ne hirdessék, ha nem igaz...s ne csak a cukrászt okoljuk, mert néha a média is rátesz...esetleg a cukrászmester dietetikussal közreműködve kidolgozhatna és közzétehetne egy valóban kockázatmentes receptet, akik valóban érzékenyek a tejre és cukorra, vagy a lisztre.
Minden magyar receptben deka szerepel, csak a frissen fordított külföldiekben nem. Nagyon régen voltak más mértékegységek is, de azokat már nem értjük: pl van egy a dédanyámtól maradt szakácskönyvből maradt pár oldal, egy olyan kelt tészta recepttel, amiben az szerepel, hogy kell hozzá fél fertály kupa tej. Na ez eddig meghaladta a képességeimet, úgyhogy nem sütöttem meg még...))))
Ha a "nálunk" Magyarországot jelenti, akkor akármelyik ABC-ben kapsz kölest, sőt gyógynövényes boltokban is.
Szia!
Nem vitatkozni akarok de a "gramm" mért lenne kevesbbé magyar, mint a dekának röviditett "dekagramm"? Ezek általános mértékegységek, mivel nem mindenki tudja például, hogy mennyi is az a két font.... Talán régen dekának használták, meglehet...de egyik sem idegenebb mint a másik.
Amúgy meg szerintem ez egy mutatós meg érdekes torta, csak nem tudom, hogy nálunk kapható-e köles.
Szeretnem megkerdezni, hogy tulajdonkeppen mi a baj a fruktozzal?
Nekem terhessegi cukorbetegsegem volt, es akkor ajanlotta a szakember, hogy fruktozt vegyek.. Azota sutes-fozeshez, mindenhez azt hasznalok.
Meg tudna valaki irni, hogy miert nem jo?
Esetleg a fruktozban is kaphato kulonbozo fajta (egyik jo, masik nem?).
Koszonom, ha valaki felvilagosit!
nem vagyok teljesen önellátó, felesleges a gúnyos hangnem. egyszerűen csak nem veszek szinte semmi kész ételt. megvalósítható, nekem legalábbis évek óta megy, én nem okoz különösebben gondot.
örvendek, hogy lezárhatjuk végre ezt a témát.
Igazad van, unalmas a téma, főleg, hogy nem mostanában írtam be.
Kösz, nem kérek receptet, nekem is van. Míg kicsik voltak a gyerekek csináltam. Most, ha véletlenül nyaranta egyszer megkívánom, veszek egy gombócot.
Egyébként nincs kedvem tovább ragozni, tehát azt sem kérdem meg csendben, ha semmilyen termékről nem hiszed el, hogy az, amit ráírnak, akkor te teljesen önellátó vagy ugye és nem veszel meg készterméket..
Nem szeretek vitatkozni, akkor sem ha más---más véleményen van. Úgyhogy ide nem jövök vissza.
nagyon unalmas már ez a téma.
képzeld el, hogy egy cukrászdában kapható diabetikus fagyi, és ha cukorbeteg vagyok, nem veszem meg. ENNYI! mit kell ezen még ennyit nyüglődni? egyébként most fura lesz, figyelj: nem vagyok cukorbeteg, és így sem veszem meg. tudod miért? mert ha fagyit akarok, keverünk ki otthon a gyerekekkel.
írjak receptet?
hogy elhiszem-e? nem. azért nem hiszem el, mert csak magamban bízom, nem tudhatom mást mit tett bele.
tudod, hogy hogy nézek utána annak, hogy a sarki cukrászda diabetikus terméke tényleg az-e? sehogy. tudod miért? mert NEM ÉRDEKEL.
még valami?
Az említett topik pedig a 2011-es ország tortájáról szólt volna.
A többire meg nem is reagálok, mert minek...
Az még hogy az eladó nem tudja...
Most jöttem ki egy ronda tüdőgyulladásból, kellett volna köptető. Irány a patika. Tudtam, hogy az ACC-ben van cukor, viszont az a hatóanyag vált be legjobban, ezért így kértem, hogy olyan köptetőt szeretnék, ami ezzel a hatóanyaggal, cukormentes.
Mondja a gyógyszerész (nem aszisztens, nem eladó), hogy az ACC és a nemtudommi van ilyen csak. Mondom nem jó, mindkettő vízben oldós, és van benne cukor.
Állítja, az ACC-ben nincs, mondom, nézzük már meg. Összetevők: szacharin, szacharóz. Mutatja, látom-e, hogy nincs benne cukor. Csak csendben kérdeztem meg, hogy szerinte a szacharóz ugyanvajon micsoda... És neki aztán igazán tisztában kellene lenni ezzel.
Igazából ez rohadt nagy felelősség, mindenre ráhúzni a diabetikus címkét, mert az esetek többségében nyomokban sem fedi a valóságot.
Én sem eszem fehérlisztet sem, de a fagyit például szeretem, és hiába csinálok itthon, azért van annak egy varázsa, ha máshol, csak úgy a fagyizás kedvéért fagyizik az ember.
Épp azért örültem eredetileg ennek a kölestortának is, mert azt hittem, hogy végre sikerült egy olyan sütit találni, amit nagyjából korlátozás nélkül megehet mindenki, beleértve a ételallergiást, a diabost, a fogyókúrázót...
Nem sikerült :)
Nem természetes, hogy vannak orvosi utasítások, hogy pl fehérlisztet ne egyen az a diab ember, és inkább azon kezd el puffogni, hogy a CH tartalomról nem tud referálni egy eladó. Itt ugye már nem a CH tartalom a szűk keresztmetszet, hanem a fehérliszt. Minek egyáltalán megkérdezni, hogy mennyi CH van benne? A cukrászdákban keményítőt és fehérlisztet használnak, nem titok!
Egyrészt az említett példában fagyiról volt szó. Másrészt lehet enni fehérlisztet is, csak módjával. Nem azt írtam, hogy az illető az egész napját cukrászdában szeretné tölteni, de talán nem lenne ördögtől való, ha egy nyáron akár kétszer is ehetne fagyit, amit nem otthon készített saját maga.
Nem mindenhol írják ki. Nálunk van egy fagyizó, ahol árulnak 2 féle, diabetikusnak hívott fagylaltot. Az egyiken ott is van, hogy se cukrot, se tejet nem tartalmaz. De hogy azon kívül mit igen, arról nem szól a fáma. Pedig szerintem nem ártana feltüntetni, mint ahogy a CH és kalóriatartalmát sem. Aki diétázik, annak általában úgyis ezerféle, ezekkel kapcsolatos kérdése és kételye van.
Mondjuk, ha fagyira vágyom nagyon ritkán, akkor ott vásárolok. Nem túl édes és a szám sem lesz sebes tőle, mint a többi fagyitól. És inkább nem akarom tudni, mit tesznek bele cukor helyett. Csak reménykedem, hogy nem aszpartamot.
De van a környéken kimondottan diabos cukrászda, ott a ch és kalória ki van írva. Csak az összetétel nem.
Aztán van a Kálvinon egy biobolt. Ott minden összetevőt lelkiismeretesen kiírnak, az utolsó csipetig...de ott meg ch és kcal tartalom nincs. Mondjuk nem vagyok cukros, "csak" enyhe IR-es, de azért néha jó lenne tudni, mennyi az annyi.
Azért én hálát adok, hogy van nyírfacukor.
Abban nem vagyok biztos, hogy az élesztő annyira egészséges lenne, így nem zavar, hogy nem eszek kelt tésztát. A sütés közben elölt és életben maradt gombák toxinjai annyira nem vonzóak.
Karamell… hát igen, ez az 5 szénatom átka. Viszont ha a répacukrot nem ismernénk, akkor nem ismernénk ez a karamellcuccot sem. Tudom, hogy egy egészségre ártalmas anyagól hevítéssel csak még egészségtelenebb dolgot lehet előállítani. Tehát ideális esetben azt sem tudnánk, hogy mi az a karamell, de tény, hogy fini!
Amíg nem tudtam, hogy mennyire ártalmas a fruktóz, én is beálltam a cukiba 1-1 sütiért, meg fagyiért. A gáz az volt, hogy ki volt írva, hogy cukormentes fagyi. Toltam magamba azt a 3 fajtát, amit árultak, majd megkérdeztem az eladótól, hogy mivel van édesítve. Hát fruktózzal, felelte. Ránéztem, és megkérdeztem, hogy szerinte a fruktóz nem cukor? Szerinte nem. Úgyhogy ez volt az utolsó ilyen cukrászdás megmozdulásom. De rájöttem, hogy nem rájuk kell haragudnom, hanem nekem kell teljesen másként megközelítenem az édességgel kapcsolatos dolgokat. Én magamban bízok! Igen, sok cukrászda etikátlan azzal, hogy az oly divatos diabetikus megnevezés mögé bújnak, és fölözik a sápot! Mert a diab édesség 100-150 Fttal drágább a sima cukrosnál. Tényleg etikátlanok, hogy hamis illúziót keltenek. De azért sok vállalkozás működik így, nem csak cukrászdák! Nekem nincsenek illúzióim, bár tudom, hogy kényelmesebb lenne úgy az életem... rövid távon!
A Vári cukrászdát (Szlovák Út 86.) ajánlom mindenkinek. Van nyírfacukorral ízesített fagyijuk, és egy csomó nagyon szép nyírfacukros tortájuk. Van teljes kiőrlésű pitéjük is édesítőszerrel és CH tartalommal. Amíg ettem lisztet, addig az volt a kedvencem.
Ok, látom az eredeti téma senkit nem érdekel :) .
A gond az, hogy sokan korlátként élik meg a cukorbetegséget, mert ezt sulykolták belénk. Csak tiltás van benne, és konyhai mérleg. Na ez tényleg korlátozás! Ezért kell elkezdeni olvasgatni és elkezdeni gondolkozni!
Nem természetes, hogy az ember répacukrot, kristályosított fruktózt és (fehér) lisztet, finomított étolajakat eszik, süt, főz. Ezeket a cuccokat és a belőlük készített ételeket az utóbbi 150 évben kezték etetni velünk! Nem alkalmazkodott egyszerűen a szervezetünk hozzá. Nem titok, hogy tömeges cukorbetegség (és egyéb más autoimmun betegség) az utóbbi 100 évben jelent meg, amit magunknak generáltunk ugye a megváltozott táplálkozással.
Nem természetes, hogy vannak orvosi utasítások, hogy pl fehérlisztet ne egyen az a diab ember, és inkább azon kezd el puffogni, hogy a CH tartalomról nem tud referálni egy eladó. Itt ugye már nem a CH tartalom a szűk keresztmetszet, hanem a fehérliszt. Minek egyáltalán megkérdezni, hogy mennyi CH van benne? A cukrászdákban keményítőt és fehérlisztet használnak, nem titok!
A fent említett alapanyagok nemcsak a cukorbetegek, hanem az emberiség 99,9%-ának nem tesznek jót. Hogy most nincs tünetük? Majd lesz! A gond csak az, hogy nem cél az embereket meggyógyítani, nagyobb „biznisz” van a háttérben. Egyetlen fegyver a józan ész!
Az biztos, hogy nálunk mindig van valami desszert otthon, amit én készítek, és tudatosan készítek el. Ja, napi 9 órai munka és heti 4 kötelező tornaóra után, miközben háztartást vezetek. Tehát meg lehet csinálni! Sok egészséges édességet eszek (tényleg sokat), így szembejövő cukrászdát vidáman hagyom magam mögött pl szerda délutáni sétám során, mert nincs rá igényem. Pedig én édességfüggő voltam, amíg ki nem derült, hogy kezdődő cukorbetegségem van! Rosszabb voltam, mint egy gyerek!
Az egész az agyban dől el! Én nem húztam le magam a WC-n, és ugyanúgy szórakozok, élem életemet, ahogy előtte tettem, csak tudatosan. Sőt, az édességeimet a kollégáimon tesztelem, akik nem is hiszik el, hogy diétás sütit esznek. Tehát én cukorbetegként kijelentem, hogy nem érzem korlátozva magam! Ja igen, a fentiek tények, nehéz velük vitatkozni. Csak az támadja, aki nincs magával kibékülve, aki a kockázatok ellenére inkább a kényelmesebb életmódot választja, vagy aki lusta gondolkozni, vagy csak egyszerűen könnyebb másokat okolni… ezzel tutira nem lesz jobb!
Illetve inkább elkészíti magának a megfelelő édességet, az a biztos, és nem puffog, hogy mert nincs megfelelő tájékoztatás, meg hogy milyen buta a pultoslány. De mint mondtam, ez annyira magyar.
Tényleg az a sajnálandó, lenézendő, ha valaki a családjával való séta közben elnyalna egy fagyit? Én nem vagyok cukorbeteg, de egyre inkább úgy érzem, hogy itt sokan úgy gondolják, hogy aki cukorbeteg, vagy bármilyen érzékenysége van, az 1) húzza le magát a WC-n, 2) ha mégsem teszi meg, akkor legalábbis eszébe ne jusson szórakozni, vagy bármi olyasmiről álmodozni, mint a normális emberek. Ha szerda délután 5-kor eszébe jut megenni egy fagyit, akkor sétát félbehagyva menjen haza, álljon neki fagyit főzni, majd éjfélkor már jóesetben meg is eheti. De egyáltalán: hogyan képzeli? hiszen ő BETEG!
Amit írtál a kölesről, az nagyon hasznos volt, szerintem sokan nem tudják.
A fruktóz-nyírfacukor probléma nem egyszerű.
Itthon csak steviát, vagy nyírfacukrot használok, mert ezeket találtam biztonságosnak. Mindkettőnek vannak viszont gyengeségei. A nyírfacukorral nem lehet karamellt és kelt tésztát készíteni, a steviának meg egész egyszerűen nem tudom elvenni a kellemetlen mellékízét (ez elképzelhető, hogy csak engem zavar). Ezeket tudomásul véve használom őket, és itthon magamnak készítem az édességeket.
Azonban még egy diabos is szívesen enne néha máshol egy sütit, egy fagyit. És ha egy cukrászda kirakja a táblát az illető édességre, hogy diabetikus, akkor én diabosként joggal feltételezhetem, hogy ez helytálló és biztonsággal megehetem. Nem? Én összesen ennyit várnék el. És ez magában foglalja, hogy igenis, tudják megmondani, hogy milyen cukor van benne (ezt eddig egyetlen helyen tudták) és mennyi CH-t tartalmaz (ezt két helyen tudták).
És akkor ott tartunk, hogy gyakorlatilag vicc a "diabetikus" címke a süti előtt, hiszen úgysem tudom megenni, mert én nem eszem meg, ha a kérdéseimre nem kapok választ. Így egyszerűbb lenne talán csökkentett energiatartalmúnak, vagy fogyókúrásnak, vagy akárminek nevezni, nem diabetikusnak.
Ez annyira szomorú és egyben annyira magyar! Már amit itt lent sikerült "produkálni". Cukorbeteg vs tudatos cukorbeteg, már rég nem a kérdésre koncentrálnak, csak a saját problémájukra! Tudatos cukorbeteg nem az orvosára/cukrászár hallgat/hagyatkozik feltétel nélkül, hanem a józan eszére és a vércukrára. Másrészt tudja, hogy a diétás termékeknél nemcsak a CH tartalom számít, hanem hogy milyen cukorral édesítenek. Pl tudja, hogy a kristályosított fruktóz inzulinrezisztenciához vezet, ezért a nyírfacukros termékeket keresi. Illetve inkább elkészíti magának a megfelelő édességet, az a biztos, és nem puffog, hogy mert nincs megfelelő tájékoztatás, meg hogy milyen buta a pultoslány. De mint mondtam, ez annyira magyar.
Más, hogy a témáról is beszéljünk J
1. Ha valaki keserűnek érzi a kölestortát, az azért van, mert rosszul elkészített kölest evett (kb 8 vízben kell átmosni, hogy ne legyen keserű íze, valamelyik kölest pedig elegendő 1-2 vízben átöblíteni.) Nem is értem, miért ez lett az ország tortája. A köles annyira nem általános magyar cukrászati alapanyag, hogy néhány cukrászda nem is tudja, hogy nem megfelelően előkészített köles keserűvé teszi a tortát. Erra a Zila videoreceptje sem figyelmezteti az embert... gondolom, az augusztus 20-i nem ingyenes (450 ft/szelet) „20.000 szelet tortát osztunk szét a Duna parton” akciójuknál ők is idő szűkében lespórolták a mosást, mert elég sok süti landolt a parton kihelyezett szemetesekben. Bár ha mindet eladták, akkor az ügye 9.000.000 Ft. A hivatalosan kiközölt 2011-es országtortát forgalmazó cukrászdák száma 175. -, egy magára adó cukrászda azért rendel 4 formát, amix>= 8.400.000 Ft + háztatások, a leválasztóspray árától tekintsünk el. Na jó, dög vagyok, mert a formát sokszor lehet még utána használni, de akkor is… ennél jobban én sem tudnék push-pull marketingelni! Ügyes! Azért etikátlannak érzem, hogy egy 12.500 ftos tortaforma + 1000 Ftos leválasztó spray szükséges ahhoz, hogy a házi ország tortája technikailag elkészüljön. Olcsóbb, ha sima füstarany szirmokkal dekorálom a tortát…
2. Rossz volt a torta kikommunikálása… cukor és liszt érzékeny tényleg nem fogyaszthatja, szakmailag ez elég gáz, hiszen erről és az alapanyagok hatásáról tanulnak a cukrászok. Mennyivel profibb lett volna, ha CH tartalmat közölnek ki, amit azóta sem tettek meg.
mondjuk ha anyukaként akár 10 gyerek is rángatja a szoknyámat, akkor se veszek, ha cukorbeteg. de ha lisztérzékeny, akkor se. bár valószínűleg a szoknyámat se fogja rángatni (azt semmiképp), mert már korábban arra nevelem, azaz arra szocializálom, hogy neki az nem jó, tehát kizárt, hogy kapjon, kizárt, hogy rángasson. nem része az életének a cukrászda, és kész.
ha mégis kiveri a balhét, az tisztán és csupán a szülei hibája.
(van gyerekem, mielőtt belekötne valaki)
ja és magamat is arra szocilizálom (főleg!), hogy nem viszem ilyen helyre. mert csak konfliktust szülne.
még tovább menve egy lisztérzékeny-cukorbeteg pedig a tájékoztató könyvekből, füzetekből, az internetről, és most csodálkozni fogsz az orvostól tájékozódik. vagy horrible dictu a diabetológustól. és akármennyire is fáj sokaknak: nem a cukrászlánytól. illetve tájékozódtat tőle is, de magára vessen, ha nem hiteles információt kap.
további kérdésekben is szívesen állok rendelkezésetekre.
Olyan cukrászdában, ahol lehet kapni cukorbetegek számára sütött tortát, süteményt, rá van írva.(CH mennyiség például)
Nálunk rá van írva-mindig így vettem.(ugyan nem sok fajta van, de ami van az finom)
Ez engem is érdekelne, veled együtt várom a választ. Meg magamnak ok, nem veszek, mert felnőtt vagyok, megértem, hogy ebből most nem szabad. De ha a beteg gyerkeket abban a tudatban viszem el, hogy ehet belőle... nos az már kellemetlenebb helyzet.
Ezt te írtad:
teljesen felesleges a hőbörgés, aki lisztérzékeny, cukorbeteg stb feltételezhetően mindenképpen utánanéz annak, mit ehet meg.
Valóban kíváncsi lennék, hogy szerinted hogyan kéne egy lisztérzékeny, cukorbetegnek utánanéznie, hoyg mit ehet meg? Mondjuk ha anyukaként 3 gyerek rángatja a szoknyádat egy cukrászda előtt, hogy fagyit/sütit szeretnének, de az egyikük cukorbeteg. Akkor azon kívül, hogy nem veszel nekik semmit, mégis, hogyan nézel utána, ha a cukrászdában ki van írva, hoyg diabetikus termékeket is árulnak?
Nem kötözködni szeretnék, valóban érdekel.
te egy szintre sorolod magad, mint orvost, és egy cukrászati eladót? hm?
mert ebben a felállásban nem íratnék fel veled semmit. max a nevedet egy lapra.
Mi megkóstoltuk és nekünk nagyon ízlett (a tészta és a krém is, sőt a tetején lévő barackos öntet is). Nem ingyen adták. Tényleg sorban álltak az emberek, de kb. 10 perc alatt odaértünk az elejére.
Én mind az ötféle országtortából ettem, szerintem ez volt a legjobb és a szatmári szilva.
Ha valaki egy csevegős fórumon tájékozódik, holott a dolog az egészségét érinti, az nem komplett.
Mert ha valaki feltesz egy kérdést kapásból kétféle bombabiztos válaszra számíthat: Mancika hallott valamit erről, Gizike meg a szöges ellenkezőjét.
S még valami: olvass vissza, van olyan hozzászólő, aki a torta ízét úgy minősíti sz..nak, hogy még meg sem kóstolta.
Ennyit arról, hogy ki mit látott meg mit hallott.
Sőt a bulvármédia sem az a kifejezetten objektív és hiteles hírforrás.
Nem arról van szó, hogy valaki fél füllel hallott valamit és félreértette. Én nem vagyok egy tévémániás, csak a híradóra nyitom ki, de legalább tízszer hallottam előtte, utána, közben, felvezetésben és összefoglalóban, hogy az idén a cukorbetegek és a lisztérzékenyek is ehetnek az ország tortájából. Ezt sulykolja a rádió és az írott sajtó is, hiszen mostanában ez a sláger téma, sajnos divatszó lett a "magyar", a "nemzeti", meg "az ország eze-aza".
Mondhatjuk, hogy mindenkinek saját kötelessége és felelőssége, hogy ellenőrizze a neki fontos infókat. De ne csak magunkból induljunk mi! Mi, akik itt véleményt nyilvánítunk, természetesnek vesszük, hogy mindennek utánanézünk a neten. Ha valamit nem találunk vagy nem vagyunk biztosak benne, a fórumon kérünk segítséget, eligazítást. Ha valaki rossz tanácsot kapunk, rögtön korrigálják tízen.
De nem mindenki a neten éli az életét, az idős betegek inkább a rádióból, tévéből informálódnak, ezért óriási az ott nyilatkozók felelőssége.
Szerintem erről szól ez a topik, az, hogy a torta mennyibe kerül és finom-e, ebből a szempontból tök mindegy.
MAGATOL ERTETÖDÖEN tudnia kell, igen. különben nem kiszolgal, hanem "manageli az eladasi mennyiseget".
ha barhol az elado nem tudja az összetetelt annak, amit elad es utananezni sem tud (magyaran: nincs jegyzete rola), ugy megbüntetik a hely fenntartojat, hogy csak pislog. joggal.
a következökben meg azt is ki fogja irni, hanyszor vett levegöt a termek keszitöje a kreacio alatt.
gondolod, hogy nekem orvoskent nem kell tudnom a gyogyszer összetevöit? csak felirok valamit, te meg jol belehalsz? hm?
Bocs, de hol van RÁÍRVA egy tortaszeletre az összetétel?
Most tényleg azon megy a vita, hogy valahol valaki hallott valamit és ki hogyan értette?
"szerinted egy cukrászdai eladónak tudnia kéne, hogy mennyi a diétás fagyi szénhidráttartalma?"
Nem kell, hogy tudja, de ne beszéljen össze-vissza. Én éppen azt nehezményezem, hogy Zila mester hülyeségeket nyilatkozik, olyan dolgokról, amihez nem ért. És ugyan miért ne hinné el a jóhiszemű hallgató. Jelentse be örömmel, hogy már megint ő nyert, mondja el a receptet, aztán ki-ki döntse el, hogy eszik-e belőle. De ne ajánlgassa a betegeknek, hogy kóstolják meg nyugodtan!
Egyébként óriási tévedés, hogy amiben nincs cukor, azt nyugodtan ehetik a cukorbetegek. Hogy a leghétköznapibb dolgokat említsük, nem ehetnek finomlisztet, fehér rizst, krumplit, vagy csak nagyon keveset, egyéni állapotuk szerint. Ez egy külön szakma, épp ezért veszélyes, ha másfoglalkozású okostónik "szaktanácsot" adnak a rádióban. :-(
az, felelőtlenség. és? ki szívja meg? aki felelőtlenül kiírta, vagy aki felelőtlenül megette? szerintem az utóbbi, mert míg az elsőnek csak a hitele romlik, a másodiknak az egészsége károsodik. azt hiszem más a súlya a dolognak.
a vitakúltúrád miatt viszont ezt a társalgást nem folytatom. kár volt a 13 éves lányod tájékozottságát belekeverni. kár volt a példákat direkt félreérteni és szükségtelenül támadni.